Sahip olduğu kriptoparalar karşılığı aldığı euro’ların sahte olduğu anlaşılınca, çevrimdışı P2P alışverişi Güney Koreli iş adamı için kabusa dönüştü.
Agence French-Presse(AFP)’ye göre, kriptopara firması işleten Singapur doğumlu Güney Koreli iş adamı yaklaşık 2.3 Milyon dolar değerindeki bitcoinleri, Fransa’nın Nice kentindeki lüks bir otelde Sırp bir alıcıyla 2 Milyon euro nakit para karşılığı takas etmek istedi. Maalesef, işlem tamamlandıktan sonra Güney Koreli iş adamı farketti ki aslında paralar sahteydi. AFP’ye göre de, ham ve fotokopilenmiş oldukları için banknotların sahte olduğunu ayırt etmek çok kolaydı.
Güney Korelinin polise durumu anlatmasından sonra Sırplı adam Fransa’nın Cannes kentinde, lüks otomobili ve 100.000 euroluk saatiyle beraber, 5 yıldızlı bir otelde yakalandı.
Suç Ortağı Kayıp
Sırplıyı temsil eden avukata göre, Gerard Boudoux, müvekkili hakkındaki iddanameler dolandırıcılığı ve organize suç örgütünü içeriyor. Polisler hala ortağını aramayı sürdürüyor.
Güney Koreli iş adamı, Sırplının ve ortağının, Singapur’daki şirketine yatırım yapmak istediğini, dolayısıyla da ikilinin ortak olduğunu belirtti. Ancak, ikili arasındaki konuşma çevrimdışı P2P(kişiden kişiye) bitcoin aktarımını yapmak şeklinde sonuçlandı.
Bitcoin sahiplerinin elindekileri sahte paralarla değiştirmeye çalışırken başlarına gelen dolandırıcılık olayları yeni değil. Mart ayında CCN’nin raporuna göre 12 birey, Tokyo doğumlu pazarlama müdürünün 190 milyon Yen değerinde bitcoin kaybetmesi skandalı sonucu yakalandı. Dolandırıcılar, borsa değerinden 10 Milyon Yen daha fazla para teklif ederek pazarlama müdürünü açıkça kandırmışlardı. Ancak, çoğunluğu evrak çantasında saklanan kağıt paraların sahte olduğu ortaya çıkmıştı. Pasifik’in diğer tarafında olmasına rağmen, tıpkı Güney Koreliyi içeren skandal gibi, Tokyo’daki de otelde gerçekleşmişti…
Teklif Çok İyi Olunca…
2016 yılında, kendilerine, o zaman için premium bir fiyat olan 400.000 euro teklif eden satıcılarla anlaşıp 500 Bitcoin kaybeden iki Belarusluyu içeren bir vaka da vardır. İtalya’nın Como kentinde bitcoinlerini alıcının adresine yolladıktan sonra, Belaruslular kendilerine verilen paranın sadece 3.000 euro’sunun gerçek olduğunu, geri kalanının ise çöp kağıt olduğunu farkettiler.
Online takasa göre daha premium fiyatlar sunulmasının yanında, insanların offline P2P takasa yönelmesinin diğer sebebi de komisyon ücretleri. LocalBitcoins(P2P platformu)’e göre, hacmin haftalık 130 milyon dolara kadar çıktığı geçen Aralık ayında bu tarz alışverişler zirveye çıktı. 18 Ağustosta biten son haftada ise rakam yaklaşık 52 milyon dolar oldu.
kaynak :
https://kriptokoin.in/sahte-nakit-para-vererek-2-3-milyon-dolarlik-bitcoin-kacirdilar/