Şurası değişmez bir gerçek, coin/token biraderler sokaktaki hayatta geçmiyor ve geçmeyecek (ülkelerin çıkartma çalışmaları yaptıkları resmi tokenlar bambaşka bir mevzu) ve bunların ticareti de bitmeyecek. Ticaret sadece takasla olmayacağına göre (herhangi bir yerde geçmiyorsa, bir elma bile alınamıyorsa 1000 tane btc sahibi olsam ne yazar?), ister yararlanmak için, ister ticaretin kendisinde bunları parayla ilişkilendirmek şart. Doğrudan para-coin olayı ise pratikte pek kullanışlı olmadığından arada stable coinler var.
Dolayısıyla Pierre 2'nin yazdığı (doğru) mesela Tethere güven sıfır olsa da birileri illa kullanacak, başka yolu yok malesef.
Bence kriptoların sokakta hiç geçerli olmayacağını söylemek çok iddialı bir önerme olmuş, bu konuda aynı fikirde değiliz. Dial-up modem ile internete bağlandığım zamanlarda basit bir mp3 indirmek için saatler harcadığım oldu. O günün şartlarında bugünleri hayal etmek çok az kişinin yapabildiği bir şeydi. Yada ilk internet alışverişimi yaptığımda çoğu arkadaşım saçma hareket ettiğimi ve dolandırılacağımı söylüyordu artık alışverişlerimin çok büyük bir bölümünü internetten gerçekleştiriyorum. Sadece ben değil etrafımdaki yaşlı insanlar bile öyle oldu. Annem, babam her gün internet kullanıyor ve ben asla kullanamayacaklarını ve anlamayacaklarını düşünüyordum.
Adaptasyon bir günde yada çok kısa sürede gerçekleşmiyor. Kademe kademe ilerliyor. Geçen seneye kadar çevremde bitcoin hakkında fikri olan insan çok azdı. Şimdi herkes bitcoini biliyor ama çoğu henüz borsalarda almak satmak dışında gerçek bir bitcoin transferi gerçekleştirmiş değil. Ethereum ve diğerleri için de aynı şey geçerli. Sadece zaman ve adaptasyona yardımcı olacak geliştirmelerin yapılmasını bekleyeceğiz.
Stabil dolar tiplerinin kendi içlerinde bir ponziye dönüşerek (belki şu an bile öyleler) yok olacağına inanıyorum. Genel görüşün aksine bunun bitcoin yada diğerlerinin sonu olacağını da düşünmüyorum. Başlangıçta bankaları aradan çıkarmak için ortaya çıkan birimler bugün gerçek amaçlarının çok daha dışında ve dayanak noktaları sıkıntılı bir şekilde ekosistemde yer almaya devam ediyor. 2014 yılında USDT ortaya çıkana kadar yoktular ve ondan önce gerçekleştirilmiş binlerce ticaret var. En basit örnekle 2011 yılında kurulan Silk Road üzerinde bile geçerli para birimiydi.
Açıkçası haklı çıkmak isterim, çünkü kriptoların sokakta geçerli olduğu gün bizim için kazanç demek olan volatilite ve dolayısıyla piyasa bitmiş olacak ve başka bir durum olarak da Satoshi vizyonu tarihe karışacaktır.
Sokakta geçmeyecekleri tezimin ana dayanaklarından birisi üst cümlemdeki volatilite sorunu, diğeri de zaman. Mesela 5-6 yıl önce farklı cevap verebilirdim, potansiyel olduğunu düşünebilirdim ama artık bana göre yok. Eskiden hız sorunu vardı, artık yok (en azından bir kısmında), hacim/finansal cılızlık sorunu vardı, şimdi devasa kripto emtialar var ama yine de sokakta yok. Birkaç kripto kabul eden mecra dışında ancak inatla şartları zorlamayla olacak şeyler var (Elon Musk/Doge gibi).
Esasen bunların hepsi çözülebilir belki ama devletlerin resmi kripto çıkartmaları ana ve çok güçlü engel, bu stratejinin ana fikri teknolojiye, dijitalleşmeye ayak uydurmak değil, şu an mevcut paraların büyük bölümü zaten sanal, fiziki olarak yoklar, esas amaç kontrolü elden bırakmamak ve buna karşı durulabileceğini zannetmiyorum.