Author

Topic: Teknik Analizlerde Sıklıkla Yapılan 5 Temel Hata (Read 114 times)

newbie
Activity: 182
Merit: 0
ethereumun saatlik grafiğinde ters omuz baş formasyonu gördüm. adamlar bilerek yapıyor. buradan düşmez artık dedim aldım aşağı saldılar. yani formasyon diye garanti öyle olacak değil. her yerden denk getirmeye çalışıyor balinalar.
sr. member
Activity: 784
Merit: 268
Helena Helena!
Bence en önemli hata duyguları karıştırmak.
Eğer sisteminize bağlı iseniz zarardan da kardan da etkilenmezsiniz (duygusal olarak). Ama duygusal davranmaya başladığınız da hiç bir sistem önünüzde duramaz. Herşey birbirine girer ve büyük olasılıkla zarar, dahası  büyük zarar meydana gelir.
newbie
Activity: 126
Merit: 0
Teknik analiz bir şekilde öğreniliyor da temel analiz çok zor kişilikle alakalı bir durum herkesin takip edebileceğini ve analiz yapabileceğini düşünmüyorum
jr. member
Activity: 126
Merit: 1
Benim hala çözemediğim konu göstergeler arasında kayboluyorum, çok fazla gereksiz göstergeleri eklemeden olmayacakmış gibi hissediyorum
sr. member
Activity: 642
Merit: 259
Yazı gayet guzel olmus anlasılır ve acık bir yazım biçimi bence senin gibi yapan bir cok insanda aynı fikirde yapılamsı gerekni yapıyor umarım dileigin gibi gerceklesir ortamlar.
legendary
Activity: 1540
Merit: 1016
Sabırsızlık ve acele etmek hepimizin yaptığı bir yanlış. Çoğumuz bir koin için sattım 3 saat sonra yükseldi cümlesini birden fazla kez kurmuştur.

Gereğinden fazla hold yapmadan sabır göstermek gerekli.
legendary
Activity: 3248
Merit: 1531
Temel analiz konusu
Madem temel analizi atlamamak lazım. Birisi bana kripto değerler için bir temel analiz metodu söyleyebilir mi?
Bir şirket olsa, aktifi pasifi bilançosu, bedelli bedelsiz hisse potansiyeli, pazar payı raporları vs olur. Oradan yapılır bu işlem. Bir coin için böyle bir değerleme yapmak imkansız gibi geliyor bana.
Ama benzetim ile ilerlediğim bir noktayı paylaşmak isterim;

Borsa işlemlerinde sıklıkla kullandığımız bir oran vardır ;
Piyasa Değeri / Defter Değeri oranı olarak bilinen bu değer hissenin piyasada nasıl fiyatlandığını ortaya çıkarır.

Bitcoin özelinde ben 1 bitcoin'in üretim maliyetini defter değeri olarak kabul ediyorum.
Bana göre bitcoin fiyatı için dibin dibi 1 bitcoin in güncel üretim maliyetidir.

Duygusallık konusu
Kripto para uzayı tahmin ettiğinizden çok daha fazla duygusal kararlar alınan bir uzaydır. Bu uzay, borsalarda al sat yapan bir grup trader dan ibaret değil.
bu uzayı var eden topluluklardır.  Dolayısı ile ben dahil bir çok kişi duygusal yatırımlar yapabiliyor. Sırf projesini beğendiğim için uzun zamandır zarar da olmama rağmen satmadığım bir çok token asset ve coin var elimde.
full member
Activity: 476
Merit: 100
Bu piyasada en önemli kural koinlerle duygusal bağ kurmamak yeri geldi mi o koini satıp kurtulmayı bilmek lazım, çoğumuz o yüzden kaybediyor. Diğerleri de önemli hatalardan ama en önemlisi duygusal bağ bence.
newbie
Activity: 80
Merit: 0
nitelikli yazı olmuş teşekkürler
member
Activity: 672
Merit: 11
BNBTiger ! Fierce. firm. Victory.
ilk 4 madde değilde çoğu insan gibi 5. madde yani acele etmekten çok şey kaybettim saçma sapan şeylere para yatırıp onlardan medet umdum sonunda acele işe şeytan karışır sözünü benimsedim ve artı daha slow ilerliyorum...
member
Activity: 462
Merit: 42


1- Hatayı Kabul Etmemek


İlk sırada bu konudan bahsetmek istedim; çünkü yatırımcıların genel olarak düştükleri bir hatadır. Yaptığınız analizin hatalı olabileceğini kabul etmeniz gerekiyor. Hayatı kabullenmek, öğrenmek için fırsat yaratmak demektir. Gözden kaçırdığınız herhangi küçük bir nokta, analizden yanlış sonuçlar elde etmenize neden olacaktır. Tecrübeli ve tecrübesiz yatırımcı arasındaki fark da budur. Tecrübeli yatırımcılar, hatalarını kabullenmiş ve onlardan ders alarak kendini geliştirmiş yatırımcılardır.

2- Temel Analizi Umursamamak
Analizleri, teknik ve temel olarak ikiye ayırırız. Bazı yatırımcılar kendini tek bir analiz türüne adar ve işlemlerinde yalnızca bu analizi kullanmayı tercih eder. Oysaki bilinen bir gerçek; iki analiz türünün de kullanılması ve elde edilen sonuçların son aşamada birlikte yorumlanması gerektiğidir. Teknik analizlere göre işlem yapıyorsanız, piyasalarda olup bitenden, açıklanan verilerden de haberdar olmanız gerekiyor. Bu sayede teknik verileri, daha sağlam temellere oturtursunuz ve elde edeceğiniz sonucun doğruluk payını arttırırsınız.

Temel analizler, açıklanan ekonomik verileri, yapılan önemli konuşmaları, ülkelerarası anlaşmalıkları, krizleri, doğal afetleri, merkez bankalarını kapsar. Tüm bu faktörler ise bir yatırım aracının fiyatının neden aşağı veya yukarı yönde ilerlediğini anlamanıza yarar. Teknik analiz sonucundan elde ettiğiniz bilgileri, somutlaştırmanızı sağlar. Bu nedenle iki analiz türü hakkında da bilgi edinin ve sonuçlarını birlikte yorumlamayı öğrenin.



3- Duyguları İşe Karıştırmak
Genel olarak yatırımlarınızda, duygularınızı dizginlemeniz gerekir. Duygusal davranmamanız ve yaptığınız yatırımın sağlam temellere dayalı olması gerekiyor. Teknik analiz sonrasında elde ettiğiniz sonuç dışında piyasalara duygusal yanaşmanız, kayıpla karşılaşmanıza neden olur. Özellikle alım sonrasında meydana gelen geçici bir düşüş ile işlerin yolunda gitmediğini düşünerek satışa geçmeniz, sonradan pişman olmanıza neden olacaktır. Bu gibi durumlarda yaptığınız analizden emin olmanız ve paniklemeden beklemeniz gerekmektedir.

4- Çok Fazla Gösterge Kullanmak
Genellikle tecrübesiz yatırımcılar, grafiklerinde çok fazla gösterge kullanırlar ve bu şekilde daha iyi sonuç elde edeceğini düşünürler. Oysaki çok fazla gösterge hata yapmanıza neden olacaktır ve doğru bir şekilde grafiği okumanızı engelleyecektir. Çok fazla gösterge kullandığınız zaman sinyalleri doğru okuyamayacak ve yanlış sinyaller elde edeceksiniz. Grafik üzerinde bir veya diğerini destekleyen ikinci bir gösterge kullanmanız gerekiyor. Hangi göstergeleri kullanacağınıza ise demo hesaplarda deneyim kazanma aşamasında karar verebilirsiniz.

5- Acele Etmek
Sık yapılan hatalardan birisi de hareketi kaçırmaktan korkup piyasaya girmektir. Acele etmek yatırımlarınızda kaybetmenize ve neden kaybettiğinizi bir türlü anlayamamanıza neden olacaktır. Sakin bir şekilde analizlerinizi ve verilerinizi elde edip gerekli yorumu yaptıktan sonra pozisyon almanız gerekiyor. Acele etmeyin ve Richard Branson’ın sözünü unutmayın; “fırsatlar bir otobüs gibidir, biri kaçtığında diğeri mutlaka gelecektir.”

Umarım faydalı olur, bilgi paylaştıkça coğalır. Teşekkürler.
Jump to: