Author

Topic: Siacoin Geliştiricisi:ASIC Cihazlar, Üreticileri İçin Para Basma Makineleri Gibi (Read 152 times)

sr. member
Activity: 588
Merit: 253
Üreticileri İçin Para Basma olabilir fakat tüketiciler için risk makinesi diyebiliriz elektrik bedava değilse .
newbie
Activity: 43
Merit: 0
ASIC cihazlar ve madencilik kelimeleri, belki de kripto para piyasasında son yıllarda en fazla duyduğumuz ikililer arasında yer alıyorlar. Madencilik  bazında işletmeye ya da bireysel madencilik yapanlara sağladığı karın yanı sıra, bu cihazları üreten ve satışa süren firmalar ile birlikte; cihazlarda kullanılan parçaları üreten firmalar da bu işten hayli karlı çıkıyor.

Siacoin geliştirici ekibinden olan David Vorick de tam olarak böyle düşünüyor. Madencilik ve ASIC cihazlar sektöründe şu anda yoğun bir tekelleşme olduğunu belirten Vorick, kaleme aldığı yazıda madencilik sektöründeki devleri eleştirdi. Bitcoin ve kripto para madenciliğinde son gelişmeleri kaleme alan Vorick, büyük madencilik ekipmanı üreticilerine ağır eleştriler yöneltti. Şirketlerin ürettikleri cihazları önce kendilerinin kullandığını belirten başarılı programcı; sonra da bu cihazlardan kar elde etme şansı kalmadığında şirketlerin ürünü piyasaya sürdüğünü iddia etti.
Madencilik Piyasasında Son Durum

Siacoin’in geliştirici David Vorick, kripto para madenciliği konusunda gerçekten de birçok kişiden daha fazla bilgiye, donanıma ve tecrübeye sahip. Merkezi olmayan veri depolama özelliğine sahip olan ve iş ispatı (Proof of Work) modeli ile çalışan Siacoin’i geliştiren ve kullanıma sunan ekibin önemli bir parçası olan Vorick, aynı zamanda da 18 ay önce kurulan madencilik ekipmanı ve ASIC cihazlar üreten Obelisk şirketinin de sahibi. 18 ay önce kurulan ve aldıkları fon desteği ile ilk ASIC cihazlarını iki ay içinde dünyanın çeşitli yerlerine gönderecek olan firmanın sahibi olan Vorick, kripto para madenciliğinde yaşanan son gelişmeleri değerlendirirken, Bitmain’e yüklendi.

Bitmain’in sektörde etik davranmadığını ve adil yarışma şartlarını ihlal ettiğini duyduğunu belirten Vorick, Bitmain’in Çin’de hizmet veren ve ASIC cihaz üretme gayesinde olan diğer firmaları kasten engellemeye çalıştığını iddia etti. Bitmain ile kendi firması Obelisk’in benzeri bir süreç yaşadığı yönündeki haberleri örtbas etmeye çalışan Vorick; buna karşın Bitmain’e eleştriler getirmekten de geri durmadı. Daha önce çıkan haberlerde Bitmain ve Obelisk arasında çıkan sürtüşmelerin sonucunda Vorick’in şirketinin tam 2 milyon dolar zarar ettiği iddia edilmişti.
ASIC Cihazlar Para Basma Makinesi Gibi

Vorick’in yazısında dillendirdiği en ciddi iddia ise hiç şüphesiz ASIC cihazları üreten şirketlerin; ürün ortaya çıkıp tamamlandıktan sonra gizli bir şekilde o ekran kartları ile madenciliğe başlaması. Bu firmaların cihazlardan kar elde etmenin zora girdiği noktada, ürünleri piyasaya sürdüğünü iddia eden Vorick’e bu konuda destek olacak çeşitli eski dedikodular da yok değil. Hatırlanacağı üzere daha önce de Butterfly Labs’in benzeri bir şey yaptığı iddiaları gündemi uzunca bir süre meşgul etmişti. Butterfly Labs’in cihazını kullanan birçok kişi, ürünün beklenenen kapasitede çalışmadığı yönünde ciddi şikayetlerde bulunmuştu. Ancak tabii ki de Vorick gibi ismine saygı gösterilen ve sektörde bir ağırlığı olan birinin böylesi bir iddia ortaya atması daha büyük bir olay olarak değerlendirilirken, konuyla ilgili konuşan Vorick, şu ifadeleri kullandı:

    ”Bir anda internet sitesinde 10 bin dolarlık madencilik ekipmanlarının hepsinin satıldığını görüyorsunuz. Sonra da işi takip ettiğimizde cihazların yüzde 50’sinin aynı adrese gittiğine şahitlik ediyoruz. Yani aslında bu büyük şirketler işlemci gücünün tamamına yakınını kendileri kullanarak deli gibi kar elde ediyorlar.”

