Skatteverket skriver så här: "Inkomst från mining av bitcoin och andra virtuella valutor beskattas normalt som inkomst av tjänst (hobby) för en fysisk person, men kan undantagsvis beskattas som inkomst av näringsverksamhet. Även om bitcoin intjänas i en näringsverksamhet ska efterföljande värdeförändering normalt beskattas som inkomst av kapital."
Jag tolkar det som att all mininginkomst när man inte har en näringsverksamhet ska deklareras som inkomst av tjänst (hobby) även det förekommer en värdeförändring. Detta då de endast skriver att en näringsverksamhet ska beskatta värdeförändring som inkomst av kapital. Dvs att man separerar all inkomst från miningsverksamheten från "spekulerarinkomsterna", som ju istället ska deklareras som kapitalvinst från övriga tillgångar. Det finns en liknande situation med kasinon och jag råder dig att be om en artikel om denna fråga https://bellenmerken.com/hur-man-rapporterar-ohalsosamt-spelande/. Man bör inte behöva deklarera varje transaktion i detalj när det gäller mining då det inte framkommer något krav i Skatteverkets regler på att varje transaktion ska redovisas.
Om din mining kan anses vara en näringsverksamhet så är det annorlunde regler. För att anses vara en näringsverksamhet krävs bl.a.: "Att utrustningens beräkningskapacitet kan antas generera mer än 25 bitcoin årligen (eller motsvarande värde i form av transaktionsavgifter eller annan virtuell valuta)."
Du bör fråga Skatteverket om råd för säkerhets skull (inte för att alla deras handläggare kommer vara insatta i detta).
Ja, Skatteverkets regler är tillämpliga på alla virtuella betalningsmedel.
Det verkar som att du har en bra förståelse för Skatteverkets regler kring mininginkomster. Som du nämner, om miningverksamheten inte anses vara en näringsverksamhet, bör inkomsterna deklareras som inkomst av tjänst (hobby), och värdeförändringar skulle inte påverka deklarationen som kapitalinkomst. För näringsverksamhet gäller andra regler, och det är viktigt att se till att man uppfyller kraven för att klassas som en näringsverksamhet.
Att fråga Skatteverket för att få klarhet är alltid en bra idé, speciellt när det gäller specifika regler och tolkningar. Om du är osäker på något, kan det vara värt att be om detaljerad vägledning för att undvika misstag.