Author

Topic: SEC ve CFTC Duruşması: ICO’lar Hakkındaki Karar ve Kripto Piyasası (Read 110 times)

member
Activity: 406
Merit: 12
Bu toplantı öncesi fenomen twitter hesaplarından birisi katıldığınız icolardan dağıtımı mart ayına kalan olursa büyük ihtimalle alamayacaksın, icoları iyi seçin gibi birşeyler yazmıştı. Bunu okuduktan sonra toplanıtının krypto piyasası için kötü geçeceğini düşünmüştüm.
Toplantı gerçekten şaşırttı ama icolar ile ilgili bir düzenlemeye de ihtiyaç var.
jr. member
Activity: 126
Merit: 2
Hükümetlerin henüz daha sıcak ve iyimser davranmasını beklemek zor ama ilerleyen zamanlarda tamamen kabul edilmiş bir durum olucağına eminim. Kripto piyasası herkesi cezbedecek kadar güzel bir avantaja sahip. İllaki içerisin de yer almak istenecek bir şey bu sonuçta.
sr. member
Activity: 686
Merit: 257
SEC ve CFTC duruşmasının tüm aşamalarında enteresan olan durum kripto paralara, blokzincir teknolojisine bu kadar pozitif yaklaşılması şaşırttı beni. Neredeyse öve öve bitirememişler, hatta bu teknolojiden yeni neslin mahrum bırakılmasının yanlışlığından bahsetmişler. İcoların başıboşluğu konusu önemli bir detay. Kesinlikle bu konuda mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla makul seviyede düzenlemeler getirilmeli. Dünya kripto paraları kabullenmeye hazırlanıyor gibi. Asıl amacın kripto paraları kontrol edebilmek olduğunu düşünüyorum.
sr. member
Activity: 1667
Merit: 271
SEC ve CFTC Duruşması: Daha Meşru ICO’lar veya “Eğer Bitcoin Olmasaydı, Blockchain de Olmazdı”
Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri Ticareti Komisyonu (CFTC) ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu (SEC), Blockchain, sanal para birimleri ve ICO’lar hakkındaki rollerini tartışmak üzere 6 Şubat 2018 sabahı bir araya geldi. Banka ve Konut İşleri ve Kent Sorunları Komitesi yaklaşık 2 saat süren açık oturum ile Washington D.C’deki Dirksen Senato Binası’nda bir araya geldi. Duruşmaya başlamadan önce, iki tarafın tanıklarının ifadeleri yayınlandı.

Ön İfadeler

(bu ifadeler 5 Şubat 2018’de yayınlandı)

CFTC Başkanı ve tanığı J. Christopher Giancarlo ifadesinin bir buçuk sayfasını, finansal kurumların, yardım kuruluşlarının, sosyal hizmetlerin, tarım ve lojistik alanlarının Blockchain’den nasıl yaralanabileceğine ayırarak bu konu hakkındaki iyimserliğini dile getirdi. Giancarlo, DLT’ye daha fazla özgürlük sağlama konusunda inatçı görünüyordu, hatta bunu internete benzetti:

“Bu basit yaklaşım, insan toplumunda böylesine derin değişiklikler meydana getiren, aydınlatılmış düzenleyici bir temel olarak kabul görülüyor. Neredeyse 20 yıldır “zarar vermek yok” yönetmeliği sırasında, internetin altyapısına büyük miktarlarda yatırım yapılmıştır. Bu, internet tabanlı teknolojilerin hızlı bir şekilde uygulanmasını ve kitlesel olarak benimsenmesini sağladı. İnternet tabanlı yenilikler, telekomünikasyondan ticaret, ulaşım ve araştırma ve geliştirmeye kadar Amerikan yaşamının neredeyse her alanında devrim yarattı. “Zarar vermek yok” tartışmasız internet gelişimine doğru bir yaklaşımdı. Benzer şekilde, dağıtılmış defter teknolojisi için de doğru yaklaşımın “zarar vermek yok” olduğuna inanıyorum. ”

İyimser olmasına rağmen, Başkan, hâlâ dijital para birimlerinin, “dolandırıcılık ve manipülasyon” konusunda “daha dikkatli bir düzenleyici denetim” ihtiyacı olduğunu belirtti. Ancak sonuç olarak, SEC ve CFTC’nin büyümeye alan bırakmaları için ellerinden gelenin en iyisini yapmaları gerektiğini söyledi:

“İnternetin gelişmesiyle birlikte gördüğümüz gibi, teknoloji cinini şişeye geri koyamayız. Sanal para birimleri; ödemeler, geleneksel finansal süreçler ve ekonomik faaliyetler hakkında nasıl düşündüğümüzün değiştiğinin göstergesi. Bu gelişmeleri gözardı etmek ne onları ortadan kaldıracak ne de bunu sorumlu bir düzenleyici yaklaşım haline getirecek.”