Vorick, sözlerine şöyle devam ediyor:

    ”Madenclik ekipmanları ile ilgili yaptığımız araştırmada elde ettiğimiz sonuçlar ise hayli ilginç. Tek bir madencilik ekipmanın üretim maaliyeti en fazla bin dolar tutuyor. Firmalar bunu götürüp 10 katı kar ile müşteriye satıyorlar ve bir anda müthiş bir kar elde ediyorlar. Sonra da bu parayla gidip kendilerine 9 adet yeni ekipman yapıyorlar.”

Hatırlanacağı üzere Bitmain’in Monero madenciliğine özelleşmiş Monero Cryptonight isimli cihazları piyasaya çıkmadan önce, bilinmeyen bir adresin cihazlar ile aylardır madencilik yaptığı iddia edilmişti. Vorick, şu ifadeleri de, sözlerine ekliyor:

    ”Benim kaynaklarımın bana teyit ettiği bilgilere göre bu ASIC cihazları ile gizliden gizliye yapılan madencilik işleri 2017’nin başından beri devam ediyor. İnsanlar işe uyanmadan önce bir yıl boyunca buna devam etmişler. Bu gerçekten akıl almaz bir durum.”

Cryptonight cihazlar ile ilk elden madencilik yapıldığının ortaya çıktığı günlerde; Bitmain ile Monero’nun üst düzey yöneticileri arasında ise ciddi bir tartışma yaşanmıştı. Monero yöneticileri, çeşitli bilgisayarların bir şekilde ele geçirilerek Monero madenciliğinde kullanuldığını iddia etmiş ve işlemci gücünün büyük bir kısmını tek bir grubun sömürdüğünü belirtmişti. Daha sonra ise Bitmain’in Monero madenciliği ile ilgili yeni cihazları piyasaya çıkmıştı. Vorick, ateşe adeta benzin dökerek, o dönemde yaşanan olaylar için şu ifadeleri kullandı:

    ”Monero’nun yaşadığı bu olay da tamamen Bitmain’in ASIC Cihazlar ile madencilik yapmasının sonucuydu. O dönem için madencilik ile elde edilen Monero’ların büyük çoğunluğu tek bir küçük grubun eline gidiyordu ve bu müthiş bir merkezileşme demek. O dönem yaşanacak bir saldırıda her şey alt üst olabilirdi. Bu, çok büyük bir olay.”

Gizli Madencilik Devam Ediyor

Gizli ASIC cihazların, ilgili ağdaki açığı bulma ve buna saldırma konusunda piyasada bulunan muadillerinden çok çok daha ileri bir güce sahip olduğu da bilinen bir gerçek. David Vorick de, bu fikre sıkı bir şekilde katılanlardan biri olarak biliniyor. Vorick’e göre bu tarz cihazlar çok daha üstün yetilerde ve güçlerde kazma işlemi yapabiliyor ve çok çok büyük kar marjları vaad ediyorlar. Bazı madencilik firmalarının sırf bu cihazlar için milyon dolarlık meblağları gözden kolayca çıkardığını belirten Vorick, bu alanda büyük bir yer altı sistemin inşa edilmeye başladığını da belirtiyor.

Vorick, sözlerini şöyle noktalıyor:

    ”Madencilik firmaları böyle cihazlar için milyonlarca dolar ödemeyi göze alıyorlar ve bu da yer altında böylesi bir sektör yaratıyor. Çünkü kimse, böylesi bir skandalda şirketinin isminin duyulmasını istemiyor ve bu işi anonim olarak halletmek istiyor. Bu tarz bir suçlama ile hiçbir büyük şirket karşı karşıya kalmak istemez. ASIC cihazlar işte bu yüzden tam bir para basma makinesine dönüşmüş durumda ama bu sadece üretenler için geçerli. Günün sonunda parayı vuran onlar oluyor. Gerçekten de çok çok ciddi miktarlarda paralar kazanıyorlar. Çok ciddi araştırmalar yapılmış, uğruna yoğun mesai harcanmış cihazları tahmin edebileceklerinden de daha fazla fiyata satma şansına sahipler çünkü gerçekten çılgınca bir talep var. Burada tüketicilerin ve müşterilerin şu soruyu kendilerine sormaları gerekiyor. Neden üretici bu cihazları elinde tutmak varken bana satıyor?”



kaynak:  https://koinbulteni.com/siacoin-gelistiricisi-asic-cihazlar-ureticileri-icin-para-basma-makineleri-gibi-17568.html
Jump to: