Merkezi stabil birimler: Cüzdanlar üzerinde yetkileri var ancak bu yetkiyi hack ve benzeri olaylarda müdahale için kullanıyorlar. Yine de cüzdanlarınızdaki paraya dışarıdan birisinin müdahale edebilmesi fikri kripto para felsefesine aykırı. Bu birimlerin melez birimler olduğunu söyleyebiliriz biraz fiat biraz kripto felsefesi taşıyorlar. Önde gelenleri USDC - USDT, kullanmak zorunda olursam tercihim USDC olur. USDC rakibine göre yasal çerçeveye çok daha uyumlu ve sık aralıklarla denetlendiği için daha güvenilir. USDT çok uzun süredir piyasaları manipüle etmekle itham ediliyor ve denetlemelere izin vermiyor bu yüzden bir stabil para olsa dahi yüksek riskli.
Merkeziyetsiz stabil birimler: Bunlarda kendi içerisinde farklı özelliklere ayrılıyor. Benim tercihim gerçekten merkeziyetsiz olduğu için DAI olur. Kontrat üzerinde admin yetkileri kapalı olduğu için cüzdanlara müdahale edemezler. Bir de AMPL ve türevleri var (kendi kendini 1 dolara sabitleyen). Bu tip tokenler kendilerini merkeziyetsiz olarak tanımlasa bile merkeziler. En son kucoin hack olayında AMPL tarafından dondurulmuş cüzdanlar var. Bu yüzden uzak durulması gerekir.
Kanıt:
Tokenlere doğrudan müdahale edebiliyorlar yani iddia ettikleri gibi merkeziyetsiz değiller. Sadece merkeziyetsiz kelimesinin şöhretinden faydalanmak istiyorlar.
Lend/Borrow platformlarına baktığımızda ise yine merkezi ve merkeziyetsiz ayrımını görüyoruz. Kendi içerisinde farklı tipleri de mevcut, Compound gibi merkezi zeminde doğup merkeziyetsiz ortama geçiş yapanlar mevcut. Merkezi olanların bir kısmı yatırılan fonlarla ilgili sigorta sunuluyor bunların sizi kapsayıp kapsamadığını araştırırsanız kendiniz için güvenli bir tercih yapabilirsiniz. Forumda inceleme yaptığım dönemden hatırlıyorum bir kaç tanesinin sigortası sadece Amerikan vatandaşlarını yada belirli bölgeleri kapsıyordu.
Merkeziyetsiz platformlardan yana tercihinizi kullanacaksanız kontratların kaç şirket tarafından denetlendiğine göz atmayı unutmayın.