Author

Topic: TMO Buğday Alım Fiyatları 2021 (Tahminler) (Read 258 times)

sr. member
Activity: 1176
Merit: 305
October 22, 2021, 04:33:52 AM
#22
2.250 falan belirlenmişti 2022 için 3 lira civarı bir fiyatlama bekliyorum ancak bu beklentim rekolte yağış kuraklık ve diğer bir çok sebepler karşısında değişime uğrayabilir


Enflasyon kalıcı mı geçici mi yaşayarak görecegiz.
sr. member
Activity: 1176
Merit: 305
Buğday piyasası bu aralar çok hareketli ayrıca çok ilginç olaylar dönüyor:

1- Mısır Buğday fiyatı eşitlendi
2- Arpa Buğday fiyatını geçti (Bu öyle kolay kolay rastlanılacak bir durum değil)

Hasat hızla devam ederken piyasa ilklere gebe. Özellikle buğday arpa piyasası bu sene karışık. Ekmeklik buğdaylar arpa mısır fiyatları yüzünden yem sanayisine düşmüş durumda.


Peki bunun sonucunda ne oldu bakalım buğday fiyatı çok ucuz kalınca bu sefer un ile yem sanayi arasında buğday kapma yarışı yaşanmaya başladı:

''Un sanayicileri ile yem sanayicileri arasında buğday alımı tartışması yaşanıyor. Arpa ve mısır fiyatındaki aşırı yükselme nedeniyle un sanayicileri ekmeklik buğday alarak yem üretiminde kullanıyor. Un sanayicileri buna tepki göstererek halkın yiyeceği ekmeğin hammaddesi olan kaliteli buğdayın hayvanlara yedirildiğini ileri sürüyor.

Yem sanayicilerinin ekmeklik buğday almalarının en önemli nedeni yemde yaygın olarak kullanılan arpa ve mısırda fiyatların buğday fiyatının üzerine çıkması. Bu pek görülen bir durum değil. Mısır ve arpa fiyatı yükselince yem sanayicisi bu iki ürüne göre daha ucuz olan buğdaya yöneldi. Kuraklık nedeniyle hem buğday hem de arpa üretiminin azalması, dış piyasalarda da fiyatın yüksek seyretmesi nedeniyle iç piyasada az miktardaki ürünü alabilmek için un sanayicileri ile yem sanayicileri adeta yarışıyor.
''

Karakuş: Buğdayı yem yapmak içimizi acıtıyor
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, konuyla ilgili sorularımızı yanıtlarken kaliteli ekmeklik buğdayı hiç bir yem sanayicinin alıp yem yapmak istemediğini söyledi. Karakuş; "O kaliteli buğdayı alıp yem yapmak içimizi acıtıyor. Fakat mecbur kalıyoruz. Ben 35-40 senedir bu işin içindeyim. Arpa ve mısır fiyatının buğday fiyatını geçtiğine ilk kez tanık oluyorum. Böyle bir tabloyu bugüne kadar hiç yaşamadık. Arpanın ton fiyatı çıktı 2 bin 800 liraya. Üstelik arpa yok. Bu şartlarda yem sanayicisi nasıl arpa alsın? Mısır fiyatı yine buğdaydan yüksek. Yem sanayicisi rasyonda, yani karışımda protein kullanmak zorunda. O zaman arpa ve mısıra göre daha ucuz olan buğdayı alıyor.




Kaynak: https://www.dunya.com/kose-yazisi/un-ve-yem-icin-bugday-kavgasi/624339

Bu arada fiyatlar TMO fiyatını çoktan aşmış durumda Gaziantep borsasında makarnalık buğday fiyatı ilk kez 3 lirayı aştı. 1.75 olarak açıklanan Arpa piyasa da 2.80'e alıcı buluyor.

https://www.gtb.org.tr/salon-satis-fiyatlari


Bir kötü haber de buradan geldi:
https://www.bloomberght.com/rusya-bugday-ihracat-vergisini-16-haziran-dan-itibaren-artiriyor-2281990
hero member
Activity: 1582
Merit: 670
Mısır Arpa zirveye oynuyor. Ancak dünyamızı çeviren ana gıda Buğday şuan ortalama bir fiyatta. Mısır mesela 2008 zirvesine geldi sayılır. Buradan sonra fiyatların ne yapacağı önemli.

Buğday fiyatlarında rekor 2008 de gelmişti. Yeni zirveler gelirse çok farklı bir enflasyon dalgası yolda olabilir.  Burada Çin ABD Rusya üretimlerini takip etmek stok durumları çok farklı kombinasyonlar işin içine girer. Fiyatlar ateş pahası şuan.



Bu büyük ihtimalle artmaya devam edecek.
Çok yakınımda tarım ile uğraşan kişiler olduğundan bu konularla ilgili sıklıkla konuşuruz. Gübre, mazot, elektrik, işçi... Bu çıktıların fiyatı düzenli artmaya devam ediyor. Çoğu doviz etkisi ile de olsa maliyetler artıyor, enflasyonist etki ile işçi giderleri de dahil olunca tarımla uğraşanlar sıkıntı yaşamaya başlıyor.

Satıcı malını satarken kazanamadığından, alıcı ise alırken zorlandığından...

Tarım işi sıkıntılı. Yapılan gıdaya dayalı tarım üretimi azalırken, üretime karışan hile artıyor bir de bu sorun var. Evet "sınai" gübreler üretimi daha doğrusu üretim sırasındaki verimi arttıyor. Fakat bu işin sağlık kısmını kimse düşünmüyor sanırım. Gübreler ve çeşitli zirai ilaçlarların GDO ve bazı diğer sorunları barındırdığını unutmamakta gerekiyor da bu başka bir başlığın konusu.

Ekim alanları azaldıkça, verimi arttırmak için farklı yollar deneniyor. Ama daha da önemlisi üretim artan talebi karşılamakta yetersiz kalıyor. Bu da fiyata etki ediyor.

Yani hem üretimin azalması, hem paranın değer kaybı bu yukarıda konuştuklarımızı açıklıyor temelde.

Mısır üretimi konusunda bazı bilgilerim ve düşüncelerim var ama dediğim gibi bu başka bir başlığın konusu.
sr. member
Activity: 1176
Merit: 305
Mısır Arpa zirveye oynuyor. Ancak dünyamızı çeviren ana gıda Buğday şuan ortalama bir fiyatta. Mısır mesela 2008 zirvesine geldi sayılır. Buradan sonra fiyatların ne yapacağı önemli.

Buğday fiyatlarında rekor 2008 de gelmişti. Yeni zirveler gelirse çok farklı bir enflasyon dalgası yolda olabilir.  Burada Çin ABD Rusya üretimlerini takip etmek stok durumları çok farklı kombinasyonlar işin içine girer. Fiyatlar ateş pahası şuan.


hero member
Activity: 1204
Merit: 623
SOn yıllardaki tarım politikalarına bakında üretimi destekleyecek bir sonucun ortaya çıkacağını düşünmüyorum. Çiftçiyi destekleyip üretimi artırıp ithalatı azaltan bir yapı ortaya koymayacaklardır. Ton başına fiyatı tahmin etmek zor bu yönetimde.
member
Activity: 490
Merit: 13
BIB Exchange
Hem dolar kuru artarken hem de kuraklığın ciddi manada etkisini gösteriyor olması buğday üreticileri için büyük zorluklar oluşturuyor bir de buna direnen fırıncı kesimi var ki ekmeklere de sanırım sağlam bir zam gelmesi gerekiyor onların daha zor bir sürece girmemeleri için bakalım ne yönde adımlar atılacak bu sorunlara ilişkin
legendary
Activity: 1512
Merit: 1341
Catalog Websites
bu kış aylarında ekmeğe una gelecek zamlara hazır olmak lazım.

ekmeği kışın hem gramaj olarak az hem daha pahallıya alabilme ihtimalimiz daha da yükseliyor hocam büyük ihtimal 3-4 türk lirasına kadar çıkartabilirler fiyatı üstüne üstlük gramaj azaltması da gelebilir.Her geçen gün un fiyatlarına yansıyor bu buğday fiyatının artışı ekmeğe de yakında yansır gibi.
legendary
Activity: 2506
Merit: 1024
Leading Crypto Sports Betting & Casino Platform
O zamanki hesaba göre dolar 8,30 olarak alınmış. Şimdi ise 2600 TL civarı yapıyor fiyatı. Böyle devam ederse 3 bin lirayı geçecek gibi duruyor. Üreten de haklı sonuçta maliyetler çok arttı eskisi gibi değil ki hiçbir şeyin fiyatı adamlara haksızlık etmemek lazım bu konuda.
member
Activity: 1008
Merit: 19
Backed.Finance
Devlet sorun çözmek istiyorsa, şu aracılara bir düzen çekmelidir. Çifçiden alınan fiyattan sonra üstüne konulacak farka sınırlama getirmelidir. Adam biberi beki kilosu 2 3 liradan alıyor bize kat ve katına satıyor. Bu adamlar parazittir ya.
sr. member
Activity: 1652
Merit: 304
kycfree
Üreticiden de biraz kısarlar ben 2200 TL civarında olacağını düşünüyorum açıkçası. Maliyet ister istemez artıyor yakıta zam geliyor her şeye zam geliyor ülkede. Çiftçinin yanında olmaları lazım ama aracılara bu kadar para yedirmeyip doğrudan üretene kazandırmaları lazım. 
sr. member
Activity: 1176
Merit: 305
Bu sene ciddi bir buğday ithalatı yapacağımız kesin gibi duruyor ancak dolar kuru 9 lira falan olursa buğday fiyatları ciddi manada tl bazında artmış olacaktır.

Ayrıca rusyanın buğday ihracatını vergiye bağlaması olumsuz. Bu sene buğday pazarı biraz karışık globalde hasat iyi giderse biraz toplayabilir ancak global de de hasat kötü geçerse o zaman sıkıntı çok daha büyük olur.

Globalde de fiyatlar yüksek. Yükselmeye de devam ediyor.

Sene sonu ekmeğe ciddi bir zam gelebilir bazıları bu konuda kızabilir ama yapacak hiç bir şey yok buğday dolar bazında sert yükseliyor dolar bazında yükselen bir ürün tl bazında siz düşünün.


edit: bu kış aylarında ekmeğe una gelecek zamlara hazır olmak lazım.
legendary
Activity: 1512
Merit: 1341
Catalog Websites
Bir tanıdığımız uncu.Her geçen gün un fiyatlarının 5 lira 10 lira zamlandığını söylüyordu.Bu da buğdayın fiyatının yükselmesinden ve kuraklıktan dolayı artıyor olsa gerek. Sene başına 50 kglık un 110 falan iken 160 170 türk lirasından bahsediyoruz şimdi.Buğday fiyatları kuraklıktan dolayı daha da artacak gibi duruyor.Sene başından beri artışını sürdürüyor.
hero member
Activity: 1428
Merit: 931
Ülkemizde bu yıl ciddi kuraklık yaşandı üretimi olumsuz etkileyecektir. Konuştuğum kişiler buğdayın boyunun çok kısa kaldığını söylüyorlar. Umarım çiftçilerimiz beklediği gibi 2,5 TL üzeri bir fiyat verilir dediğiniz gibi maliyetler masraflar yüksek.

Alınacak önlemler ve sulama ile ilgili bir başlık açacağım özellikle su hakkında.
sr. member
Activity: 1176
Merit: 305
Buğdayda bu yıl sıkıntımız var malasef. Çok ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Kötü haberlerde gelmeye devam ediyor.


Link: https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/bugday-tarlalarinda-goz-yasartan-manzara-6446370/

BUĞDAY TARLARINDA GÖZ YAŞARTAN MANZARA: KURAKLIK BUGDAY TARLALARINI KURUTTU

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklık nedeniyle kuruyan buğday tarlalarında, üreticilerle bir araya geldi. Ulukışla ilçesine bağlı Beyağıl köyünde kiraladığı 150 dönüm tarlasında ektiği buğdayı oluşmadan kuruyan çiftçi, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'e yaşadığı mağduriyeti anlattı.



KURAKLIK TARIMI VURDU:
Link: https://www.gazeteduvar.com.tr/kuraklik-tarimi-vurdu-tarladan-bugday-degil-saman-cikacak-haber-1523390



Güneydoğu'da kuraklık: 'Sofralar çok kötü etkilenecek, acilen afet bölgesi ilan edilmeli:

Link: https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-57021336



Güneydoğu anadolu derken İç anadolu'da kuraklıkla kavruluyor. Buğdayda rekolte beklentisi günden güne düşerken 20 milyon ton buğday üretimi bu yıl 17 milyon tona düşebileceği yönünde. Bu da 3 milyon tonluk bir kayıp demek.


Önlemlerde alınıyor anladığım kadarıyla :

Makarna bulgur buğday ihracatı izne bağlandı
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/makarna-bulgur-bugday-listeye-dahil-edildi-resmi-gazetede-yayimlandi-455003h.htm


Video link: https://www.youtube.com/watch?v=jQb-pWTlFvQ
              https://www.youtube.com/watch?v=rZLUMgOxRfM

Buğday fiyatları global bazda da artmaya devam ediyor. Çin tarafından gelecek talebinde önemli olacağını düşünüyorum. Ancak son durum ülkemiz açısından iç açıcı değil bu yıl ithalatta buğday bütçemizi yıpratabilir. Un Ekmek ve Unlu mamullerdeki fiyat artışları tadımızı kaçırabilir.

Tabi buğday'ın kış aylarındaki seyri de önemli fiyatlar 2008 yılındaki zirveleri de aşıp, yeni zirvelere ve rekorlara ilerlerse tadımız hepten kaçabilir.


Burada önemli haberde TMO'dan geldi: Dünyanın toplam buğday üretiminin bu sezon 790 milyon tonla rekor kırmasının beklendiğini aktaran Güldal, küresel buğday tüketiminin 787 milyon olmasının tahmin edildiğini ve tüketimin üzerinde bir üretimin söz konusu olduğunu bildirdi.

Bu önemli zira dünya buğday üretiminde de düşüşler bir daralma olsaydı işler iyice kötü olabilirdi ancak nihayetinde açıklamalara baktığımızda dünyada üretimde bir sıkıntı görünmüyor.

Açıklama Link: https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/tmodan-hububat-piyasasina-mudahale-plani-41822891


Kuraklığa karşı alınabilecek önlemler ve çevremizi nasıl yeşillendirebiliriz ormanlaştırabiliriz su kaynaklarımızı ısrafa karşı nasıl koruruz hakkında bir başlık açılması lazım aslında. Çünkü bu yıl kuraklık tarımı fena vurmuşa benziyor. Bunun devamının gelmesi durumda işler hepten kötüleşebilir.
sr. member
Activity: 1176
Merit: 305
Umarım üretimi devam ettirecek çiftçiyi üzmeyecek bir fiyat açıklanır.

Bu hafta açıklanacağını düşünüyorum.


Hayırlı olsun 2.25 olmuş. Güzel fiyat. Beklediğim seviyelerde.
sr. member
Activity: 1176
Merit: 305
Umarım üretimi devam ettirecek çiftçiyi üzmeyecek bir fiyat açıklanır.

Bu hafta açıklanacağını düşünüyorum.
hero member
Activity: 1400
Merit: 536
Valla Fao Gida Fiyat Endeksi, surekli artis gosteriyor yanlis hatirlamiyorsam nisanda 80 civarindayken su an 120 civarinda dolasiyor, misir ve bugday fiyatlarindaki artisi buyuk bir bolumunu koronaya bagliyorum ekonomik daralmaya giren aile butceleri temel olarak nitelendirilen bu emtilari tuketmeye basladilar diye dusunuyorum.
sr. member
Activity: 1176
Merit: 305

Çiftçi beklentisi 2.20 üzerinde ama ben 2.50 bile alım fiyatı geleceğini düşünenlerdenim. 2.20 altında bir alım hayal kırıklığı olur. Maliyetler zaten 2 liraya dayanmış durumda.
hero member
Activity: 1428
Merit: 931
Aracılar nedense zahmet çekenlerden daha zahmetsiz bir şekilde daha çok kazanıyorlar çiftçi zaten kazanamıyor maliyetleler oldukça yüksek. Makinalı tarım mazot desteği yetersiz.
Yatı olan yatına mazotu daha ucuz alıyor tarım yapan pahalı alıyor ne yaman çelişki...
sr. member
Activity: 1176
Merit: 305
Çiftçi ne yazık ki kan ağlıyor. Dün haberlerde Niğde de patates üreticileri ile ilgili haber vardı. Bu yıl patateste ciddi zarar etmişler. 1 dönümden yaklaşık 3-4 ton patates aldıklarını ve bunun da maliyeti işçi ücretleri de eklenince 5-6 bin Tl tuttuğunu söyledi.
Buğdayda da buna benzer bir durum olursa bu gidişle çiftçi bırakacak bu işi.
Dün arkadaşım ile konuştum o da hayvancılık yapıyor. Yem fiyatları çok yükseldi ama et süt fiyatları çok düşük dedi. Ne çiftçinin yüzü gülüyor ne de hayvancılık yapan kişinin.

Yerli çiftçi neden zarar ediyor konulu bir haber : https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/yerli-ciftciye-1-850-ithal-fiyati-2-450-6012188/



Aslında ben daha çok başka bir noktaya dikkat ettim:

Abd'de toprak zengini Bill Gates olmuş durumda diyorlar. Çiftçilik dünyada kasıtlı olarak bitirilmiş gibi bir hava var bence. Adam resmen ne kadar tarla arsa varsa toplamış kardeşim.

''Gates, 2017 yılından sonra toprak alımına hız vererek 4 yıl içerisinde yaklaşık 1 milyon dekarın üzerinde araziye sahip olarak ABD’nin en büyük ‘toprak ağası’ oldu.'' Sadece Abd'de 1 milyon dekar alım yapmış adam 4 senede bu nasıl bir rakam böyle.





Yukarıdaki grafik emtia ile dow endeksini karşılaştırıyor. Emtiaların değerli metallerin ve emtia üreticilerinin hisse senetleri karşısında nasıl fakirleştiğini eriyip bittiğini gösteren bir grafik ayrıca. Yani üreticisi çökmüş.

Birde Buğday'ın ve diğer tüketim mallarının Altın karşısındaki değerine bakıyorum onlarda Altın karşısında eriyip gitmiş. Hisse senetleri karşısında eriyip gitmişler. Yani Gıda fiyatlarına pahalı diyemem.

Ek
''2002'DE 1 TONA 22 ÇEYREK ALAN ÇİFTÇİ ŞİMDİ 2 TANE ALABİLİYOR

Yurtdışında buğday fiyatlarının sürekli arttığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “İthalatın yurt içinde fiyat dengelemek için yapıldığı söyleniyor oysa yurt dışından alınan buğdayın ton fiyatı yurt içi fiyatı fazlasıyla aştı. 2002 yılında bir ton buğday satan çiftçi 22 çeyrek altın alırken bugün 2 çeyrek altını ancak alabiliyor” dedi.''



Gıda fiyatları değerli metaller karşısında değer kaybetmiş değerli metaller ise hisse senetleri karşısında değer kaybetmiş. Yanılıyorsam biri düzeltsin lütfen gördüğüm bu çünkü.

Enflasyon neden gelmiyora artık cevabım belli: Enflasyon hisse senetlerinde dostlarım. Enflasyonun babası gelmiş ama reele değil borsalara Smiley

Şuan Bill gates ve şirketler büyük topraklar satın alıyorlar doğrumuyum abd'nin toprak zengini bakıyorsunuz Türkiye'den bile toprak aldığı ortaya çıkıyor.
Tüm topraklar bunların eline geçse bence gıda fiyatları israf edemeyeceğiniz kadar pahalı olur dostlarım. Öyle ki 1 kg domates 5 lira pahalı diyenler 1 domatese 50 lira verirse gelecekte şaşırmam. Bir adet Ekmeğe 1.50 tl verip pahalı diyoruz ama israfın boyutlarına baktığımızda dehşete kapılıyorum.

İlgili haber: https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-56291957

Bir şeylerin değerini hala bilmiyoruz bence.


Çiftçi neden zarar ediyor: Çünkü maliyet altı satış yapıyor. Örnek verdiğiniz örnek veriyorum ; patates haberi mesela adam 1 liraya ürettiyse 0.80 kuruş fiyat veriyorlar. Bu adam salak mı bir daha üretsin ?

Patates zamlansa bu sefer tüketici şikayet ediyor. Ne ilginç ama !
hero member
Activity: 1442
Merit: 256
DGbet.fun - Crypto Sportsbook
Çiftçi ne yazık ki kan ağlıyor. Dün haberlerde Niğde de patates üreticileri ile ilgili haber vardı. Bu yıl patateste ciddi zarar etmişler. 1 dönümden yaklaşık 3-4 ton patates aldıklarını ve bunun da maliyeti işçi ücretleri de eklenince 5-6 bin Tl tuttuğunu söyledi.
Buğdayda da buna benzer bir durum olursa bu gidişle çiftçi bırakacak bu işi.
Dün arkadaşım ile konuştum o da hayvancılık yapıyor. Yem fiyatları çok yükseldi ama et süt fiyatları çok düşük dedi. Ne çiftçinin yüzü gülüyor ne de hayvancılık yapan kişinin.
sr. member
Activity: 1176
Merit: 305
2018 ton      1.050 TL
2019 ton      1.350 TL
2020 ton      1.650 TL
2021 ton        ?


Buğday fiyatları bu yıl inanılmaz gidiyor. Bu yıl alım fiyatları sizce ne kadar olur ?

Şuan 300 dolara dayanmış globalde fiyatlar.

300*8.30 = 2.490

Ton başına 2.200 - 2.700 arasında alım fiyatı görürsek şaşırmayacağım. Bu tabi hem ekmek hem un fiyatlarını ciddi manada etkileyecektir yalnız artış global olduğu için yapılacak pek bir şey yok.

Daha hızlı artan bir de Mısır var ki o buğday'ı da geçti.

Buğday fiyatlarındaki bu sert artışın stoklardan mı maliyetlerden mi kaynaklandığını uzmanları bilir.
Jump to: