Öncelikle Teknik Analiz ve indikatör nedir?Teknik analiz verileri aslında oldukça kısıtlıdır. Hepimizin bildiği gibi ekrandaki grafik içerisinde seçili olarak bulunduğumuz zaman dilimi, (1) zaman dilimi başlangıcı açılış fiyatı, (2) zaman dilimi kapanış fiyatı beraberinde ek olarak (3) fiyatlar arası açılar ve (4) hacimden başka kullanılabilecek bir veri yoktur. Son derece kısıtlı bir veri dökümantasyonu olduğu söylenebilir.
Bu bağlamda geçmiş fiyat hareketlerinden yola çıkılarak yapılan gelecek tahminleri bütünüdür. Bu tahminler bütünü yöntem olarak kendi içerisinde;
1- Mum çubukları
2- Formasyonlar
3- Elliot Dalga Prensibleri
vb. temel olarak piyasanın geneli tarafından kabul görülmüş yöntemler olarak sıralanabilir. Her biri kendi içerisinde uzun ve detay barındıran ayrı konular.
İndikatörler ise tüm bu başlıca teknik analiz yöntemleri için kullanılan yardımcı faktörlerdir. Bu yardımcı faktörlerin en başında yine piyasa tarafından kabul görülen ve en çok kullanılan RSI VE MACD gibi indikatörleri bulunur.
RSI Nedir?Kendisi bir makine mühendisi olan, ADX, ATR VE Parabolic Sar gibi diğer indikatörlerinde geliştiricisi J. Welles Wilder tarafından 1978 yılında geliştirilmiştir.
RSI bir momentum osilatörüdür yani fiyatların yön gücünü artış ya da düşüş yönünde al ve sat sinyali üretebilmek amacıyla kullanılır. Tek başına yetersizdir ancak kendi içerisindeki kullanım çeşitliliği ve güç gösterge tayini başka bir ek indikatör kulanmanızı neredeyse gereksiz kılar. Yukarıda saydığım TA yöntemleri ile kullanıldığında oldukça verimli sonuçlar verebilir.
Rsı 0 ve 100 arasında salınım yapan bir dalga osilatörü üretir, veri yolu fiyat mum hareket ortalamalarıdır. 30 ve altı aşırı satış bölgesidir aynı zamanda fırsat ve tepki alımı, 70 ve üzeri ise aşırı alım bölgesidir yine aynı zamanda kar satışının geldiği bölgedir. Tek başına yeterli olmadığı nokta burasıdır, herhangi bir TA olmaksızın kullanacağınız bu veri size her zaman doğru işlem yaptırmaz ama 70% ihtimalle çalıştığını geçmiş veriler beraberinde görebiliriz.
RSI UYUMSUZLUKLARRSI uyumsuzluklar fiyat hareketlerinin ortalama olarak yavaşladığını ve bulunduğu bölgenin gerçek mi yoksa manipülatif bir bölge mi olup olmadığı konusunda fikir verir.
Negatif Uyumsuzluklar (NU)Fiyatın gerçek değerinde olmadığını ve fiyat ortalamalarının düşüş eğiliminde olduğunun haberini verir. Fiyat tepeleri ve RSI tepeleri arasında çekilecek bir yardımcı çizgi ile anlaşılabilir. Fiyat tepeleri yükselirken ortalama fiyat tepelerini gösteren RSI tepeleri düşüyorsa fiyat gerçek bölgesinde değil demektir ve olası düşüş yüksek ihtimallidir.
Pozitif Uyumsuzluklar (PU)Fiyatın gerçek değerinde olmadığını ve fiyat ortalamalarının yükseliş eğiliminde olduğunun haberini verir. Fiyat dipleri ve RSI dipleri arasında çekilecek bir yardımcı çizgi ile anlaşılabilir. Fiyat dipleri düşerken ortalama fiyat diplerini gösteren RSI dipleri yükseliyorsa fiyat gerçek bölgesinde değil demektir ve olası yükseliş ihtimali beklenir.
Piri Kaptan bilgilerini paylaşmayı seven deneyimli bir borsa kurdu
kendisini youtube kanalından takip edip formasyonlar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Yatırım tavsiyesidir.
RSI ve kullanımı hakkında herhangi bir sorunuz olursa memnuniyetle cevaplayabilirim. Herkese bol kazanç.
#respect @EFS @vycl87