Author

Topic: Sera Gazı nedir? (Read 75 times)

full member
Activity: 700
Merit: 134
April 02, 2022, 06:54:51 AM
#7
Dünya yavaş yavaş bize alarm veriyor ama biz alarmı anlamamaya devam ediyoruz heryeri sanayileştiriyoruz ve kendi ellerimizle dünyanın sonunu getiriyoruz. Sera gazı arttıkça mevsimler kayıyor devlet büyükleri bunun için adım atmıyor baksanıza nisana geldik hala havalar bir değişik gözümüzle gördüğümüz halde durumun düzelmesi için bir şey yapmıyoruz  Angry
hero member
Activity: 1204
Merit: 623
April 02, 2022, 04:19:59 AM
#6
Sera gazları küresel ısınma konusunda çok ciddi sonuçları olacak bir yolu açıyor dünya için. Tabi bu süreçte dünya bir kaç derece ısınınca oh kışın soba yakmayız gibi bir sonuç çıkarmayın. Çok ciddi kuraklık ve kıtlıkların oluşacağı bir süreç bu. Ayrıca bu ısınma sonucunda tetiklenecek olan mini bir buz çağından da bahsedenler var. Yani bu ısınma pek ısınma da değil.
hero member
Activity: 1260
Merit: 957
April 01, 2022, 05:26:54 PM
#5
Sanayi devrimi ile birlikte insanlığın hayatı kolaylaşırken doğanın işi zorlaşmıştır. Özellikle yenilenemez enerji kaynaklarının günbegün tüketimindeki artış doğanın dengesini bozdukça bozdu. İnsan nüfusunun artması ormanların yok edilip yerine şehirleşmeye açılmasına, doğal kaynakların daha hızlı tüketilmesine yol açtı.

Bir diğer nokta ise: Global Footprint Network (Küresel Ayak İzi Ağı), insanlığın doğa üzerindeki yıllık talebinin, dünyanın bir yılda sağlayabileceği kapasiteyi aştığı günü, Dünya Limit Aşımı Günü (World overshoot day) olarak tanımlıyor. Yani gezegenin 12 ayda ürettiği doğal kaynağı kaç ay içinde tükettiğimizi gösteriyor. Şuraya bir görsel daha bırakayım seneler içindeki günler nasıl daha öne gitmiş net görelim.


Source

Hal böyleyken doğa daha ne kadar kalkan olabilsin ki bizlere? Misal pandemi nedeniyle kapanmalar sonucunda bu sene nasıl sağlam bir kış geçirdik herkes farkındadır. Bu sene belki de uzun zamandır görmediğimiz bir ilkbahar ve yaz göreceğiz ve daha sonra da bir daha göremeyeceğiz belki de.

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=19678&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 Ülkemizde böyle bir mevzuat bulunmakta ve bu mevzuata ne kadar uyulunuyor ki ne kadar doğru bir şekilde sorgulanıp takip ediliniyor ki?

Arınma gecesi gibi arınma günü ilan edilse ve ayda bir kere insanlık evinden dışarı adım atmasa en az iki gün kazanmış olacağız...
hero member
Activity: 1036
Merit: 619
April 01, 2022, 05:14:12 PM
#4
Küresel ısınma sorunlarının en büyük kaynakları bu sera gazları. Çevresel olarak duyarlı olan tüm vatandaşların bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor. İneklerin de yeryüzünde inanılmaz sera gazı oluşturduğunu duymuştum. Metan gazını zaten biliyoruz tehlikeli bir gaz türü. Yanıcı ve patlayıcı. Karbondioksit hayatın içerisinde. Sera gazlarına daha dikkatli yaklaşmak, çevremize daha bilinçli yanaşmak lazım.
sr. member
Activity: 1624
Merit: 304
kycfree
April 01, 2022, 05:10:57 PM
#3
Şu anki en büyük problemlerden birisi de küresel ısınma. Ve bu konuda sera gazının payı da çok büyük. Artık mevsimleri çok saçma bir şekilde yaşamaya başladık. Mart biterken hala kar yağıyordu en alakasız şehirlere bile mesela. Yaz ve kışın geç gelmesi gibi durumlar oluşmaya başladı. Konu sıcaklıklara gelince de, sıcaklıklarda da saçma boyutlarda değişimler görülmeye başlandı. Mevsim normallerinin çok üzerinde sıcaklıklara maruz kalabiliyoruz mesela. Bu durumu artık tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmayabilir ama en azından yavaşlaması sağlanabilir diye düşünüyorum.
member
Activity: 103
Merit: 19
April 01, 2022, 04:59:38 PM
#2
Gerçekten çok güzel bir konuya değinilmiş. Sera gazının etkisini artık sanırım hepimiz yavaş yavaş hissetmeye başladık çok ani hızlı mevsim geçişleri sıcaklık değişimleri yaşadığımız oluyor,
mesela 2 gün önce sabah benim yaşadığım şehirde hava 8-9 derece civarlarındayken bugün hava 23-24 dereceydi biz sweatshirt ile dolaşırken bugün bir anda tişört havası geldi ve haliyle herkes
şaşırdı.
 Artık hava durumu hakkında net tahmin yapmak da çok zorlaştı baksanıza İstanbul'a kaç senelerin ardından ilk defa mart ayında kar yağdı ve tuttu yani her zaman yaşanmayan, nadir görülen şeyler yaşanmaya başladı, iç anadolu bölgesinde toprakların çoğunluğunun verimliliği her geçen gün düşüyor hatta konyanın bazı bölgelerinin çölleşmeye bile başladığının haberleri yapılıyor şayet bu durum böyle devam ederse ekinleri sulayacak kadar yeterli suyu nereden bulacağız bilmiyorum artık ekmek yerine daha fazla ithal etmeye başlarız herhalde.

 Umarım gerekli ve yeterli önlemleri alabiliriz de gelecek kuşaklara az da olsa temiz bir dünya bırakabiliriz..
member
Activity: 252
Merit: 45
April 01, 2022, 04:22:35 PM
#1
Merhaba ,
Bugün sizlere son zamanlarda sık duyduğumuz bir meseleden bahsetmek istiyoruz: İklim değişikliği.
Ve bu konuyla bağlantılı başka konular var: sera gazı etkisi, küresel ısınma, sera gazları, karbon salımı, karbon ayak izi, karbon kredileri. Hepsi birbiriyle bağlantılı.
Sera gazları ile giriş yapmanın faydalı olacağını düşündük. Çünkü iklim değişikliği ve diğer tabirlerinde sebebi onlar.
Atmosferde kızıl ötesi ışınları absorbe edebilen gaz bileşimlerine sera gazı deniliyor. Bu, sera gazının atmosferdeki ısıyı tutması ve hapsetmesi anlamına geliyor. Bu şekilde sera gazı miktarı arttıkça atmosferdeki sıcaklığı arttırıyor; sera gazı etkisi ile küresel ısınmaya ve dolayısıyla iklim değişikliğine neden oluyorlar.
Bu süreç bir seranın işleyişine benzediği için, bu etkiyi yaratan gazlara da sera gazı adı verilmiştir.
Başlıca Sera Gazları: karbondioksit, metan, azot oksit ve florlu gazlar
 
Peki çokça duyduğumuz “karbon salımı” ne demek?
Karbon salımı, diğer bir ifadeyle karbon emisyonu; doğada oluşan karbonun atmosfere salınmasını ifade eder.
 
Özellikle 19. yüzyıldan itibaren kömürün sanayi kullanımının artmasıyla birlikte, atmosferdeki sera gazı yoğunluğu da artış göstermeye başlamıştır.
Karbon salımının son yıllarda artış göstermesinin temel sebeplerini şu maddelerle özetleyebiliriz:
~ Kontrolsüz sanayileşme
~ Sürekli artan enerji talebi
~ Yükselişe geçen şehirleşme
~ Azalan ormanlık alanlar
~ Yoğun hayvancılık faaliyetleri
~ Kontrol edilmeyen sera gazı salımı

Daha fazla bilgi ve kaynak için:
http://whatsyourimpact.org/greenhouse-gases
http://www.livescience.com/37821-greenhouse-gases.html
Jump to: