Author

Topic: Silikon Vadisi Nedir ve Nerededir , Vadideki Türkler - Şahin K (Read 289 times)

hero member
Activity: 1400
Merit: 536
Silikon vadisi gercektende benzersiz bir organizasyon, benzeri bir cok ulkede yapilmaya calisildi ama basarili olunamadi.
Asyada, avrupada emsali yok, ama Cin'in bunu yapma potansiyeli var, cunku cinde halihazirda sehirler sektorlere gore ayrilmis durumda.
Mesela soyle dusunun Turkiye bir silikon vadisi benzeri bir proje yapmak ici, Yozgat'i pilot il secsinler.
Tum teknoloji devleri Yozgatda toplaninca kiralar yukselecegi icin yerli halk o silikon vadisini kurtlar vadisine cevirirler. Orayi yikarlar...
legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
Son 20 yılda marka değeri çok yüksek bir bölge yarattılar. Bu bölgeyi tüm dünyaya çok güzel bir şekilde pazarladılar. Bu bakımdan takdir etmek lazım.
Bir projenin gelişebilmesi için 3 şeye ihtiyaç vardır: Zeka, fikir, para. Bunlardan herhangi biri eksik olursa o proje ilerleyemez!

O yüzden Silikon Vadisi şu 4 tarafla işbirliği içerisinde ilerler: Üniversiteler, kuluçka merkezleri, iş dünyası, melek yatırımcılar.
Kuluçka merkezleri olarak adlandırılan yerler, fikirleri olan insanları biraraya getiren topluluklardır. Şirketlerin içerisinde de olabilir, tamamen bağımsız da olabilir. Değerli ve uygulanabilir olan projeleri ayıklar, öne çıkartır ve şirketlere sunarlar. Şirketler bu projelere sponsor da olabilir, fikri satın alıp proje sahibini işe de alabilir.
Üniversitelerdeki zeki ve yaratıcı gençlere ulaşabilmek için Vadideki şirketler sürekli tantımlar yapar, staj başvuruları alırlar. Parlak bir fikri olan gençlere yönelik hibe programları da bulunur.

Yani özetle; fikirleri yatırımcılarla buluşturan muazzam bir bölge yaratılmış. Bunun da karşılığını ülke olarak çok güzel alıyorlar. Ayrıca, Amerika'nın kapitalizmi dünyaya yayan ülkelerden biri olduğunu düşünürsek, Slikon Vadisi'ni her türlü desteklemeye devam etmeleri de gayet mantıklı. Buradan çıkan bazı projeoler, tüm dünyaya baskın bir şekilde yayılabiliyor. Konu başında verilen şirket örneklerine bakarsak zaten anlaşılacaktır; kendi sektörlerinde birinciliği elde tutuyorlar.
full member
Activity: 518
Merit: 185
Bir çok büyük teknoloji şirketini içinde barındıran bir bölge. barındırdığı firmaların hisselerinin yatırımcılarına kazandırdığı müthiş rakamlar nedeniyle zaman zaman kripto para piyasası ile karşılaştırılır. Amazonun bir hissesi 2006 yılında 50 USD civarındayken bugünlerde yaklaşık 1.800 USD .


Bildiğim kadarıyla bu bölgede hayat şartları da çok pahalı. Özellikle kiralar ve eğitim giderleri çok yüksek.

Stajyer maaşları ortalama olarak aşağıdaki fiyatlardan başlıyormuş stajyerin bir iki basamak üstte iseniz 10.000 USD civarı bir maaşınız olabiliyor(muş).
tabi hayat pahalılığından dolayı paranın çokta hayrını gördüklerini sanmıyorum.

facebook  : 8.000 $
microsoft  : 7.100 $
salesforce : 6.450 $
amazon    : 6.400 $
apple       : 6.400 $
yelp         : 6.400 $
yahoo       : 6.000 $
vmware    : 6.000 $
google      : 6.000 $
nvidia       : 5.800 $
intuit        : 5.400 $
adobe       : 5.100 $
qualcomm: 5.000 $



Stajyer maaşlarına ilişkin kaynak; https://www.glassdoor.com/blog/highest-paying-internships-2017/
member
Activity: 854
Merit: 20
Silikon Vadisi Nedir ve Nerededir , Vadideki Türkler

Evet arkadaşlar Teknolojinin kalbi olan Slikon vadisini sanırım herkes duymuştur peki nedir bu silikon vadisi nerededir ne yapmışlar ne yapıyorlar ?
sizler için biraz araştırma yaptım 5N1K Cüneyt Özdemir ve bir iki  makaleden kesitler sunuyorum umarım faydalı bir bilgilendirme olur. proje geliştirmenin en büyük mali ve teknolojik kaynağının silikon vadisi olduğunu düşünülürse bu konu başlığı altına açmanın uygun olacağını düşündüm.