SEC Başkanı Jay Clayton, sanal para birimleri hakkında fazla heyecanlı değildi, fakat aynı zamanda modern finansal ekosistemdeki konumlarını inkar etmiyordu.

“Açıkça belirtmek gerekir ki, finansal teknolojideki gelişmelerin, sermaye oluşumunu kolaylaştıracağına, kurumsal ve Main Street yatırımcılarına umut vadeden yatırım fırsatları sunacağı konusunda çok iyimserim. Bir mali düzenleyici açısından bakmak gerekirse bu gelişmeler; işlemler, holdingler ve yükümlülükleri (kredi riskleri dahil), pazarlarımızın diğer faaliyetleri ve özelliklerini daha iyi izlememizi sağlayarak, yatırımcıların korunması da dahil olmak üzere düzenleyici görevimizi kolaylaştırabilir, ” dedi.

 Fakat yine de birçok tuzağın bulunduğunu itiraf etti:

“Aynı zamanda, bu teknolojinin vaadi ne olursa olsun, federal menkul kıymetler kanunları kapsamına giren fırsatlara zar zor kazandıkları paralarını yatıranlar, bu yasalar uyarınca sağlanan tüm korumayı hak ediyor. “Çok geç olmadan” bu kârlı yeni teknolojiden kazanç sağlama isteği çok güçlü ve fazla olduğunda bu ihtiyaç daha çok ortaya çıkıyor. Dolandırıcılar ve diğer kötü aktörler bu coşkunun peşinden geliyorlar.”

Giancarlo ifadesinde bir kez “ICO” sözcüğünü kullanırken, Clayton bunu 132 defa kullandı.


akın tarihli bir araştırma, ICO gelirlerinin %10’unun hackler ve dolandırıcılıklar yüzünden kaybedildiğini gösteriyor. Clayton’un korkusu pek çok eğitimsiz yatırımcının çok para kaybediyor oluşudur. Hatta Facebook’un yakın zamanda uyguladığı ICO reklam yasağını takdir ederek devam etti:

“Son zamanlarda sosyal medya platformlarının, kullanıcıların platformlarında ICO ve kripto para birimi reklamı yapmalarını engellediğini biliyorum. Bu sorumluluk sahibi adımı takdir ediyorum. “

Clayton, daha çok “Blockchain” olarak bilinen DLT’nin (Dağıtılmış Defter Teknolojisi) yeniliklerini överken, ICO’lar için bazı sınırlar yaratmayı umut ediyor.

“Basitçe, teknolojik ilerlemenin yanı sıra sermaye artırımı için yeni ve yenilikçi teknikler de benimsemeliyiz, ancak bunu, yatırımcıları ve piyasaları korumaya yönelik sağlam temelli ve kanıtlanmış yaklaşımımızı baltalayan ilkelerin pahasına yapmamalıyız” dedi.

Genel Durum

Clayton, kendisinin ve Giancarlo’nun “güçlü bir ilişki kurduğunu” belirtti. Sağlam bir düzenleyici çerçeve oluşturmak için birlikte çalışmaya istekliler. En basit anlamda, ICO’lardan sanal para birimlerine ve ardından DLT’ye başlayan bir eğim var gibi görünüyor. DLT’nin en az düzenlemeye ihtiyacı var ve hem SEC hem de CTFC, bu konuda genişlemeye istekli olan herkesi cesaretlendiriyor gibi görünüyorlar. Öte yandan ICO’lar en çok düzenlemeye ihtiyaç duyan kısım ve sanal para birimleri, dolandırıcılık ve piyasa manipülasyonuna karşı korunmaya ihtiyaç duyuyor.

Bugünkü İfadeler

Bugünkü duruşma, Başkan Giancarlo ve Başkan Clayton’un duruşma boyunca merkezi olmayan teknoloji ve kripto paraların potansiyeli hakkında sergiledikleri heyecanlı duruş ile bir bakıma yeniydi.

Clayton bunu 3 kategoriye ayırdı: DLT (dağıtılmış defter teknolojisi), kripto para birimleri ve ICO’lar. Ön ifadelerde belirtildiği gibi CTFC, ICO dolandırıcılarına karşı tetikte olurken DLT ve kripto para birimleri için büyüme fırsatı yaratmayı düşünüyor.

Giancarlo kripto para konusundaki görüşlerinde oldukça iyimser. Açılış konuşmasında “bu neslin kripto para birimlerine olan ilgisine saygı duymayı ve buna karşı olanları cezalandırmayı bu nesle borçlu  olduklarını” söyledi. Çocuklarının Bitcoin dünyasına ne kadar ilgili olduklarını ve onların finansa olan bu ilgilerini görmekten dolayı heyecan duyduğundan bahsetti.

Ayrıca CFTC’nin Main Street’i kripto para birimler konusunda eğitme organizasyonu olan Lab CFC’den bahsetti. Giancarlo, eğitimin kripto para birimlerini denetlerken en önemli yol olduğunu vurguladı; CFTC’nin, hiçbir alanda bu alandaki kadar eğitim programı yürütmediğini de dile getirdi.

Senatör Crapo, hiçbir kurumun kripto para birimleri ve ICO’lar üzerinde tam bir yetkiye sahip olmadığını belirtti. Giancarlo ve Clayton, “düzenleme için ek yetkiye ihtiyaç duyulabileceklerini” kabul ettiler, ancak bunu kabul etmeden önce kripto alanı hakkında daha fazla bilgi edinmek zorundalar. Clayton, SEC’in daha fazla kişiyi işe alacak kadar bütçesi olmadığına da kısaca değindi.

Senatör Cotton Giancarlo’ya Bitcoin’in değerini sorduğunda, Giancarlo “Bitcoin olmasaydı DLT de olmayacaktı” yanıtını verdi. Clayton ve Giancarlo, kripto para birimlerinin DLT’nin gelişimi için önemli olduğunu biliyor ve kimseyi bu süreçte incitmeden teknolojinin büyümesini görmek istiyorlar. Giancarlo, Bitcoin’in zemininin sıfır olamayacağını da söyledi. Bunun nedeni, Bitcoin’in değerinin “madenciliğe bağlı” olmasıdır.

Vergi düzenlemeleri hakkında pek konuşma yoktu. Clayton ve Giancarlo, yaptırımlardan kaçınmak için kripto para birimleri kullanan Venezüella gibi ulus devletler üzerinde herhangi bir yetkiye sahip olmadığını da itiraf etti.

Clayton, Bitcoin ETF’lerinin şu anda hazır olmadığını, ancak “gelecekte buna yer verileceğini”  belirtti.

Son olarak Senatör Warren Clayton’a ICO’ları nasıl daha güvenli hale getirebileceklerini sordu. Clayton, pek çok ICO’nun mevcut yasaları ihlal ettiğini ve SEC’nin bu ihlalleri ilerde daha ayrıntılı bir şekilde araştıracağı için ICO’ların buna “daha fazla dikkat etmesi gerektiğini” söyledi.

Hem Giancarlo hem de Clayton’a göre en iyi çözüm şu şekildedir:
Kitleleri Bitcoin ve kripto para birimleri hakkında eğitin
Hiç kimsenin zarar görmemesi adına verileri toplamak ve piyasaları takip etmek suretiyle kripto para Bitcoin’in vadeli piyasaları üzerinde sahip olunan yargılama yetkisini kullanın
ICO saadet zincirilerindeki Main Street yatırımcılarını kandıran “dolandırıcılar” için özel görev komitesi kullanın.


Özetle, kripto para birimleri, internetin Amerika Birleşik Devletleri’ne yaptığı gibi büyümeye yol açacak. Birleşik Devletler bu açıdan lider olmalı ve süreçte hiç kimsenin zarar görmemesine dikkat edilmelidir. Kripto HODL’ler haberin olumlu olduğu konusunda hemfikir.

Ayrıca, Giancarlo “HODL”nin “Hold On for Dear Life” (Hayata Sıkıca Tutun) için bir kısaltma olduğunu düşünüyor.
Jump to: