Author

Topic: tatmin olmak mı, hırslı olmak mı? (Read 48 times)

newbie
Activity: 0
Merit: 0
December 19, 2024, 12:35:07 PM
#2
bilinçaltı ve beyin o kadar karmaşık bir bağlantıya sahip ki yıllar önce kuzenimle aramızda kendimizce kültürel sohbetler yaparken değişik bir yere vardık. şimdi bu yazıyı okuyunca aklıma tekrardan o vardığımız yer geldi.

zihnimizi ve düşüncemizi bir merdivenin basamaklarını çıkan bir çift ayakmış gibi düşünelim,

sürekli çıkmayı ve tırmanmayı hedefliyoruz.

eğer sen şartlanmış bir şekilde bir basamağa hedef koyup ben buraya kadar çıkabilsem yeter diyorsan, zihnini de manipüle etmiş olarak o basamağa ulaşmayı çalışıyorsun. tam o basamak koyduğun hedefe ulaşamasan bile yakınına ulaşmış oluyorsun.

sonra birbirimize dedik ki, bu basamağı ulaşmak istediğimiz yerinde çok ötesine koyalım. çok uzakta ve tırmanması çok zor olsa da pes ettiğimiz yerde geri dönüp baktığımızda belki de daha düşük bir hedeften çok daha yukarıda ona bakıyor olacağız.

şimdi kendisi tam olarak bu düşüncenin ardında çok güzel bir avrupa ülkesinde, çok iyi bir hayat için çabalıyor ve çalışıyor. tekrar sorsam ona belki pes edecek ve bu basamağı çoktan geçtiğini söyleyecek ama totemi bozmak istemiyorum.

ben mi?
o kadar çok baktım ki şuan hangi basamakta olduğum bilinçsizliğinde kayboldum.  Smiley
member
Activity: 112
Merit: 176
December 19, 2024, 08:56:34 AM
#1
Kafama takılan bir soru var. Şimdi biz ülke olarak çok iyi zamanlardan geçmiyoruz ve eminim ki çoğumuz keşke daha iyi şartların olduğu ülkelerde -amerika veya avrupa ülkeleri olabilir- yaşasaydık diyoruz. Ya da çeşitli konularda kendimizi onlarla kıyaslıyoruz. Bu bize biraz acı veriyor ama olmak istediğimiz yerde olamamak belki de en büyük motivasyonumuz zaten.

Bir de böyle bir konu açıldığında "Sen haline şükret, bak adamlar şurada burada açlıktan ölüyor, savaşlarda ölüyor" gibi sözler ile aslında çok da kötü bir durumda olmadığımızı, daha kötü yerlerde de olabileceğimizi söylüyor.

Buradan iki taraf çıkartabiliriz. Bir taraf "Daha iyisi olabilir." derken diğeri "Daha kötüsü de olabilirdi." diyor. Bana mantıklı gelen tabii ki kendimizi üst ile kıyaslamak fakat bunun da ne bir sonu var, hem de kendinizi asla iyi hissedemiyorsunuz. İnsanın içinde hep "şu anda eksiğim" gibi bir duygu oluşuyor.

Size sorum ise;
Sürekli gelişmeye odaklı, durmayan bir yapıda olmak mı, yoksa
Olduğu yerde kendini iyi hisseden, daha üstünü aramayan tarafta olmak mı daha mantıklı?

Bu ikisinin de hayatta işe yarayacağı farklı konular olacaktır elbet ama her insanın da dur diyeceği bir yer olmalı bence. yani sınırımızı nasıl belirlemek mantıklı?
Jump to: