Author

Topic: Tarihe damga vuran savaşlar #3 Malazgirt Meydan Savaşı (Read 76 times)

sr. member
Activity: 1358
Merit: 374
Gerçekten tarihe damga vuran bir savaş, en azından Türk tarihi için en önemli savaşlardan birisi diyebiliriz Malazgirt için, Malazgirt zorlu bir savaşın galibi olarak Anadolu’yu yurt edindiren bir savaş, hala Bitlis’te her sene Ahlat ilçesinde kutlamalar yapılıyor, ahlatı sadece Bitlis olarak düşünmemek lazım, o zaman ahlat Diyarbakır’dan Erzurum’a uzanan bölgeye deniyordu, Türklerin Malazgirt’ten sonra kurdukları önemli ahlat şahlar dönemiyle değerlenmiş ve bugüne gelmiş sembol ilçedir,
legendary
Activity: 2240
Merit: 1131
DGbet.fun - Crypto Sportsbook
hazır militarist olmakla itham ediliyorken bunu bir fırsata dönüştürmeliyim (:d):

Quote
Benim canım kardaşlarım...
1071'de Alparslan gibi, beyaz atın üzerine kefenimizi giymiş çıkmışız; kefenimizi giymiş çıkmışız!
Bizi yenmek...
Bizim ekmeğimizi elimizden almak...
Bizim vatanımızı elimizden almak, parçalamak...
Bizim İstanbul'umuzu Bizans yapmak...
Bizim Kıbrıs'taki askerimizi oradan kovmaya kalkmak...

Bunu düşünenler varsa,
Karşısında kefen giymiş olan bu milletin öncülerini bulacaklardır!
https://twitter.com/NoContext_DP/status/1358351419288518656

bence bu savaşın en ilginç sonuçları "romen diyojen'in esir düşmesi ve sultan alparslan'ın kendisiyle birlikte savaşa katılan beylere kılıç hakkı olarak beylik vermesi" olabilir çünkü her iki olay da ilkleri barındırıyor.

Quote
Anadolu Beylikleri, Anadolu Türkmenlerinden Türklerin 1071’deki Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu’da kurdukları devletlerdir.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Anadolu_beylikleri

bunun dışında yazılması/söylenmesi gereken her şey konuya zaten dahil edilmiş. bin yıldır bu toprakların sahibi olarak yaşıyoruz, zulüm 1453'te başladı diyenler inim inim inleyerek forum köşelerinde kudurmaya devam edecek, anadolu zaman zaman yavuz sultan selim'e ya da mustafa kemal'e ihtiyaç duysa da türk yurdu olarak kalmaya devam edecek!
hero member
Activity: 630
Merit: 463
Arkadaşlar bazı savaşlar ile seriye başlamıştık. Bu serinin elimden geldiğince devamını sağlamak istiyorum. Bugün ki savaşımız, şimdi Anadolu’yu Anadolu yapan Türklerin Anadolu’ya yerleşmesini sağlayan bir savaş. Malazgirt savaşı.

Savaş 26 Ağustos 1071 tarihinde Muş Malazgirt’te Meydan savaşı olarak yapıldı. Büyük Selçuklu Komutanı ve lideri Sultan Alparslan, Bizans imparatoru 4. Romen Diyojen ile savaştı.

Alparslan, bu savaş öncesinde Abbasiler’in koruyuculuğunu üstlenmiştir Fatımilere karşı Abbasiler’in yardım talep etmesi üzerine Alparslan Mısıra doğru hareket etti. Sultan Alparslan’ın Mısır’a gideceğini duyan Bizans imparatoru 3 senedir hazırlık yaptığı doğu seferine doğru yola çıktı. Bunu haber alan Alparslan, geriye dönerek Rey şehrinde konaklayacağı bilgisini kasıtlı olarak yaydı. Bizans ordusu onun Rey şehrinde olacağını düşündü ve Alparslan dönerek Muş Malazgirt’e döndü.

Bu savaşın dönüm noktalarından birisi de savaşta usta bazı Türk boylarının paralı asker olarak çalışırken, Bizans adına savaşa katılıp, savaşta Selçuklu saflarına geçmesi oldu. Sayıca çok üstün olan Bizans, böyle bir değişimle bir anda sıkıntılı sürece girdi. Bu Türk boyları, Uz, Peçenek, Kıpçak ve Hazar Türkleriydi. Peçenekler, ne acıdır ki bu taraf değişikliğinin bedelini 20 yıl sonra tarih sahnesinden toplu katliamla silinmesiyle yaşayacaklardır.

Ortalama sayı olarak kabul edilen Bizans kuvvetlerinin 200 bin, Alparslan’ın 50 bin askere yön verdiği şeklindeydi. Selçuklu bu büyük farkı Turan Taktiği ile aşmasını bilecekti. Öğlenden akşama kadar süren savaşta Romen Diyojen ve önemli generaller esir alındı. Romen Diyojeni affedip, vergiye bağlamasıyla büyük bir şöhret kazandı.





Kaynak https://www.fikriyat.com/galeri/tarih/malazgirt-zaferi-tarihi-hakkinda-10-bilgi/16

Kaynak 2 https://www.google.com.tr/amp/s/kavrakoglu.com/bizans-imparatorlugu-97-turkler-ve-bizans-3-malazgirt-savasi-1/
Jump to: