Author

Topic: The Economist dergisinden ‘128 milyar dolar’ analizi (Read 156 times)

sr. member
Activity: 1890
Merit: 333
Ülkenin rezervleri ortada. Ama hala birileri çıkıp ortada uçan kaçan bir para olmadığını hiç utanmadan iddia edebiliyor. Ya arkadaş, rezervlerinin ne durumda olduğu, ne kadarının kalıcı ne kadarının geçici olduğu gibi bilgilere internet üzerinden çok kolay ulaşabiliyoruz zaten. Her şey ortada yani. O yüzden bazı insanlar trollük yapma uğruna yalan dolan atıyor ortaya ama ben gerçekte ne olduğunu iyi bildiğim için gülüp geçiyorum sadece.  Cheesy

Bi de hükümetin geçici rezervleri sanki hep kalacakmış gibi göstermesi de ayrı bir çaresizlik göstergesi.
legendary
Activity: 1470
Merit: 1359
Merkez Bankası bu işi ghiç yürütemedi, piyasaya dolar bastılar ama tl nin düşüşüne sağlayamadılar.
Yönetim çok kötü para politikası sadece çalmak çırpmak olan bir hükümet var, dolar uçup kaçıyor ama kimsenin umurumda değil.
Dünya basınına bile rezil olmuşuz daha ne olsun.
member
Activity: 756
Merit: 17
128 milyar dolar muhabbeti ne ki daha kim bilir neler neler uçtu gitti bizim haberimiz yok.  Grin  Geçenlerde Binali Yıldırım'ın servetinin 26 milyar dolar falan olduğunun iddia edildiğini duymuştum. Eğer gerçekse paraların nereye aktığının kanıtlarından birisi.
legendary
Activity: 2520
Merit: 1024
Leading Crypto Sports Betting & Casino Platform
128 diye ortada çok konuşuldu ama aslında 165 mi yani Cheesy Şaka bir tarafa faizin düşürülmesi imkansız gibi geliyor şu an. Dolar zaten çok uçtu faizi de düşürürlerse hiç baskılayamazlar artık. Bu yüzden ne olacağını ben de çok merak ediyorum evet faizler çok yüksek kesinlikle düşmesi lazım ama günümüz ekonomisinde her şey çok zor.
full member
Activity: 1414
Merit: 161
Bu 128 milyar dolar konusu da birçok konu gibi arada kaynadı gitti. Bariz bir erime vardı kaynaklarda şöyle bir incelendiğinde. Şu an bile rezervleri olduğundan fazla gösterme çabası var. Borç olarak alınmış parayı rezervden sayıyorlar ilginç bir şekilde.  Grin  Halbuki brüt değil net rezervlere bakılması lazım. Şu an durum içler acısı halde.
legendary
Activity: 1470
Merit: 1359
Başlık 128 Milyar Dolar Nerede? olsaymış daha iyi olurmuş.
Ekonomi diye bir şey yok, dolar olmuş 8.5 burada kalacak mı hayır tabiki sene sonunu görmeden 10 lirayı geçecektir, önünüde alamayacakla çünkü alabilecekleri bir para yok merkez bankasında.
legendary
Activity: 1358
Merit: 1000
Bu analizden sonra hız alınamayıp Eyyyy Economist sen kimsin nidasıyla bir soruşturma açılır mı açılır Cheesy Yapılır mı demeyin yaparlar olur Cheesy Ağlanacak halimize güldüren oturup düşündürten bir analiz olmuş ki başlığa "TL'nin başarısız savunmasının maliyetini hesaplamak” bakar mısınız Cheesy Aklı olanlar ülkeyi terkedeceği olmayanların kalacağı ve gidenlerin arkasından gittiniz vatan hayınları sizin yüzünüzden böyle oldu denilecek bir gelecek bizi bekliyor. Allahım görüyorsun neler çektiğimizi...
hero member
Activity: 1400
Merit: 536
Rezervleri kalmamis demisler, rezerv degil borc icinde yasiyoruz londra bankalarinda turkiye cumhuriyetinin hipotek altinda kalip kalip altinlari oldugu konusuluyor, bu saatten sonra bu ulkede hayalim kalmadi, yakinda bistten de cikip tum iliskimi kesecegim, boylece bir nevi kendimi soyutlamak zorunda hissediyorum dis etkenlerden, yaslandim stresten.
legendary
Activity: 2436
Merit: 1366
Yılın ikinci yarısına kalmadan bu yaz turizm efektiyle gaza gelip faizleri indireceklerini ve doların sonbahar dönemi tavan yapacağını düşünüyorum. Artık kronikleşmiş bir kur krizi var, vatandaşa çağrı yaptık düştük muhabbetleri bence hikaye. Hikaye olduğu da RTE hamle yapmadan önce 7.25 olan kurun 8.35 olmasından bellidir zaten.
jr. member
Activity: 42
Merit: 32
The Economist dergisi, 128 milyar dolarlık rezerv kaybına rağmen son iki yılda büyük değer kaybı yaşayan TL'nin yeniden baskı altında olduğunu, Merkez Bankası'nın ise yılın ikinci yarısında faiz indirebileceğini yazdı.

Türkiye'nin döviz rezervlerinin son iki yılda şeffaf olmayan bir şekilde tüketilmesi, Türkiye'nin yanı sıra dünya gündeminde de yer bulmaya devam ediyor.

Ünlü İngiliz dergisi The Economist, son sayısında “TL'nin başarısız savunmasının maliyetini hesaplamak”
başlıklı bir analize yer verildi.

TASARRUFLAR TL YERİNE DOLARDA
Rezervlerin tükendiğine ve birçok Türk vatandaşının artık tasarruflarını dolar olarak değerlendirdiğine dikkat çekilen yazıda, ana muhalefet partisi CHP'nin parti binalarına asılan “128 milyar dolar nerede?” pankartlarının gece saatlerinde polisler tarafından indirildiği aktarıldı.

Bankacıların ve analistlerin hesaplamalarına göre, son iki yılda TL'yi destekleme girişimi adına Merkez Bankası (TCBM) tarafından 128 milyar dolarlık döviz rezervinin çarçur edildiğini aktaran dergi, bu politikaya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın öncülük ettiğinin düşünüldüğünü de belirtti.

REZERV HARCANMASINA RAĞMEN TL ERİDİ
Harcanan rezerve rağmen TL'nin son iki yılda dolar karşısında yüzde 35'in üzerinde değer kaybettiğini aktaran dergi, enflasyondaki artış, düşük reel faiz ve politik krizlere de işaret etti.

“128 milyar dolar nerede?” afiş ve pankartlarının savcılar tarafından ‘Cumhurbaşkanına Hakaret' suçlamasıyla toplatıldığını ve bu suçun Türkiye'de dört yıla kadar hapis cezası olduğunu aktaran dergi, Covid-19 kısıtlamalarının ihlal edildiği gerekçesinin de kullanıldığını kaydetti.

‘TCMB TL’Yİ UZUN SÜRE SAVUNAMAYABİLİR’
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 21 Nisan'daki konuşmasında harcanan döviz rezervinin 128 değil 165 milyar dolar olduğunu ve gerekirse rezervlerin tekrar kullanılabileceğini söylediğini, bu çıkışın piyasayı ürperttiğini belirten The Economist, rezervlerin tüketilmesinin sarsıcı sonuçları olduğuna dikkat çekti.


TL'de yeniden baskı altında olduğunu ancak rezervleri eridiği için TCMB'nin TL'yi uzun süre savunamayabileceğini vurgulayan dergi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Naci Ağbal'ı kovarak TCMB Başkanlığı'na kendisi gibi yüksek faizleri eleştiren Şahap Kavcıoğlu'nu getirmesinin TL'de değer kaybına neden olduğunu hatırlattı.

‘YENİ BAŞKAN YILIN İKİNCİ YARISINDA FAİZ İNDİREBİLİR’
Naci Ağbal'ın kovulmasında, rezerv satışına dair verdiği kurum içi soruşturma talimatının Erdoğan'ı rahatsız etmesinin etkili olduğu yönünde iddialar olduğunu ve halefi olan Kavcıoğlu'nun rezerv satışı politikasını savunduğunu ve “aksi halde TL'de daha fazla değer kaybı olurdu” dediğini aktaran dergi, Kavcıoğlu'nun yılın ikinci yarısında faiz indirimine gitmesinin beklendiğini, pandeminin ekonomi üzerinde yarattığı hasarı telafi etmek için Erdoğan'ın da bu yönde baskı yapabileceğini öne sürdü.

TL'deki değer kaybının Türklerin satın alma gücünü yavaş yavaş tükettiğini, birçok kişinin tasarruflarını TL yerine dolarda tutmaya zorlandığını belirten dergi, yabancı para mevduatının toplam mevduatın yarısından fazlasını oluşturduğuna dikkat çekti.

Türklerin ülke ekonomisine duyduğu güvensizliğin bir diğer sonucunun kripto para işlemlerdeki patlama olduğuna dikkat çeken dergi, Thodex başta olmak üzere bazı kripto para borsalarında işlemlerin durması ve Thodex'in kurucusunun yurt dışına kaçışını da okurlarına aktardı.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/the-economist-dergisinden-128-milyar-dolar-analizi-6414640/
Jump to: