Author

Topic: Tot ce voiai să știi despre opțiunile BTC dar îți era teamă să întrebi! (Read 238 times)

legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Grazie, fillippone! Indeed, the subject (and all the technical terms used) is (are) far more complex than futures. There's a lot to learn from your topics!

P.S.: Google was your friend again, as also this translation of yours is 100% correct Smiley
legendary
Activity: 2114
Merit: 15144
Fully fledged Merit Cycler - Golden Feather 22-23
Încă o dată lucrare foarte bună @GazetaBitcoin!
Acest subiect este foarte dificil și tehnic, poate chiar mai mult decât cel despre „futures”. Așadar, fiți sigur că sunt aici pentru a vă ajuta pe toți prietenii români.
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Am bucuria de a vă prezenta în limba română topicul "Tot ce voiai să știi despre opțiunile BTC dar îți era teamă să întrebi!", scris de fillippone la data de 2 ianuarie 2020. Fillippone este un membru emblematic al forumului, implicat in diverse acțiuni de a promova Bitcoin și de a-i ajuta pe toți ceilalți membri, cu o atenție specială pentru începători. Printre scrierile remarcabile ale lui fillippone se numără, pe lângă acest topic, și “5 modalități de a-l învăța pe omul obișnuit despre Bitcoin”, “#meritulesteviata cum să fii notificat pe Smartband despre merite și menționări”, “Tot ce voiai să știi despre Bitcoin futures dar îți era teamă să întrebi!”, “Stock To Flow Model: Modeling Bitcoin's Value with Scarcity”, sau “Comprare Bitcoin senza KYC: Bitcoin Bancomat a Milano rispettoso della Privacy” (acestea urmând de asemenea să fie traduse în română).
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Autor: fillippone
Topic original: Everything you wanted to know about BTC options but were afraid to ask!




Opțiunile cu bitcoin au fost accesibile doar balenelor și la câteva exchange-uri, cum ar fi Deribit, dar când Bakkt și CME, cele două exchange-uri principale tradiționale de bitcoin vor oferi clienților și aceste produse, opțiunile cu bitcoin vor deveni accesibile la o scară largă.
În realitate, tranzacțiile de opțiuni au fost disponibile la Bakkt de pe 9 decembrie, în timp ce CME le va lansa în această lună, începând cu 13 ianuarie.

Opțiunile sunt un instrument dificil de tranzacționare. Este valabil pentru piețele tradiționale și cu atât mai mult pe o piață sălbatică precum este cea de bitcoin.

Cu acest thread voi încerca să ofer câteva sfaturi teoretice și practice despre înțelegerea, prețul și utilizarea acestor opțiuni.
Voi începe cu detalii despre ce sunt opțiunile, explicarea tuturor caracteristicilor acestora și ce reprezintă ele pentru un investitor.
Apoi voi explica sumar despre cum le putem valorifica. Nu voi detalia modelul matematic folosit pentru evaluarea acestora, deoarece ar implica niște calcule diferențiale avansate de care nimeni nu ar vrea să audă. Ce voi încerca este să expun factorii care au un impact asupra prețului opțiunilor și să vedem cum îi putem interpreta. De asemenea, voi încerca să lămuresc niște neînțelegeri care planează asupra opțiunilor.

În final, voi vorbi despre câteva strategii comune aplicabile în cazul tranzacționării opțiunilor. Nimic prea complicat, doar câteva exemple despre cum le putem folosi, în funcție de scopul investiției: ori ca metodă speculativă, ori împotriva riscurilor (hedging).



Ce este o opțiune

O opțiune este un contract care îi conferă titularului permisiunea, dar nu și obligația, de a tranzacționa un activ, numit activ de bază, înainte de data expirării respectivului contract.
Opțiunea care îi dă titularului permisiunea de a achiziționa activul de bază se numește opțiune call.
Opțiunea care îi dă titularului permisiunea de a vinde activul de bază se numește opțiune put.
Prețul la care va avea loc tranzacția se numește preț viitor (preț strike).
Când o opțiune generează o tranzacție, spunem că aceasta este exercitată; în caz contrar, dacă se încheie cu o tranzacție oarecare, spunem că este abandonată.
Dacă o opțiune poate fi exercitată doar la încheierea ei, ea este numită Opțiune Europeană; dacă poate fi exercitată oricând, se numește Opțiune Americană.
Prețul plătit de către cumpărător către vânzător sau către autorul opțiunii se numește preț premium.

Dacă prețul pieței este peste prețul strike, opțiunea call este numită in-the money, deoarece în cadrul unui exercițiu de tip american ea poate poate fi exercitată cu profit. În caz contrar, opțiunea se numește out-of the-money.
Dacă prețul pieței este mai mic decât prețul strike al unei opțiuni put, aceasta se numește in-the money, deoarece în cazul unui exercițiu de tip american ea poate fi exercitată cu profit. În caz contrar, opțiunea se numește out-of the-money.

Dacă ne referim la un anumit preț strike, putem lucra ori cu opțiuni call, ori cu opțiuni put, dar nu cu ambele. Dacă luăm ca exemplu un strike de 10.000, opțiunile call sunt acum out-of-the money, iar cele put sunt in-the-money.

La expirare, dacă opțiunea poate genera activul de bază care a fost evaluat, noțiunea se numește “livrare fizică”. Multe opțiuni financiare sau pe bază de bunuri sunt decontate în mod fizic. Alternativ, o opțiune poate reglementa doar banii cash echivalenți ai profitului determinat de exercitarea opțiunii: la expirare, o opțiune in-the-money ar oferi cumpărătorului o sumă de bani egală cu diferența dintre prețul activului și cel strike (in cazul unei opțiuni call) sau diferența dintre prețul strike și cel al activului (în cazul unei opțiuni put). În acest caz, opțiunea este una de tip cash-settled (decontată cu bani cash).

În cazul opțiunilor cu bitcoin, mai precis opțiunile oferite de BAKKT pentru contracte futures cu BTC, opțiunea este decontată fizic: la expirarea opțiunii, opțiunea in-the-money generează o poziție corespunzătoare în contractul future de bază. Există însă și o ciudățenie: așa cum se întâlnește în cazul multor opțiuni bazate pe bunuri, opțiunea expiră cu câteva zile înainte de contractul future, astfel că titularul opțiunilor in-the-money are posibilitatea de a închide poziția future înainte de livrarea propriu-zisă a activului de bază din future (opțiunea are contractul future ca fiind de bază, iar contractul future are bitcoin ca activ de bază). Probabil din acest motiv ați auzit nonsensuri de genul “opțiunile BAKKT permit să alegi între decontare fizică și cash).


Înainte de a analiza matematic modul în care se evaluează o opțiune din punct de vedere al prețului, să vedem ce impact are intuiția.

STRIKE: acesta este primul element de luat în considerare. Desigur, diferența dintre prețul pieței și cel strike este primul indicator pentru valoarea unei opțiuni. La mod intuitiv, cu cât opțiunea este mai mult in-the-money, cu atât mai mult este probabil să fie una de valoare.  
Când o opțiune este in-the-money, aceasta are valoare intrinsecă. Atât pentru cele put cât și pentru cele call, valoarea intrinsecă este egală cu diferența dintre prețul de bază și cel strike: valoarea intrinsecă doar măsoară profitul, așa cum a fost determinat de diferența dintre prețul strike al opțiunii și cel al pieței.
În schimb, când o opțiune este out-of-the-money, valoarea intrinsecă este zero.
Valoarea intrinsecă este valoarea minimă a unei opțiuni: dacă valoarea unei opțiuni ar fi mai mică decât cea intrinsecă, am putea avea un caz de arbitraj prin cumpărarea acelei opțiuni și prin exercitarea profitului.

Deci când BTC se tranzacționează la 7000, o opțiune call cu strike K = 5000 este in-the-money și are o valoare intrinsecă de 2000, deci prețul trebuie să fie mai mare de atât. În același timp, o opțiune call cu strike K = 10.000 nu are nicio valoare intrinsecă, deci valoarea intrinsecă este zero.


Desigur, valoarea intrinsecă este doar o parte din evaluarea prețului unei opțiuni: alte variabile au de asemenea impact asupra valorii opțiunii, fiecare adăugând un plus valorii intrinseci și conducând la valoarea finală a opțiunii:

TIMPUL EXPIRĂRII: al doilea cel mai important element pentru evaluarea unei opțiuni o reprezintă timpul expirării: cu cât este mai mare, cu atât este mai prețioasă opțiunea. Dacă evaluăm două opțiuni ale căror caracteristici sunt egale în totalitate, cea cu data de exercitare mai avansată va avea un preț mai mare.

VOLATILITATEA: cu cât este mai mare volatilitatea activului de bază, cu atât este mai mare valoarea opțiunii. Aici, explicația devine mai complicată. Să spunem că motivul principal nu îl constituie volatilitatea mai mare a activului de bază, ci șansa mai mare ca activul să tindă spre in-the-money. Vom vedea mai târziu de ce este important acest aspect, dar să reținem că nu este ceva evident. Cumpărătorul nu profită dacă opțiunea devine in-the-money. Mai degrabă, nu profită doar dacă opțiunea devine in-the-money. Cumpărătorul câștigă doar datorită faptului că activul se mișcă (este volatil) într-o abordare care presupune un risc neutru, cum ar fi de exemplu fără a “risca sa profite” deoarece opțiunea devine in-the-money.


Să analizăm un exemplu:
Cumpărăm o opțiune call pe BTCUSD, cu un preț strike de 8000 USD, care expiră în iunie 2020.
Strategia se numește call lung, întrucât a cumpăra ceva se numește “lung” în jargonul financiar.
Pentru această opțiune avem un premium de 1350 USD, pe care trebuie să-l plătim imediat ("upfront", din nou, este vorba de jargonul financiar).

Derulăm până la expirarea opțiunii.
Rezultatul opțiunii noastre variază în funcție de prețul final al bitcoin:

Dacă BTCUSD este sub 8000 USD, opțiunea este abandonată, expirând cu o valoare nulă.
Dacă BTCUSD este mai mare de 8000 USD, opțiunea este exercitată și generează o plată egală cu diferența (pozitivă) între BTCUSD și prețul strike.

În termeni mai uzuali, plata oferită de opțiunea call este următoarea:

Call=max(0;Spot-Strike)

Retribuția finală a acestei strategii este următoarea:



Este de reținut faptul că diagrama consideră că am plătit un premium de 1350 USD upfront, acest premium trebuind plătit în toate scenariile: dacă opțiunea expiră cu valoare nulă, P&L-ul (Profit&Loss – profitul și pierderea) strategiei este negativ și egal cu premium-ul plătit, în caz contrar fiind egal cu retribuția opțiunii raportată la premium-ul plătit.
Trebuie reținut și faptul că P&L începe să crească la nivelul prețului strike, 8000 USD în acest caz, dar atinge pragul de rentabilitate la un nivel mai înalt, care este egal cu prețul strike + premium-ul plătit, respectiv 9350 USD în acest exemplu.  

Să vedem cum decurg lucrurile și în cazul unei opțiuni put.
Cumpărăm o opțiune put pe BTCUSD, cu un preț strike de 6000 USD, care expiră în iunie 2020.
Strategia se numește put lung.
Premium-ul pentru această opțiune este de 732 USD, care trebuie plătiți "upfront"

Derulăm până la expirarea opțiunii.
Rezultatul opțiunii noastre variază în funcție de prețul final al bitcoin:

Dacă BTCUSD este peste 6000 USD, opțiunea este abandonată, expirând cu o valoare nulă.
Dacă BTCUSD este sub 6000 USD, opțiunea este exercitată și generează o plată egală cu diferența (pozitivă) între prețul strike și BTCUSD.

În termeni mai uzuali, plata oferită de opțiunea call este următoarea:

Put=max(0;Strike-Spot)

Retribuția finală a acestei strategii este următoarea:



Graficul arată familiar, întrucât retribuția este în oglindă cu aceea oferită de opțiunea call.
Se observă că acest grafic consideră că am plătit un premium of 732 USD upfront, , acest premium trebuind plătit în toate scenariile: dacă opțiunea expiră cu valoare nulă, P&L-ul strategiei este negativ și egal cu premium-ul plătit, în caz contrar fiind egal cu retribuția opțiunii raportată la premium-ul plătit.
Trebuie reținut și faptul că P&L începe să crească la nivelul prețului strike, 6000 USD în acest caz, dar atinge pragul de rentabilitate la un nivel mai scăzut, care este egal cu prețul strike - premium-ul plătit, respectiv 5267 USD în acest exemplu.
  


Să aruncăm o privire la un exchange de opțiuni care trebuie să confirme.
Toate exemplele sunt de la Deribit, este singurul disponibil la scară mare în ceea ce privește valorificarea opțiunilor: crearea unui cont este ușoară și nu necesită KYC. Asta dacă sunteți interesați să încercați, în scop educativ. Desigur, există termeni și condiții, iar eu nu am nicio legatură cu acest exchange.

Dacă selectăm opțiunile BTC și apoi 26 iunie ’20, vom vedea pe ecran următoarele:


(click pe poza pentru a o extinde)

Această pagină particulară consideră că maturizarea opțiunilor va avea loc pe 26 iunie 2020.
Coloana gri din centru reprezintă nivelurile strike. Opțiunile de pe același rând au același preț strike.
La stânga acelei coloane avem opțiunile call pentru fiecare strike, cele de tip put fiind pe partea dreaptă.
Prețul bid este cel la care participanții vor să cumpere opțiunile – prețul la care trebuie să vinzi, dacă vrei să vinzi.
Prețul ask este cel la care participanții vor să vândă opțiunile – prețul la care trebuie să cumperi, dacă vrei să cumperi.
Fiecare preț bid și ask are corelat un nivel de Volatilitate Implicată, acesta fiind un prag al volatilității care, dacă este implementat pe model, returnează prețul menționat mai sus.
Din acest motiv, când vorbim despre opțiuni, volatilitatea și prețul sunt noțiuni care se schimbă.

După cum am văzut mai sus, opțiunile call diminuează prețul când strike urcă: opțiunea call de 6000 are un preț median (media dintre bid și ask) de 0,29725 BTC, în timp ce opțiunea call de 10.000 are un preț median de 0,11275 BTC.
Pentru opțiunile put, este valabil exact opusul. Opțiunea put cu strike mai mic are și un premium mai mic.
Opțiunea put stabilită la 10.000 are un preț de 0,46075 BTC, în timp ce una de 6000 are un preț median de 0,09725 BTC.
De asemenea, sesizăm că dacă examinăm opțiunile care au un termen mai mare până la expirare, fiecare are o valoare mai mare: opțiunea call cu strike de 10.000 USD, care se maturizează în septembrie, are o valoare de 0,16775 BTC, spre diferență de valoarea de 0,11275 a aceleiași opțiuni care s-ar maturiza în iunie. Opțiunea put cu strike de 6000 are o valoare de 0,13175 BTC, spre diferență de valoarea de 0,09725 a aceleiași opțiuni care s-ar maturiza în iunie.

Dacă inserăM datele de pe pagină într-un calculator de opțiuni, putem reevalua prețul opțiunii.
Dacă ne referim la opțiunea call de 8000 USD, dacă îi inserăm o rată a dobânzii de 0% (BTC este un activ care nu plătește prin dividende) și informațiile corecte pentru prețul strike, pentru cel de bază și pentru volatilitate, obținem (aproape) aceeași evaluare pe care o aveam la Deribit:  



Numerele de sub prețul opțiunii sunt "valorile grecești" sau sensibilitățile prețului opțiunii la diverse componente:

DELTA: reprezintă sensibilitatea prețului opțiunii față de cel de bază: dacă cel de bază urcă cu 1 USD, cel al opțiunii crește cu 0,55 USD.
GAMMA: este al doilea factor de sensibilitate al prețului opțiunii față de cel de bază: dacă cel de bază crește cu 1 USD, delta crește cu 0% (cred că avem de a face cu un factor de rotunjire în cazul acestui calculator).
VEGA: reprezintă sensibilitatea prețului opțiunii față de nivelul volatilității: dacă volatilitatea crește cu 1%, prețul opțiunii urcă cu 20,54 USD.
THETA: reprezintă sensibilitatea prețului opțiunii în raport cu timpul: dacă trece o zi, prețul scade cu 4,39 USD.
RHO: reprezintă sensibilitatea prețului opțiunii față de ratele dobânzii: dacă dobânda ajunge la 1%, prețul opțiunii crește cu 13,49 USD.

Valorile grecești ale unei opțiuni sunt corelate între ele într-o manieră complexă, existând multiple variante de a le interpreta, ele variind încontinuu în funcție de nivelul pieței, de volatilitate și de timpul de maturizare.
Pentru interpretarea lor în cele mai favorabile moduri au fost scrise cărți întregi. Cred totuși că aceste explicații sumare sunt suficiente pentru acest thread.



Cum să evaluăm o opțiune

Pentru a înțelege detaliile despre prețurile opțiunilor ar trebui să înțelegem o matematică foarte avansată, inclusiv calcule stocastice, diferențiale, statistică etc.

Aici aș vrea să vă spun despre câteva concepte importante de luat în seamă când ne referim la opțiuni și la valoarea lor.

Black&Scholes a câștigat premiul Nobel pentru modelul lor de abordare a evaluării opțiunilor. Cea mai mare realizare a lor a fost demonstrarea faptului că este posibil să evaluezi o opțiune folosind condiții de non-arbitraj. Arbitrajul este o tranzacție unde profitul este câștigat fără riscuri și fără capital. Desigur, astfel de tranzacții nu există, întrucât piețele se adaptează singure pentru a evita situațiile de acest gen. Dacă vorbim despre condiții de “non-arbitraj”, acestea presupun lipsa tuturor riscurilor implicate, iar ca urmare, apetitul individual pentru risc al fiecărui trader poate fi scos din ecuație. Cu alte cuvinte, fiecare trader de pe piață va “vorbi aceeași limbă” a unei lumi fără riscuri (dacă luăm în calcul doar condițiile de non-arbitraj, putem ignora riscurile asociate și putem ignora și intenția oricărui trader de a-și asuma astfel de riscuri). Mai precis, prețul unui astfel de intrument derivat este unic și nu depinde de apetitul pentru risc al niciunui trader: prin urmare, prețul unei opțiuni call este INDEPENDENT de situația creată de fiecare trader care ar putea ajunge cu activul de bază în stare de in-the-money. Ceea ce trebuie să avem mereu în minte este că prețul unei opțiuni call nu presupune automat că scenariul în care ar deveni in-the-money este unul mai “Plauzibil”.

Volatilitate Istorică vs Volatilitate Implicată
După cum se observă, singura “dificultate” integrată în procedura de evaluare a prețului unei opțiuni constă în volatilitatea care va fi utilizată.
Numărul corect care va fi inserat în calculatorul de preț este volatilitatea realizată de un contract future până la expirarea opțiunii. Utilizarea acestui număr reprezintă urmărirea prețului opțiunii (aceasta fiind o altă variantă de determinare a numerelor care influențează evaluarea prețului unei opțiuni – cele cunoscute fără certitudine).
Nivelul de volatilitate utilizat pentru evaluarea prețului unei opțiuni se numește volatilitate implicată, deoarece este vorba de nivelul “implicat” de volatilitate al prețului urmărit.
Cum interpretăm volatilitatea unui future?
Iată un truc pentru tranzacțiile cu opțiuni.

Primul pas este să ne uităm la volatilitatea realizată: analizând trecutul putem intui volatilitatea din viitor. Desigur, nu este mereu aplicabil, existând mulți factori care pot schimba volatilitatea la un anumit moment. Un exemplu la îndemână, specific opțiunilor cu bitcoin, ar putea fi halving-ul. Acest eveniment, conform multor modele, ar putea avea un impact uriaș asupra prețului bitcoin. Am putea estima că la halving volatilitatea ar fi una scăzută: bitcoin ar putea să fluctueze, însă fără variații mari; dar, odată ce halving-ul chiar are loc, prețul ar putea începe să se miște sesizabil mai mult, conform evaluărilor diferite pe care modelul Stoc-Flux (S2F – Stock to Flow). În acest caz, volatilitatea realizată nu va fi un ghid bun pentru cea care va urma: în speță, volatilitatea realizată va fi mult mai mică decât cea viitoare, ultima fiind folosită în evaluarea prețului opțiunilor care expiră după halving.

Multe site-uri calculează volatilitatea realizată a bitcoin: unul dintre ele este Deribit.


