DNA’sının yüzde 60’ı insan ile benzer özellikler gösteren Sirke Sineği, bilim insanlarına çok fayda sağlayan basit bir böcek türü. Genellikle çürümüş meyvelere gelen bu canlı, insan kromozom dizilimine çok yakın kromozom dizilişine sahip olduğu için laboratuvar ortamında fazlasıyla kullanılıyor. Ayrıca ömrü kısa ve çabuk yenileri yumurtadan çıkıyor. Sirke Sineği ile ilgili bazı ilginç bilgiler :
- Bugüne kadar 6 kez üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde bilim insanlarına Nobel ödülü
kazandırdı.
- Sirke sineği olarak bilinen Drosophila melanogaster DNA’sının yüzde 60’ı insanlarınki ile ortak özellikler taşıyor. Bu nedenle kanser, diyabet, otizm ve diğer pek çok hastalığın tedavisinin geliştirilmesinde ideal bir laboratuvar hayvanı olarak yüz yıldır bilim insanlarına yardımcı oluyor.- Bugün bilim insanları insanlarda hastalıklara yol açan genlerin % 75’inin sirke sineklerinde de bulunduğunu keşfetmiş bulunuyor. Bu hastalıkların başında Dawn sendromu, Alzheimer, otizm, diyabet ve kanserin tüm türleri geliyor. Genetikçi Steve Jones, “Sirke sinekleri sanki bilim insanlarına yardımcı olmak için tasarlanmış” diyor.
- bilim insanları sirke sineklerinden 30 yılda öğrendiklerini farelerden ancak 300 yılda öğrenebilirler. Bu yüzden bir yüzyıldır sirke sinekleri genetik araştırmalarının “süperstar”ı konumundadır.– Küçük olmalarına karşın sirke sineklerinde çok sayıda gen bulunur. İnsanlar 24.000 gene sahip; oysa birkaç mm uzunluğundaki bu sinekte 14.000 gen bulunur.
-
İnsanlarda hastalığa yol açan genlerin % 75’i aynı zamanda sirke sineklerinde de bulunuyor. İşte bu nedenle sirke sinekleri insan hastalığına model oluşturuyor Sirke sineklerinde insan genlerinin pek çoğu bulunduğu için bilim insanları sirke sineklerini kullanarak insan hastalıklarını simüle edebildi. Örneğin bol miktarda şeker yiyen sinekler insanlarda görülen tip 2 diyabet belirtilerini sergiledi. Bilim insanları ayrıca sirke sineklerinin genetiklerine müdahale ederek başka hastalıkları da simüle edebildiler.Bilim dünyasına katkıları çok yüksek olan sirke sineğini siz de ilk defa duyduysanız beraber yeni bir şey öğrendik de demektir
Kaynak :
https://www.labmedya.com/dnasinin-yuzde-60i-insan-ile-benzer-sinege-6-nobel