Silikon Vadisi Kuzey Kaliforniya’daki San Francisco vadisinin bir parçası olan San Jose vadisine verilen isimdir. Orijinal ismi “Silicon Valley” olan büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapan vadi, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde bulunuyor. Bu ismin sebebi ise bölgede yoğun olarak üretim ve geliştirme faaliyetinde bulunan silikon çip üreticileridir ve teknoloji alanında gelişmelere büyük katkı sağlamaktadır. Sonradan, Silikon Vadisi yüksek teknoloji ile ilgili sektörleri ifade etmek için kullanılan isim olmuştur. Çünkü pek çok bu tip firmanın merkezi veya çıkış yeri burasıdır. Bunlara örnek olarak; Intel, Cisco, Google, HP, Maxtor, Softway Solutions, Apple, Microsoft, Oracle, Nvidia, AMD, Facebook, Twitter, Mozilla sayılabilir. Bugün Silikon Vadisi hepimizin merak ettiği bir yer. Peki Silikon Vadisi nasıl kuruldu, geçmişinde ne var, neden Silikon Vadisi.



1956 yılında  bu hikaye dünyanın kaderini değiştiren teknolojiye yön veren bu hikaye bu topraklarda bir üniversitenin içinde nasıl doğdu nasıl Teknolojinin merkezi oldu , Silikon Vadisi  olarak bildiğimiz bu yerler Dutluk olmasa da sadece Bağlar ve meyve bahçelerinden oluşuyordu. Amerika'nın ünlü ve büyük şirketleri merkezlerini ülkenin Doğu yakasına kurmuştur. Batı Yakasının Hikâyesi ise bu topraklarda doğmuş büyümüş bir fizikçi ile değişecektir. Sonradan Nobel ödülünü alacak olan fizikçi William Shockley, Silikon Vadisi olarak anılan bölgede doğmuş büyümüş kariyerinin zirvesindeyken dönemin ünlü 8 bilim adamını  bir araya getirerek çalışmalara başlamıştı bile.
Ekip Kısa bir süre sonra hedefine ulaştı. Dünyanın ilk küçük transistörleri geliştirmeyi başardı. Bütün elektronik devrelerde kullanılan transistörler teknolojinin tümüyle değişmesini sağlayacaktır. Yeniler bilmez ama eskikuşaklar hala hatırlayanlar vardır.

Uzun ömürlü ve küçülen transistörler teknoloji dünyasında Devrim yarattı da ünlü fizikçi ve bilim ekibini bir arada tutmaya yetmedi. Rumi'nin çok güzel bir sözü ile ondan ödünç alıp tarif edersek '' bazen iyi bir şeyin bitmesi daha iyi bir şeyin doğmasına neden olabiliyor''  Silikon vadisi'nde bu oldu, William Shockley ve ekibinden 8 mühendis ayrılarak kendi şirketlerini kurdular ve yeni bir devrim'e imza attılar. Dünyanın ilk Mikroçipini icat etti. transistörler Hem küçülmüş hem de artık silikonla biraraya getirilmeye başlanmıştı. Mikroçiplerin küçülmesi Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya arasında 60'larda başlayan uzay yarışında Amerika'yı bir adım öne geçirdi.

Internetin gelişimi silikon Vadisi'nin ikinci doğuşunu getirdi. Mobil Çağrı ile birlikte bölgeye sadece bilim insanları değil ,  girişimciler ve sermaye sahipleri de yerleşmeye başladılar. Apple Google Facebook gibi çağımıza damga vuran şirketlerin merkezlerini  burada kurulması ve büyümesi asla rastlantı değil



1800′lü yıların ortalarında Kuzey Amerika’nın batı sahillerinde bulunan Kalifornia’nın başkenti El Dorado bölgesinde altın yatakları keşfedildi. Bununla beraber Kalifornia “Altın Eyaleti” olarak anılır oldu. kalifornia aynı zamanda süt, bal ve üzüm üretiminde meşhur bir bölgedir. Geçim kaynağı açısından rahat bir yerleşim yerine dönüşen Kaliforniya girişimci ruhlu kişileri kendine çekmeye başladı.

Bütün bu gelişmeleri yakından takip eden ve asıl işin içindekileri kendi bünyesine çekmeye çalışan bir üniversite vardır o üniversite Stanford üniversitesi.



Eski Kalifornia Valisi Leland Stanford, 1891′de Stanford Üniversitesi’ni kurdu. Stanford Üniversitesi dünyanın en zor girilen 3 Üniversitesi'nden bir tanesi. Teknoloji Devriminin Belki de kalbinin attığı doğduğu yerlerden biri yada başlangıcı . Bu üniversitenin kuruluşu bir nevi vadinin temellerinin atılması anlamına geliyor.
1910 yılında Diod iletkeninin mucidi Lee De Forest Kalifornia’ya yerleşir. Radyo, kıtalar arası telefon iletişimi, televizyon, radar ve erkenden dijital elektroniğin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Stanford mezunları Bill Hewlett ve David Packard üniversitenin desteği ile 1939 yılında kampüs yakınındaki bir garajda Hewlett Packard (HP) şirketini kurdular.

Stanford Üniversitesi Dekanı, üniversitenin çevresindeki bütün arazileri teknoloji şirketlerine satarak bölgenin dünyada teknoloji merkezi olmasını sağladı. İlk şirketler arasında General Electric ve Eastman Kodak bulunuyordu.

Silikon Vadisi’nde ilk ödül William Shockley, John Bardeen ve Walter Brattain’in ilk yarı iletken transistorü icat ederek aldıkları Nobel ödülü oldu.

1957′de “Hain Sekizliler” (Jean Hoerni, Julius Blank, Victor Grinich, Eugene Kleiner, Gordon Moore, Sheldon Roberts, Jay Last, Robert Noyce) Shockley’nin yari iletken transistörünü geride bırakarak daha üstün Fairchild yarı iletken transistörünü geliştirdiler..

1963′ta Doug Engelbert, Fair Stanford Araştırma Enstitüsü’nde ilk bilgisayar faresini (Mouse) geliştirdi ve internet’te online sisteminin temelleri atıldı.

“Hain Sekizliler”den ikisi (Robert Noyce ve Gordon Moore) 1968′de Fairchild şirketini bırakarak Intel’i kurdular.

20 yıldan beri Shockley firmasının bünyesinde çalışan elemanlar ayrıldıklarında tam 65 şirket kuruldu. Elemanların kendi aralarında yaratıcılık konusunda rekabet olması Silikon Vadisinde çok normal bir olaydı ve dolayısıyla bölgede kimse sözleşmeli olarak çalışmak istemiyordu. O zamanlar Amerika’nın Kalifornia Eyaleti hariç diğer eyaletlerde teknoloji şirketlerinde çalışan elemanlar sözleşmeli olarak çalışıyorlar ve kesinlikle işi bıraktıkları zaman işverene rakip olacak şekilde aynı işi kuramıyorlardı.
1971′de Intel ilk mikroişlemci Intel 4004’ü geliştirdi. 1972 de Ethernet internet temelli bu teknoloji LAN’larda (Local Area Network) veri alışverişini mümkün kıldı. “Lan protokolu”  yerel bir merkezde yakın olan bilgisayarlarla iletişim kuran protokol demektir. Xerox’un Palo Alto’daki araştırma merkezinde lazer yazıcı icat edildi. İlk dizüstü WYSIWYG (“What you See is What you Get”, yani “ne görürsen onu alırsın” sistemi geliştirildi.

1976′da Steve Jobs ve Steve Wozniak Cupertino’da ilk şirketlerini açtılar ve Apple marka bilgisayarlarını satmaya başladılar.

1994 yılında Jerry Yang, Stanford Üniversitesi’nde bir karavanın arkasında popüler arama motoru Yahoo’yu kurdu.

Stanford mezunları Sergie Prin ve Larry Page 1998 yılında Mountain View’da Google şirketini kurdular.

Mark Zuckerberg Harvard Üniversitesi’nde okurken 2004 yılında Facebook’u kurdu ve Palo Alto’ya taşıdı.

Ekip Kısa bir süre sonra hedefine ulaştı. Dünyanın ilk küçük transistörleri geliştirmeyi başardı. Bütün elektronik devrelerde kullanılan transistörler teknolojinin tümüyle değişmesini sağlayacaktır. Yeniler bilmez ama eskikuşaklar hala hatırlayanlar vardır.

Doğruluğu kanıtlanmış buluşlar yerine yenilerini üretebilmeye olan inancın tam olması silikon Vadisi'ndeki bütün bu şirketlerin olmazsa olmazı oldu. Bütün bu büyüme hikayesinin arka planını bir üniversite bulunuyor. fabrika gibi bilim insanlarını bölgeye çekmeye ve bölgede bilim araştırmaları yapmalarına imkan sağlıyor.  bugüne kadar onlarca ünlü markanın kurucuları buradan mezun olanlardan  çıktı mezunları tarafından kurulan şirketler 2.7 trilyon doların üzerinde yıllık gelir oluşturuyor bugün,  bu da dünyanın en büyük 10. ekonomisine eşdeğer 30 Milyarder çıkartan bir üniversitenin içinde , 17 astronot 60 Nobel adayı isim bu üniversiteden çıktı.  
Stanford Üniversitesi, üniversiteye girmek çok kolay yürüyerek giriyorsunuz. Smiley)  Ne güvenlik nede  Nereye gidiyorsun diye soran Hatta yılda 100.000 turistin geldiği söyleniyor. Ancak binaların içinde öğrenci olmak Öyle kolay değil. Hem de hiç kolay değil şöyle söyleyeyim buraya başvurmak şu anda dünyanın en zor girilen Mühendislik Okulu Burası sadece Amerika Birleşik Devletleri için değil buraya girmek hatta başvurmak çok zor büyük bir elemeyi  geçmeniz lazım başvuranların da yüzde dördü beşi Ancak bu binaların içine girip eğitim görebiliyorlar. Bu öğrenciler arasında tabiki türklerde bulunmakta..


Neden Silikon Vadisi
Silikon Vadisi’nin aynısını inşa etmek neredeyse mümkün değildir. Dünyanın ünlü markaları HP, Google, Sun, Intel ve You Tube gibi kurucularının ortak yanı ise hepsinin Stanford Üniversitesi’nden mezun olması… Burası adeta bir yetenek fabrikası ve dünyanın çeşitli ülkelerinden de beyin göçü alıyor. Önemli uluslararası firmaların konuşlandığı vadi, yaklaşık 1 trilyon Dolar’dan fazla bir pazara sahip.
En zeki girişimciler kısa zamanda büyük bir servete kavuşuyorlar. 250.000 elemanın çalıştığı Silikon Vadisi’nde elemanların yıllık gelirleri 80.000 Dolar civarında. Elemanlar sözleşmeli çalışmayı pek tercih etmiyorlar. Artık isteyen istediği firmaya geçiş yapabiliyor. İşyerleri çok cazip ve elverişli ortamlar sağlıyorlar. Basketbol sahaları, ücretsiz yemek, masaj ve kuru temizleme hizmetleri hatta bazılar hisse senedi veriyor.

Vadide hızlı hareket etmek ve rakiplerinizden daima ileri olmak zorundasınız çünkü teknoloji hızla gelişiyor ve ürünlere yetişemiyorsunuz. Eğer sizde bir bilişimci iseniz ve ürettiğiniz projelere güveniyorsanız vadide şansınızı deneyebilirsiniz…

Stanford üniversitesinde Çokda olmasa Baya bir kabul alan öğrenim veya doktora yapan türk mühendislerimiz geliştiricilerimiz bulunmakta bunların hikayelerin hemen hemen hepsi steve jobs  gibi öncelikle gelip 1-2 sene boş boş dolanıp sonra aniden parlayan insanlar üniversiteden mezun olan türklerin hemen hemen hepsi vadide projeleri için sponsor bulmuş ve özellikle yeni teknolojik gelişmeler doğrultusunda özellikle yenilenebilir enerji üzerine projeler geliştirmekle meşgul olan bilim insanları bulunmakta googleye vadideki türkler yazarsanız hayatlarını da okuyup öğrenebilirsiniz.

Hayallerinizi ertelemeyin beni mi seçecekler benimi desteyecekler türkleri ötekileştiriyorlar diye düşünmeyin Şahin K abimiz bile silikon vadisinden yatırım alan biridir bilmeyenler için son bir dipnot .... Şahin K ile ilgili Video izlemenizi tavsiye ederim.
 
Jump to: