Αντικειμενικά ο μόνος τρόπος να δουλέψει αποτελεσματικά η Keynes/MMT σχολή σκέψης είναι να αυτοματοποιηθεί πλήρως η εργασία (robots & AI), οπότε το κόστος της θα τείνει στο μηδέν. Κάτι που φυσικά θα απαιτήσει και UBI για τις στρατιές ανέργων (ωραίο στην θεωρία, αλλά να δούμε στην πράξη τι «παρενέργειες» θα έχει). Ως παρενέργειες δεν εννοώ μόνο τον φασισμό του Νταβός, αλλά και τυχόν βαρεμάρα των ανθρώπων από την έλλειψη εργασίας, μπορεί π.χ. να αρχίσουν να αυτοκτονούν περισσότεροι (συμβαίνει στην Ελβετία που όλα δουλεύουν ρολόι).
Το 1971 που καταργήθηκε το gold standard όλως τυχαίως (σύμπτωση?) την ίδια χρονιά η Intel παρήγαγε τον πρώτο μικροεπεξεργαστή (Intel 4004). Από τότε (λόγω τεχνολογικής προόδου) συγκρατήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι πληθωριστικές πιέσεις (όχι στα πάντα, αλλά κυρίως στα τεχνολογικά αγαθά). Μπορεί λοιπόν κάτι να ήξερε η Αμερική και να έφυγε από το gold standard.
Πέσανε οι τιμές των υπολογιστών (Moore's law), πέσανε τα solar panels (Swanson's law), γενικά η Αμερική πήρε ένα ρίσκο και της βγήκε.
Ήδη από ότι ακούγεται τα εμβόλια mRNA της Pfizer παρήχθησαν από υπολογιστή σε χρόνο-ρεκόρ μέσω μηχανικής μάθησης.
Δεν έχω πρόβλημα να το πιστέψω αυτό, ούτε ότι είναι αποτελεσματικά (για 3 μήνες έστω), αλλά κι εδώ πάλι είναι ένα θεματάκι οι «παρενέργειες»... περιμένουμε από το machine learning να τις προβλέψει; Εδώ ένα self-driving Tesla car δεν ξέρει αν πρέπει να στουκάρει τον παππού ή ένα μικρό παιδάκι σε περίπτωση αναπόφευκτου ατυχήματος. Η μηχανική μάθηση είναι χαζή όσο ένα πόμολο πόρτας. Ούτε ηθική έχει, ούτε ανώτερη νοημοσύνη (AGI).
Γενικά πλέον δεν θέλουν ανθρώπους, όχι μόνο για χαμηλά εργατικά πόστα τύπου οδηγός (αυτό στανταράκι πάει για self-driving AI), αλλά και για επιστημονικά πόστα (εμβόλια και όχι μόνο).
Στην θεωρία ακούγονται πολύ ωραία όλα αυτά σε μια ιδανική ουτοπική κοινωνία χωρίς νοσηρά συμφέροντα...
Τώρα όσον αφορά το Bitcoin, εγώ έχω μια απορία (που λογικά θα μείνει για πάντα αναπάντητη):
Γιατί ο Satoshi το έφτιαξε επίτηδες να είναι αποπληθωριστικό; Γιατί όχι ελαφρώς πληθωριστικό (όπως το XMR και ο χρυσός); Δεδομένου ότι ο πληθυσμός (σε φυσιολογικές συνθήκες) πάντα θα συνεχίσει να αυξάνεται, άρα θα χρειαστούμε και παραπάνω χρήμα...
Ήταν όντως fan της Hayek σχολής;
Ή μήπως (λέω εγώ τώρα) με κάποιον άγνωστο τρόπο προέβλεψε ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός θα μειωθεί, άρα θα ήταν ταμάμ ένα αποπληθωριστικό νόμισμα εν μέσω depopulation;
Η Ιαπωνία έχει χρόνιο πρόβλημα αποπληθωρισμού (κι ας τυπώνουν αβέρτα γεν) λόγω αποπληθυσμού (υπάρχουν και ειρηνικά μέσα να το πετύχεις, όπως να κάνεις
beta males τους άντρες -> τα θηλυκά ξενερώνουν και δεν θέλουν πια σεξ -> λιγότερες γεννήσεις -> μείωση πληθυσμού).
Γενικά πολλοί το έχουν πει ότι η Ιαπωνία για την Δύση είναι σαν το καναρίνι στο ορυχείο... είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς (και στα καλά και στα άσχημα):
https://kotaku.com/japanese-net-cafes-are-a-wretched-hive-of-scum-and-vill-5709983https://www.vice.com/en/article/mgbkdy/the-japanese-workers-who-live-in-internet-cafeshttps://en.wikipedia.org/wiki/Capsule_hotelΔεν είναι μια κοινωνία που την ζηλεύω προσωπικά. Αυτοκτονίες, incel nerds. Τους θαυμάζω για κάποια τεχνολογικά επιτεύγματα και μέχρι εκεί. Η τεχνολογία ΔΕΝ μπορεί να αντικαταστήσει τις μικρές χαρές της ζωής (και ναι, το σεξ είναι μια από αυτές).
Σκεφτείτε λοιπόν τι έχει να γίνει με το Metaverse/VR στην Δύση... ήδη έχουμε ασιατοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία 2,5 χρόνια.
Πάντως στην χειρότερη δεν πιστεύω να πέσουμε κάτω από τα
500 εκατομμύρια.
Πάλι δηλαδή με 21m BTC θα έχει μια σχετική σπανιότητα (μόλις 0.042 BTC ανά άνθρωπο)...
Αν όμως ο πληθυσμός (απίθανο ξαναλέω) πέσει κάτω από τα 21 εκατομμύρια, νομίζω λίγο θα μας απασχολεί το Bitcoin τότε, αφού θα υπάρχουν τόσοι πολλοί πόροι ανά άνθρωπο, που όλοι θα ζούνε σαν βασιλιάδες. Ούτε καν οι τράπεζες δεν θα χρειάζεται να τυπώνουν τόσο fiat όσο σήμερα. Ένα δολάριο/ευρώ θα αγοράζει πράγματα πολλαπλάσιας αξίας σε σχέση με σήμερα.
Νομίζω αυτό είναι το endgame των Keynes fans, απλά μένει να δούμε πως και πότε θα το πετύχουν... στο ενδιάμεσο βέβαια κάλλιστα μπορούμε να ξαναζήσουμε μνήμες Βαϊμάρης.