Calcularea volatilității istorice pe baza mai multor orizonturi conduce la rezultate variate:



În graficul de mai sus putem vedea prețul bitcoin (linia neagră, axa din stânga) și suprapunerea mai multor volatilități istorice calculate pe baza unor termeni diverși (liniile galbenă, roșie și albastră, axa din dreapta). Volatilitatea pe termen scurt poate fi ea însăși mai “volatilă” (da, există o volatilitate a volatilității, dar de aceasta este nevoie la tranzacționarea avansată cu opțiuni). Linia galbenă reprezintă volatilitatea istorică anuală calculată pe baza a 10 zile anterioare de tranzacționare și, după cum se poate observa pe grafic, fluctuează foarte mult, de la 180% la sub 20%. Volatilitatea calculată pe perioade mai lungi de timp, cum este linia albastră (calculată pe ultimele 30 de zile în care există date), sau linia roșie (care este calculată pe ultimele 180 de zile) sunt însă mult mai stabile pe măsură ce extindem intervalul de calcul.
Desigur, suntem mai interesați să corelăm volatilitatea istorică cu timpul de expirare a opțiunii al cărei preț intenționăm să-l evaluăm, ținând seama de avertismentele expuse mai sus.


În schimb, volatilitatea implicată poate fi observată pe piețele de opțiuni. Dacă ne uităm la ecranul de opțiuni de mai sus, putem vedea câteva coloane referitoare la volatilitatea implicată: acelea sunt volatilitățile implicate corespunzătoare fiecărei opțiuni urmărite. Dacă utilizăm modelul în sens opus, putem folosi prețul ca dată de intrare pentru a găsi volatilitatea implicată în acel preț: ce vedem este volatilitatea implicată.




Strategii pentru opțiuni – cum se utilizează o opțiune


Opțiunile sunt instrumente foarte complicate, iar aici aș vrea să evidențiez doar câteva metode de utilizare a lor.
Acestea sunt cele mai simple căi, toate având în comun faptul că sunt strategii “statice”. Asta presupune că trebuie doar să fie aplicate și lăsate neatinse până la maturizare. Există însă și multe strategii care presupun o reajustare pe parcursul duratei de viață a unei opțiuni. Acestea însă sunt dintr-o clasă diferită și se numesc strategii dinamice.


Tranzacțiile de tip Levier (Leverage Trading)

Scenariu:
Vrem să câștigăm o expunere cât mai mare la bitcoin.
Avem o viziune foarte clară asupra tranzacțiilor.
Nu suntem interesați să pierdem capital dacă această viziune nu se materializează.

Strategie:
Folosim fondurile proprii pentru a plăti premium-ul pentru o opțiune out-of-the-money, alegând strike pentru maximizarea retribuției finale.

Exemplu:
- Cumpărăm un strike al unei opțiuni call la 7000 USD, opțiunea expirând în iunie la 0,233 BTC.
alternativ
- Cumpărăm un strike al unei opțiuni call la 8000 USD, opțiunea expirând în iunie, la un total de 0,1805  BTC.
 


Analiză:
În acest scenariu am câștigat expunere la aprecierea bitcoin la valori superioare nivelului strike, folosind doar o fracție din capitalul necesar pentru achiziția activului de bază (1 bitcoin).
În caz că bitcoin va avea un preț de 10.000 la expirare, în situația unei investiții în bitcoin am avea un câștig egal cu (10.000-8000)/8000=25%.
Toate acestea fiind valabile în cadrul scenariului de bază, unde nu avem leverage.

În schimb, achiziția unei opțiuni call in-the-money ar conduce la un câștig de (10.000-7000-1742)/1742=72%.
Trebuie notat faptul că dacă opțiunea avansează ca in-the-money, câștigul crește pe măsură ce opțiunea este plătită constant, iar profitul crește liniar.

În al doilea exemplu, am cumpărat o opțiune out-of-the-money, apelând la un capital și mai mic.
În caz că bitcoin va avea un preț de 10.000 la expirare, randamentul ar fi în acest caz (10.000-8000-1350)/1350=48%.

Desigur, în scenariul în care am avea o mișcare în sens opus, pierderea este limitată la prețul premium plătit, care ar fi pierdut definitiv.
Aceasta implică faptul că trebuie alese cu grijă atât prețul strike, cât și obținerea unui nivel corect de expunere, precum și data de expirare, întrucât mișcarea trebuie să se materializeze Înainte de expirarea opțiunii.


 
Apelul acoperit (Covered call writing)
Scenariu:
Ești o balenă și vrei să vinzi o parte din fondurile deținute în bitcoin pentru plata cheltuielilor zilnice. Privești cu încredere (bullish) investițiile în bitcoin.

Strategie:
Vinzi opțiunile call out-of-the-money, încasezi premium-ul pentru finanțarea cheltuielilor, de fapt vinzi bitcoin doar dacă prețul crește (posibil la vârf).

Exemplu:
- 1 bitcoin pe lung,
- vinzi strike-ul unei opțiuni la 10.000 USD, opțiunea expirând în iunie, la 0,11 bitcoin.



Analiză:
Retribuția acestei proceduri îți oferă un beneficiu față de simpla posesie de fonduri bitcoin, egal cu valoarea premium, dacă prețul este mai mic decât strike-ul la maturizare.
Dacă la expirare prețul este mai mare decât strike-ul, opțiunea devine in-the-money și vinzi ce ai în bitcoin.
Strategia are un prag de rentabilitate în comparație cu varianta de a miza pe lung pe BTC, la un nivel egal cu sumele primite din strike + premium (în acest exemplu, avem 10.000+0,11*7478=~10.826).
Dacă BTC urcă în continuare, înseamnă în principiu că ai vândut un bitcoin la 10.826, astfel că strategia are o valoare mai mică în comparație cu păstrarea de bitcoin.


Colier (Collar)
Scenariu:
Ești o balenă.
Vrei să vinzi o parte din fondurile deținute în bitcoin pentru plata cheltuielilor zilnice.
Privești cu încredere (bullish) investițiile în bitcoin.
Te enervezi în cazul unei prăbușiri a prețului bitcoin.

Strategie:
Vinzi opțiunile call out-of-the-money, încasezi premium-ul pentru finanțarea cheltuielilor, de fapt vinzi bitcoin doar dacă prețul crește (posibil la vârf).
Folosești ce ai încasat din premium pentru a cumpăra o protecție pentru zona de jos, cum ar fi o opțiune put.
Achiziția unei opțiuni call out-of-the-money și vânzarea unei opțiuni put out-of-the-money este o strategie numită "Colier".

Exemplu:
- 1 bitcoin pe lung,
- vinzi o opțiune call, strike fiind de 10.000 USD, opțiunea expirând în iunie, la 0,11 BTC
- cumperi o opțiune put, strike fiind în acest caz de 6000 USD, opțiunea expirând în iunie, la 0,098 BTC.



Analiză:
Răsplata finală este asemănătoare cu aceea din exemplul strategiei de tip covered call writing.
În acest caz, remunerația acestei proceduri oferă un beneficiu în plus față de simpla păstrare de bitcoin, egal cu diferența dintre prețul premium plătit anterior și prețul premium încasat în urma vânzării opțiunii call. În această situație particulară, am ales două niveluri strike pentru a avea cea mai mică diferență pozitivă între cele două. Dacă prețul este sub strike la maturizare.
Dacă la expirare prețul este peste strike, opțiunea devine in-the-money și vinzi ce ai în bitcoin.
Strategia are un prag de rentabilitate în comparație cu varianta de a miza pe lung pe activul de bază, la un nivel egal cu sumele primite din strike + premium (în acest exemplu, avem 10.000+(0.11-0,098)*7478=~10.093).
Dacă BTC urcă în continuare, înseamnă în principiu că ai vândut un bitcoin la 10.093.
În caz contrar, dacă BTC scade, tot aveai cumpărată protecția la 6000, fiind oricum pe lung cu opțiunea put la 6000. Mai precis, încasând un premium de 93 dolari, ești protejat la 6093 USD. În caz că BTC coboară și mai mult, nu ești afectat, deoarece retribuția din opțiunea put te protejează în zona inferioară.



Avertisment:
Opțiunile sunt un subiect foarte complicat.
Am depus toate eforturile pentru a explica acest subiect în modul cel mai simplu și mai intuitiv.
Aș putea extinde elaborarea într-o anumită direcție, în caz că există doritor. Dacă este așa, spuneți-mi ce vă interesează mai mult sau aspectul pe care vreți să-l analizez mai amplu.



Dacă credeți că acest thread sau oricare altul dintre thread-urile mele merită o traducere în secțiunea locală a forumului din care faceți parte, sunteți invitații mei! Voi oferi asistență cu drag!



Resurse utile:
Calculatoare online:
Calculator de opțiuni

Informații despre produsele exchange-urilor:
Opțiuni la Bakkt ™ Bitcoin (USD) Contracte Futures Lunare
Opțiuni Pe Bază De Bitcoin Futures

Cursuri online:
Simple: Curs Despre Opțiuni de la CME
Avansat: Teoria Opțiunilor Pentru Tranzacționare Profesionistă
Jump to: