Günümüzde içi boşaltılsa da,
Solculukta genel bir sınıf çatışması mevzusu vardır. Solcu, ister en radikal ister en merkezde olsun sınıf ayrımından bahseder. Eşitsizlik ve adaletsizliklerin önüne geçilmesi gerektiğine inanır. Yine genellersek, özgürlükçülük ve hümanizm yanlısıdırlar. Özgürlüğe çok önem verirler. (Düşünme, yazma, çizme vs) Milli, dini ayrım yapmadan insan yanlısıdırlar. Şiddet karşıtı hareketler, yeşil yanlısı hareketler, insan hakları hareketleri, kadın hakları hareketleri vs. hep solla iç içe geçmiştir. Askerlik (militarizm) konusunda da hep karşıt duruş sergilerler çünkü özgürlüğü kısıtladığına inanırlar. Ayrıca sol hareketlerde azınlıklarla kaynaşma eğilimi hep vardır.
Sağcılıkta ise genel bir muhafazakarlık hali vardır. Sağcılar teknoloji ilerledikçe ve dünya geliştikçe "ahlak" ve "din" gibi iki önemli ögenin önemini yitirdiğini düşünürler. Bu yüzden muhafazakardırlar, din ve ahlak kurallarının korunması gerektiğine inanırlar. Bir de sağcıların daha çok milli kaygıları olur. Sınıf ayrılığından ziyade Türk veya Kürt veya Yunan hiç fark etmez insanları kimlikleriyle tanımlarlar ve önemli olanın bu olduğunu ifade ederler. Genelde şiddet karşıtı duruşları yoktur. Şiddet yanlısı bile olanları vardır (ırkçı olanlar). Militarizme önem verirler. Asker ve polisi ülkenin güvenliğini sağlayan önemli unsurlar olarak görürler.
Yine genellersek,
Avrupa'da solda "en uçtan en merkeze gidersek" anarşistler, sosyalist/komünistler, feministler, sosyal demokratlar, özgürlükçü partiler, azınlık haklarından yana olanlar ve yeşiller (doğayı koruma siyaseti yapanlar) gibileri bulunur.
Sağda ise ırkçılar, aşırı hıristiyan partileri, milliyetçiler, göçmen karşıtı partiler, militarist partiler ve ulusalcı partiler gibileri bulunur.
Liberaller ise merkezdir, bazen sağa bazen sola kayarlar.
Amerika'da ise durum daha farklıdır, liberaller kendilerini tam sol olarak görürler. Solun bütün değerlerinin yandaşıdırlar. (Radikal olmadan)
Kimse yazmamış ben yazayım,
Türkiye'deki 4 büyük partiden MHP aşırı sağ partidir, AKP sağ partidir, CHP merkez partidir (yerine göre sola yerine göre sağa kayar ama tabanı merkezdedir), HDP de radikal olmayan sol partidir. (tabanında merkeze ve sağa eğilim var)
Siyaset bilimi terminolojisinden bakarsak bu yazdıklarınız yanlış, modern devletin oluşumuyla ortaya çıkan terimler ve modern siyaset biliminin çalışma alanı kesinlikle Türkiye değil, şöyle diyeyim daha doğru olacak, Türkiye laboratuar bir ülkedir, o yüzden sağ ve solda bahsedilemez