Author

Topic: Tot ce voiai să știi despre Bitcoin futures dar îți era teamă să întrebi! (Read 215 times)

legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Grazie, fillipone! It's been indeed a great challenge to translate this topic of yours and I'm glad I managed it!

P.S. you won't believe it, but Google Translate worked flawlessly on what you wrote above Smiley
legendary
Activity: 2268
Merit: 16328
Fully fledged Merit Cycler - Golden Feather 22-23
Foarte bună lucrare Gazeta!
Am înțeles că subiectul este foarte tehnic și are nevoie de multă studiere și gândire pentru a fi înțeles pe deplin. Sunt aici pentru a vă ajuta în caz că aveți nevoie de ceva care să fie clarificat!
Din nou folosind Google Translate...
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Am bucuria de a vă prezenta în limba română topicul "Tot ce voiai să știi despre Bitcoin futures dar îți era teamă să întrebi!", scris de fillippone la data de 27 septembrie 2019. Fillippone este un membru emblematic al forumului, implicat in diverse acțiuni de a promova Bitcoin și de a-i ajuta pe toți ceilalți membri, cu o atenție specială pentru începători. Printre scrierile remarcabile ale lui fillippone se numără, pe lângă acest topic, și “5 modalități de a-l învăța pe omul obișnuit despre Bitcoin”, “#meritulesteviata: cum să fii notificat pe Smartband despre merite și menționări ”, “Everything you wanted to know about BTC options but were afraid to ask!”, “Stock To Flow Model: Modeling Bitcoin's Value with Scarcity” (acestea urmând de asemenea să fie traduse în română).
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Autor: fillippone
Topic original: Everything you wanted to know about BTC futures but were afraid to ask!



Odată cu lansarea contractelor Futures oferite de Bakkt, văd că tot mai mulți întreabă pe forum ce înseamnă acest future, sau înțeleg greșit conceptul sau, din nou, încurcă termenii legați de concept și de schimb.
Voi încerca să clarific câteva aspecte în acest thread, simplificând pe cât posibil lucrurile și oferind ca exemplu un caz concret, bazat pe contractele futures oferite de BAKKT și CME atunci când este posibil.

DEFINIȚIA CONTRACTELOR FUTURES
Futures sunt contracte financiare care îl obligă pe cumpărător (și pe vânzător) să achiziționeze (să vândă) un activ (numit “activ de bază”), cum ar fi un contract fizic pentru bunuri sau un instrument financiar, la o dată și la un preț dintr-un viitor predeterminat.

De exemplu:



Dacă cumpăr un contract BAKKT future la 7942,5, aceasta înseamnă că la 17 octombrie 2019, data la care contractul expiră, am obligația de a achiziționa un bitcoin de la Bakkt Warehouse la prețul de 7942,5$. Livrarea efectivă va avea loc cu o zi mai târziu, pe 18 octombrie 2019. Pot face trading cu acest contract până la data de 16 octombrie 2019.

Analog, daca vând un BAKKT future la prețul de 7942,5$, aceasta înseamnă că la 17 octombrie 2019, data la care contractul expiră, am obligația de a vinde un bitcoin la prețul de 7942,5.

Imaginea de mai jos cuprinde toate datele relevante pentru un contract future:



FTD (First Trade Date – prima dată de tranzacționare): data inițială la care contractul future este disponibil pentru trading.
LTD (Last Trade Date – ultima dată de tranzacționare): ultima dată posibilă la care se poate tranzacționa contractul future.
FND (First Notice Day – prima dată de notificare): prima dată la care exchange-ul poate informa posesorul unei poziții future pe lung despre livrarea activului de bază (Bitcoin în acest caz), este de asemenea și prima dată când exchange-ul poate informa un trader posesor al unei poziții pe scurt despre faptul că trebuie să livreze activul de bază la punctul de livrare.
LND (Last Notice Date – ultima dată de notificare): ultima dată la care exchange-ul poate realiza acțiunile de mai sus.
FDD (First Delivery Date – prima dată de livrare): prima dată la care exchange-ul poate transfera unei poziții de lung activul de bază la punctul de livrare (în acest caz fiind vorba de BAKKT Warehouse).
LDD (Last Delivery Date – ultima dată de livrare): analog, este ultima dată posibilă la care exchange-ul poate transfera unei poziții de lung activul de bază la punctul de livrare (în acest caz fiind vorba de BAKKT Warehouse). În acest caz FDD și LDD coincid.
FSD (Final Settlement Date – ultima dată de decontare): ultima dată la care se realizează plăți între posesorul poziției future și exchange.

Contractele futures detaliază calitatea, cantitatea și punctul de livrare al activului de bază; ele sunt standardizate din necesitate, fiind tranzacționate la un exchange. Este foarte important ca activul tranzacționat fizic la finalul contractului future să aibă o cantitate și calitate determinate. Deși așa ceva este ușor pentru un instrument financiar, pentru bunurile fizice este o constrângere uriașă. Dacă ne gândim la acțiunile AAPL (indicatorul NASDAQ pentru acțiunile Apple) acestea sunt de valoare egală, în timp ce barilul de petrol poate varia în funcție de calitate.

De exemplu, contractele WTI (West Texas Intermediate) future la CME definesc astfel activul de bază (definiția se regăsește în clauzele contractuale:

Quote
200101.A. Țiței livrabil
1. Fluxuri de țiței livrabil
Amestecurile de țiței brut West Texas Intermediate (“WTI”) sunt livrabile doar dacă aceste amestecuri fac parte dintr-un “flux uzual” de expediere al unei linii de producție care asigură o calitate similară precum aceea a țițeiului produs la nivel local. Liniile de producție internă (“DSW”) ale Enterprise Products Partners L.P. (inclusiv orice succesor, “Enterprise”) și Enbridge Pipeline (Ozark) LLC care îndeplinesc standardele de calitate specificate în Secțiunile 101.A.2.- 12. Sunt livrate în formă de Țiței de Producție Internă.
2. Sulf: 0.42% sau mai puțin, determinat prin Standardul ASTM (Asociaţia Americană pentru Testare şi Materiale) D-4294, sau cea mai recentă revizie;
3. Gravitație: Minim 37 grade American Petroleum Institute (“API”) și cel mult 42 grade API, determinată prin Standardul ASTM D-287, sau cea mai recentă revizie;
4. Vâscozitate: Maxim 60 Secunde Saybolt Universal la 100 grade Fahrenheit, determinată prin Standardul ASTM D-445 și calculate pentru Secunde Saybolt prin Standardul D-2161;
5. Presiune de vapori Reid: sub 9,5 pounds pe inch pătrat la 100 grade Fahrenheit, determinată prin Standardul ASTM D-5191-96, sau cea mai recentă revizie;
6. Sedimentare de bază, apă și alte impurități: sub 1%, determinată prin Standardele ASTM D-96-88 sau D-4007, sau cea mai recentă revizie;
7. Punct de Curgere: nu depășește 50 grade Fahrenheit, determinat prin Standardul ASTM D-97;
8. Metoda Micro de determinare a carbonului rezidual: 2.40% sau mai puțin, determinată prin Standardul ASTM D4530-15, sau cea mai recentă revizie;
© Copyright 2009 New York Mercantile Exchange, Inc. Toate drepturile rezervate. Pagina 2 din 6
9. Aciditate totală (TAN): 0.28 mg KOH/g sau mai puțin, determinată de primul punct de inflexiune, cu ajutorul Standardului ASTM D664-11a (2017), sau cea mai recentă revizie;
10. Nichel: 8 părți per milion (ppm) sau mai puțin; determinat prin Standardul ASTM D5708-15, Metoda de Test B, sau cea mai recentă revizie;
11. Vanadiu: 15 ppm sau mai puțin; determinat prin Standardul ASTM D5708-15, Metoda de Test B, sau cea mai recentă revizie;
12. Distilare simulată la temperaturi înalte (HTSD), determinată prin Standardul ASTM D7169-16, sau cea mai recentă revizie, după cum urmează:
(a) Întrerupere lumină <220°F prin HTSD: cel mult 19%;
(b) Punctul de 50% prin HTSD: 470°F-570°F;
(c) Reziduuri de Vacuum >1020°F prin HTSD: cel mult 16%.
200102. SPECIFICAȚII DE TRANZACȚIONARE

După cum se vede, detaliile despre calitatea țițeiului sunt mult mai complicate decât cele ale activului de bază din contractele BAKKT futures:

Quote
1 Bitcoin

Aici avem o diferență față de contractele CME futures.
În timp ce un contract future la BAKKT controlează 1 bitcoin, 1 future la CME controlează 5 bitcoini:

Quote
Unitate Contractuală   5 bitcoini, definiți prin CME CF Bitcoin Reference Rate (BRR)

Deci în timp ce un contract BAKKT future are o valoare nominală de aproximativ 8000USD, unul derulat prin CME are o valoare de 5*8000 USD = 40.000 USD

De asemenea, suma contractuală influențează mișcarea minimă a prețului: cu cât este mai mică valoarea contractului, cu atât este mai mică și mișcarea prețului (valoarea indicatorului):

BAKKT
Quote
Fluctuația Minimă a Prețului
$2.50 per bitcoin ($2.50 per contract).

CME:
Quote
Fluctuația Minimă a Prețului   Total: 5,00 per bitcoin=25,00$
Aceasta înseamnă că un contract BAKKT poate fluctua de la 8000 la 8002,5, astfel că titularul contractului câștigă 2,5 USD, în timp ce un contract CME poate varia de la 8000 la 8005, ceea ce presupune că titularul câștigă 25 USD.


Nu este obligatoriu ca activele de bază să fie livrate fizic.

O primă diferență între contractele futures este cea referitoare la decontarea fizică și cea cash:

Conform Wikipedia (cu modificări minore pentru mai multă claritate)

Quote
  • Livrare fizică – cantitatea specificată contractual a activului de bază este livrată de către vânzător exchange-ului și de către exchange cumpărătorului. Livrarea fizică se aplică de obicei în cazul bunurilor și obligațiunilor. În practică, aceasta are loc doar în cazul unei mici părți din numărul total de contracte. [...] Contractele Nymex futures pentru țiței utilizează această metodă de decontare la expirare.
  • Decontare cash – o plată cash este realizată pe baza ratei de referință de bază [...]. Părțile stabilesc plata / acceptarea pierderii / câștigului aferente contractului cu bani cash la expirarea contractului.[11] [...]

Aici intervine prima inovație adusă de BAKKT futures, care sunt decontate fizic, un bitcoin real fiind livrat cumpărătorului contractului future; în schimb, CME futures sunt decontate cash, ceea ce presupune că la finalul contractului titularul va încasa echivalentul în dolari al bitcoin-ului.

Referitor la punctul de livrare, WTI este și aici mult mai complicat decât Bitcoin.

WTI:
Quote
Livrarea se va realiza în manieră franco la bord ("F.O.B.") la orice unitate de producție din Cushing, Oklahoma cu acces la liniile de producție ale Enterprise, depozitul Cushing sau Enbridge, depozitul Cushing. Livrarea se va efectua în concordanță cu legislația Federală și cu toate legile și regulile Federale, Naționale și locale.

În funcție de dorința clientului, livrarea se va realiza prin oricare din metodele următoare: (1) prin transfer între unități ("pumpover") la o unitate de producție sau la un depozit cu acces la unitatea de producție sau la depozitul vânzătoruluiy; (2) prin transfer direct în linia de producție (sau în sistem); (3) dacă vânzătorul este de acord cu un astfel de transfer și dacă unitatea vânzătorului permite un astfel de transfer, fără mișcarea fizică a produsului, transfer direct în rezervorul cumpărătorului.

BAKKT:

Quote
Locații de livrare
Depozitul Bakkt

Mult mai simple. BAKKT le pune clienților la dispoziție un depozit (mai exact, un portofel) unde aceștia pot depune suma în bitcoin care va fi tranzacționată prin contractul future.

Pe piețele reale, rata de livrare a activelor de bază specificate în contractele futures este una foarte mică: doar câteva sunt decontate, indiferent dacă este vorba de format fizic sau financiar. Majoritatea pozițiilor futures sunt închise la final sau chiar înainte de data de expirare a contractului, realizându-se de fapt o operațiune inversă: cumpărătorii (vânzătorii) contractului future vând (cumpără) o cantitate echivalentă a aceluiași contract future, plătind astfel poziția către exchange, poziție din care ies fără a mai aștepta livrarea respectivului future.

De aici ajungem la alt concept utilizat în contractele future: cantități și poziții deschise.
Revenim la Wikipedia:
Quote
Poziția deschisă (cunoscută în limba engleză sub denumirile de open interest, open contract sau open commitment) se referă la numărul total de contracte derivate restante care nu au fost decontate.

Pentru fiecare cumpărător al unui contract future trebuie să existe un vânzător. Din momentul în care cumpărătorul sau vânzătorul deschide contractul și până când cealaltă parte îl închide, contractul este considerat “deschis”.

În schimb, volumul este destul de clar definit:

Quote
Volumul reprezintă numărul de acțiuni sau de contracte tranzacționate pe o piață într-o anumită perioadă de timp. Pentru fiecare cumpărător există un vânzător și fiecare tranzacție contribuie la volumul total. Cu alte cuvinte, când clienții și vânzătorii își dau acordul pentru realizarea unei tranzacții la un anumit preț, se consideră că s-a realizat o tranzacție. Dacă doar cinci tranzacții au loc într-o zi, volumul zilei este cinci.

De exemplu:

  • A vinde un contract future lui B: Volumul total este 1, numărul pozițiilor deschise este 1
  • C vinde un contract future lui B: Volumul total este 2, numărul pozițiilor deschise este 2
  • D vinde un contract future lui A: Volumul total este 3, numărul pozițiilor deschise este 2

În cazul ultimei tranzacții, A și-a închis poziția, care a fost “transferată” către D: așadar, numărul total al pozițiilor deschise de pe piață rămâne neschimbat (2): B este pe lung cu 2 contracte, iar C și D pe scurt cu câte unul fiecare.

  • B vinde un contract future lui C: Volumul total volume este 4, numărul total al pozițiilor este 1
  • B vinde un contract future lui D: Volumul total este 5, numărul pozițiilor deschise este 0

În urma celor 5 tranzacții, (volumul fiind egal cu 5), nu mai este nicio poziție deschisă, toată lumea fiind la același nivel, și nu a avut loc nici vreo decontare finală la exchange.

De la BAKKT primim doar informații asupra Volumului, nu și asupra pozițiilor deschise (UPDATE: pozițiile deschise sunt acum disponibile prin intermediul Bloomberg Terminal – verificați acest update).




La data de 25 septembrie, 131 contracte au fost tranzacționate, însă nu știm cum s-au modificat pozițiile deschise.

La CME primim ambele informații:




La data de 25 septembrie, 5824   contracte au fost tranzacționate la expirarea acestora din septembrie; există un total de 1171 contracte deschise, se închid cu 171 mai puține decât ieri (informațiile nu sunt actualizate în timp real, astfel că figurile de mai sus reprezintă valorile zilei anterioare, însă se înțelege ideea).


UTILIZAREA CONTRACTELOR FUTURES

Futures pot fi folosite pentru acoperire împotriva riscurilor (hedge) sau pentru a specula mișcările de preț ale activului de bază.

De exemplu, o afacere bazată pe bitcoin (cum ar fi cea de minerit) ar putea apela la contracte futures pentru a reduce dependența profitului de fluctuațiile prețului bitcoin, blocând prețul la un anumit nivel, diminuând riscurile și vânzând apoi un anumit număr de bitcoin futures.
În cazul în care prețul bitcoin urcă, la fel se va întâmpla și cu profitul; însă situația s-ar schimba printr-o pierdere a contractului bitcoin future, eliminându-se astfel impactul economic al unei variații a prețului activului de bază.
Într-un scenariu diametral opus, o depreciere a prețului bitcoin ar presupune profituri mai mici încasate din activitatea de minerit, însă adoptarea unei poziții pe scurt ar duce în final la un profit similar.
Așadar, în ambele scenarii profitul minerului, totalul operațiunilor de minerit la care se adaugă profitul / pierderea din pozițiile futures, ar rămâne neafectate.
Acest proces se numește acoperire împotriva riscurilor: scopul hedging-ului nu este acela de a câștiga de pe urma mișcărilor favorabile de preț ale activelor de bază – bitcoin, în acest exemplu – ci de a preveni pierderile determinate de mișcările defavorabile ale prețului și de a menține un rezultat financiar predeterminat: minerul a reușit să se acopere împotriva riscurilor provocate de fluctuațiile prețului bitcoin, reușind să aibă aceeași profitabilitate în orice scenariu. Desigur, a pierdut câștigurile care ar fi survenit în urma unei ascensiuni a prețului, însă s-a și protejat în cazul în care o scădere de preț ar fi dus eventual la închiderea operațiunilor de minerit.


A doua utilizare principală a contractelor future o reprezintă speculațiile.
A specula înseamnă a profita prin intermediul pozițiilor futures de variațiile de preț ale activului de bază.
Dacă un participant de pe piață dorește să speculeze asupra creșterii viitoare de preț a unui activ de bază, el ar putea câștiga prin achiziția unui contract future și vânzarea lui ulterioară la un preț mai mare pe o piață de contracte futures sau ar putea profita de pe urma diferenței favorabile de preț versus piața la vedere, odată ce contractul future a fost decontat (recepționând livrarea activului de bază după decontarea contractului future și vânzându-l pe piața la vedere).
Desigur, riscul este acela de a se confrunta cu o pierdere în cazul unei mișcări adverse a prețului – un declin, în acest caz. Dacă prețul ajunge să fie mai mic decât din momentul deschiderii poziției future, titularul unei poziții de lung se va afla în situația de a cumpăra activul de bază la prețul stabilit în momentul inițierii tranzacției și de a vinde la un preț mai mic decât cel de pe piața la vedere, ceea ce ar duce la o pierdere.
Altfel, cel care dorește să profite dintr-un preț scăzut, ar trebui să vândă contractul future, câștigând efectiv din achiziția la un preț mai mic urmată de vânzarea la un preț mai mare către un titular al unei poziții de lung.

PANTA PREȚURILOR FUTURE: CONTANGO Și BACKWARDATION

(N.r.: Contango reprezintă situația când prețul futures al unui activ de bază este mai mare decât prețul estimat. Backwardation se traduce in limba română ca redirecționare normală sau retur, și reprezintă situația în care prețul unui contract future se tranzacționează sub prețul estimat la data scadenței).
Să aruncăm o privire asupra pozițiilor futures disponibile momentan la CME:
Conform CME, sunt listate următoarele contracte:

   Contracte ListateContracte trimestriale (Mar, Iun, Sep, Dec) listate timp de 2 trimestre consecutive și cele mai apropiate 2 luni calendaristice.


Mai precis, respectivele contracte sunt urmatoarele:

   FUTURE      LUNA      LTDATE      PREȚ       POZIȚII DESCHISE   
   BTCV9      Oct-19      25/10/2019      8275      2142   
   BTCX9      Noi-19      29/11/2019      8290      248   
   BTCZ9      Dec-19      27/12/2019      8360      943   
   BTCH0      Mar-20      27/03/2020      0      0   
                              


Data de expirare din septembrie tocmai a trecut la ora redactării acestui topic, astfel încât cele două cicluri principale vor expira în DEC 19 și MAR 20 (acestea fiind doar listate, nu și tranzacționate încă), lunile cele mai apropiate fiind OCT 19 și NOI 19.
Se observă că numărul mai mare de poziții îl deține primul contract, cele din lunile apropiate având un număr semnificativ mai mic. Cel mai recent contract este prea nou pentru a deține vreo poziție (fiind deschis doar de câteva ore).

Dacă ne uităm la prețuri, vedem că acestea sunt în ascensiune: plaja calendaristică (diferența dintre prețuri la date diferite de expirare) este pozitivă.
Unii ar crede că aceasta este un fel de “presupunere a pieței că prețul bitcoin va crește” de astăzi și până în decembrie.
Însă este greșit!
Cea mai bună presupunere referitoare la prețul viitor se bazează pe prețul spot, deoarece acesta cuprinde toate informațiile publice disponibile atât pentru prețul actual cât și pentru cel viitor. Dacă aș fi sigur de creșterea prețului bitcoin întru-un anumit an sau dacă aș avea o așteptare bazată pe argumente raționale să se întâmple asta, aș putea pur și simplu să cumpăr bitcoin, determinând o urcare a prețului și mutând astfel prețul spot mai aproape de prețul future. În cuvinte mai simple, aceasta reprezintă o condiție de non-arbitraj care corelează prețul aceluiași activ la diverse momente în timp.
Prețul future ar trebui să aibă mereu forma următoare:

Preț future = preț spot (1+ rata dobânzii fără riscuri) + cost de derulare – randament de comoditate.

Să vedem ce înseamnă asta:

Prețul Spot: după cum am aflat deja, cea mai bună estimare a unui preț future este prețul spot, deoarece toate informațiile despre respectivul future sunt deja cuprinse în prețul pieței (a se citi despre eficiența unei pieței semi-puternice în viziunea lui Fama).
Costuri de finanțare: sunt reprezentate de partea (1+ rata dobânzii fără riscuri): achiziția unui bitcoin și tranzacția future presupun finanțarea poziției. Ratele mici ale dobânzilor la nivel global au avut tendința de a diminua importanța acestui factor, care constituie un cost și prin urmare tinde să crească prețurile futures.
Costul de derulare: numit și cost de deținere a  bitcoin până la maturizarea respectivului future, acesta este factorul principal care influențează panta prețurilor futures, atât în sus, cât și în jos. Costul de derulare este totuna cu costul de stocare a bitcoin. În cazul bitcoin, poate fi mai mic decât cel al stocării altor active de bază (să ne gândim ce presupune stocarea de bitcoin în comparație cu stocarea unui lingou de aur sau a unui rezervor de petrol), dar totuși, costurile de asigurare și de stocare la un nivel industrial nu pot fi neglijate. Rezumând, dacă aș fi de acord cu costul de stocare al unui activ de bază pe care îl dețin, aceasta înseamnă că l-aș vinde la un preț mai mare decât prețul spot, pentru a compensa aceste costuri, de aici și creșterea prețului future.
Randamentul de comoditate reprezintă valoarea dată de posibilitatea de a putea utiliza activul de bază până la maturizarea contractului future. Este în special relevant pentru un activ financiar, reprezentând cuponul sau dividendul plătit de la data spot până la maturizarea respectivului future. Poate fi considerat ca un cost negativ de stocare, un fel de “bonus pentru stocare” sau un profit determinat de posesia activului. În cazul bitcoin, randamentul de comoditate ar putea veni din dobânda încasată în urma împrumutării bitcoin-ului meu către un exchange sau către un terț (cum ar fi BlockFI): dacă obțin dobândă din împrumutarea de bitcoin la BlockFi, voi fi interesat să cumpăr la preț spot și să vând apoi în contractul future sub prețul pieței, dacă diferența ar fi mai mult decât una compensatorie prin dobânda încasată.

Motivul pentru care prețurile futures prezintă o pantă pozitivă (sau negativă) are legătură cu costul de derulare a poziției versus randamentul de comoditate: dacă cel din urmă este mai mic decât costul de derulare (să ne gândim la orice produs), atunci curba future va prezenta un contango; dacă randamentul de comoditate este mai mare decât costul de stocare (aspect valabil pentru multe contracte futures cu active financiare), atunci panta respectivului future va fi caracterizată de backwardation (redirecționare normală).
De asemenea, forma curbei se poate modifica în timp: dacă astăzi este contango, ea nu a fost tot timpul așa, deoarece la momentul lansării contractelor futures CME/CBOE avea formă de redirecționare normală. Trebuie mereu analizate forțele care modifică panta curbei, la modul că există “Fenomene complexe” la bază, cum se întâmplă în cazul bitcoin.

ANGAJAMENTELE TRADER-ILOR:

Fiecare exchange are un raport despre “angajamentele trader-ilor”, din care se pot înțelege pozițiile jucătorilor la exchange.
Raportul referitor la angajamentele trader-ilor de la bursa CME (singurul care este relevant în acest moment) poate fi regăsit la următorul link, de unde se selectează Equity Indexes, apoi Cryptocurrencies și în final Bitcoin:



Recomand cu tărie să citiți Ghidul Utilizatorului, unde sunt detaliate toate aspectele tehnice despre modul de realizare al diagramei, însă vă voi spune ce contează cel mai mult:

Desigur, numărul total al pozițiilor deschise pe lung este egal cu cel al pozițiilor pe scurt, dacă ne uităm la cantitătile luate în ansamblu: pozițiile deschise sunt egale cu suma dintre cele pe lung (sau pe scurt) + pozițiile spread.
Lucrurile se clarifică mai mult la o secțiune din tot graficul:



Este limpede că jucătorii sunt diferiți și au metode diverse de abordare a tranzacțiilor, deci dacă știm dacă se bazează pe pozițiile de lung sau pe cele de scurt poate ajuta într-o oarecare măsură.

Și mai interesant este studiul evoluției balanței între poziții de lung și de scurt, al volumelor și al pozițiilor deschise: de aici ne putem da seama de modul în care poziționarea jucătorilor influențează acțiunea prețului.


LINK-URI UTILE:

Un alt material foarte util este acest curs oferit de CME:

INTRODUCERE KA FUTURES: Definiția unui Contract Futures

Acesta este de fapt un curs complet referitor la contracte futures și oferă informații deosebit de importante cu privire la definirea acestor contracte, modul lor de utilizare și toate detaliile despre implementările bursei. Trebuie citit în mod categoric.


Acest thread reprezintă doar o primă versiune și acoperă doar câteva subiecte.
Pot detalia însă aspecte mult mai complexe, pentru a acoperi mult mai multe subiecte.

Cu siguranță, următoarele teme doresc să le explic în detaliu:

  • Structura termenilor (contango/backwardation)
  • Marginile pozițiilor deschise (Margini inițiale/Margini variate/Marcaje pe Piață)
  • Exemple de angajamente ale trader-ilor

Apropo, sunt deschis la sugestii de îmbunătățire a thread-ului. Spuneți-mi cum pot să îl îmbunătățesc.
Jump to: