Elimizde ne var?
Bitcoin'in fiyatı artacak.
Neden?
Sahibi yok, arzı sınırlı, varlıkların değerini koruma vaadi var. Dünya genelinde ekonomik kriz beklentisi var. İnsanlar paralarını yatıracak yer arıyor. Bitcoin'e talep her geçen gün daha da artıyor.
Bitcoin gerçekten paranın değerini koruyor mu?
Hesabı itibari paraya göre uzun vade için yaparsan evet. Bunun örneğini görmek isteyen varsa 3 sene önce şöyle bir şey hazırlamıştım BtcTurk için
Her Ay 100₺'lik BitcoinPara kazanmak istiyorsanız kural basit: Düşükken al, yükselince sat
Biz bunu becerebiliyor muyuz?
Çoğumuz beceremiyor.
Neden?
Çünkü o çoğunluk sürekli daha çok para kazanma peşinde.
Ne yapmalıyız?
4 aşamada anlatayım.
1. Elinizdeki sermayenizi bölün:
* 1/3 Bitcoin almak için: Eğer henüz almadıysanız, fiyata bakmadan BTC alın, kendi yazılım/donanım cüzdanınıza çekin
* 1/3 Altcoin / shitcoin / gem almak, sokağa atmak için: Piyasayı takip edin, düşünce alın, fiyat yükselince maliyetinizin altına stop emir verin, fiyat yükseldikçe stop fiyatınızı yükseltin. Stop için kendinize bir yüzde belirleyin ve ASLA o oranı aşmayın. Örneğin en fazla %5 zararı kabul ederim. %5'i 1 satoshi dahi geçse satarım. X koini 10$ maliyetle aldığınızda 9.5$ fiyatla stop emir girmelisiniz. Finans profesyoneli değilseniz, verileri anlık takip etme imkanınız yoksa başka bir seçeneğiniz yok.
* 1/3 İtibari para veya stabil koin (tercihen stabil koin): Fırsatlar asla bitmez. Maliyet düşürmek, sepetinizde olmayan bir koinde fırsat görünce vs. alım yapmak için kenarda her zaman paranız olsun.
2. Sermayeye ekleme yapın
Kriptopara dışında bir gelir kaynağınız (maaş, esnaf geliri, ek iş, mesai geliri vs.) varsa kazancınızın belirli bir miktarını kripto sermayenize eklemek için ayırın. Ayırdığınız sermayenin 1/2'si ile her ay aynı gün fiyata bakmadan Bitcoin alın, yazılım/donanım cüzdanınıza çekin. Kalanı tercihen stabil koin veya itibari para olarak alım yapmak üzere hazırda bulunsun.
Bir başka geliriniz yoksa, tek gelir kaynağınız kriptoparalar ise, mutlaka kazancınızı nakde veya itibari paraya çevirip, kriptoparalar için ayırdığınız sermayeye ekleyin.
3. Kar alın
Kar ettikçe, para kazandıkça belirli aralıklarla bu kazancı nakde veya başka bir şeye çevirip ana sermayenin dışına çıkartın. Ana paranızın tamamını kar olarak aldıktan sonra risk iştahınız artabilir. Ancak yine de temkinli olmaktan vazgeçmeyin ve kar ettiğiniz miktarı, en azından bir süre için kripto para yatırımınızın dışına çıkartın.
4. Hiç kimseye inanmayın ve kendinizi geliştirin
Kriptopara sektöründe hiç kimse net, kesin bilgiler veremez. Yalnızca tahmin yürütebilir. 10 tane analiz paylaşıp, 5'inde böyle olursa Bitcoin çıkar, 5'inde şöyle olursa Bitcoin düşer diyen analist, hangi ihtimal gerçekleşirse gerçekleşsin "ben demedim mi?" diyecektir.
Umut tacirlerine kanmayın. Kriptopara sektörü, acemilerin parasının, profesyonellere aktığı bir piyasadır. Siz piyasayı ne kadar iyi takip ederseniz edin, hiç bir zaman sürekli kazanamazsınız. Sabrınız, bilginiz doğrultusunda kimi zaman az kimi zaman çok kar eder, kimi günler az, kimi günler çok zarar edersiniz. Önemli olan yekündür. Cebinizden ne çıktı, cebinize ne girdi? DCA (Dollar Cost Averaging - Dolar maliyetli ortalama) ile cebinizden çıkan parayı ve cebinize giren parayı takip edin ve buna cüzdanda / borsada duran kriptopara varlıklarını dahil etmeyin! Çünkü kar realizasyonu yapılmamış, nakde çevrilmemiş para aslında sizin paranız değildir. Luna olayını ve ağın stabil koininin nerelere çakıldığını hatırlayın. Bitcoin düşerken Tether'im var diye sevinmeyin. Tether USD'nin de bir kripto para olduğunu aklınızdan çıkartmayın.