Author

Topic: Tarihe damga vuran savaşlar #1 Çirmen Savaşı (Read 168 times)

legendary
Activity: 1078
Merit: 1026
December 16, 2022, 03:08:04 PM
#10
Çirmen savaşını daha önce duymamıştım. Tarihimizde böyle bir zafer varsa neden müfredatta yok acaba? Varsa da yıllar önce böyle bir savaşı akılda kalıcı şekilde anlatmayan sistemin eksiklikleri demek. Bizim tarih hocamız ziraat fakültesi mezunuydu. Geçmişimiz böyle sıkıntılar ile doluyken bizden verimli tarih öğrenmemizi beklenemezdi zaten. Neyse konu için teşekkürler.
legendary
Activity: 2240
Merit: 1131
DGbet.fun - Crypto Sportsbook
konuya ek olarak; 1. murat'ı "kosova muharebesinin sonunda" alçakça bir şekilde şehit etmişlerdir. yani, delikanlılıkları coğrafi koşullar ve yerleşkeleri icabı meydana çıkmalarını zorunlu kılıyordu. neyse, mesafe gereği o dönem sultanın na'şını taşımak imkansız olduğu için iç organları orada gömülmüş, bedeni bursa'da gömülmüştür. yani, 1. murat'ın iki tane kabri vardır.

Quote
Sultan I. Murad Türbesi veya Meşhed-i Hüdavendigâr (Arnavutça: Tyrbja e Sulltan Muratit; Sırpça: Grob Sultana Murata / Гроб Султана Мурата), Kosova'nın Priştine-Mitroviça yolu üzerinde yer alan türbedir. Priştine'ye 6 km mesafededir. Osmanlı Devleti padişahlarından Sultan I. Murad'ın savaşta yaşamını yitirmesinin sonrasında iç organlarının gömüldüğü yerdir.
https://tr.wikipedia.org/wiki/I._Murad_T%C3%BCrbesi

"trendcoin sen çok siyasi üğüğüüğü" diye ağlayacaklar olmasa bursa'daki kabri ve bakımsız kaldığı yıllar hakkında birkaç şey daha yazmak isterdim ama şimdilik değinmeyeceğim. yolunuz düşerse orada bulunan ahaliye sorup tarihin canlı tanıklarından kendiniz de dinleyebilirsiniz. ben bir dönem böyle yapma fırsatını bulmuştum.
hero member
Activity: 630
Merit: 463
Güzel seri olacağa benziyor. Elimden geldiğince destek verebilirim. Çok büyük bilgiye sahip değilim ama araştırır katkı sağlarım diye düşünüyorum. Hem de bir şeyler öğrenmiş oluruz bundan güzeli mi var. Emeğinize sağlık. Duymamıştım bu savaşı.

Beğendiğinize sevindim hocam. Devamının geleceğini söylemek istiyorum. Benim için bilinmeyeni anlatmak daha keyifli bir durum oluyor. Umarım burada bilmediğimiz tarihi savaşları öğreniriz hep birlikte.

@püsür çok güzel ve bilgilendirici bir post olmuş sizin yazdıklarınız da. Evet Rumenler ile büyük bir savaşımızı hatırlamıyorum  bende. Kont Vlad ise tarihin en kanlı liderlerinden birisi. Avrupa’da adına filmler çevrilirken bizim değerlerimizin böyle unutulmasını hoş bulmuyorum.
hero member
Activity: 966
Merit: 764
Güzel seri olacağa benziyor. Elimden geldiğince destek verebilirim. Çok büyük bilgiye sahip değilim ama araştırır katkı sağlarım diye düşünüyorum. Hem de bir şeyler öğrenmiş oluruz bundan güzeli mi var. Emeğinize sağlık. Duymamıştım bu savaşı.
legendary
Activity: 2198
Merit: 1232
Çirmen şavası olarak aklımda kalmış. Bu savaşın detaylarını unutmuşum bile. Detayları yazınızda öğrendim teşekkür ederim güzel bir tarihi hatırlatma olmuş. Sayılar biraz abartı gibi geliyor nedense 70bin kişiye karşı 800 Osmanlı askeri böyle bir sayı farkıyla üstünlük kurmak matematiksel olarak imkansız sayılar gerçeği yansıtmıyor olabilir olsa da şanslı bir zafer. 14. yüzyılda sırpların 70 bin askeri var mı sorusu kafama takılıyor, İlber Ortaylı'ya sormak lazım bu savaşın detaylarını Smiley
sr. member
Activity: 1358
Merit: 374
Bu savaşı hiç duymamıştım, bu biraz benimse benden çok tarihimize sahip çıkmayanların ayıbı bence, yanı başımızdaki Çanakkale’yi bile gezdirmeyen, oraya gereken anlamı yüklemeyen bir eğitim sisteminden bu savaşı bize kazandırmasını beklemek haksızlık olurdu herhalde ! İlk defa duyduğum bir savaş ve inanılmaz sayı farkına rağmen kazanılan bir savaş, demek ki o zamanlar savaş stratejisi çok önemliymiş, artık o dönemde değiliz insansız araçlarla insanları öldürebiliyorsunuz,
hero member
Activity: 1274
Merit: 680
Tarihimizin efsane zamanlarından bir muharebe. Neredeyse yenilmediğimiz zamanlar. Genelde savaşlarda bizim tarafı 100.000lerce, karşı tarafı az gösterirler yabancı kaynaklar. Bu savaşta ordunun en fazla mevcudu 4000 denmiş Bizans kaynaklarında. Bu da demek oluyor ki gerçekten muhtemelen 1000'den az kişi ile müthiş bir zafer kazanılmış. Çoğu 'osmanlı torunu' bilmez, bence en önemli padişahlardan biri ve hatta en önemlisi 1. Murat. Bu muharebe de onun zamanında olmuş ve Murat o sırada Anadolu'daymış. Bu arada Sırplara müthiş bir darbe daha vurduğumuz bir muharebe olmuş. Ama ben Sırpları çok seviyorum ve saygı duyuyorum. Adamlar delikanlı gibi kaç kere bizim karşımıza çıkıp büyük savaşlar kaybetmişler ve özgürlükleri için neredeyse yok olmuşlar. Diğer milletler Sırplar kadar delikanlı değil. Örneğin Rumenler. Onlarla şöyle adamakıllı bir meydan savaşımız yok çünkü hep kaçmışlar. En büyük halk kahramanları meşhur drakula Vlad da g.tü yemediği için Sırpların yaptığı gibi meydan savaşına çıkamamış, gerilla savaşıyla bizi anca durdurabilmiş.
legendary
Activity: 2128
Merit: 1148
Helal olsun atalarımıza
mekanları cennet olsun
hero member
Activity: 1092
Merit: 631
Hiç duymadığımı söyleyebilirim. Lise de de tarihle pek alakam yoktu. Tabi bizim tarihimizde daha yakın olan Çanakkale savaşını bile tam olarak göremediğimiz, anlatılamadığı için tarihsel olarak balık hafızaya sahip bir millet olduğumuz için bu savaşı çoğu kişi bilmiyor. Onu geçtim Osmanlı devletinin savaşlarını bilen herhalde sadece tarihçilerdir. Türkiye’de tarih sıkıcı anlatılıyor bence bu yüzden insanlar ilgisini kaybediyor. Konu için teşekkürler yeni bir şey öğrendim biraz efsane gibi geliyor kulağa da onu da söyleyeyim.
hero member
Activity: 630
Merit: 463
Arkadaşlar aklıma bir seri yapma düşüncesi geldi. Hobi olarak tarihi takip ederim ve geçmiş savaşlara karşı ilgim vardır. Bir çoğumuz 300 Spartalı filmini izlemişizdir. Nasıl bir taktiksel avantajı kullanarak 300 Spartalı ve artçı diğer milletten insanların İran akınına karşı koyduğunu biraz da sinematik abartılarla izledik.

Her genç 300 Spartalıyı bilir peki ya Çirmen savaşını?

Çirmen savaşı, Sırpsındığı savaşından sonra Osmanlı devletini hazırlıksız yakalamak isteyen Joven ile Osmanlı ordusunu yöneten Lala paşa yönetiminde gerçekleşmiştir. Sayıları vermek gerekirse

Sırp güçleri 70 bin asker, Osmanlı güçleri 800 kişi. Evet evet sadece 800 kişi..

Geceleyin taktiksel olarak yetenekleri olan Osmanlı birliği Çirmen mevkinde Sırp ordusuna ani bir baskın düzenler ve bu baskında bir çok komutanı öldürürler. Panikleyen Sırp ordusu Meriç nehri kenarında olan bu yerde kaçmak isterken bir sürü askerini Meriç Nehrinde boğulmasıyla kaybetmiştir.

Söylentilere göre savaştan sonra Meriç nehri akan kanlar ile kırmızıya boyanmıştır. Yerli yabancı bir çok kaynakta geçtiği için ve bizim tarihimize ait bir değer olduğu için ilk olarak bu savaşla başlamak istedim. 

Kaynak https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Çirmen_Muharebesi
Jump to: