Arkadaşlar merhaba. $BTC ’yi güçlendirecek, kullanımını yaygınlaştıracak ve daha da avantajlı hale getirecek bir takım yeniliklerden bahsediyoruz zaman zaman. Bunlardan bir tanesi de dün çokça gündeme getirilen #SegWit sistemi.
Uygulama işlemi büyük borsalarca nerdeyse tamamlanmış olan #SegWit (Segregated Witness) hakkında isterseniz biraz bilgilenelim.
Temel olarak iş hacmini arttırıyor. #SegWit soft fork olarak kabul edilir, yani mevcut Bitcoin protokolüyle tamamen geriye dönük olarak uyumludur. Ancak tüm #SegWit özelliklerinden yararlanmak için node’ları ve cüzdanları yükseltmek gerekmektedir.
Her işlem, göndericiden bir imzaya, bir başka deyişle “witness data/tanık verisine” sahiptir. Bu genellikle işlemin en büyük kısmıdır. Bu veri, işlemi doğrulamak için aslında gerekli değildir.
#SegWit sisteminin kullanımyla bu veriler işlemin sonuna taşınır ve ayrıştırılır. Eğer işlem eski bir node’a (#SegWit'e yükseltilmeyen bir node) gönderilirse, node verilerini bir bloğa eklemeden önce işlemin sonundan kaldırır, böylece toplam işlem boyutunu azaltır ve alanı korur.
Biraz karışık veya anlaması güç bir tanım olabilir, bu sebeple durumu bir nebze özetleyen bir figür bırakıyorum.
#SegWit’in bir ek yararı; node’ların artık tanık verilerinde değişiklik yapamaması ve işlemin kim tarafından yapıldığının değiştirilememesidir. Bu ek özellik yakında uygulanacak olan multi-layer solutions/çok katmanlı çözümler için yol gösterici niteliğindedir.
Kullanıcılar ayrıca genellikle işlemler byte başına hesaplandığı için işlem ücretlerinden tasarruf ederler, haliyle toplam işlem boyutunu azalır.
Bunlara ilaveten, #SegWit bir bloğun tanımını değiştirir. Bir bloğun byte cinsinden tanımlanmak yerine “weights/ağırlık" olarak tanımlarız; bir blok maksimum 4.000 ağırlığında olabilir. Eski işlemler 4 ağırlıklıdır, #SegWit işlemlerinin ağırlığı 0.25’dir.
Bu durum, bir bloğun daha çok #SegWit işlemi içermesine ve biraz daha yüksek bir boyuta (yaklaşık olarak maksimum 2 megabyte) sahip olmasına olanak tanır. Node’lar bu tanıma uymak için #SegWit'e yükseltmelidir, #SegWit işlemlerini göndermek için cüzdanlar da #SegWit içermelidir.
Sonuç olarak, #SegWit'in benimsenmesi yavaş ilerlemektedir. Mevcut trafiğin sadece 14%’ünü oluşturuyor.
Coinbase, Bitfinex gibi büyük borsaların #SegWit entegrasyonu ile bu sistem gitgide yayılacaktır. #SegWit entegrasyonu için hangi firmaların/yazılım projelerinin ne durumda olduğunu görmek isterseniz link’e tıklayabilirsiniz:Translate from Turkish
Yararlı olabileceğini düşündüğüm detaylı bilgiler içeren link’ler:
https://medium.com/@jimmysong/understanding-segwit-block-size-fd901b87c9d4 …
https://programmingblockchain.gitbooks.io/programmingblockchain/content/other_types_of_ownership/p2wpkh_pay_to_witness_public_key_hash.html …
Saygılarımızla.