İsviçre düzenleyicisi FINMA bankaların kripto para ile ilgili faaliyetleri hakkında yeni kurallar oluşturdu
İsviçre’nin finansal pazar yetkili kurumu FINMA, bankaların kripto para girişimlerine kısıtlama getirdi.
İsviçreli bilgi platformu haberi dün duyurdu ve İsviçreli düzenleyicisinden alıntılar eşliğinde durumu açıkladı. Bölgedeki güvenilir kişilere ve uzmanlardan yardım alındı, kripto paralar ve serbest fonlar yüksek riskli yatırım olarak tanımlandı.
Yeni yayımlanan yönergede bankaların kendi hesaplarında bulundurdukları coin’ler için geçerli olacak. Daha sonra yönerge Uluslararası Basel Bankalar Komitesi’nin kararlarına göre oluşturulan kurallarına uygun hale getirilecek ve bu kurallara uyulması sağlanacak.
FINMA son zamanlarda bankalardan ve menkul kıymet pazarlayıcılarından kripto paralar hakkında birçok soru aldı. Sorular genellikle kripto paralar konusunda FINMA’nın kendini nasıl konumlandırdığı ve düzenlemelere uygun olup olmadığıyla alakalıydı. Risk değerlendirmeleri ve vergiler diğer konu başlıklarıydı.
Yeni hükümlere göre bankalar kripto para kayıplarını karşılamak üzere rezervinde diğer değerlerden daha fazla para bulundurması gerekecek. Düzenleyici finansal kurumların yatırımın %800’üne denk değeri banka ya da borsa hesaplarında olsa dahi bulundurmasını zorunlu kılıyor. Yani yapılan yatırımın 8 katı değeri risk hesabında tutması gerekecek.
FINMA kripto para yatırımı için %4’lük bir kapasite sınırı getiriyor. Bu sınırın içine kısa ve uzun pozisyonlar da dahil edilmiş. Ayrıca likidite oranları belirlenirken kripto paralar yüksek likiditeli olarak sayılamayacak. Bu durum hesaplama yapılırken bir bankanın karşısına çıkabilecek.
İsviçre merkezli kripto para bankası projesi Seba’nın CEO’su Guido Bühler yeni ölçüm kurallarının ve düzenlemelerin genellikle diğer finansal kurumları ilgilendirdiği için kripto para şirketlerini az etkileyeceğini ifade etti. İsviçre Bitcoin Birliği (BAS) FINMA’nın yeni kurallarının olumlu bir gelişme olduğunu açıkladı:
Artık bankaların giderek artan kripto para yatırımı ve hizmeti taleplerini geri çevirmeyeceğini söyleyebiliriz. FINMA’nın attığı bu adım önümüzdeki yıllarda paranın merkezi alanlarda değil Blockchain üzerinde tutulmasını sağlayabilir.
Kaynak: Cryptovest