Author

Topic: Totul ce trebuie sa stie fiecare membru nou venit in lumea cripto (Read 379 times)

member
Activity: 113
Merit: 15
3.3. Puncte de schimb (Exchange)

           Cel mai popular din lume punct de schimb cu siguranta este - LocalBitcoins. Acesta a fost creat de o echipa de filandezi in 2012, si in ciuda interfetii sale destul de slabe, platforma functioneaza destul de bine – si chiar sa dovedit ca functioneaza atit de bine, ca in unele tari este interzisa. Pe platforma data, la alegerea dvs. sunt disponibile o multime de modalitati de plata prin care puteti achizitiona sau vinde bitcoin. Cum ar fi de exemplu - printr-o banca anume specificata de vinzator, sau prin intermediul portmoneelor electronice ca WebMoney, PayPal si inca multe altele. Platforma functioneaza in baza unui fel de escrow service. Adica, dvs., alegeti un vinzator care va convine dupa anumite criterii. Apoi alegeti suma de bitcoin spre achizionare, si astfel trimiteti acestuia un fel de cerere. Iar, el la rindul lui, ia legatura cu dvs. printr-un ceat incorporat, unde in continuare voi ambii faceti intelegerea. Dupa care urmeaza insasi procedura de plata, si apoi primiti bitcoinii. Odata ce dvs. deja ati facut intelegerea cu vinzatorul, bitcoinii spre vinzare rezervati pentru dvs. sunt blocati pe platforma, iar dupa ce el prineste banii de la dvs., bitcoinii se transfera automat in portofelul din contul dvs pe LocalBitcoins, pe urma puteti sa faceti cu ei tot ce va trece prin cap. In general, platforma este una foarte buna si foarte rapida, dar bitcoinnul iese un pic cam scump acolo, spread-ul este foarte mare. Adica, daca Bitcoin la bursa in mediu valoareaza, sa zicem, undeva 7.000 de dolari, atunci pe LocalBitcoins acesta poate fi achizitionat pentru suma de 8.000 de dolari. Dar in schimb, puteti achizitiona bitcoin foarte repid, si cu fiat, si cind doriti, si fara nici o durere de cap…

          Exista si un alt mod interesant de a face schimb de fiat pentru o cripto-moneda - si acesta consta in utilizarea sistemului Tether (USDT). Acesta este un tip nou de cripto-moneda fara precedent, adica aici fiecare cripto-dolar corespunde unui dolar din contul companiei. Iar pentru ca un nou token USDT sa apara in sistem, trebuie sa depozitati un dolar intr-un cont bancar. Soldul acestui cont este permanent vizibil online. Deci, Tether leaga tot ce este mai bun din lumea banilor fiat cu lumea cripto. De exemplu, un vinzator poate indica preturile in dolari, iar un cumparator poate plati pentru achizitiile sale dintr-un portofel cripto. Aceasta este o platforma creata intr-un mod inteligent, si care poate inlocui pe deplin un punct de schimb, iar acum deja mai mult de 2 miliarde de tokeni USDT (adica, dolari) au fost emisi. Compania insasi face bani doar pe comisionul de cumparare/vinzare, iar transferurile in sistem sunt gratuite, rata acestei cripto-monede variaza in functie de oferta de vinzare/cumparare, dar in general este intotdeauna aproape de valoarea unui dolar obisnuit. Desi in momentul cind acestia erau suspectati de citeva banci de ceva inselaciuni, rata USDT scazuse si pina la 92 de centi, dar, de obicei USDT pe bursele mai autoritare si mai mari (Poloniex, Kraken, BitFinex) se tranzactioneaza la un pret aproximativ intre 0.98 - 0.99 centi si pana la 1.01.

          De asemenea, exista un numar foarte mare de puncte de schimb minunate si in alte tari, unde, din pacate, noi nu putem avea acces de fiecare data. Acolo, dvs. nu tranzactionati unul cu celalalt, ci cumparati de exemplu bitcoin, de la Coinbase, cel mai mare punct de schimb si bursa cripto totodata din america, al carui cost ca companie, conform estimarilor, este deja de 3 miliarde de dolari.

          Exista desigur si prin partile noastre puncte de schimb centralizate similar, insa functionalitatea lor seamana cu un ciomag ingropat in pamant, iar valoarea lor ca companii este estimata in oleaca mai mult decit nimic. Cu toate acestea, desigur ca si pe acestea veti putea cumpara o oarecare suma, dar acolo chiar si pentru o suma mica veti achita comisioane salbatice si complet neadecvate…

In general despre punctele de schimb voi publica informatii adaugatoare unde imi da staruinta dea dezvalui aceasta tema mai detaliat...
member
Activity: 113
Merit: 15
3.2. Cripto-bursele, impreuna cu toate caracteristicile si smecheriile lor…

          Ce este o bursa? - acesta este locul unde vinzatorii se intilnesc cu cumparatorii. Aici sunt plasate o multime de oferte pentru fiecare, cine, ce si cit de mult vrea sa cumpere sau sa vinda. Iar pentru convergenta acestor aplicatii intre ele, bursa percepe un oarecare comision de pe toti participantii la proces.

          Si aici dintr-odata apare intrebarea: de ce ar trebui ca cineva care are un somn bun si un sistem nervos sanatos sa aiba nevoie de acces la o astfel de bursa? Si, nu de o bursa simpla, ci de una cripto-monetara?

          Deci iata o scurta clasificare a cripto-burselor in dependenta de sarcinile pe care acestea sunt capabile sa le resolve:

    1)         Cazul in care cripto-bursa trebuie sa resolve sarcina: de a schimba banii “fiat” (se are in vedere “cash”, adica banii obisnuiti) pe cripto-monede si invers. De cele mai dese ori, cind doriti sa vindeti sau sa cumparati bitcoin. Principalul lucru este sa puteti transfera banii dvs. dintr-un cont bancar la cripto-bursa si inapoi, in continuare toate aceste cripto-burse sunt deja clasificate regional - in functie de bancile si de sistemele de plati cu care acestea interactioneaza. De exemplu, in Coreea si Japonia, unde cifra de afaceri a cripto-modedelor este reglementata prin lege, exista cripto-bursele lor, unde, in consecinta, fiecare este legata de bancile locale, iar pentru a lucra cu cripto-bursa, este necesar sa se arate cetatenia locala (mai multe detalii despre asta, gasiti mai jos). De asemenea, exista cripto-burse diponibile si pentru cetatenii altor state ca: Federatia Rusa, SUA, Marea Britanie si tot asa mai departe. Exista unele cripto-burse care accepta chiar si WebMoney, PAYER, PayPal, etc. Deci de aici putem chiar trage si o concluzie in privinta acestora, unde este evident ca acestea sunt cele mai nesigure cripto-burse dintre toate. Toate companiile care opereaza cu acestea, indiferent de experienta lor, sunt reglementate intr-un fel sau altul, deoarece interactioneaza cu alte companii financiare si autoritati de reglementare din lumea reala, iar ultimii in general sunt intotdeauna foarte interesati de cine si ce cumpara sau ce vinde.

          2)   Cazul in care cripto-bursa trebuie sa resolve sarcina: de a schimba o cripto-moneda din una in alta, in acelasi timp raminind tot in cripto-moneda. In acest caz, comunicarea sau interactionarea cu sistemele financiare reale nu este necesara. Toata activitatea principala de tranzactionare a comerciantilor noi si a investitorilor, in general, are loc anume pe cripto-bursele de acest tip. Iar in functie de gama de monede diferite care se pune la dispozitia comerciantilor. Acestea se pot imparti inca in doua tipuri:
    a)       Cripto-bursele care listeaza tot felul de monede si tokeni fara de nici un fel de discriminare. Numai ce nu este acolo!? Sute de Shitkoini diferiti, inclusiv tokeni scama-ti si Deadkoini, cu toate acestea, astfel de proiecte pot fi inca interesante pentru speculatii.
    b)       Cripto-bursele unde nu este chiar atit de usor sa se listeze orice moneda, Shitkoinii pe aceste cripto-burse sunt selecte, unele dintre cele mai faimoase, glorioase, frumoase si aproape stralucesc de nenorocite si inutile ce sunt, precum si de volumul de tranzactii.

          3)   Cazul in care cripto-bursa trebuie sa resolve sarcina: cind apare necesitatea de a cumpara ceva instrumente financiare mai complexe, asa-numitele instrumente derivate (margin trade) sau cazul in care dvs. doriti sa lucrati cu contracte futures. Daca mai simplu vorbind, chiar la cripto-bursa puteti paria pe cresterea Etherereum, fara ca dvs. insusi sa detineti Ethereum. Sau sa intra-ti in pozitie de Short cu un contract futures.

          4)   Cazul in care cripto-bursa trebuie sa resolve sarcina: la care sunt posibile tot felul de combinatii si oportunitati enumerate in punctele de mai sus, unde imediat este posibila si intrarea/iesirea cu fiat, si intotdeauna este un volum solid de Hitcoini pentru cumparare.

          In general, despre toate cripto-bursele se poate de spus ca: interfata lor este una mizerabila, asistenta pentru clienti este foarte lenta, regulile se schimba in fiecare zi si sunt mereu in favoarea lor. In plus, nu este exclus faptul ca acesstea pot disparea intr-o zi ca fumul, ca ceata de dimineata. De fapt, anume ceea ce si sa intimplat de mai multe ori, intr-un fel sau altul (banii de la BITFINEX fost furati in urma unui atak de hakeri, cripto-bursa BTC-e a fost inchisa, cel mai recent caz - pe 26 ianuarie 2018 – de pe cripto-bursa japoneza CoinCheck s-au furat inca peste 500 milioane USD in cripto-moneda NEM).

          Acum 4 ani, Mt.Gox era cea mai mare cripto-bursa cu un volum de tranzactii enorm si care ii lasa cu mult in urma sa pe toti concurentii sai - am scris ceva mai devreme despre prabusirea acesteia in introducere. De atunci, numarul cripto-burselor a inceput sa creasca rapid si inevitabil. In ansamblu, toate sunt similare – la toate exista portofele cripto (mai exact adrese, adica chei publice), pahare pline cu ordine spre executie si o anumita cantitate de perechi cripto-monetare. Undeva poti trnzactiona bitcoin pentru dolari, si undeva monero pentru doge, in fine, sensul este unul si acelasi.

          Deci pentru un comert reusit, si, in general, pentru a va dezvolta si pentru a creste capacitatea de cripto-alfabetizare a dvs. la un nivel mai innalt, va trebui sa studiati citeva teze si informatii importante despre bursele cripto-monetare.

          Si se incepe totul la o bursa de obicei cu Verificarea. Deci, cind creati un cont, pe una dintre cele mai autoritare cripto burse, trebuie sa dovediti ca sunteti un fel de Bussines Men priceput intr-o masura mai mare decit un simplu om ca si toti celati de rind. Si gradul de complicitate, variaza de fiecare data: exista cripto burse care nu interactioneaza in nici un fel cu lumea reala, astea nu-s pretentioase deloc si nici nu cer nici un fel de document, la altele este suficienta prezentarea datelor dvs. reale, adica, o fotografie a dvs. impreuna cu pasaportul in mina si un document care ar confirma adresa dvs. de domiciliu (factura pentru serviciile comunale, permisul de conducere sau altceva de genul asta). Ei bine, atunci cind la bursa se incepe biznesul serios (cum ar fi Coreea/Japonia/SUA/Marea Britanie…), nu veti putea scapa deja cu citeva fotografii dubioase, dar va trebui sa utilizati procedura de verificare in conformitate cu mecanismul tarii in care bursa este reglementata. De ce sunt necesare toate acestea? Fara verificare, fie ca nu va fi posibil sa face-ti comert deloc, fie ca limitele vor fi foarte mici.

          Inca un aspect specific burselor include in sine Limitele (finante). Cele mai multe burse cripto au o oarecare restrictie la retragerea banilor (si uneori la intrare) pe zi/luna, in functie de "claritatea" dvs. (a se vedea verificarea). Cu limite mici, desigur, puteti tranzactiona, dar, mai mult veti pierde pe achitarea comisioanelor decit ve-ti cistiga. Unele burse au o atitudine foarte severa fata de acest lucru, si, cu orice verificare, ele nu va vor permite sa tranzactionati cu mijloace considerabile in colo si-ncoace, pentru a evita influenta dvs. asupra cursului de schimb, si mai ales, este deosebit de greu ca intrarile si iesirile cu bani fiat sa functioneze in bancile din tarile, care, intr-o oarecare sunt mai mult sau mai putin decente. Iar acest lucru-i supara foarte tare pe toti, incepind de la escrocii experimentati si pina la cei mai mici pirati.

          Un rol destul de important joaca si Volumul tranzactiilor. Intre bursele cripto exista o concurenta salbatica in ceea ce priveste volumul tranzactiilor. Indicatorul principal al autoritatii bursei cripto este volumul zilnic al tranzacriilor de vinzare/cumparare. Iar aceasta inseamna ca, daca acesta este asa de buna, atunci inseamna ca pe aceasta bursa cripto poti rezolva mai bine problemele si srcinile tale. Deci daca bursa  este considerata ca una mare, atunci se aduna si turme intregi de clienti. Si desigur ca se pun si preturi mai scumpe pentru fondatorii de proiecte care-si doresc listing-ul monedelor la o bursa mare si frumoasa. Prin urmare, cu cit este mai mare volumul, cu atit mai bine.

          Dar, ce se intimpla in lumea asta minunata a blockchain-ului, in care nimeni nu pedepseste pe nimeni pentru smecheriile lor? Se intimpla o adevarata inselaciune, incepind cu numerele prea-marite din browser si terminind cu tranzactii false in interiorul motorului de stoc. Ele exista in paharul cu tranzactii si chiar exista si in istoria tranzactiilor, dar, din anumite motive, niciodata nu e posibil sa participi la o astfel de tranzactie, apar aceste tranzactii fantomice periodic, si in conformitate cu un anumit sablon sau algoritm. Prin urmare, nu intotdeauna poti fi increzut in numerele afisate la bursa – iar la multe dintre acestea, cifrele pot fi cu usurinta schimbate cu o inselaciune nerusinata si uneori chiar exagerata. Inainte de a intra in piata de comert a unei burse cripto - urmariti atent citeva zile paharul cu tranzactii (cele mai dese ori se afla in josul paginii) si anume tranzactiile care sunt executate, astfel veti intelege macar aproximativ volumul de tranzactii real.

          Cu stim deja, volumul tranzactiilor este cel mai important indicator pentru orice bursa cripto, dar se dovedeste a fi asa ca este imposibil sa cunosti cifrele adevarate. Prin urmare, nici nu mai are vre-un sens de a face unele topuri sau ceva de acest gen, puteti doar sa aruncati o privire la o lista mai mult sau mai putin relevanta. Ei bine, bursele in care am eu personal mai multa incredere (fara de nici un indiciu de clasament) si de care permanent ma folosesc: Binance, Upbit, Bithumb, Bittrex, Bitfinex, Kraken, Poloniex, Yobit, Exmo. Daca nu ati gasit nimic in lista mea, nu inseamna ca bursa cripto de care va folositi dvs. este rea.

          Abia prin luna mai am dat peste o explorare curioasa a unui entuziast criptograf, aceasta publicatie fiind facuta inca din martie 2018. El a luat si a verificat ordinele spre executie de pe mai multe burse, ca sa-si poata da seama, cam cum se va comporta piata atunci cind va vinde cripto-monede in valoare de 20.000 de dolari. Deci, sa dovedit ca una dintre cele mai "populare" cripto burse, din punct de vedere al volumului tranzactiilor - OKEx simuleaza in 93% din tranzactiile sale. Ba chiar mai mult decit atit, cei de la bursa nu se deranjeaza deloc - volumul la multe perechi de monede este intr-adevar desenat prin intermediul unui sinusoid, care poate fi vazut cu ochiul liber. Si Huobi care este acum cea mai populara cripto bursa din China simuleaza volumul tranzactiilor in 82% din cazuri, iar o serie de burse mai mici se dau de gol si ei aceeasi interfata unde doar culorile difera. Intrebare: Majoritatea oamenilor mai spun inca, sau cred inca ca industria asta nu are nevoie de nici un fel de reglementare?

          O optiune foarte raspindita pe majoritatea burselor cripto este si Tranzactionarea in Marja (margin trading). Si adesea, atunci cind fanii tineri ai Forex-ului vin in piata cripto-monetara, acestia sunt deja intimpinati cu bratele deschise, unde li se ofera posibilitatea de a face comert, nu numai pe cont propriu, ci si cu bani imprumutati. Si uneori, pentru ca comerciantii noi veniti sa se simta si mai confortabil, li se mai ofera si posibilitatea, de a imprumuta, de zece ori mai mult decit poate fi asigurarea lor proprie. Si prin urmare, acestia, cu 100 de dolari ai lor, pot cumpara instrumente derivative in valoare de 10 mii. Aceasta si se numeste trnzactionare in marja (din eng: “magin trading”), si, in general, nu este deloc o idee proasta atunci cind instrumentul nu este foarte volatil - in lumea finantelor obisnuite este un lucru de regula.

          Deci, ce se intimpla pe o bursa cripto? Se intimpla urmatoarele: toate activele (cripto-monedele) devin din ce in ce mai scumpe sau se ieftinesc intr-un tempou nebunesc, chiar si cele mai capitalizate monede cu o volatilitate cit de cit mai bine balansata, oricum, odata si-odata, pe neprins de veste pot pleca in orice directie cu vreo 50%, incit nici nu-ti poti crede ochilor (si maine pleaca in directia opusa, sau si mai sus). Si daca dvs. utilizati un algoritm standart, si va asteptati la acelasi efect ca in cazul valutelor obisnuite, atunci aici nu va merge. Sa presupunem ca dvs. utilizati niste derivative cu un coefficient de 1:100,  ba chiar si unul mai mic de 1:20, atunci, oricum in cea mai mare parte, bursa cripto, se transforma intr-un cazinou, si nu unul obisnuit dar unul special, unde daca sa ma exprim intr-un mod figurativ: - asta ar arata asa, ca si cum te-ai afla intr-un cazinou, unde pantalonii tai deja sunt in flacari, masa arde, paharul cu tranzactii arde, bursa e in flacari si totul imprejur arde, iar tu intotdeauna faci mize pe 13 negru si whisky-ul pe care-l bei arde-n git, iar pe-deasupra tuturor zboara si se invirte tot timpul un dirijabil, care e tot in flacari, si care revarsa foc peste toti dintr-o pusca aruncatoare de flacari. Si iata in asa conditii, unii oameni foarte calmi, si prin actiuni bine gindite inca reusesc si sa inzeceasca capitalul lor de citeva ori intr-o zi, iar altii mai putin rabdatori si fara de experienta in domeniu isi pot pierde totul doar in citeva ore sau minute, exista o sumedenie de astfel de povesti. Deci cu acest instrument minunat, riscurile se multiplica de mai multe ori, dar si profitul poate fi uneori ca-n povesti, si astfel, ne putem da seama ca rezultatul unor astfel de divertismente prin urmare devine complet imprevizibil. Un sfat: - utilizati tranzactionarea marjelor cu o mare precautie, si este preferential sa intrati in piata cu o pirghie de maxim 1:2, si cu instrumentele pe care le intelegeti si sunteti cunoscut bine cu ele. Sau, daca ceva nu este clar si nu intelegeti nici o boaba, pur si simplu, nu va bagati nasul dvs. curios acolo unde nu va fierbe oala.

          Inca o optiune destul de populara la bursa printre creditori este si Lending-ul sau Lending Page. La o bursa de valori obisnuita de regula, aceasta se numeste Repo, insa un broker traditional rareori ofera astfel de ocazii unui simplu client. In schimb, pe o cripto-bursa aceasta activitate este o distractie standard pentru, domnii calmi si cu strategii rezonabile, care rezulta din paragraful de mai sus. Cripto bursa nu poate intotdeauna (sau nu doreste) sa imprumute bani pentru tranzactionarea salbatica cu marja. Mai mult decit atit, bursa de valori care nu ofera acest lucru - este mai buna - deoarece in acest caz, bursei nu-i este convenabil ca clientii sai sa se ruineze (mai multe despre asta urmeaza mai jos). Deci, pe multe astfel de platforme de tranzactionare, ratele pentru fondurile imprumutate (sper ca dvs. nu credeati ca veti putea imprumuta fonduri gratuit) sunt determinate de o piata relativ corecta: - adica, toata lumea poate imprumuta cripto-monede de la alte persoane cu un procentaj relativ bun, inclusiv si cu o oarecare garantie de returnare.

          Iar daca doriti, prin intermediul paginii Lending a bursei, puteti chiar si dvs. sa oferiti altora cripto-monedele dvs. contra unui anumit procent… Spre exemplu: o persoana poate cumpara Ethereum cu Bitcoin imprumutat de la dvs., astfel el va putea cumpara o cantitate de Ethereum de trei ori mai mare decit doar cu cantitatea de Bitcoini pe care el o are, procentul care vi se cuvine dvs. este retinut automat de la el, iar daca cursul merge prost si scade cu o treime sau mai mult, atunci cel imprumutat isi va pierde intreaga pozitie si toti banii. Si daca sa intimplat asa ceva, atunci returnarea fondurilor dvs. este asigurata de mecanismul de lichidare a pozitiei, se numeste “margin call” (apel in marja). Procentul este intr-adevar unul destul de bun - in medie, puteti obtine 3% pe luna pe bitcoinii dvs. Iar problema cu lending-ul acesta poate fi doar una, si consta ea in faptul ca dvs. va asumati riscul sistemic in cazul in care bursa va fi inchisa – adica odata cu inchiderea acesteia, dvs. pierdeti absolut totul si tot aici se va termina si cariera dvs. ca un creditor cripto.

          Si inca adesea iti poti da intrebarea: Cum si pe ce fac bani bursele cripto?. La prima vedere, ar parea ca principalele venituri ale burselor sunt adunate din comisioanele de pe fiecare tranzactie. Se intipmla ca aceste comisioane sa fie mici, dar tot-odata pot fi si destul de solide: de la 0,01% pina la 0,5% sau chiar mai mult. Si daca o bursa are multi clienti activi, atunci veniturile ei sunt intr-adevar destul de bune, si iarasi, ce intreprindere comerciala din aceasta lume minunata a lantului de blocuri s-a dat vre-odata intr-o parte de la o crestere multipla a acestor venituri?

          Deci, mai jos voi incerca sa fac o explicatie mai detaliata a vicleniior si smecheriilor la care recurg bursele cripto pentru a obtine venituri cit mai mari posibile.

          In primul rind, asa cum am scris si mai sus, bursele cripto adesea "picteaza" volumele de tranzactii, iar sa cistige ceva de pe comisionele aplicate pe tranzactiile din volume desenate, este cam dificil. Dar, atunci, bursa poate obtine bani pentru listing-ul (aparitia la bursa) monedelor noi, care acum cresc ca ciupercile si apare cite una noua aproape in fiecare zi, si anume pentru ele, volumele si sunt pictate. Costurile pentru listing-ul la bursa a unei noi cripto-monede, variaza, incepind de la 5 mii de dolari (pe bursele cu volume nu prea mari si mai putin cunoscute) si pina la 500 mii de dolari (pe bursele de top), plus la asta acestea vor fi nevoite sa treaca printr-o gramada de proceduri si cerinte inconfortabile. Acum, pretul mediu este de 100.000 de dolari, iar acest lucru, desigur, nu este pentru listing, ci doar pentru "campania de promovare" a monedei cu ajutorul resurselor publicitare ale bursei de dupa sau de inaintea efectuarii listing-ului. Iar aceasta campanie include in sine promovarea monedei prin intermediul retelelor sociale unde se scrie la greu despre proiect, se atirna citeva bannere publicitare pe diferite saituri mai autoritare pentru citeva zile, toti clientii bursei primesc citeva mailuri cu anuntul despre listarea noii monede + saiturile lor de stiri si canalele de telegrame distribuie tututor imediat toate informatiile disponibile despre proiect si despre scopul si privilegiile acestuia.

          In al doilea rind, volumele de tranzactii sunt desenate cu scopul de a face bani pe aceasta, adica bursa relationeaza cu proiectul intr-un mod conspirativ, si ca urmare incheie tranzactii false pentru el. Apoi, prin urmare, unui investitor novice, i se poate parea ca poate cumpara activele cu pret un rezonabil si intr-o cantitate destul de mare, ca mai tirziu, usor sa le vinda cu un pret mai ridicat. Dar, de fapt, in acest caz, cu siguranta ca acest lucru nu va merge. Cu toate acestea, astfel de tranzactii false exagerate, incurajeaza in continuare interesul investitorilor noi care nu atrag atentia la paharul de oferte al bursei -  unde nu exista aproape nimic. Acest lucru este deosebit de popular si foarte raspindit in ultimul timp, mai ales in cazul ICO-urilor recente sau al unor proiecte cu capitalizarea foarte mica.

          O alta smecherie si mai murdara, consta in fatul ca bursa inca mai poate tranzactiona si impotriva clientilor sai, prin manipularea cotatiilor de pret. De exemplu, bursa poate inchide sau dezactiva intrarea si iesirea unei anumite monede, dintr-un motiv: "Ei pot gasi orice motiv, dvs. oricum nu le puteti spune nimic". Adica, butoanele (Deposit/Withdraw/Trade) devin pur si simplu inactive, si acest lucru se poate intimpla, de exemplu, in timpul unui PUMP (cresterea rapida) al monedei. Ca rezultat, bursa vinde stocuri bune de cripto-monede rare, la cel mai bun pret, astfel, limitind in mod artificial oferta, in timp ce altii, care doresc sa-si vinda activele, pur si simplu nu o pot face din cauza restrictiilor. Si aici nu merge vorba doar de niste burse mici, ci si de liderii topului din 2017 si nu numai de atunci, exista si acum. (Eu personal am observat si am simtit pe pielea mea un fenomen asemanator: Pe bursa POLONIEX in aceasta vara, cind am incercat sa cistig niste bani cu perechea BTC/DOGE, de-ndata ce DOGE au crescut in pret de citeva ori, imediat, “apareau ceva probleme cu portofelul Doge, cu toate ca pe siteul official al DOGE nu era nici o instiintare ” iar de indata ce pretul cadea inapoi, totul revenea la normal si funciona ca ceasul, si asa a fost de citeva ori. Cel mai interesant era faptul ca chiar daca aveam DOGE pe contul bursei oricum nu puteam participa la comert, iar comertul era in plin toi, adica in paharul de oferte se vedeau tranzactiile la care nustiu de ce eu nu puteam participa. Acum inca ma mai folosesc de aceasta bursa doar pentru ca au o pagina de Lending unde imi fac interesele)

          Si inca o metoda de a face bani buni este atunci cind tovarasii-antreprenori sau intreprinzatori care controleaza o bursa buna si destul de populara, desigur ca cunosc in prealabil procedura, timpul si ordinea de introducere a noilor monede pe platforma lor. Iar listing-ul unei noi cripto-monede pe o bursa populara aproape intotdeauna inseamna o crestere a pretului. Deci, ce iar putea impiedica pe acestia sa faca ceva reserve de monede cumparind cit mai mult inainte de a se lua decizia de listare, dupa care le pot vinde acelora-si clienti ai lor care utilizeaza platforma fara sa-si dea seama de astfel de manipulatii. Organele de reglementare ca: SEC (Securities and Exchanges Commission) si OCC (Options Clearing Corporation) nu-i controleaza deloc si nici nu-i afecteaza in nici un fel. Prin urmare - nimic nu interfereaza, asa ca ei fac cum vreau ei, si nimeni nu le poate spune nimic.

          Se mai pot intimpla si asa cazuri - cind bursa pur si simplu inceteaza brusc procesarea comenzilor. Adica dintr-odata nu mai poti face nimic, nici sa vinzi, nici sa cumperi, iar la tranzactiile care sunt in curs de procesare apare o eroare si esec. Dar, de indata ce pretul a revenit - totul este deja vindut si toate butoanele se apasa din nou fara de retineri si erori. Iar dupa asta, nimeni nu poate intelege ce sa intimplat, a fost o paranoie sau o problema tehnica, ori a fost o actiune intreprinsa de cei de la bursa cu un scop anume. Nimeni nu da nici un raspuns, nici o lamurire...

          Ei bine, la urma urmei, chiar si o bursa bine facuta si cu o reputatie ideala mai poate manipula intr-un mod “accidental” cu cotatiile de pret. Deci, acesta e un protocol inchis, si, ce exista acolo la ei pe servere?, cum lucreaza motorul in interiorul platformei? si cum e programat acesta?, nimeni nu poate sa stie inafara de ei. De exemplu. Imaginati-va ca un algoritm bine scris in interiorul bursei este configurat astfel incit, in cazul scaderii bruste a pretului la bitcoin, el estimeaza cam asa: "Ce se intimpla daca rata scade si mai mult?" De exemplu, daca scade inca cu o mie de dolari? Vor fi oare suficienti banii pe care bursa va trebui sa-i cheltuiasca pentru vinzarea la un pret neprofitabil, si vor fi ei oare in cantitati mai mici decit suma colectata din garantiile furnizate de utilizatori, care va fi lichidata prin “Margin Call”? " In cazul in care piata va fi prea slaba, atunci bursa va desena in fata tuturor o lumanare frumoasa in jos, sub acompaniamentul strigatelor si gemetelor fraierilor lichidati. Si, absolut intimplator, mai tirziu, se va adeveri ca pe toate bursele rata a scazut pina la 6 000 de dolari, iar doar pe una dintre ele a scazut pina la 4.700 de dolari. Doar pentru o perioada foarte scurta de timp, doar citeva secunde, dar acest lucru sa dovedit a fi suficient pentru a reseta depozitele estimate in zeci de milioane de dolari care se aflau pe atunci in pozitiile Margin Trading.

          Si rezumatul despre starea burselor cripto, ar fi urmatorul: Toate bursele au probleme, si daca in general, sa luam pe-adevarate nici una nu-i buna, una-i prea lenta, la alta suportul clienti nu raspunde cu saptaminile, cealalta cere prea multe documente pentru verificare. Si in fine, ce se intimpla aici? La urma urmei ce vindem noi aici?, Butoaie de petrol sau ce? Deja sunt prea impertinenti, au inebunit cu totii si plus la asta ne mai spala si de bani la greu. Dar, din pacate, alte burse n-avem sau inca nu stim de ele, asta e, deci, unde ne-a adus soarta, acolo si facem comertul…
member
Activity: 113
Merit: 15
3.1. Portofele cripto si trucurile lor murdare

          Deci, Portofele Crypto, de cele mai dese ori le mai spun si Cripto Wallet-uri, in fine, fiecare le numeste cum ii place lui. Acestea pot fi grupate in functie de tipul lor – in doua grupuri mai mari si unul mic:
   -   In grupul cel mic intra portofelele hardware - adica cele fizice, cum ar fi unitatile de stocare de tip flash. In folosinta acestea sunt destul de simple, dar simplu, nu inseamna de fiecare data si comod sau practic, adica, ele nu suporta orice monede, puteti opera doar cu citeva din cele mai raspindite in lumea cripto. Deci, astfel de portofele sunt mai mult destinate pentru holding pe timp indelungat, adica, bagati stik-ul in computer, dupa care transferati banii acolo si repede ascundeti-l intr-un seif sau sub capacul vasului din toaleta. Doua dintre cele mai faimoase portofele de acest tip sunt: Trezor si Ledger, costa ele in jur de 100-200 de dolari si in plus suporta numeroase cripto-monede.  
           La inceput parea o idee absolut nebuna sa-ti pastrezi criptoactivele in ofline; Continutul online reprezinta o parte a sensului intregului univers cripto, dar acum, in lumina diferitelor probleme, se pare ca oamenii obisnuiti incep sa le foloseasca din ce in ce mai des. Desi au fost inregistrate deja si cazuri despre ca si cum cineva a cumparat un Ledger de la mina a doua, el a stocat acolo cripto-monede in valoare de 30 mii de dolari si dupa un timp aceastea au diparut din portofel. Sa dovedit ca vinzatorul a inlocuit micro-cipul din portofel cu unul de al sau si apoi a retras in liniste toate monedele de acolo, avind la dispozitia sa toate adresele si cheile private.
     In cele doua grupuri mai mari intra:
    -   Prima grupa, care include in sine portofelele unde doar dvs. controla-ti si pute-ti avea acces la cheia privata (adica, la toti banii), si de obicei acestea sunt numite "portofele de tip rece" sau “ofline” pentru ca acestea insufla mai multa incredere…
    -   Si a doua grupa, care include in sine portofelele unde dvs. folositi un serviciu online si cunoasteti loginul/parola/mail, etc., si de obicei acestea sunt numite "portofele fierbinti", deoarece, nu de fiecare data acestea pot fi sigure, pus la asta monedele sunt pastrate undeva pe un server care apartine cuiva, adica, nu sunt in mainile dvs., si aceasta metoda de pastrare este si cea mai riscanta…

          Deci, “portofelele reci” pot pastra pe dispozitivul dvs. intregul lant de bloc sau pot pastra numai o parte a acestuia care-i necesara la moment. Si, ambele portofele, atit cele “reci” cit si cele “fierbinti” pot fi mobile - pentru telefon sau tableta. Un “portofel fierbinte” poate fi la fel de sigur ca si unul “rece”, dar in acelasi timp, el nu poate fi complet controlat de utilizator - de exemplu, ofera acces la diferite date private inclusiv tranzactiile dvs., si mai exista inca o sumedenie de optiuni care variaza in functie de gustul si preferintele fiecaruia.

          O da, si mai mult decit atit - pentru diferite cripto-monede exista diferite portofele. Exista portofele pentru mai multe valute simultan sau pentru toate valutele de un anumit tip (cum ar fi tokenul cu standart ЕRC-20), care in unele cazuri, inca nici nu sunt publicate. Si este foarte dificil sa le intelegi pe toate, fiecare dintre ele avind caracteristici proprii care pot sa difere in mod considerabil una fata de alta.

          Interesant este faptul ca, un program-portofel poate fi creat in general, de oricine, nu numai de creatorii cripto-monedelor, - protocoalele sunt deschise, si scrie programe cine vrea. Prin urmare, se intimpla ca unele cripto-monede nu au un portofel "oficial", dar in schimb exista o lista de recomandari - ca de exemplu: lista de recomandari unde puteti pastra monedele dvs. Ripple (desi, in alte cazuri, lista nu este intotdeauna utila). Cu portofelele online, care detin si pastreza in bazalor de date tot blockchain-ul, totul este mult mai convenabil, dar trebuie sa avem in vedere si faptul ca utilizatorul este nevoit sa aiba incredere in anumite birouri cu o echipa care se specializeaza pe asta (de obicei in spatele lor pot fi si persoane care nu prea insufla mare incredere). Dar, un aspect pozitiv al acestor saituri – este ca daca se intimpla cumva sa va pierdeti parola, atunci, exista sanse reale de a restaura accesul la monedele dvs. pe care le pastrati la ei.

          Cu o cheie privata, in cazul in care o piedeti, o astfel de schema de recuperare nu va reusi, deoarece la cheia privata dintr-un lant de bloc puteti avea acces doar dvs., desigur, daca nu ati aratat-o si altcuiva. Toate aceste portofele, desigur ca nu sunt nici ele fara de vulnerabilitati. Spre exemplu: in iulie 2017, hackerii blestemati au spart portofelul Parity de unde au sustras mai mult de 30 de milioane de dolari, si  asta inca nu este totul. In luna noiembrie a aceluiasi an, sa intimplat un lucru si mai teribil: un programist cu mainile strimbe, repara ceva acolo, si in timpul acestui process, a luat si a sters o bucata de cod responsabil pentru autorizarea cheilor la portofelele din Ethereum – ca rezultat aproximativ 500 de portofele au fost inchise pentru totdeauna (pe acele portofele erau ETH cu o valoare de aproximativ 180 de milioane de dolari, iar printre ele era si portofelul meu cu 73 ETH la bord). Ei bine, de fapt Ether-ul de pe aceste portofele nu au disparut nicaieri, cu exceptia faptului ca nu se poate face nimic cu el, adica este blocat. In aceasta poveste, smecheria consta in faptul ca codul sursa al lui Parity este deschis, iar un oarecare utilizator a detectat acest bag cu mult inainte de a se intimpla greseala in cauza, si chiar mai mult el a subliniat si necesitatea de a face o actualizare, dar pe atunci nimeni nu i-a acordat atentie. Ba chiar exista asa o teorie ca - ca si cum aceasta ar fi fost o actiune intentionata a unui programist cu intentii meschine, dar aceasta e prea greu de demonstrat, avind in vedere in special faptul ca fostii milionari nu mai au acum bani pentru avocati.

          Si cel mai amuzant lucru in istorioara asta - este ca printre cele 500 de portofele blocate sunt si banii fondatorului proiectului Parity, care a strins o suma solida prin intermediul ICO, precum si a citorva dintre colegii si partenerii sai. Dupa cum sa dovedit, ei vor putea sa isi primeasca banii inapoi (ceea ce inseamna ca inca mai exista o speranta ca Ether-ul meu sa se intoarca) doar ca asta poate fi posibil doar prin hardfork-ul Ethereum, pentru care acum echipa Parity colaboreaza activ cu Vitalik Buterin.

          Dar comunitatea Ethereum priveste la acest subiect cam strimb: deoarece aceasta sa mai intimplat odata cu infamul The DAO, cind o mica eroare in codul noului proiect a permis hackerilor sa sustraga mai mult de 3 milioane de Ethereum. Fundatia Ethereum a efectuat apoi un hardfork pentru a anula tranzactiile care la nimeni nu le-a placut, iar din aceasta cauza - multi dintre adeptii Ethereum care erau si adevaratii monstri ai hardcorului in domeniu, s-au despartit de comunitate, ei considera ca: tot ceea ce este conceput in cod trebuie sa fie executat, iar aici greseala a fost facuta de creatorii The DAO, si in general pentru blockchain acest lucru nu este un bag, sau o vulnerabilitate, ci o caracteristica aparte, adica, codul este mai presus de toate, codul este legea si asa mai departe. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor cheie din industrie s-au alaturat echipei originale, condusa de Vitalik Buterin, iar pentru a rezolva problema cu furtul din The DAO - au fost luata decizia de a face totusi un hardfork al retelei Ethereum, Si Ether-ul cu care noi neam obisnuit deja, este anume acel care a fost supus schimbarii. Dar, desigur, ca problema nu ar fi fost rezolvata fara de interventia lui Vitalik Buterin (un idol puternic in comunitatea Ethereum si nu numai) in spatiul mass-media, el fiind pe partea dreapta a celor care cereau schimarea codului, astfel obtinind victoria. Adevarat ca, in multe articole se scria ca el isi rupe parul din cap din cauza resentimentelor (a tradat codul).

          Drept rezultat al hardfork-ului a venit in lume un proiect care exista inca si astazi cu lantul de bloc original al ethereum de inainte de furt, numit Ethereum Classic (ETC), cu dezvoltarea si ideologia sa. Si asta, dragi cititori, e bine, mai multe lanturi de bloc – inseamna produse si aplicatii mai fiabile. Iar daca ETH devine prea costisitor si prea scump (pentru executarea contractelor inteligente, unde permiteti-mi sa va reamintesc ca trebuie sa platiti in mod constant) sau daca ceva va inceta sa mai functioneze in ETH (se poate intimpla si asta) – mai avem o alternativa, adica pur si simplu trecem la Ethereum Classic (ETC).

          Se mai intimpla ca banii sa plece din portofele si prin metode mult mai primitive. Spre exemplu: - cineva a pierdut mai mult de 2 ETH, ca urmare a fishing-ului obisnuit si din cauza naivitatii sale - un individ nu a mers direct la URL-ul: MyEthereumWallet, dar a scris in motorul de cautare Yandex. Iar Yandex ia aratat chiar in prima linie, publicitate, ei bine el a accesat-o si si-a facut interesul. Problema a fost ca el a accesat site-ul myetherwallelt.com – iar acesta difera de original, pe saitul publicitar - accesat de patimit, la sfirsit de cuvint este adaugata litera “l” in fata lui “t”, atunci, patimitul nu au observat acest lucru, a introdus parola, a trimis banii, totul a functionat banii au ajuns la destinatarul care trebuie. Dar, peste citeva ore, altcineva a trimis toti banii ramasi din portofelul lui cit mai departe posibil. Si astfel balanta contului patimit a fost epuizata. Iar asta inseamna ca cei de la Yandex dorm la post, daca hakerii si-au permis sa faca asa ceva, iar noi cu totii trebuie sa fim precauti si cit mai atenti la saiturile pe care le accesam.

          Undeva pe la inceputul anului 2018, aparu-se un nou truc al escrocilor – asa-numitul SpriteCoin (nu voi lasa un link deoarece reprezinta un pericol si acum), aceasta este o cripto-moneda inexistenta. Dvs. puteti descarca portofelul ei pe computerul dvs., iar acesta de fapt nu este deloc un portofel, dar un adevarat program de criptare! El cripteaza tot ceea ce este important pe disc, dupa care, pur si simplu cere 0,3 monero pentru decriptare. Iac-asa cripto-moneda interesanta.

          Deci nu va voi recomanda nimic din portofelele cripto, dar sunt gata sa-mi impartasesc cu voi propria mea alegere. (dar asta nu inseamna ca aceasta este singura alegere corecta).
    Pentru holding am ales - TREZOR
    Pentru desktop am ales – Electrum
    Pentru telefonul mobil am ales – Cryptonator - care are totodata si un exchange incorporat. Ma mai folosesc si de Jaxx - este de asemenea bun pentru diferite valute. Sau BitPay pentru bitcoin.
          In general, va pot spune doar ca trebuie sa fiti deosebit de vigilenti in alegerea portofelului…
member
Activity: 113
Merit: 15
2.5. Descentralizarea si consolidarea resurselor

           Descentralizarea bazata pe consolidarea (utilizarea) resurselor – la prima vedere pare o expresie prea inteligenta, dar asa cred eu ca suna mai rezonabil, de fapt, este vorba de dezvoltarea subiectului descentralizarii in general. Deci, va trebui inca odata sa ne amintim povestea. Asa sa intimplat ca totul a inceput cu bitcoin. Acesta a fost primul proiect care oferea ceva valoros, in timp ce nu apartine nimanui in particular. Banii pe care nimeni nu-i poate controla. De dragul lui bitcoin, au inventat blockchain-ul si cu asta au insurubat si toata magia criptografica de mai apoi. Aceasta a fost si prima lectie de descentralizare pentru noi toti.

          Apoi au aparut o multime de clone ale bitcoin fara de nimic cu adevarat nou. Si doar atunci cind a aparut Namecoin (NMC) - care a propus ideea implementarii unei noi functii inafara de bani, functia lui consta – in inregistrarea numelor de domenii, cum ar fi DNS, doar ca aici aceast proces se intimpla in blockchain. Atunci oamenii si-au dat seama brusc ca blockchain-ul poate descentraliza si ceva mai diferit. Acesta este modul in care a aparut si Vitalic Buterin cu platforma sa Ethereum, care adesea este numit blockchain de generatia a doua - deoarece functia principala a platformei nu este banii, ci executarea aplicatiilor distribuite.

          Un subiect aparte - este “cloud computing” - este un tip de calcul care se bazeaza pe resurse de calcul partajate, in loc sa aiba serverele sale locale sau dispozitive personale care sa ruleze aplicatii. Acum 10 - 15 ani in urma, era foarte popular un astfel de subiect ca: SETI@Home24 (- aceassta reprezinta o aplicatie Americana, scopul de baza a careia - era cautarea inteligentei extra-terestre). Atunci erau timpurile cind predomina romantismul si altruismul. Aplicatia SETI@Home24 se rula cu ajutorul puterii de calcul a computerelor oamenilor, aplicatia extragea orice zgomot cosmic de la serverele astrologice si incearca sa gaseasca acolo semnale extraterestre. Pentru ca cineva se folosea de puterea de calcul a computerului dvs, nimeni nu platea nimic, motivul se explica simplu: "oricum computatorul sta degeaba, cel putin, lasa-l macar sa ajute pe oamenii de stiinta, astfel vom ajuta intreaga umanitate".

          Acele vremuri bune au ramas in urma, exact in momentul in care au aparut cripto-monedele. Iar pentru minerit se cade recompensa! Prin urmare, de indata ce a devenit posibila generarea de bani din aproape orice resursa de calcul, timpurile "dand gratuit un computer oamenilor de stiinta" s-au terminat.

          Acum resurse enorme de calcul sunt in mainile mainerilor, insa unele resurse de calcul sunt inactive, adica inca nu sunt exploatate, si ar fi prosteste sa nu le folosim. Ar fi grozav sa fie distribuite resurse si pentru calculele consumatoare de timp (de exemplu: rendering) altor persoane pentru a face bani. De exemplu: "eu platesc 5$ - si in loc de 12 ore, cu ajutorul resurselor distribuite fac rendering-ul unui video in doar 15 minute". Ar fi grozav nu?  Ce sa mai spunem despre formarea retelelor neuronale - unde in general este nevoie de supercomputere cu resurse colosale de calcul. Ar fi grozav sa fie distribuite si pentru asta resurse!

          Deci, dupa cum stim cu totii, acum exista un numar foarte mare de computere personale de tipul: "rig minier" cu resurse de calcul colosale, ale caror proprietari (uneori din cauza caderii cursului la cripto-monede) pierd zilnic venituri, iar imprumuturile lor bancare, nu au fost inca rambursate. Toti acesti oameni dezavantajati, mai cauta si alte metode alternative de a cistiga bani cu rig-urile lor. Ca alternativa, cineva incepe sa incerce sa faca rendering la videoclipuri, altcineva incepe sa mineze Shitcoini, cu speranta ca acestia vor creste in viitor (o strategie foarte riscanta, dar posibila), si mai exista si alte initiative…

          Exista si oameni staruitori care vin cu initiative intr-adevar inovatoare, si care incearca sa creeze contracte inteligente, care sa fie mult mai eficiente si mai ieftine decit e posibil acum pe Ethereum. Noile solutii promit sa ofere posibilitatea de a efectua calcule mai complexe si mai productive, mai ieftine si mai rapide - si toate acestea, sa fie realizate in mediul de incredere al contractelor inteligente.

          Exista, de asemenea, si industria traditionala IT, despre care, nu stiu eu din ce motive, de parca toata lumea-cripto pur si simplu a uitat de ei, desi in aceasta industrie tot exista o nevoie imensa de resurse de calcul pentru a rezolva diferite probleme, si aici nici nu merge vorba de cautarea unor civilizatii extraterestre. Companiile IT si clientii acestora (biznesul obisnuit, comertul, si multe alte ramuri si industrii) cauta si ei diferite modalitati de a-si reduce costurile, deoarece acum plata pentru echipamentul care-l arendeaza sau sunt nevoiti sa-l procure este foarte mare.


     Deci iata doar citeva exemplele de utilizare a blockchain-ului in diferite domenii care aici sunt expuse putin mai detaliat:

          Rendering. Puteti prelucra efectele speciale pentru noul anunt de publicitate "DERO" cu ajutorul unui procesor sau cu o placa video. Acest process de randering necesita o cantitate semnificativa de timp, si in dependenta de puterea de calcul de care dispuneti + complexitatea materialului destinat prelucrarii, daca e un video simplu sau unul mai lung sau cu cu efecte mai complexe, atunci prelucrarea acestuia poate dura de la citeva minute, sau ore si pina la saptamini intregi.

          Machine learning (invatarea mecanica). Toata lumea cred ca a auzit despre neuro-retele (neural networks). Aceste retele rerezinta o aplicatie, adica un tip de inteligenta artificiala (AI), care ofera sistemelor capacitatea de a invata si de se imbunatati intr-un mod automat din experienta proprie, care este acumulata in cadrul procesului de instruire, prin intermediul unei variatii de sarcini propuse spre a le rezolva, prin sute, mii si milioane de incercari si erori care se produc in interiorul retelei neuronale, procesul este unul foarte indelungat, intr-un moment programul ajunge la un oarecare progres unde deja dispare necesitatea de a fi programat intr-un mod explicit, adica incepe a functiona aproximativ ca un creier biologic. Pentru a efectua astfel de calcule, echipamentul cel mai potrivit si mai rapid este considerat acelasi rig cu placi video, deoarece intr-o placa video exista aproximativ 2-3 mii de nuclee foarte mici, iar intr-un procesor normal sunt numai de la 2 pina la 30 de nuclee si plus la asta ele sunt mari si nu prea efective. Iar asta inseamna ca in placile video exista mai multe nuclee, ele sunt mici si se potrivesc foarte bine pentru invatarea mecanica a masinilor.

          Hosting-ul saiturilor si retelele de furnizare a datelor. Cind dvs. navigati prin YouTube si vizionati diferite videoclipuri, in 99% din cazuri, videoclipurile pentru dvs. nu sunt descarcate direct din America indepartata, ci de pe un server local din orasul dvs. sau de la furnizorul dvs. de internet. Youtube si site-urile similare pastreaza copiile datelor (reclame, filme, etc.) mai aproape de spectatori, deoarece descarcarea continutului pentru fiecare utilizator de pe planeta in particular este absolut imposibila, pur si simplu nu exista atitea canale de livrare si nici puterea de calcul nu poate fi suficienta pentru toti. Aceasta retea se numește Content Delivery Network (CDN) (reteaua de livrare a continutului). Echipamentele la sol (adica echipamentele locale de la oameni si mineri) sunt foarte bune in acest scop.

          Calculele stiintifice distribuite. Calculele stiintifice inainte se efectuau in mod traditional cu ajutorul sistemelor de calcul distribuite – adica cineva sa gindit si a realizat acest lucru cu mult timp inainte de blockchain. Daca va reamintiti din nou din cele citite anterior, computerele oamenilor obisnuiti, mai devreme efectuau aceste calcule gratuit (ex. anterior - SETI@home), iar acum totul se face contra plata, pentru ca o noua era luminata a mineritului a sosit, unde fiecare poate sa-si procure si sa-si instaleze acasa o masinde facut bani.

           Exista si resurse centralizate, dar acestea sunt costisitoare si scumpe, si cit n-ar fi de surprinzator pentru cineva - ele nici nu sunt macar in fiecare oras sau tara. Iar daca dvs. sunteti interesat de resurse decentralizate, atunci se poate de folosit resursele care inca nu sunt implicate, adica minerii care, practic, sunt imprastiati peste tot, practic in fiecare oras si chiar si in majoritatea satelor exista deja cel putin unul. Resursele centralizate adesea sunt supuse cenzurii si reglementarii, in timp ce minerii pot fi usor combinati intr-un sistem descentralizat, care ar fi a nimanui, fara cenzura si fara orice reglementare. Resursele descentralizate sunt mai ieftine, deoarece acest echipament de consum este acasa (echipamentele serverului sunt mult mai scumpe, iar cistigul de performanta nu este comparabil cu diferenta de pret). Placile video sunt necesare mai ales pentru diferite calcule specializate, dar au fost in marea majoritate deja cumparate de mineri - inseamna ca ar trebui sa fie inchiriate de la mineri!

          Si desigur ca exista deja si citeva proiecte, care incearca deja sa insufle macar un pic de viata in realizarea acestor idei indraznete:

          Golem (GNT). Este o platforma GRID, adica un sistem care uneste mai multe computere intr-o retea (din engleza “grid” - plasa, retea) care are la baza o paradigma veche neprotejata. Adica, pentru fiecare calcul platesti puterea care ai utilizat-o (faci rendering la o imagine – platesti o moneda). Si iac-asa, costul nu depinde de viteza de calcule – fie ca faci calcule o ora, fie ca un minut, principalul lucru aici e ca daca sa efectuat un calcul (o unitate de lucru) - atunci primesti ca recompensa o moneda. Iar daca cineva doreste sa cistige mai mult atunci va avea nevoie de un echipament mai puternic.
  Dintre avantaje: este o arhitectura relativ simpla a sarcinilor de paralelizare (pentru utilizatori). Este foarte usor de a verifica integritatea furnizorilor de echipamente: daca nodul sustine ca a rezolvat problema, atunci poate fi dat si unui alt nod pentru ca acesta sa compare rezultatele.
  Dintre dezavantaje: toate aplicatiile trebuie rescrise in formatul arhitecturii GRID. Pur si simplu asa sa luati un joc al dvs, sau un server si sa-l rulati, nu va functiona! Si in general, nu toate aplicatiile pot fi proiectate ca GRID. De exemplu, un sait obisnuit - este un server, nu e un GRID, deci, nu poate fi instalat sau rulat pe aceasta platforma.

          SONM (SNM) - este IaaS (Infrastructure as a Service) - infrastructura ca un serviciu, o platforma pentru calcule cloud computing. Principiul aici este diferit de cel de la Golem (GNT): adica, este inchirierea exclusiva a echipamentelor. Doriti sa faceti rendering? Luati in chirie un echipament puternic si o puteti face acolo, puteti lansa un site web, orice, indiferent. Platiti o data pe ora sau o data pe zi un pret fix pentru o configuratie inchiriata. Sistemul este potrivit pentru rularea oricarei aplicatii fara modificari, inclusiv si a sistemelor GRID, a site-urilor si a serverelor. Dar utilizatorii trebuie sa paralelizeze in mod independent calculele. Verificarea furnizorilor este mai dificila aici, deoarece nu puteti repeta calculul pe alt nod si sa-l comparati.

          Astfel, cineva are nevoie de resurse, altcineva are oportunitatii de a oferi aceste resurse iar cineva are o motivatie buna multa ingeniozitate de a merge mai departe. Deci, ceva se va intimpla oricum. Afacerea traditionala va incearca intr-un fel sau altul sa atraga resursele de calcul ale echipamentelor miniere pentru sarcini utile. Minerii sunt in cautare de noi clienti. Contractele inteligente se extind, si vor utiliza si mai multe resurse de calcul.
         Si bineinteles, rezultatul sau o mica concluzie a acestui capitol va suna in felul urmator: Operatiunile fiabile si verificabile vor juca un rol din ce in ce mai important in afaceri, in societate si in general peste tot, iar blockchain-ul va schimba foarte curind proprietatile acestor operatiuni, schimbarile se produc, chiar acum in timp ce dvs. sunteti aici si cititi acest articol incercand sa aflati inca ceva nou despre Blockchain - aceasta noua tehologie miraculoasa.
member
Activity: 113
Merit: 15
2.4. Identitatea (din engleza -"Identity") si drepturile de autor

          In ultimii ani, o multime de companii s-au mutat in mediul online, iar altele, in general exista doar in online fara de nici o referire la un loc real in lumea reala. In prezent, smartphone-urile, laptop-urile si desktop-urile sunt niste instrumente fara de care majoritatea din noi nici nu si-ar putea imagina viata. Cu totii suntem intr-un contact mult mai apropiat si intim cu lumea online si asta este complet incomparabil cu perioadele de acum 10 ani inainte. Ne petrecem aproape ore si chiar zile intregi online: fie ca comandam ceva mincare, fie ca cautam careva lucruri sau informatii, fie ca ne logam permanent pe o groaza de saituri… - si ca urmare, lasam o cantitate imensa de informatii despre noi pe Internet, inclusiv si despre toate miscarile pe care le facem. Nici nu va puteti imagina cite lucruri interesante exista despre mine sau despre dvs. (in general despre noi toti) pe Internet, si oricare doreste poate avea acces la asta, dar nu toti pot citi printre rinduri.

          Deja, cineva poate ca a trecut prin astfel de situatii ca una dintre cele mai neplacute probleme de securitate, si anume - furtul conturilor si a datelor personale asociate cu acestea. Iar raufacatorii deseori deloc nu sunt nevoiti sa va atace anume contul dvs., spre exemplu: daca cineva are mare nevoie de ceva informatii cu caracter personal straine, atunci poate sa le fure singur avind doar un “nicname” sau “username” al persoanei care va fi atacata, sau, stupid dar efectiv – poate apela la “Darknet” sau ii mai spun altii si “Darkweeb” unde poate pur si simplu sa cumpere informatii de la parti terte - care colecteaza si sorteaza acest tip de infomatie foarte meticulos. Blockchain-ul ofera solutii interesante pentru rezolvarea acestor probleme. Cel putin, chiar daca cheia pentru datele dvs. este compromisa, va fi dificil pentru un atacator sa strice sau sa sparga ceva.

          Implementarea procesului de identificare (din engleza -"Identiti") in tehnologia blockchain va permite obtinerea unui fel de pasaport digital. Acesta poate fi prezentat peste tot, pe tote felurile de saituri, incepind de la achizitii si achitare a diferitor taxe si pina la clinici, spitale, institutii bancare etc. - cu orice tip de date relevante. Nu veti mai avea nevoie de o mie de parole diferite: una singura este suficient, dar care va fi realizata la un nivel de securitate forte innalt.

          Cu un astfel de pasaport digital, este posibila chiar si realizarea scrutinelor in cadrul campaniilor de vot, ne mai vorbind de tot felul de recensaminturi si inca multe alte necesitati ale unui stat. Nivelul accesului la informatiile dvs. personale va putea fi setat si controlat de catre cetatean, adica de dvs. insusi - si pot exista zeci si sute de astfel de niveluri. Ceva poate fi vazut numai de catre medicul dvs., ceva legat de venituri, impozit – pote fi vazut numai de fisc, altceva – poate fi vazut doar de profesorul copilului dvs. etc. O asfel de implementare deja se realizeaza in DECENTURION - (un viitor stat decentralizat) care se dezvolta in prezent, si in continuare sunt sigur ca vom vedea cu totii inca o multime de idei similare, sau chiar si alte proiecte mult mai inovatoare, care acum, sunt abia in proces de testare…

          Monetizarea acestor date va fi, de asemenea, numai pe constiinta dvs. Nici un fel de birou nu le va putea detine, daca dvs. singur nu le veti dezvalui acestora.

          Este clar ca tehnologia este doar in faza incipienta, dar cel putin a devenit deja clar ca aceasta este o sarcina absolut solvabila si rezolvabila. Acum 10 ani, la acest lucru putea-i doar sa visezi. Tehnologia poate deschide perspective foarte mari in fata tuturor odata cu acceptarea unui singur standard la nivel mondial. Si nu vom mai avea nevoie de documente la grnitele frontiere, cu exceptia unui singur cip cu cheie publica - aceasta este un vis adevarat care poate fi realizat!

     Variante ale utilizarii tehnologiei blockchain mai sunt ica o sumedenie si mai mult. Si iata doar citeva dintre acestea, care exact acum imi trec prin minte:
   -   Se poate utiliza pentru identificarea digitala a cumparatorilor imobiliari - impreuna cu un rating de credit integrat unde vor fi toate informatiile despre veniturile personale si familiale, istoricul platilor, profilul social si tot restul de ce mai poate fi nevoie pentru acest tip de operatiuni. Si aici cel mai interesant lucru - este ca persoana nu poate fi dezvaluita, iar cererea aplicata cu datele financiare deschise este trimisa la o licitatie bancara – si astfel, spre exemplu: cei care vor stabili cea mai mica rata pentru ipoteca, ca rezultat primesc un client, in timp ce restul nici macar nu vor afla cine este persoana.

   -   Mai poate fi utilizat si in scopuri de marketing - adica, puteti pastra in blockchain ceva ca o lista de cumparaturi si reduceri pentru fiecare client (fara de nici un nume, desigur). Din ce in ce mai multe achizitii se fac online, unde deseori anumitor persoane, companii, magazine etc. - li se atribuie o oarecare reputatie si tot felul de relatii cu clientii – care nu tot timpul sunt vizibile, - cei care doresc sa-si vinda datele in schimbul unor reduceri puternice sau ceva de acest gen isi vor gasi intotdeauna cumparatorul si invers.

   -   Este posibila si urmarirea datelor privind procesul de productie a marfii - care deasemenea pot fi stocate in blockchain – unde orice client sau cumparator ar putea urmari tot procesul de producere a marfii cu ajutorul unui QR cod de pe cutia in care este ambalat produsul.  Spre exemplu: cu ajutorul smartfonului dvs., mai intii cititi codul QR de pe cutia de lapte pe care doriti s-o procurati si imediat puteti vedea: – de unde este?, de la care vaca?, cind a fost muls laptele?, unde e depozitat?, cind a fost asezat pe raft? si de cit timp sta acolo?...

   -   Realizarea proiectelor cu drepturi de autor – exista deja chiar si o platforma de acest tip realizata pe baza Ethereum care este deja si functioneaza, se numeste moneda Musicoin (MUSIC). Si cu siguranta mai exista si alele, mai mult sau mai putin cunoscute in lume. In platforma Musicoin - ideea este ca muzicantul primeste bani direct de la ascultator, ocolind iTunes Store, Aple Music, Amazon si multe alte birouri similare. Singura intrebare aici este cum sa atrageti toti ascultatorii in acest system, caci muzicienii singuri vor apela la platforma de indata ce aceasta va cistiga popularitatea ascultatorilor. Aceste drepturi de autor se pot manifesta nu doar in muzica – exista inca multe alte domenii ca: cinematografia, sectorul TV, tipografia cartilor, abonamente la jurnale, fotografii, ilustratii, brevete etc.

     Va fi mult mai comod si mai distractiv pe blockchain - atit pentru cumparatori cit si pentru cei care realizeaza marfurile lor, adica pentru toata lumea.
member
Activity: 113
Merit: 15
2.3 Despre platforme: Ethereum(ETH), Waves(WAVES), Qtum(QTUM), Neo(NEO), EthereumClassic(ETC)

          Acum un deceniu sau ceva mai mult timp in urma, toata lumea credea ca Internetul este doar un e-mail, citeva retele sociale si un set nesfirsit de pagini cu continut variat. De-a lungul timpului, au aparut inca o groaza de servicii diverse, si in general, multe dintre aceste saituri si aplicatii erau cu caracter financiar, care mai apoi sa dovedit ca prin Internet functioneaza chiar mai bine decit de obicei. Deci, aparitia platformei Ethereum - ca rezultat a avut aproximativ acelasi efect, dind start unei dezvoltari progresive in lumea cripto-monedelor, ceea ce a sporit ridicarea intregii comunitati la un nou nivel.

          Platforma Ethereum (ETC)a aparut in 2014 ca un raspuns la limitarile lui Bitcoin. In timpul lansarii platformei, Vitalik Buterin (un canadian de origine rusa) a spus ca: - "Bitcoin este bun pentru a trimite bani, dar nimic nu poate fi construit pe deasupra lui. Platforma Ethereum insa nu are cine stie ce supercaracteristici ca atare, el este similar unui limbaj de programare." Ethereum este mai intii de toate o platforma (si apoi o moneda) care: va permite sa emiteti monede, sa creati organizatii autonome fara de nici un centru principal, sa derulati contracte inteligente care sa se execute automat si singure, si sa va asumati dreptul de proprietate asupra oricarui lucru.

          Se poate chiar si mai usor de explicat, in ce consta maretia contractelor inteligente si, mai ales, Ethereum – Este posibila inregistrarea oricarei tranzactii, a oricarui contract complex, sau puteti inregistra deasemenea orice proces, cit de dificil n-ar fi acesta, il inregistrati direct in lantul de blocuri. Si in baza acestui contract nimeni nu va fi in stare sa va insele: de exemplu, sa nu indeplineasca obligatiile partilor convenite anterior, sau sa recurga la careva viclenii undeva, sau dea mita cuiva pentru a realiza conditiile contractului in limitele convenite de parti. Aici totul depinde numai de abilitatile dvs. tehnice si de cit de bine este conceputa soliditatea codului dvs. Ethereum, la fel ca si Bitcoin, initial a fost conceput si planificat ca sa devina o resursa relativ rara, el nu a fost planificat initial ca sa fie doar o moneda. Ideea era ca si cum Ethereum ar fi un "sistem de combustibil", care le-ar permite creatorilor de script-uri sa utilizeze platforma lor. Din punct de vedere figurativ, Bitcoin poate fi numit -"aur digital", iar platforma Ethereum -"petrol digital"

          Ca si Bitcoin, Ethereum poate fi minat. Numarul de bitcoin este limitat la 21 de milioane de monede si gata, in timp ce Ethereum nu are o valoare finala. In fiecare an, pot fi minate 18 milioane de monede. Iar aceasta inseamna ca inflatia va scadea infinit in fiecare an.

          Contractele bazate pe Ethereum, pentru execuție necesita asa-numitul "gaz" - aceasta este moneda locala in interiorul platformei. Cursul acestui "gaz" pluteste permanent in functie de volumul de munca al minerilor si creste brusc in momentul ICO, deoarece toata lumea doreste sa cumpere rapid tokeni. Cu cit contractul este mai complex si mai mare, cu atit mai mult gaz va fi necesar pentru executarea acestuia. Pentru un simplu transfer de monede, 21 000 de “gaz” sunt de obicei suficiente si costa acesta in medie 0.00000002 Ethereum (20 asa-numitele gwei), adica pretul tranzactiei va fi echvalent cu 0.00042000 ETH.

          In timpul creirii platformei, pentru 2000 de ethereum se cerea 1 bitcoin, care atunci costa aproximativ 600 de dolari (adica, 1 ethereum costa aproximativ 30 de centi). De atunci, valoare unui ethereum a si crescut si a cazut, dar in general mai mult a crescut. Volumul de tranzactionare a devenit din ce in ce mai puternic, iar odata cu popularitatea acestuia, a crescut si numarul de portofele si tranzactiile dintre proprietarii de ethereum. Prețul unui ethereum in septembrie 2018 era de aproximativ 200 de dolari. Iar ATH-ul atins a fost de mai mult de 1300 de dolari.

          Deci, Ethereum este un sistem in baza caruia este posibila chiar si organizarea alegerilor prezidentiale cinstite (“dar cine are nevoie de el in aceste vremuri grele?” Oare e prea dificil pentru cei de la putere sa investeasca citeva milioane pentru a crea acest sistem cinstit de vot care va functiona vesnic? Ei mai bine golesc bugetu statului pentru agitatie), sau, este posibila programarea unui contract intelligent care inlocuieste regulamentul unei oarecare organizatii “X”, unde in loc de anchetele juridice ale directorului general, se va concedia persoana care merita asta, prin intermediul tuturor conturilor de vot ale administratiei cit si ale lucratorilor din organizatia “X”, dupa anumite criterii prestabilite anterior. In aceiasi organizatie “X” nu va mai fi nevoie de un contabil, deoarece toate calculele, cit n-or fi ele de complicate, vor fi effectuate de un alt contract intelligent adaptat anume pentru o astfel de sarcina.

          Atit votarea cit si regulamentul unei organizatii sau alte sarcini similare pot fi descrise ca un program. Acest lucru este realizat in unele domenii uneori, dar acolo unde acest proces este deja realizat, exista o problema: - si problema e anume in serverul pe care se ruleaza acest program, adica noi trebuie sa avem incredere in el, cam asa cum trebuie sa avem incredere si in Comisia Electorala Centrala unde ei spun: votati aici in buletinul acesta de vot, iar noi apoi vom numara si vom calcula sincer totul - asta e ca si cum ar trebui sa avem incredere in organizatorii unei loterii, care, la sfirsit ne spun cine a cistigat premiul cel mare. Dar cum putem noi verifica ce au ei acolo pe servere? Mmmm... nu putem! nu avem cum!! nu avem acces!!! Dar in cazul in care programul este localizat pe platforma Ethereum, atunci nu exista niciun server. Aceasta informatie este dintr-odata pe toate computerele care folosesc ethereum, si, cel mai important: datele nu pot fi schimbate de nimeni, iar cind si la cine a ajuns votul tau, poti vedea imediat si plus la asta mai poti vedea inca si care candidat cite voturi a primit.

          Un program, gazduit pe blockchain-ul ethereum, functioneaza pe toate computerele in care exista ethereum. Fiecare calculator porneste si ruleaza personal programul si chiar daca prin inselaciune, prin scheme dubioase si prin mituirea unui utilizator, sau chiar si pe mai multe calculatoare daca va fi inlocuit ceva din progamul original, restul utilizatorilor vor observa asta si nu te vor crede oricum. Si iata anume in acest truc, si consta valoarea acestei platforme. Ethereum a facut acum posibil ceea ce anterior era imposibil: alegeri cinstite si inca multe alte minuni care vor mai fi descoperite...

          Cu toate acestea, nu-i greu de inteles ca, acest triumf al democratiei este extrem de ineficient in ceea ce priveste redundanta. Daca incepe fiecare computer sa ruleze programul tau, inseamna ca acelasi lucru il face si vecinul tau si toti cunoscutii, si in general, toti oamenii. Iar computerul doar nu este cauciuc.

           Prin urmare, ethereum este foarte bun, dar foarte scump si nu-i chia rasa de rapid cum ne-am dori. Pe aceasta platforma, puteti rula o mica campanie electorala sau o loterie sau un orice alt program mic. Dar, pentru a folosi platforma, va trebui sa platiti bani de fiecare data (ETH), iar cecul mediu care va fi eliberat in dependenta de cursul monedei poate varia intre 10 de centi si poate ajunge si pina la 10 de dolari sau chiar mai mult pentru un singur apel/transfer/tranzactie. E cam scump, nu-i așa? Avind in vedere ca cu doar 10 dolari poti inchiria un computer pentru o luna si sa faci miliarde de operatii similare acolo! Adevarat, ca, atunci nimeni nu te va crede. Daca te folosesti pentru sine ca sa faci ceva calcule cu caracter personal, atunci mai merge, iar daca vrei sa faci totul in mod cinstit si deschis, va trebui sa apelezi la la platforma ethereum sau la alta platforma similara.

          Si la un moment dat, oamenii au inceput sa se gindeasca ca contractele inteligente intradevar sunt un subiect bun, care trebuie dezvoltat. Si atunci a inceput explorarea si experimentele in acest domeniu: cum sa se faca asa trucuri ca sip e platforma ethereum, dar cit mai ieftin si mai calitativ. Acum exista deja proiecte (platforme pentru contracte inteligente) care s-au declarat a fi ucigasii platformei ethereum, dar pina ce nu au omorit inca pe nimeni.

          Ripple (XRP) a aparut in anul 2012, si imediat sa pozitionat ca o platforma pentru transferurile internationale si care va inlocui transferurile interbancare. Rapid, fiabil si ieftin. In fine asta a fost si de asteptat, deoarece, principalii investitori ai Ripple Labs, au devenit desigur fondurile clasice cu capital de risc si cei din sfera apropiata domeniului serviciilor bancare. Investitorii controleaza in mod esential aceasta platforma, deoarece, spre deosebire de blockchain-urile cu adevarat publice, in nod-urile Ripple-ului validarea se aproba manual de catre autorii proiectului. Adica, aici nici nu poate merge vorba despre nici un fel de registru distribuit la care sa poata avea acces public toti doritorii, e complet centralizat si nu-i nici un fel de transparenta. Dar, la ce te poti sa te mai astepti de la bancile americane?

          Ripple nu poate fi minat (toate monedele au fost emise imediat si cu o suma finita - 100 miliarde de bucati), si el este foarte rapid: in doar citeva secunde transferal e confirmat deja. Pentru a utiliza portofelul, trebuie sa depuneti 20 XRP-uri pe acesta, care vor fi inghetati pentru nevoile retelei. Costul unei tranzactii este extrem de scazut – doar o fractiune de cent. In acelasi timp, popularitatea sa creste, in 2017, ripple a crescut cu mult mai mult decit alte cripto-monede: de 340 de ori. Numarul de tranzactii este in permanenta crestere, de asemenea, si acesta este un semn bun. Acum, moneda ripple costa aproximativ 0,40 centi, dar a existat si o perioada de timp (foarte scurta) in care se cota la peste 3 dolari per moneda.

          Waves (WAVES) este o alta platforma cu contracte inteligente și, de asemenea (ca si Etherreum) cu fondatorii rusi, desi nu-s din Canada, ci din Moscova. La ICO, baietii au adunat investitii de 30.000 bitcoin (aproximativ 16 milioane de dolari pe vremea aceea, sper ca nu au reusit inca sa risipeasca toti bitcoinii inainte de a decola cursul). Principala misiune a platformei este crowdfunding-ul convenabil in cripto-moneda. Platforma Waves este orientata spre comoditate si facilitate in crearea si distribuirea propriilor jetoane - adica simpla organizare si conducere a unui ICO. Ba chiar mai mult decit atit, mai multe proiecte bune au fost deja lansate si lucreaza, exista si unele dintre cele care nu-s prea bune si deasemenea, cum fara ele? exista si vreo citeva proiecte care sunt undeva pe la marginea fraudelor. In plus, pe platforma exista si o bursa de valori incorporate si descentralizata, contracte inteligente, exploatare rapida si o metoda ingenioasa de maining - atunci cind puteti da in chirie tokenii dvs. la noduri. Tokeni Waves exista sumar itr-o cantitate de 100 de milioane de bucati, dintre care 85% au fost deja vinduti in cadrul ICO. Platforma evolueaza permanent si constant, si banuiesc in sinea mea ca poate fi o alternativa foarte buna la Ethereum intr-un viitor nu prea-ndepartat.

          Quantum (QTUM) este cel mai nou concept care a fost propus si inaintat in lumea cripto de catre baietii din Singapore care au incercat si au reusit sa incorporeze in platforma lor cele mai bune trasaturi ale celor doua cripto-monede de top: Bitcoin si Ethereum, - si intr-adevar platforma este compatibila cu ambele. Ideea lor a fost de a crea o platforma pentru contractele financiare inteligente, motto-ul fiind: - "ready for business", adica – “gata pentru afaceri” unde au cerut ca sa-i ajute macar cineva cu ceea ce poate. Si in 2016, au fost ajutati de citiva investitori destul de promitatori si, in total, au colectat aproximativ 15,5 milioane de dolari (11 mii de bitcoin si 75 de mii de ethereum). Iar undeva dupa vre-un an si jumatate, capitalizatia monedei a crescut aproape pina la 3 miliarde de dolari, iar tokenul de la 30 de centi a crescut aproximativ pina pe la 40 de dolari! Autorii platformei nu au cumparat nimic in timpul desfasurarii ICO, iar acum isi musca coatele.

          Neo (NEO) este o moneda care la inceput purta denumirea de AntShares - a devenit pentru prima data cunoscuta in intreaga lume in 2015 ca primul proiect pe baza lantului de bloc cu sursa deschisa creat in China. Dupa rebranding-ul dinn 2017, cripto-moneda cu un numel la moda NEO. Tradus din limba greaca, inseamna - "tinar", sau "nou" si se asociaza cu eroul eponim al filmului cult Matrix, ca si cum ar sugera misiunea sa speciala. Dezvoltatorii platformei si-au pus ca scop popularizarea si promovarea acesteia in economia noii ere informationale, unde echipa si-a pus ca scop primar sa "construiasca un sistem financiar care sa ajute la reducerea decalajului dintre activele din lumea digitala si activele traditionale din lumea reala si materiala"

          Dupa un success si o decolare ametitoare, NEO continua sa faca pasi increzatori pentru a deveni o platforma blockchain cu nume de nivel mondial. Autoritatatile de reglementare chineze il considera in mod serios ca pe un candidat ideal pentru statutul de singurul sistem de criptografie recunoscut la nivel official in tara lor. Dezvoltatorii proiectului in urma mai multor teste si experimente au gasit o modalitate de a diminua inflatia, limitind extractia monedelor pina la 15 milioane pe an. Iar acum in circulatie exista circa 50 de milioane de monede. Emisia maxima a acesteia poate fi de doar 100 de milioane de tokeni.

          In comparatie cu platformele predecesoare ca - Bitcoin, Ethereum, Lisk, Ripple... Neo utilizeaza o abordare complet diferita in tehnologia blocchain. Cea mai mare diferenta dintre ecosistemul Neo si omologii sai - este sistemul de contract intelectual NeoContract. In intelegerea retelei traditionale al lantului de blocuri, Neo este cosiderata ca o moneda, ci dimpotriva mai mult seamana cu un pachet de actiuni.

          Adica, ea functioneaza ca o actiune pe care dvs. o detineti in compania, si cu care puteti administra platforma. In plus inafara de NEO, tot aici, exista si un alt simbol, acesta fiind cripto-moneda - GAS, care indeplineste rolul unui instrument de plata intern, ofera tranzactii in cadrul sistemului si este utilizat pentru decontari in cadrul contractelor inteligente. Intr-un fel sau altul Gas-ul in Neo este ceva asemanator cu acelasi Gaz din interiorul platformei Ethereum doar ca acolo gazul se foloseste in exclusivitate doar pentru nevoi interne ale platformei, in timp ce Gas-ul din interiorul platformei Neo poate fi tranzactionat si inafara platformei.

          Metoda de obtinere a noilor monede prin calcule matematice in reteaua Neo nu este posibila, adica, conceptul de "minerit" la Neo este pratic absent, nu exista nici un fel de “pool mining” (piscina miniera), nici “cloud mining” sau solo. Puteti cumpara cripto-monedele doar de la bursele de valori. Spre deosebire cripto-monedele care pot fi minate, la Neo exista ceva analogic, doar ca se manifesta intr-un alt mod, adica dvs. ca holder de monede Neo puteti primi dividende anuale intre 3% si 9%, care difera in dependenta de valoarea monedei si de numarul total de holderi, recompensa o veti primi in moneda GAS, tot aceiasi care asigura si tranzactiile in cadrul sistemului. Daca ati achizitionat ceva monede Neo, si, doriti sa aflati cit Gas veti primi pentru holdihg, atunci puteti accesa saitul: neotogas.com unde in caseta din mijloc introduceti numarul de monede pe care-l aveti, si apoi apasati butonul “Calculate” dupa care ve-ti vedea o statistica aproximativa.

          Ethereum Classic (ETC) este chiar ethereumul "autentic", adesea denumit doar un clasic. Aceasta moneda in mod constant isi gaseste locul in topul primelor 20 dupa capitalizarea de piata si se pozitioneaza ca antagonist al (Ethereum) ETH obisnuit si a aparut in vara anului 2016 (pe 20 iulie) ca urmare a hardfork-ului Ethereum, "Bifurcarea" retelei sa produs ca urmare a rapirii de catre hakeri a unei parti considerabile (3,6 milioane de Ethereum) din fondul de investitii al proiectului The DAO (este un “start-up” care reprezenta in sine un fond cu capital de risc – membrii caruia, puteau allege printr-un anumit system de vot, o sumedenie de obiective noi pentru investitii), care in consecinta a crescut intr-unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria cripto-monedelor. Iar dupa acel scandal, comunitatea Ethereum sa despartit in doua tabere. Si, desi ETH a fost sustinut de fondatorul Vitalik Buterin si a devenit cauza boomului de cripto-monede din anii 2016-2017, ETC ramine inca un proiect interesant cu propria sa ideologie si cu propriile perspective. Moneda este una destul de puternica, mai ales avind in vedere ca chiar nu demult a atins un ATH de peste 45 de dolari, iar capitalizarea sa pe atunci ajungea la 4,5 miliarde de dolari.

          Organizatia Ethereum Foundation a venit cu initiativa: - de a efectua un fel de “System restore” - (se are in vedere procesul de resetare a lantului de blocuri Ethereum, din momentul de dinnaintea furtului), care ar permite returnarea fondurilor furate. Cu toate acestea, nu toti membrii comunitatii au fost de acord cu aceasta idee, deoarece hardforkul a incalcat unul din principiile Ethereum Foundation: "despre suprematia si indestructibilitatea codului" iar neglijarea acestui punct insemna centralizarea reala a retelei. Prin urmare, o parte din comunitatea Ethereum a refuzat la idea cu “System restore” si a continuat sa foloseasca vechea versiune lantului de bloc. Bifurcarea blockchain-ului sa produs la blocul 1920000. Iar dupa bifurcare proprietarii cheilor private pe portofelele Ether, au primit un numar similar de ether classic. Daca dvs. ati avut Ether in portofel inaintea blocului 1920000 (aproximativ pina la 20 iulie 2016), atunci puteti obtine aceeasi cantitate de ETC.

          La 11 august 2016, comunitatea ETC a publicat "Declaratia de Independenta", in care au fost exprimate citeva principii de baza, de care se ghideaza si in prezent:

   -   Suprematia si indestructibilitatea codului;
   -   Reteaua trebuie utilizata doar pentru a dezvolta aplicatii descentralizate pentru contractele inteligente;
   -   Orice schimbari, de genul: softfork si hardfork pot fi efectuate numai cu scopul imbunatatirii protocolului;
   -   Platforma este deschisa absolut oricarei persoane care este de acord cu principiile protocolului ETC descentralizat.

          In octombrie 2016, hardfork-ul Ethereum Classic a fost produs cu scopul de a optimiza codul, de a imbunatati mecanismul de tranzactionare si de a cistiga cit mai mult timp pentru a depasi asa-numita "bomba de complexitate". Inca un fork suplimentar a fost implementat la inceputul anului 2017 care a rezolvat partial problemele legate de supraincarcarea retelei. Initial, emisia de Ethereum Classic nu avea niciun plafon. Echpa a decis sa resolve acesta problema pentru a evita inflatia monedei, si ca rezultat al hardforkului, din 11 decembrie 2017, a fost instalat un capac limita de - 210 de milioane de monede.

          In 2018, a fost implementat primul proiect de tip “saitchain” al lui Ethereum Classic - Callisto Network CLO (este o platforma pentru auditul gratuit al contractelor inteligente). Toti detinatorii de monede ETC au primit jetoane Caliisto (CLO) intr-un raport de 1: 1. Se mai planifica, de asemenea, si integrarea tranzactiilor cross-platform si dezvoltarea proiectului DEX. Toate inovatiile cheie provin din grupul IOHK, condus de Charles Hoskinson.
         
  Avantajele Ethereum Classic:

     - Principiul suprematiei codului se afla pe primul loc, ceea ce garanteaza descentralizarea retelei si nu se contrazice cu ideea de baza a cripto-monedelor despre "indestructibilitatea" blocului;
     - Ethereum Classic ETC este un proiect open source, iar asta inseamna ca usile sale sunt intodeauna deschise pentru omologii si contribuitorii externi;
     - Emisiile sunt limitate, si cu asta sporeste si valoarea ETC si totodata reduce dependenta de mineri;
     - Una dintre zonele spre care este orientat ETC - este Internetul obiectelor, asa cum au declarat si dezvoltatorii;
     - Proiectul are sprijin din partea unor oameni de incredere in comunitatea criptografica: Gavin Wood, Charles Hoskinson;
     - Comunitatea este foarte activa, avind deasemanea si propriul sau forum.

  Dezavantajele Ethereum Classic:

     - Reteaua instabila unde in mod regulat se intimpina probleme cu sincronizarea;
     - ETC utilizeaza lantul de bloc, care a fost supus atacului de hackeri in 2016;
     - Pina in 2018, proiectul, nu avea un portofel autonom complet;
     - Algoritmul Proof of Work este vulnerabil la "Atacul de 51%. Un expert in domeniu, a estimate ca costul unui astfel de atac este de numai 55 de milioane de dolari;
     - Echipa de dezvoltare nu este la fel de mare si activa ca si platformele concurrentilor sai

     In fine, ce se poate de spus despre Ethereum Classic?

         In aceasta relatare am analizat putin mai detaliat acest proiect, deoarece deseori aud si vad puncte de vedere exprimate gresit fata de ETC si ETH. Foarte multi considera ca EthereumClassic(ETC) este doar un fork al Ethereum(ETH) ceea ce in realitate este absolut gresit. Din punct de vedere ideologic, EthereumClassic(ETC) are la baza sa lantul de bloc autentic, sau mai bine spus e anume cel original, in timp ce Ethereum(ETH) este reprezentat printr-un lant de blocuri care merge in parallel cu blockchain-ul original, ceea ce inseamna ca cele mai mari schimbari si modificari in cod au avut loc anume in ETH, si in nici un caz, asta nu se putea intimpla cu ETC care a ramas sa foloseasca acelasi lant original, anterior supus atacului scandalos…

          Deci, ETC este un proiect original si foarte bun, iar sprijinul meu este de partea lor. Dar Vitalic Buterin sprijina mai mult pe ETH, si astfel, principalele inovatii se vor implementa anume acolo, iar ETC va juca rolul celui care incearca sa-i ajunga din urma. Si ceasta tendinta va continua pina cind in proiectul ETC va aparea o personalitate de nivelului Vitalik si atunci vor veni si investitii mari, iar odata cu investitiile mari vin si realizari mari…

member
Activity: 113
Merit: 15
2.2. Monero (XMR), Dash (DASH), ZCash (ZEC), Ripple (XRP)…

          Litecoin (LiteCoin, LTC) a fost si inca mai este cea de-a doua cripto-moneda foarte bine cunoscuta dupa Bitcoin. Aceata a fost creata (sau, mai degraba, construita in baza lui Bitcoin) in 2011, cu ideea de a corecta deficientele deja cunoscute ale Bitcoin. Moneda e mai repida, mai usor de minat (si din contra, e mai greu de creat un ASIC), transferurile sunt mai ieftine si se emite la fiecare 2,5 minute, dar nu la fiecare 10 minute, ca bitcoin. In 2017, capitalizarea sa a crescut la 20 de miliarde de dolari, iar rata LTC a ajuns la un ATH de aproximativ 350 de dolari per moneda. In momentul citirii cifrele pot sa difere foarte tare, pot fi mai mari sau mai mici - Aceasta doar este o cripto-moneda, aici asa sunt regulile (astazi zboara pina-n Rai ia mine cade-n fundul Iadului).

          ZCash (Zcash, ZEC) a aparut in 2016 si acesta este pozitionat ca bitcoin protejat (daca bitcoin este ca http, atunci zcash este ca https, - acesta este motto-ul sau). Ideea principala este intimitatea, in timp ce transparenta tranzactiilor este doar partiala. Toate operatiile sunt inregistrate in acelasi mod in lantul de blocuri, dar expeditorul, receptorul si suma sunt ascunse. Cel mai interesant este ca la momentul aparitiei Zcash, existau deja un numar mai mare de 700 de monede alternative, dar Zcash si-a cistigat rapid popularitatea in aceasta comunitate. Fondatorii din start si-au rezervat 10% din totalul de monede. La etapa de prvinzare Zcash a fost plasat cu un pretul de 15 dolari. Iar in 2017 a atins un ATH de aproximativ 900 de dolari.

          Dash (DASH), care la inceput purta denumirea de Darkcoin – acesta este, de asemenea, o versiune mai privata a lui bitcoin. A fost lansat in 2014 si deasemenea foarte repede si-a gasit fanii. Diferenta principala fata de alte cripto-monede – este ca dash functioneaza pe o retea cu doua niveluri. Exista masternodele - aceasta este superstructura de nivelul al doilea si totodata nodurile principale ale retelei. Pentru a deveni un Nod, trebuie sa igheta-ti 1000 (una mie) de monede DASH pe portofel. Dar, exista si servicii care va permit sa deveniti ca un fel de "actionar" al unui nod prin investirea unei parti intr-un nod, cum ar fi spre exemplu: 25 de monede, daca doriti puteti investi si mai mult sau mai putin.

           Dash deasemenea a crescut foarte mult in 2017, inclusiv datorita eforturilor depuse de catre dezvoltatori, care nu s-au zgircit sa aloce ceva mai multe fonduri pentru proclamarea monedei. Cu toate acestea, nu se poate spus ca dash este chiar asa de popular in rindul utilizatorilor obisnuiti - numarul de tranzactii cu acesta este cu mult in urma Bitcoinului si a Ethereumului. Si in acelasi timp, 90% din toate monedele dash este concentrat in mainile a doar 3% din detinatorii sai, si toate astea, impreuna cu capacitatea de a activa si de a dezactiva masternodele, eliberarea sau inghetarea monedelor, iar, acesta este un motiv major cu ocazia de a manipula cu preturile.

          Dash ofera cripto-comunitatii anonimatul proprietarilor sai si transferuri private. Masternodele ofera un serviciu suplimentar care amesteca (mixeaza) fondurile cu altii, astfel incit sa nu puteti urmari de unde provin banii. In plus, puteti sa platiti un nod pentru un transfer si mai rapid. In general conceptul acestei monede este destul de interesant. DASH a atins un ATH de aproximativ 900 de dolari.

           Monero (Monero, XMR) este o cripto-moneda initial destinata mai mult afacerilor intunecate, cu o anonimitate sporita a operatiunilor. Moneda a fost lansata in aprilie 2014, dezvoltarea este realizata de niste entuziasti si este bazata complet pe donatii, iar codul programului este deschis tuturor. Monero este realizat in cel mai ingenios mod unde semnaturile sunt aranjate "circular" – adica, cind blocul este semnat cu mai multe semnaturi valide, dar numai unua dintre ele apartine participantului real. Astfel, platitorul nu poate fi determinat si toate tranzactiile sunt anonime. Monero este foarte popular printre cumparatorii de droguri, arme si alte lucruri utile de pe piata neagra. XMR la inceputul anului 2018 a atins un ATH de aproximativ 500 de dolari.

          Un paragraf separat ar trebui sa fie dedicat asa-numitelor “hardfork” sau “softfork” - acesta este momentul in care apare o noua versiune a tehnologiei aceluiasi lant de blocuri, dar care poate fi incompatibila cu cea anterioara. Si atunci, toti minerii, si nodurile, si masternodele trebuie sa actualizeze software-ul sau alte actiuni. Aaceste actiuni implica o alegere constienta si, de fapt, hardfork-ul este singura modalitate de a schimba ceva in blockchain care intr-un fel este "de neschimbat" sau intr-un fel “indestructibil”, dar prin votul majoritar totusi se pot face schimbari, si se fac.

          Ca rezultat, hardfork-urile se impart in mod conditionat in doua tipuri: - la primul tip se atribuie cele tehnice, care apar atunci cind echipa proiectului anunta un oarecare “upgrade” si trebuie ca toti participantii la retea sa-l aplice, si toata lumea este de acord cu el, si desigur, il aplica. Si al doi-lea tip apare din punct de vedere ideologic comercial, atunci cind exista o actualizare "venita dintr-o parte", cu care nu chiar toti sunt de acord, ci doar un grup de indivizi care au venit cu aceasta initiativa. Sau cind o parte din comunitate nu este de acord cu noua actualizare propusa de echipa originala. Anume in acest caz si apare asa-numitul hardfork - (impartirea sau bifurcarea lantului de blocuri). Un exemplu al primului hardfork este aparitia lui Bitcoin Cash, iar al doilea hardfork este Ethereum Classic (despre ele mai tirziu).

           Faptul cel mai interesant este ca aceasta impartire are loc in sensul propriu al cuvintului – adica, apar doua lanturi ale aceluiasi blocaj, care mostenesc un trecut comun, dar merg in direcții diferite, adica unul ramine cel original iar al doilea este acel care a fost schimbat. (vezi in imagine)

           

 
          Bitcoin Cash (BCH) are cea mai mare capitalizare dintre toate hardfork-urile, care au iesit de la Bitcoin. Petul unei monede Bitcoin Cash in decembrie 2017 trecuse de o mie si jumatate de dolari. A aparut moneda pe 1 august 2017 cind s-a desprins din lantul de bloc al Bitcoin. Intreaga esenta a proiectului consta doar in unele diferente tehnice, si a aparut din cauza unor neintelegeri dintre mai multi mari oligarhi Bitcoin si echipa de dezvoltare originala. Prin intermediul unor mijloace organizate frumos cu ajutorul mas-media si a unor manipulari cu bursele de schimb, a fost creat un "nou Bitcoin", care nu a murit dupa o saptamina mai tirziu, dar continua sa evolueze, spre deosebire de toti ceilalti "Bitcoini noi" care au aparut dupa el. Bitcoin Cash este mult mai centralizat si toata puterea asupra majoritatii monedelor apartine unui anumit grup de indivizi, dar in acest grup de indivizi sunt oameni foarte talentati si acestia nu vor rata sansa de a dezvolta un proiect foarte perspectiv in continuare. Plus la asta, acestia detin si domeniul in care este localizat parserul de tranzactii bitcoin standard.

          Deci, ce avem noi de la asta? Cei care aveau in portofelul lor Bitcoin (original) pina la 1 august 2017, acestia au devenit intr-acelasi timp si proprietarii noilor monede, in exact aceeasi cantitate de Bitcoin Cash (BCH). Moneda se tranzactioneaza pe mai multe burse de top, diferentele tehnologice fata de Bitcoin sunt minime. Dezvoltatorii BCH ataca in mod constant Bitcoinul original si de fiecare data spun ca acesta este deja invechit, greoi, lipsit de valoare si nu mai e bun de nimic, iar echipa originala Bitcoin nu ezita si si spune despre acestia ca sunt niste tradatori, escroci, pungasi si hoti care doar au profitat de autoritatea Bitcoinului original. Mai pe scurt, concurenta dintre ei e sanatoasa.
member
Activity: 113
Merit: 15
2.1. Bitcoin: de unde a venit si spre ce merge in cele din urma?


     Eu nu mi-am pus sarcina de a revizui absolut toate proiectele din blockchain sau de a le structura intr-un fel sau altul; in primul rind, deoarece optiunile de utilizare reala ale acestora se dezvolta prea rapid iar eu pur si simplu nu reusesc dupa ele. Iar intr-al doilea rind, astfel de recenzii sunt suficiente, reteaua internet este plina de ele. Principalul lucru pe care il vreau, este ca cititorul sa vada citeva exemple vii despre cum functioneaza thnologia blockchain. Iar, daca sa luam nivelul actual al "conferintelor" si al "cripto-mitap"-urilor, banuiesc eu, ca dupa ce ve-ti citi citeva alineate din acest capitol, ve-ti putea vorbi aproape ca un expert in acest domeniu.

     "Cripto-mitup"- ei bine, pe scurt, sau mai simplu de spus - aceasta este o masa rotunda undeva intr-un bussines centru, si unde se aduna toata lumea ca sa discute despre ceva destept, acolo inainteaza noi idei, propun solutii, fac diferite presupuneri, trag concluzii, unii afla ceva nou si tot asa mai departe, unica problema este ca nu toata lumea prezenta la astfel de evenimente, intelege despre ce este vorba, iar expertii nu mai sunt chiar de fiecare data asa de experti cum pare la prima vedere.


          Bitcoin este prima cripto-moneda bazata pe lantul de blocuri. Initial, a fost stocata in portofelele care contineau intregul blockchain, dar putin mai tirziu au aparut portofele “usoare”- care stocau doar o parte a blockchain-ului si datele dvs. private, apoi au aparut si portofelele online - care stocheaza doar datele dvs. private, iar dvs. trebuie sa aveti incredere totala in ele - adica in persoanele care stau in spatele acestora. Cea mai importanta diferenta dintre Bitcoin si Visa sau Webmoney, este ca absolut nimeni nu controleaza emisiile acestei monede, iar informatiile despre transferuri nu sunt stocate in nici un fel de institutie centralizata.

          Pentru a efectua un transfer, nu este nevoie de o banca centrala sau de altcineva - pur si simplu trimiteti cripto-moneda din portofelul dvs. direct la adresa destinatarului, fara intermediari precum Visa, Webmoney, PayPal sau altii. In orice moment, orice persoana poate verifica fiecare tranzactie, deoarece toate acestea sunt inregistrate in blockchain, si respectiv, aceasta face imposibila falsificarea informatiilor.

          Dupa cum stim cu totii - emisia banilor de hirtie este efectuata de catre bancile centrale la comanda unui anumit stat. Iar raspunzatori de emisia de Bitcoin sunt minerii, si daca mai precis, ei primesc o anumita recompensa pentru calculele lor privind protectia criptografica a operatiunilor efectuate in reteaua lantului de blocuri, astfel si se emit monedele noi. La fel cum un Dolar sau un Euro este impartit in centi, si Bitcoin este divizat in particule mai mici, numite: "Satoshi". Un Satoshi este 0.00000001, sau, asa cum se vorbeste pe la cripto-bursele BTC, - incepind cu februarie 2018, un euro-cent era echivalat cu aproximativ 70 satoshi.

          Prima tranzactie din lume cu transfer Bitcoin a avut loc pe 12 ianuarie 2009. Creatorul bitcoin-ului, poreclit "Satoshi Nakamoto" (inca nimeni nu stie cine este el, sau citi sunt ei) a trimis 10 Bitcoin la adresa de tip bitcoin a unui anumit Hal Finney.

          Cel mai interesant lucru aici este ca, el, nu si-a luat toti banii tipariti sie. La urma urmei, era mult mai simplu sa distribuie toate monedele la toti fondatorii proiectului - dar in acest fel ar fi limitat imediat domeniul de aplicare al aplicatiei.
 
          In scopul de a capata atentia a citor mai multi utilizatori posibili, Satoshi a inventat mineritul: - adica, cei care au gasit primii un hash, si apoi l-au inregistrat in latul de blocuri, primesc o recompensa de 50 Bitcoin si astfel totodata facind si emisia monedei (apoi au inceput sa dea numai 25 BTC, acum dau 12,5 BTC si in curind vor da numai 6,75 BTC). Aici se mai poate de adaugat si faptul ca nu toate cripto-monedele pot fi minate, de exemplu, Ripple este emis deja tot in intregime.

          Numarul de bitcoin este in continua crestere, dar creste din ce in ce mai lent si mai lent. Totalul de monede bitcoin care pot exista in retea este de 21 de milioane, iar acum sunt emise aproximativ 17 milioane de monede, dintre care foarte mult (aproximativ un sfert din acestea) sunt deja pierdute pentru totdeauna –multi utilizatori pur si simplu si-a uitat sau si-au pierdut parolele de la portofelele lor.

          Ideea de a extrage sau de a emite bani cu ajutorul calculatorul propriu a fost atit de geniala, incit, aproape toate noile cripto-monede au decis sa foloseasca aceasta metoda. Unii dintre dezvoltatori experimentau schimbind algoritmii si incercind sa faca sistemul "mai corect", astfel intrucit, mineritul sa devina mai usor (sau mai greu) pentru omul obisnuit.

          La inceput, procesul de calcul a hash-ului pentru emisia bitcoin era destul de simplu si putea fi facut chiar si de pe un computer obisnuit. Iar pe masura ce interesul si popularitatea acestuia a crescut, la fel de tare a crescut si complexitatea problemei de calcul. Treptat, a devenit clar ca placile video se potriveau mai bine pentru minerit. Apoi, chinezii au venit pe piata cu o alta solutie, asa-numitul: “ASIC”- Application Specific Integrated Circuit, adica, e un cip pentru rezolvarea unei probleme specifice. Acest echipament, nu poate altceva decit sa mineze Bitcoin si absolut nimic altceva. Si se descurca cu aceasta sarcina asuc-ul foarte bine. Atit de bine, incit toate celelalte metode de a mina isi pierd sensul din cauza lipsei de putere - utilizatorii cheltuiesc mai mult pe electricitate decit pot cistiga. (Mai multe detalii despre aceste procese vor fi publicate in capitolul al treilea)

          Lucrurile mergeau foarte bine, oamenii se ocupau de minerit, bitcoin acumula tot mai multi adepti si cu asta doar devenea din ce in ce mai popular. Apoi furnizorii de servicii, magazinele, si oamenii de rind si-au dat seama ca bitcoin pote fi schimbat rapid si pe bani reali. Multi au inceput sa-i accepte ca pe inca o metoda alternativa de plata pentru bunuri si servicii. In plus, bitcoinul cu timpul inca mai creste si in preț.

          Exista asa o opinie ca Bitcoin este doar inca o alta jucarie pentru top 2% din populatia lumii. Banca elvetiana Credit Swiss a distribuit recent printre clienti o analiza a portofoliilor existente Bitcoin unde afirma ca "Concentrarea bogatiei in lumea cripto, se afla in mainile unui grup mic de adrese - persoane sau burse – ceea ce pentru moment inseamna ca doar citiva jucatori cheie, pot manipula si influenta foarte puternic asupra intregii cripto-pieti". Acesti "hodleri", așa cum sunt numiti in cripto-lume (de la mem-ul: “HODL”un cuvint deformat provenit din "hold" ceea ce inseamna - a pastra), nu vor renunta la cripto-monedele lor cu nici un pret. Banca scrie ca 97% din toti bitcoinii sunt concentrati pe 4% din toate portofelele existente. Si deasemenea trebuie de remarcat ca 50% din averea lumii este concentrata in mainile a 1% dintre cei mai bogati oameni. Adica, in lumea cripto, totul pare sa fie aproape similar cu lumea reala. Si probabil ca asta este bine. Sau rau. Timpul ne va arata.

          Ei bine, ideea inaintata de Credit Swiss, este: - de a arata, ca Bitcoin a devenit ceva de genul aurului si a diamantelor, adica un activ care-si pastreaza valoarea in perspectiva lunga si fara intrerupere. Dar pina cind bitcoin va ajunge capitalizarea rezervelor mondiale de aur (8 trilioane de dolari), bitcoinul cu capitalizarea sa (100 - 300 de miliarde) mai are inca de crescut si de crescut, si se ieftineste el tot atit de repede cum si se scumpeste. Aurul, cel putin, are un comportament mult mai stabil.
member
Activity: 113
Merit: 15

1.5.   Hackerii si banditii oricum, ne vor fura pe toti, cum sa ne securizam criptoactivele?

          O problema uriasa care poate impiedica debutul unui minunat viitor digital este potentialul vulnerabilitatilor noi si noii infractori care vor adapta foarte repede si vor exploata aceste vulnerabilitati pentru propriile scopuri egoiste. Desi, in cea mai mare parte, infractorii sunt tot acei vechi doar ca au gasit o noua sfera de unde pot scurge bani la greu, asta e problema, caci viata este proiectata astfel incit acesti baieti sunt predispusi sa asimileze o astfel de informatie mult mai rapid decit un utilizator mediu. Si inca mai repede decit fortele legii. Prin urmare, pentru prima data cind cetatenii oricarei tari din lume intra in lumea magica a proprietatii digitale, indiferent de experienta lor, ei oricum sunt cu un pas in urma infractorilor, iar la inceput este foarte greu sa intelegi cum sa nu-ti pierzi criptoactivele, si anume ce actiune (sau inactiune) reprezinta cea mai mare amenintare sau pericol, e greu de spus.

           Nu pretind ca am creat un super-manual privind securitatea in lantul de blocuri, dar cu siguranta pot descrie insa unele situatii in care este mai bine sa nu nimereasca nimeni.

     Deci, ce se poate intimpla?


          In general, problema se afla la suprafata, chiar in esenta tehnologiei blockchain: banii nu se afla intr-o banca, unde accesul la ei este controlat de un anumit organ financiar, dar se afla sub forma unei chei pe o bucata de hirtie. Sau in cazul actiunilor intr-un oarecare startup care sunt inregistrate dupa codul dvs personal din pasaport si se afla la un broker, in blockchain actiunile acestea se pastreaza in blocul Ethereum, unde sunt doar numere si citeva litere (nu-i prea multa informatie). Toate acestea creeaza riscuri complet noi: acum puteti risipi toti banii (absolut totul!) ca rezultat al unui incendiu, in urma unui survol de putere a retelei electrice, sau din cauza unui nepot care a venit in ospetie si "accidental" a reinstalat sistemul de operare, sau motanul dvs. a devorat bucata de hirtie cu fraza de recupere si apoi a vomitat-o in hol. Dpa asa ceva, daca nu ati avut o copie de rezerva, nu mai exista nicio sansa de a va recupera banii digitali si actiunile in companii, toata responsabilitatea se raspindeste exclusiv asupra dumneavoastra. Prin urmare, primul dusman al investitorilor in lumea cripto este factorul uman. La urma urmei, singuri o sa pierdeti tot, daca nu ve-ti fi atent sau daca nu ve-ti pastra copiile la toate parolele intr-un loc destul de sigur.

          Ok, sa admitem ca fiecare utilizator, a creat o gramada de copii de rezerva, una pe un stic flash, alta copie pe un computer, inca citeva copii sunt printate pe hirtie, hirtia e ascunsa intr-un ou, oul intr-o gaina, gaina in alt ou, nepotul nu mai are acces la comp. Si aici se produce efectul opus: cu cit mai multe copii de rezerva aveti, cu atit este mai simplu pentru un haker sa le fure. Doar pentru o clipa imaginati-va cit de interesant este sa fii un hacker intr-un viitor frumos al blockchain-ului! In vremurile de mai inainte, nu era atit de periculos: copiii furau poze cu celebritati nude pentru nustiu ce acolo, se putea de adaugat computerele lor in bot-net-uri pentru a face ceva bani pe atacurile ddos, se furau cartile de credit pentru a-si trimite ceva bunuri de pe Ebay. Sau se spargeau anumite saituri cu bani preplatiti de la concurentii acestora. Desigur, pentru un haker era foarte posibil sa cistige destul de binisor doar cu abilitatile sale, desi nu era chiar asa de usor cum la toti li se pare.

          Dar imaginati-va ce oportunitati pentru a trai o viata frumoasa ca-n filme se deschid, daca de pe fiecare al doilea calculator se poate profita de bani reali, si mai ales anonimi. Sau sa te pomeneti cu ceva actiuni din societatile lantului de blocuri, care sunt de asemenea, anonime. E o adevarata sarbatoare pentru raufacatori! Prin urmare, nu numai noi (investitorii) asteptam cu nerabdare ca era blockchain sa vina cit mai repede la toti oamenii de rind, dar cu aceiasi nerabdare ne asteapta pe toti cu bratele deschise si hackerii, raufacatorii si tot neamul escrocilor. Si nici nu va poate trece prin cap, de ce lucruri este capabila mintea lor curioasa, si ce gauri si vulnerabilitati critice se dovedesc a fi gasite in cele mai fiabile si populare aplicatii software cit si in sectorul componentelor hardware. Si aceasta este doar prima problema cu care ne putem confrunta.

          Cea de-a doua problema nu este mai putin grava decit prima: in prezent, nu este prea clar cam cum sunt clasificate si cum sunt investigate crimele cu caracter digital. Se face asa o impresie, ca si cum nici nu ar exista deloc aceste infractiuni. Deoarece nicaieri inca nu am intilnit astfel de legi sau practici, care ar descrie intr-un mod sufficient de explicit tovarasului politai, ce mai sunt si bitcoinii astia ai vostri. Deci, daca in calea dvs. ati intilnit niste baieti puternici, care v-au dat o blinda, si spre surprinderea dvs., in loc sa va sustraga telefonul mobil, ei au cerut sa transferati intreaga cripto-moneda pe care o aveti din propriul cripto-portofel intr-un alt portofel pe telefonul lor mobil - inseamna ca noua epoca digitala a venit deja si in regiunea dvs. Telefonul dvs. mobil nici macar nu va fi luat - de ce baietii sa-si creeze un delict cu crima? La urma urmei, cu aparatul fizic, daca ati fost jefuit, totul este clar, iar unde si citi bitcoini ati avut cindva dvs. acolo undeva in internet, pur si simplu incercati sa va ginditi cum sa-i explicati politistului ce si cum sa intimplat… Ori o sa fiti ignorat, ori va trebui sa va adresati la niste adevarati specialisti, care deja stiu bine, ce si cum se intimpla, si care va vor scurge si ei din voi bani la greu, si inca nu e sigur ca si ei vor putea gasi pe infractori…

          Si asta nu este o gluma sau o pesupunere. Oamenii intr-adevar sunt jefuiti, rapiti, amenintati si fortati sa transfere sume mari de bani, care nimeni nu stie unde ajung. Acest proces este foarte slab monitorizat, iar modul de desfasurare a unei astfel de investigatii nu este deloc clar. Mai adaugati aici si darea de mita in cripto-moneda, plata pentru droguri, arme si alte actiuni pe piata neagra cu ajutorul cripto-monedelor, si de aici iar putem deduce ca: - lumea crimei organizate, intotdeauna, absoarbe cele mai bune parti ale progresului si le foloseste la maxim.

          Deci, ce putem noi sa facem, si cum sa procedam? Daca deja sunteti un membru al acestei comunitati sau doriti sa deveniti acum unul ditre noi, mai intii de toate trebuie sa să fiti foarte atent si precaut. Si nu ar trebui sa spuneti prea multe despre bogatia dvs., nu ar trebui sa va laudati la toata lumea de pe o scena mare cit de multe milioane ati cistigat. Aici trebuie sa tineti cont: ca cu cit este mai valoroasa este proprietatea dvs. digitala, cu atit mai multa atentie trebuie sa acordati protectiei activelor dvs. (si dvs. desigur tot trebuie sa fiti precaut)

          Sfaturile de baza pentru securitatea calculatorului sunt foarte simple. Creati mai multe copii de rezerva, si cu cit ele vor fi mai departe una de alta cu atit va fi mai bine. Le puteti pastra chiar si in orase sau tari diferitele, dar nu in camere diferite. Pentru a lucra cu cripto-monedele, schimburi, burse si portofele, ar fi bine sa selectati un computer sau un laptop separat unde toate partitiile discurilor este de dorit sa fie criptate, iar pentru a interactiona cu lumea cripto cred ca instrumentele de baza a sistemului de operare vor fi suficiente, instalati un antivirus cu un firewall platit. Nu mergeti la site-uri dubioase, nu instalați programe inutile. Nu fiti zgirciti daca o faceti in serios - pierderile vor fi mai dureroase decit a merge la un supermarket de calculatoare. Iar cu tot ceea ce tine de distractii o puteti face de la un calculator cu care va-ti obisnuit sa-l folositi pentru Word, Excel, jocuri, emisiuni TV si filme... Aceasta este o masura de baza care va va ajuta la crearea buclei de securitate dorita.

          Ei bine, si sfatul principal impotriva hackerilor este - atentia. Daca ati intrat pe un site, uitati-va atent daca este totul scris corect in bara de adrese sau utilizati marcaje in browser. Cind copiati adresa undeva si sunteti gata faceti un tranfer, verificati, daca nu l-au inlocuit atacatorii prin intermediul clipboard-ului? Cind descarcati o noua versiune a portofelului - Verificati daca site-ul este corect, daca suma de control este aceeasi ... si asa mai departe.

           Sfaturile de baza pentru securitatea fizica sunt, de asemenea, foarte simple. Trebuie sa avem cu totii un concept simplu: chiar daca criptoactivele din calculatorul dvs. au o valoare de un milion de dolari, infractorii nu ar trebui sa poata avea nimic de luat de la dvs. in momentul jafului. Chiar daca va prind pe strada, chiar daca patrund in apartament: dvs. nu trebuie sa aveti acces la milionul cela. Aceasta le va complica functionarea jafului pina cind ei vor ajunge la dezavantajul total. Puteti da cite o copie celor apropiati ca sa o pastreze la ei, sau puteti crea o cheie cu mai multe semnaturi "doua din trei", una pentru dvs. si doua pentru a le distribui rudelor apropiate, doar ca inainte de a le incredinta aceasta copie sau semnatura trebuie neaparat sa le explicati ce este asta si de ce nu trebuie sa aiba acces la ea persoane straine…

          Orice variatie de intimplari pentru infractori ar trebui sa se incheie cu faptul ca va trebui sa rapeasca pe cineva din rudele dvs si sa va santajeze cel putin o zi pentru a obtine banii, pentru ca dvs. nu puteti transfera nimic singur. Sau sa fie asa ca infractorii pentru a obtine bani sa trebuiasca sa va rapeasca si pe dvs. si in acelasi timp sa sparga si seiful din banca in care pastrati cheia privata. Mai pe scurt, operatiunea de retragere a banilor de la dvs. ar trebui sa fie sa prea complicata pentru infractori.
member
Activity: 113
Merit: 15
1.4.   De ce in prezent tehnologia blockchain inca nu functioneaza asa de bine cum ne-ar placea tuturor?

          Sincer vorbind, blockchain-ul este o tehnologie tare fain. Dar, cum se intimpla de fiecare data cu tot ce e nou, exista si deficiente. Pentru corectia acestor deficiente in sistem si sunt efectuate asa-numitele "hardfork"-uri, adica ramificarea monedei unde ca rezultat apare o noua moneda sau se produce o reimprospatare. Prin urmare, se poate spune ca nu intotdeauna toti participantii sunt mereu multumiti de tot. Si, da, intradevar blockchain-ul rezolva problema increderii fara de nici un fel de centru, dar pina cind, acesta nu in toate cazurile este destul de eficient.

          De ce?

            1)    Din cauza acestei tehnologii deschise, anonimatul nu mai este chiar asa de anonim cum pare la prima vedere. Deci, daca toate tranzactiile pot fi verificate, si dupa ce ati facut un transfer unui dealer, acesta va sti precis cit de multi bani aveti in portofel si unde-i bagati. Desigur, pentru a afla toat restul el trebuie sa stie si cine se ascunde in spatele celorlalte portofele, dar, cu trecerea tmpului si acest lucru devine rezolvabil. In acelasi timp, el poate urmari nu numai toate tranzactiile care s-au efectuat in trecut, ci desigur va afla si despre toate platile viitoare din portofel. In prezent exista chiar si birouri care se ocupa in mod special de acest lucru - clientii sai, desigur ca sunt serviciile speciale si inca multe alte persoane suspecte.

            2)    Descentralizarea nu este atit de mare cum toti isi inchipuie. Desigur ca exista o multime de copii ale acestui registru deschis care sunt stocate in fiecare portofel complet, nu exista niciun server comun, astfel incit cineva sa poata inchide totul dintr-o data. Mainerii, care asigura functionarea acestei retele, se reunesc in grupuri immense numite “pool”-uri (piscine de minerit). Acum, mineritul necesita atit de multa putere computationala, incit, daca incerci sa minezi de unul singur, spre exemplu, bitcoin, atunci pe loc iti dai seama ca este pur si simplu imposibil. Iar 70% din toate piscinele miniere de bitcoin (in functie de capacitate) in prezent sunt situate pe teritoriul Chinei. Si, dupa cum stim cu totii, acolo la putere sunt comunistii! Si cine stie ce decizii pe neprins de veste ia partidul? Acelasi lucru se poate de spus si despre alte cripto-monede. Unele dintre ele sunt "descentralizate" doar pe site-ul lor...

            3)    Fiecare membru al retelei pastreaza la el o copie a registrului. Initial, totul anume asa si a fost conceput, acesta si este scopul blockchain-ului. Dar, acum se dovedeste ca informatia este dublata de milioane de ori. Ba chiar mai mult, fiecare participant nou trebuie sa descarce istoricul cu confirmarea a tuturor tranzactiilor existente, iar acest istoric, pe zi ce trece creste ca un bulgare care-l rostogolesti prin zapada: la inceputul anului 2018 registrul pentru Bitcoin cintarea peste 150 gb. Intr-un telefon, de exemplu, nu prea incape sau pe un calculator mai vechi nu-l mai bagi. Si blockchain-ul continua sa creasca. Prin urmare, multi oameni folosesc "clienti usori" care nu descarca intregul blockchain pe un computer, ci doar partea necesara in acest moment. Sau se folosesc de portofelele online, adica, isi incredinteaza cheile lor pentru ca sa le pastreze altcineva. Ca rezultat, adevaratii detinatori a unui nod deplin in blockchain, conform logicii simple, devine clar ca ei nu mai sunt chiar atit de multi cum pare.

            4)    Blockchain in sine - este o tehnologie destul de lenta, iar primul, care si sta la baza Bitcoin, este foarte lent. La moment, sistemul ruleaza aproximativ 6-7 operatiuni pe secunda. Pentru comparatie: - Visa poate gestiona 24 de mii de operatiuni pe secunda. De la inceputul anului 2018, bitcoin efectueaza aproximativ 350 de mii de operatiuni pe zi, dar este evident ca limita este foarte aproape – aceasta constituie aproximativ 600 de mii pe zi (7 operatiuni pe sec. * 60 sec. * 60 min. * 24 h.). Confirmarile unui transfer, uneori, dureaza si o ora, si jumatate, iar daca reteaua este supraincarcata sau cineva "ataca" blockchain-ul intentionat cu citeva milioane de micro-tranzactii. Atunci daca aveti nevoie de bani aici si acum, Bitcoin nu este alegerea potrivita. Cum si era de asteptat, noile crypto-monede au prevazut anticipat aceasta problema si au facut schimbari in cod, astfel in cit scalabilitatea poate fi setata la un nivel cu mult mai mare. Cu toate acestea, problema exista, bitcoin-ul a ramas tot acelasi bitcoin.

            5)    Majoritatea registrelor si proceselor centralizate actuale inca nu sunt gata sa se mute pe blockchain pentru ca stau prost din punct de vedere tehnic - unde un server puternic se descurca bine, sute de computere personale obisnuite se vor opri chiar in prima zi a din cauza cantitatii immense de date procesate. Spre bucuria directorilor din IT, foarte putini oameni din conducerea corporatiilor inteleg acest lucru, de aceea ei au inceput sa creeze deja o multime de laboratoare blockchain unde scurg bugete mari pentru analize si experimente cu scopul de a blockchainiza tot ce se poate.

            6)    Din nefericire, inafara de restrictiile tehnice si conceptuale, la punerea in aplicare a acestei tehnologii uimitoare bazata pe blockchain, mai pun bete in roate si cei carora asta nu le este pe plac. Cei care nu au nevoie de transparenta, inabilitate de a falsifica ceva, imutabilitate a operatiunilor si inca multe alte placeri ale vietii cinstite. Evident ca cind lucrati cu succes ca intermediar de zeci de ani, si la un moment dat apar tehnologii care va fac sa deveniti inutil si plus la asta va ucid si afacerea, cred ca foarte putini oameni vor vedea ceva pozitiv in aceasta tehnologie. Si celor corupti de la putere, deasmenea nu le va mai placea deloc atunci cind nu mai este posibila falsificarea rezultatelor de la alegeri sau daca se intimpla cumva sa nu mai poata sechestra si confisca proprietatea de la cetateni, ca si in vremurile de mai inainte. Vrajmasi ai noilor tehnologii deja sunt destui si vor aparea si mai multi. Ei inca nu si-au dat seama ce le pregateste viitorul tehnologic luminos.

          Cripto-monedele, care au aparut dupa Bitcoin, incearca sa ofere cit mai multe solutii la problemele enumerate anterior, dar in esenta lor oricum se afla tot acelasi blockchain pe care e bazat bitcoin, iar unele dintre defectele sale sunt mostenite automat de toata lumea cripto. La momentul dat, pentru lucrurile si scopurile unui om obisnuit, cum ar fi, sa facem un transfer catre un vecin sau frate/sora este mai convenabil, mai ieftin si mai rapid cu tehnologiile existente (centralizate) pentru ca ne-am obisnuit cu totii deja. Da, chiar la urma urmei sa luam si acelasi simplu transfer de la card la card. Ce, exista vreo problema in care infractorii reusesc sa cheltuiasca de doua ori aceiasi suma de bani de pe un card? Sau ce bitcoin nu poate fi furat? Infractorii se vor adapta la toate. Si inca o intrebare, unde este mai sigur sa-ti pastrezi banii - intr-o banca online regulata si centralizata sau pe o cripto-bursa? Un server bancar nu consuma asa o cantitate imensa de energie electrica pentru a confirma tranzactiile, fata de un “pool” intreg, unde s-au adunat o gramada de maineri si consuma toti luati impreuna cit o mica tarisoara de talie medie in lume (si astia sunt doar minerii care mineaza bitcoin, dar inca cite criptomonede similare mai sunt?…).

          Puteti sa va imaginati utilizarea curenta a tehnologiei blockchain ca ceva de genul primelor incercari de a imblinzi un cal salbatic de catre stramosii nostril: Deci, iata calul, e aici. Se pare ca este chiar posibil sa urci pe el si sa sari intr-un fel, sau sa-l calaresti, ori sa-l inhami la vreo caruta. Dar problema este ca nimeni inca nu stie cum sa-l calareasca. Si calul inca se mai agita, da din picioare, a traumat deja pe citi-va oameni iar pe altii ia omorit cu copitele. Daca mai pe scurt - a inciudat intregul sat si s-a balegat in foc. Si este mare, gras si trist, si maninca mult. Dar e un cal, da! E Cal. E Puternic… Si cam asa. Iar apoi oamenii inventeaza diferite pluguri, masinarii, motoare cu aburi, automobile, avioane, nave cosmice... Cred ca ati prins firul deja...

         Exista si un alt efect nesanatos, dar destul de natural: - cei care au investit in crypto-monede sau studiaza lumea cripto, pe vrute sau pe nevrute incep sa promoveze asta. Prin urmare, putini oameni vorbesc cu sinceritate despre neajunsurile tehnologiei, fie ca asta se intimpla din lipsa de experienta sau din alte motive nu prea respectabile. Dar neaparat trebuie sa existe si cei, care desigur, inteleg cu adevarat ceva sau cel putin incearca sa explice tot, si ce-i bine si ce-i rau, - explica privilegiile crypto-monedelor, raporteaza potentialele probleme.

          Deci, fiecare citeste, studiaza, analizeaza… si in fine – desinestatator decide cum sa procedeze in continuare.
member
Activity: 113
Merit: 15
1.3. Cum functioneaza Blockchain-ul, si ce trebuie sa stim despre el?

          Bineinteles, eu deja am studiat o sumedenie de explicatii despre modul in care lucreaza blockchain-ul. Si am descoperit ca exista in general doua probleme:

              -       In primul caz - asanumitul expert isi considera cititorii idioti si explica materialul atit de primitiv ca pina la urma esenta insasi a procesului de invatare ramine acolo undeva in spatele scenei…
              -       In cazul doi - textul este conceput pentru un specialist IT cu teorii, si, cu arborii lui Merkle si algoritme asimetrice de criptare cu semnaturile lui Schnorr, iar omul simplu de obicei nu este predispus sa asimileze asa tip de informatie pentru ca totul pare prea complicat, si intr-adevar asa si este.
  
          Dupa o groaza de studii, analize si cercetari desigur ca am gasit una dintre cele mai bune explicatii pe blogul Kaspersky Lab. Si bineinteles am luat-o ca baza, iar acum, voi incerca sa o fac inca de citeva ori mai clara…

          In primul rind, trebuie de stiut citeva concepte de baza, dintre care prima este  semnatura digitala. De obicei, de ce aveti nevoie de o semnatura obisnuita? – desigur ea certifica persoana care a semnat documentul. Digitalul este chiar mai bun in acest sens - face acelasi lucru, dar nu poate fi falsificat (mai precis, e foarte greu sa-l falsifici). Adica, autorul documentului este determinat fara echivoc, ceea ce inseamna ca doar el putea sa semneze documentul. Plus la asta, o persoana (sau o firma) poate genera mai multe perechi legitime de nume-semnaturi - pentru diferite scopuri. (Daca sunte-ti interesa-ti Cum sa semnezi o adresa)

          Un alt termen de care avem nevoie este hashing. Ok, cu semnatura totul este clar: daca vedem semnatura, atunci stim cu siguranta ca autorul documentului (tranzactiei, programei) este anume acel care si-a pus semnatura pe document. Bine, dar daca in document a fost inlocuit ceva important, atunci ce ne facem? De exemplu, sa inlocuit suma de bani trimisa (sa adaugat un zerou la sfirsit). De aici rezulta ca prin urmare, este extrem de important sa verificam nu numai autorul documentului, dar trebuie mai trebuie sa verificam si integritatea si imuabilitatea acestuia.

          Exista mai multe moduri de a face acest lucru, incepind cu cele simple metode care sunt usor de ocolit. De exemplu, se numara toate literele din mesaj si apoi se verifica acest numar. Daca cifra nu coincide, atunci este foarte probabil ca mesajul a fost schimbat de catre niste raufacatori ori nu a ajuns in intregime. Dar aceasta metoda este foarte usor de ocolit daca atacatorul stie ce fel de verificare se va folosi.

          Cel mai simplu exemplu al unui astfel de control de anti-falsificare este scrisoarea CASCO(MD) despre accident. Acolo trebuie sa notati cit de multe patrate sunt umplute cu marcaje (cum ar fi: "Am parasit parcarea", "Am stat la semafor"). Aceasta se fce pentru ca cineva, dupa ce primeste o copie semnata, sa nu se poticneasca asupra variantelor noi, si sa nu bifeze alte patrate necesare incidentului in interesul propriu. Dar verificarea criptografica sau, cu alte cuvinte, "hash"-ul, este mult mai tare. In versiunea cea mai ‘’primitiva’’, daca se vor rearanja literele din mesaj, suma de control nu se va schimba. Iar intr-un hash realizat corect, la cea mai mica schimbare, va fi imediat clar ca acesta nu este originalul. Si in acelasi timp, "hash"-ul ocupa doar o singura linie, chiar si pentru fisierele sau documentele foarte mari.

          Hash-ul are o proprietate specifica doar sie: - el este unilateral. Adica, prin hash este imposibil sa gasesti mesajul original (numai prin enumerarea tuturor optiunilor – anume asa functioneaza minierele, dar despre asta voi scri in alt articol). Desigur inainte la anumite tipuri de hash-uri a fost si o astfel de problema incit la mesajele diferite se mai intimpla sa aiba acelasi hash, dar acum aceasta problema ori este deja rezolvata sau nu mai joaca un rol special. Principalul lucru despre hash - cred ca e clar si toata lumea a inteles ca: - aceasta functie functioneaza doar intr-o singura directie.

           Acum despre blockchain in sine. Deci cum se utilizeaza semnaturile si hash-urile? Imaginati-va niste elevii intr-o clasa la scoala care folosesc o moneda virtuala in interesele lor. Ei scriu pe tabla: care si cite monede are, cine si cui trimite, isi pun semnaturile pentru a confirma tranzactiile, ei toti vad aceasta tabla si le este foarte comod sa opereze cu monedele. Dar, apoi, vine profesorul si spune: "V-ati facut de cap de tot aici!, degraba deja o sa incepeti a vinde si droguri pe aici sub nasul meu!". Nu se gindeste mult, si sterge toate inregistrarile elevilor cu o cirpa umeda, si odata ce a sters table, totul pentru ce s-au staruit elevii, a disparut cu tot cu evidenta pe care o duceau deoarece nu avea nimeni nici o copie.

          Evident, elevilor nu le place acesta. Ei au nevoie de moneda lor proprie, astfel incit nimeni sa nu poata sterge nimic de pe tabla. Si, de asemenea, este imposibil de scris pe o bucata comuna de hirtie – deoarece cel care detine hirtia poate rezolva totul acolo in folosul sau. Prin urmare, elevii decid ca fiecare dintre ei trebuie sa aiba propria bucata de hirtie, si cu totii vor indeplini la fel. La recreatie, fiecare verifica inregistrarile si adauga altele noi - care, cui si cite monede trimite si cite au acum.

          Deci cum se poate de inteles acum daca Costel are destui bani pentru a-i transfera in portofel Camilei? Acum trebuie de recitit intregul jurnal si totul va deveni clar:
            1.   Deci Costel a primit 10 monede de la Patrik saptamina trecuta.
            2.   Costel a mai primit inca 40 de monede ieri de la Gicu.
 Dupa aceasta, nu au mai existat tranzactii, asa ca inregistram o noua tranzactie in jurnal:
            3.   Deci, se iau 50 de monede de la Costel si se adauga 50 de monede Camilei
Se va confirma tranzactia cu semnatura lui Costel si se va adauga un hash. Desigur, verificarea intregii liste de tranzactii o sa ia o perioada destul de lunga de timp, dar toata lumea are un computer! El va intelege imediat daca semnatura nu este acea care trebuie sau daca istoria tranzactiilor este gresita. El nu va scrie in jurnal o tranzactie gresita, ci pur si simplu o va arunca ca pe una falsa.

          Si iata acest set de tranzactii inregistrat pe o pagina se numeste bloc, se adauga la sfirsit un hash al intregului bloc, pentru a nu verifica pagina din nou de fiecare data, (de acum inainte se va verifica doar hash-ul) si acum se va incepe o pagina noua, adica un nou bloc. Deci lantul alcatuit din doua, o suta, un million si mai mult de asfel de blocuri semnate si cu hash-uri se numeste BLOCKCHAIN.

          Ramine doar de inteles cine umple pagina la recreatie, pentru a le distribui tuturor (doar pentru ca sa va aduc la cunostinta: aceasta "recreatie" in blockchain-ul Bitcoin are loc la fiecare 10 minute). Pentru a face acest lucru, toati rezolva problema de a gasi hash-ul. Acum cind stim cu totii ce este un hash, devine clar ca problema nu este doar una dificila, dar este inca si absolut inutila. Decizia este necesara doar pentru a determina aleatoriu cistigatorul. La urma urmei, daca blocul va fi emis intotdeauna doar de o singura persoana, atunci persoana data va fi capabila, de exemplu, sa ignore tranzactiile cuiva…

          Complexitatea acestei probleme este atit de mare incit se poate rezolva numai prin analizarea tuturor variantelor posibile unde fiecare dintre aceste variante posibile se supun "hashing"-ului, iar toti participantii la acest process analizieaza toate aceste variante posibile in acelasi timp. Cine are un calculator mai puternic, acela are si mai multe sanse de cistig. In cazul in care participanti sunt prea multi si hash-ul se gaseste prea rapid, sarcina noua se alege mai dificila (si invers, dificultatea retelei depinde de nr. de utilizatori conectati in pool pentru rezolvarea acestei probleme); Toate acestea au fost convenite in prealabil prin consensus.

          Toti cei care doresc si se aduna impreuna ca sa rezolve aceasta problema sunt numiți "maineri", iar solutia gasita de cineva ditre ei este inregistrata pe aceiasi pagina impreuna cu toate operatiunile. Acest lucru se face in acest mod pentru ca in viitor sa nu cumva sa vina cineva si sa spuna: "Baieti, de fapt revista adevarata e la mine, iata aici totul este calculat", - intr-asa caz acest cineva atunci va trebui sa prezinte imediat solutiile la toate problemele forjate, dar acest lucru este ireal. Desi, daca sa spun sincer: in cazul in care el controleaza majoritatea computerelor din retea, adica mai mult de 51%, atunci totul este posibil. Doar asta ne incalzeste pe toti, caci, prin consensus asa ceva este interzis. Asa ca, sa-si mai puna pofta-n cui cei care or atinge mai mult de 51% putere in retea...

          Ca rezultat, avem un sistem nou de operatiuni descentralizate si care-i tare de tot, in care toata lumea are incredere in toata lumea - pentru ca toata lumea poate verifica intotdeauna totul. Istoricul tranzactiilor nu poate fi rescris sau corectat. Pot fi foarte multi participanti, iar fiabilitatea acestui sistem din asta doar va creste. Prin inermediul semnaturii este imposibil sa dezvzluiti identitatea proprietarului - cu exceptia cazului in care el singur isi va dezvalui identitatea.

          Dar exista si efecte secundare interesante. In primul rind, devine foarte convenabil schimbul de arme, comercializarea de droguri, e simplu de dat mita, deoarece schema este foarte dificil de urmarit si e totul anonim, adio saci cu bancnote marcate. In al doilea rind, orice tranzactie nu poate fi contestata sau anulata - daca ati trimis cuiva cripto-monede dvs. din greseala, atunci aceasta este pentru totdeauna, spunele adio, caci nu le mai vezi inapoi. In al treilea rind, toate informatiile sunt duplicate de o suta si mai mult de mii de ori, ceea ce este foarte bine si sigur. Si toate acestea constituie doar ceea ce se vede la suprafata. Restul voi analiza mai detaliat mai in alt articol.

         Daca doriti, puteti vedea inca o explicatie destul de reusita aici
member
Activity: 113
Merit: 15
1.2. De ce avem nevoie de Blockchain si la ce e bun?

          Deci blockchain este un registru de date distribuit care-i protejat criptografic. El ne protejeaza de faptul ca cineva in mod imperceptibil sa nu-si duplice cumva evidenta prezentei a ceva, si asta fara de a avea incredere in nici un regulator special - toata lumea are incredere pentru ca stie cum functioneaza asta. Prin urmare, intr-un lant de blocuri este posibil sa scrieti orice care poate fi scris intr-o lista. Printr-o aplicatie logica este posibila inregistrarea proprietatii asupra terenurilor, a unei diplome sau a unei retete pentru medicamente eliberata de doctorul de familie. Unele dintre aceste idei sunt chiar destul deingenioase. Spre exemplu: - este mult mai convenabil sa inregistrezi procurarea unui apartament cu toate contractele si intelegerile, nu in 7-8 zile, dar in 10 minute; se pare ca acest model functioneaza deja in Georgia, dar nu pot fi sigur, citisem asta undeva nu de mult timp in urma. Sau alt exemplu: - angajatorul poate verifica automat CV-ul pentru a vrifica prezenta unui certificat sau a unei diplome, si, va fi sigur ca aceste acte sunt originale.

          Sau imaginati-va ca cumparati o melodie direct de la creatorul ei. Nu exista intermediari, comisionul este minim, autorul primeste imediat banii, iar dvs. primiti automat drepturile. Toata lumea poate verifica intotdeauna ca un astfel de utilizator sau muzician a cumparat acest cintec de la un anumit muzician si poate sa-l asculte sau sa-l foloseaca in interesul propriu convenit anterior intre ambele parti. Sau vizionati un film. Sau cititi o carte. Nu este nevoie de nici un intermediar, ce miracol! Toata lumea si fara el stie ce si cui ii apartine si cit de mult care si cui ii este dator. In plus, nu numai cit de mult se datoreaza, ci este deja si publicat si listat si ambalat, iar toata lumea este fericita - compozitorul, autorul textului, producatorul, autorul... In plus o multime de intermediari de tot felul deven inutili.

          Guvernele si autoritatile de reglementare pot fi inlocuite cu Contracte Inteligente care automat pot inregistra si verifica orice lucru. Nivelul anonimatului poate fi modificat prin consensus-ul partilor. Toate tranzactiile sunt foarte rapide si nu exista nici un sistem intermediar ca Visa sau MasterCard: un oarecare Italian poate cumpara un film sau alt bun material de la un brazilian direct, ocolind vamile si bancile! Si nimeni nu poate sa-l insele. E un basm adevarat.

          Dintr-o data, pentru a certifica niste documente nu va mai fi nevoie de un notar sau de vre-o agentie guvernamentala. Puteti vota la domiciliu si puteti verifica in orice moment cine a obtinut votul dvs. - acesta va fi acreditat candidatului dvs. si nici un candidat din alt partid nu va mai putea fura nici un vot, deoarece existenta coruptiei in interiorul blockchain-ului este pur si simplu imposibila.

          Si tot asa blockchain-ul poate schimba absolut toate directiile: patente, brevete permisiuni, casatorii si divorturi, pasapoarte, imputerniciri – fara de capcane, falsuri si orice alte activitati negre. In spitale, clinici nu va mai trebui sa mergeti cu caietul plin cu istorii medicale! Puteti doar sa dati parola medicului potrivit – iar el vede totul imediat, nu doar istoricul medical, dar poate vedea si un anumit genom pe deasupra la asta - in orice spital din orice tara a lumii!

          Actiunile de caritate vor atinge si ele, de asemenea, un nou nivel. Puteti face astfel incit nimeni sa nu vada donatorii - o caritate reala intotdeauna e anonima - dar donatorii si toti ceilalti ar sti intotdeauna unde vor merge banii din contul de sponsorizare, si anume pe care operatiuni sunt cheltuite fondurile si cine e raspunzator.

          Sunt posibile sarcini si mai complicate: spre exemplu: daca i-ai promis copilului tau ca-i cadonezi un apartament cind face nunta, atunci intr-un contract inteligent cu acces la contul tau poate fi pre-scris si asta. Si de indata ce contractul constateaza ca fiul are o casatorie, banii se transfera direct iar countractul inteligent se executa automat si chiar daca tu deja de mult esti decedat, fara sa mai ajungi sa traiesti aceste momente fericite (vorbind desigur despre transferul de bani). Nu aveti nevoie de un bancher, de un registru, de un notar si de un testament. Nu trebuie sa asteptati sau sa verificati ceva. Totul va funcționa singur, automat, fara implicari suplimentare cu parti terte. Bune perspective, nu?!

           Desi unele idei ale criptoinovatorilor sunt absolut delirante. Avem noi oare nevoie de Blockchain pentru a crea o noua enciclopedie bazata pe lantul de blocuri sau pentru a citi stiri cu plata, care nu pot fi schimbate in retrospectiva? Din cauza intrarii uriase a investitiilor in aceasta industrie, oamenii incearca idei complet nebune si uneori chiar bizarre pentru ca sa colecteze cit mai multi bani posibil de la investitorii naivi.

           Iar logica investitorului este destul de simpla: bitcoin este in crestere, poate ca si altceva va creste? Acesta este un proces complet normal. Tehnologia este inca in perioada de junete si in curind toata lumea va intelege pentru ce este cu folos si pentru ce e inutila. Pentru unii, insa, aceasta intelegere va creste intr-o multime de bani si timp cheltuiti in pustiu, daca nu vor intelege acest lucru de la inceput, si anume intelegerea bazelor e obligatorie pentru a putea lua decizii ferme si bine gindite in cazul investitiilor mari.
member
Activity: 113
Merit: 15
1.1. Ce este blockchain, si ce e asa de deosebit si atit de nou in aceasta tehnologie?

          In mare parte a oamenii a aflat despre blockchain, desigur, datorita lui Bitcoin - o noua moneda digitala minunata, care a inregistrat o crestere fara precedent in ultimii trei ani, si de care, dintr-odata imediat toata lumea avea nevoie dupa asta. Primul lucru pe care trebuie inteles: - este ca blockchain poate contine nu numai inregistrari despre care si citi bani are (ca exemplu, Bitcoin), ci poate contine in general orice informatie: liste, fisiere, documente, programe…

          Nu e un secret ca inca din antichitate lumea se bazeaza pe contracte, oferte si pe inregistrarile acestora. Aceasta este anume partea cea mai importanta in baza careia si functioneaza masina economica si birocratica moderna, anume ea ne protejeaza averile, pune bariere pentru intrusi, identifica participantii la procese si gestioneaza interactiunea dintre tari, organizatii, companii si oamenii obisnuiti.

          Blokchain-ul face fata acestor sarcini mult mai bine decit tot ceea ce a inventat pina acum omenirea. Acesta este un registru distribuit deschis care inregistreaza tranzactiile intre participanti mult mai eficient, verificabil si fara esecuri. Acest registru poate fi programat pentru a efectua anumite actiuni automate de care noi avem nevoie. De exemplu, el poate trimite automat 30 de monede dintr-un oarecare fond la o adresa de fiecare data cind de la aceasta adresa provin informatii utile pe o anumita tema, astfel facind posibila recompensarea automata a autorilor de texte, carti, articole de ziar si inca multe alte domenii...
         
          Deci cum putem intelege cu totii ca rata unei anumite valute fata de dolar sa prabusit? Cel mai des auzim la televizor, din ziar sau de la radio, nu? Parca totul pare destul de clar: exista schimburi, burse de valori, fonduri, exista cursuri publice ale bancilor centrale care sunt vizibile pentru toata lumea. Dar, daca sa spunem la drept, nimic nu e transparent, vreau sa spun ca unui om dea rindul nici prin cap nu-i trece cum se fac toate reglementarile si la ce manipulatii recurg traderii, bancherii si tot neamul lor, sau din ce greseala a unui oarecare bancher intra toata lumea in criza… Cum spun cei de sus de la putere, asa si ramine, iar noi credem pe cuvint, pentru ca toti au auzit deja stirile la televizor, au citit in ziar sau au auzit la radiou si toti vorbesc despre asta. Chiar daca e o minciuna, populatia intreaga o sa creada, caci nu exista nici un instrument transparent la care sa aiba cu totii acces pentru a vedea adevarul realitatii…

          Deci cum functioneaza Blockchain-ul asta?

          Sa luam un exemplu ceva mai interesant:  Sa admitem ca in timpul unui oarecare eveniment, o persoana respectabila, un Deputat binecunoscut de popor, in timp ce dicuta agresiv la tribuna in Piata Centrala a Tarii, din cauza emotiilor, pur si simplu a facut traba mare in pantaloni, si evident, toata multimea care era acolo a vazut asta, iar unii din apropiere chiar au simtit si mirosul. Si daca acolo erau mii de oameni in jurul lui, nici un televizor, ziar sau radiou nu i-ar face sa creada ca nu era nici un deputat acolo. Adica, toata lumea a vazut asta, si chiar daca nu si-au crezut ochilor, puteau in orice moment sa se intrebe unul pe celalalt, - am vazut si eu ceea ce au vazut toti? si intotdeauna e posibil si sa se asigure unde e adevarul. Fara de secrete, manipulare multime cu vesti false, - doar un adevar pentru toti indifferent de apartenenta sociala sau oarecare alte privilegii…

          In blockchain, totul cam asa si functioneaza: toata lumea vede ceea ce se intimpla si nimeni nu poate inlocui adevarul, pentru ca este acelasi pentru toata lumea si toate miscarile sunt inregistrate. In acelasi timp, nu este nevoie sa contactati un oarecare vizualizator local care pastreaza baza de date pentru a putea verifica: totul se face astfel incit toata lumea sa aiba increadere reciproc datorita acestei tehnologii care, de altfel, este deschisa - adica, toata lumea vede cum functioneaza in timp real.

          Din punct de vedere tehnic, aceasta arata cam asa. In loc sa se inregistreze toate informatiile intr-un singur loc in care toata lumea ar trebui sa aiba incredere (de exemplu, intr-o banca, pentru a intelege cine, care si cit de de multi bani are), informatiile sunt inregistrate intr-un lant de blocuri, adica asa-numitul: BLOCKCHAIN. Fiecare bloc contine o bucata din cea anterioara, astfel incit un bloc vechi nu poate fi preluat si inlocuit - acesta va deveni imediat cunoscut, deoarece lantul care merge mai departe va inceta sa se mai potriveasca. Toata aceasta economie nu este stocata doar pe unul, ci pe o mie sau o suta de mii de calculatoare in acelasi timp, de fapt, aceasta baza de date este disponibila pentru toata lumea. Si oricine o poate accesa. Cind apar unele modificari (a se vedea exemplul de mai sus: deputatul care a facut traba mare in pantaloni), informatiile despre acesta sunt inregistrate intr-o noua unitate a lantului si se raporteaza fiecarui computer - care constituie un nod de retea. Astfel, odata cu asta vine in sfirsit prosperitatea generala si integritatea. Adevarat ca aceasta prosperitate si integritate, vine, cu pretul de stocare excesiva a unei cantitati uriase de informatie si a aceleiasi cantitati uriase de operatiuni de exces…

       Daca sa vorbim si mai formal, principiile fonctionarii lantului de blocuri sunt:

     1. Blockchain este o baza de date distribuita iar regulile de accesare, stocare si adaugare a informatiilor noi in lantul de blocuri sunt stabilite doar de participanti si sunt complet deschise.

     2. Tot ce se intimpla intr-un lant de bloc descentralizat are loc intre participantii sai si direct unul cu celalalt.

     3. Gradul de divulgare a identitatii participantului este stabilit de regulile retelei. In 95% din lanturile de blocuri (de exemplu, in latul de blocuri al lui bitcoin) aveti doar o adresa, fara nume si prenume. Puteti sa dezvaluiti aceasta adresa vecinilor, dar daca nu doriti puteti sa nu-i aratati nimanui adresa. Toate tranzactiile au loc intre aceste adrese.

     4. Corectarea, schimbarea, intoarcerea sau remedierea datelor nu sunt posibile. De indata ce o operatiune este inregistrata in lantul de blocuri, este imposibil sa o stergeti - toata lumea deja a vazut-o si a memorizat-o. Inregistrarile sunt legate intre ele unua de celalalta, sunt sortate cronologic si permanent vizibile pentru toata lumea. Toate blocurile sunt conectate intr-un lant, iar pentru a schimba pe oricare dintre ele, va fi necesar de a schimba absolut totul, iar aceasta pina ce, pur si simplu nimeni nu o poate face.

          Se pare ca tehnologia BLOCKCHAIN este, in primul rind, un nou format de incredere, unde intermediarii si autoritatile devin inutili.     
member
Activity: 113
Merit: 15
Inca citeva istorioare dspre ghinion sau esec

          Primul feil "oficial", este, de asemenea, si cel mai faimos - achizitionarea a doua pizza cu bitcoin in mai 2010. Lazlo Heinich a oferit 10 mii de bitcoin pentru 2 pizze mari in valoare de 42 de dolari. Prin standardele de astazi, aceasta este de aproximativ +/- 100 milioane USD.

          Lucrul cel mai amuzant este ca multi posibili viitori milionari nu au avut parte nici macar de o pizza. Aproximativ un sfert din toti bitcoinii sunt pierduti. Scursi in cazinouri online. Furati.  Pierduti pentru totdeauna. In mod iremediabil. Iaca asa.

          Saitul cointelegraph.com a publicat o serie intreaga de revelatii, lectura fiind o placere.

          Un ghinionist a cumparat in anul 2011 - 70 bitcoin, pentru ca se interesa sau avea ca un hobby -  cyberpunk; a investit el 100 de dolari. Si tinea el bitcoinii sai pe un laptop vechi, si, desigur, la urma urmei laptopul a si murit. Ei bine, el l-a aruncat intr-un sant si cu asta tot. Si si-a amintit despre cripto-monede tocmai in 2013, cind cursul a ajuns deja la 1000 $.

          Un alt “norocos” a cumparat in 2013, 18 monede bitcoin. El a astepta cu rabdare pina cind ele se vor transforma intr-un milion - si intr-adevar, cursul crestea ca pe drojdie. El nu specula, isi controla nervii, nu lua decizii grabite. Doar ca pastra el monedele pe renumita bursa de valori japoneza Mt.Gox, care la acel moment era cea mai mare din lume - cu un decalaj urias fata de concurrentii sai. In februarie 2014, Mt.Gox pur si simplu sa inchis; support-ul nu raspundea; toti au disparut. La moment fondatorul este inca judecat: desi sustinea cs vinovatii sunt asanumitii hackerii ingrozitori, ancheta a aratat ca banii de la bursa au fost retrasi putin cite putin in decursul a mai multor ani, iar in 2014 deja nu mai exista nimic in conturile clientilor. Intre timp, Mark Karpeles, capul companiei si principalul suspect in colapsul Mt.Gox, a devenit celebru tot acest timp traind intr-un penthouse nespus de luxos in centrul orasului Tokyo, servind de regula sake si dezbracind gheise.

          In iulie 2017, o alta bursa de valori mare a fost supusa unui atak de hackeri, de data aceasta sud-coreeanul - BitHumb, s-au sustras peste un milion de dolari. BitHumb a avut o continuare amuzanta – de pe bursa s-au mai sustras inca si datele personale ale utilizatorilor sai si cineva s-a prins si in a doua capcana. Hakerii se dadeau ca sunt “angajati ai bursei BitHump” Comedia este simpla: trimeteau mesaje de instiintare din numele celor de la Bithump, ca exemplu: Bithump a fost atacat, daca dvs. ati suportat pierderi, comunicati-ne parola si noi va vom returna banii in timpul apropiat. Astfel inselau pe utilizatorii naivi si desigur avind acces la parole au directionat si banii ramasi in portofelele lor…

           Cea mai smechera poveste a unei spargeri este, desigur, ICO al startup-ului CoinDash. Acolo numarul cheii publice a portofelului pentru colectarea "investițiilor" a fost pur si simplu inlocuit direct pe site-ul companiei. Intr-adevar, de ce sa spargi unele schimburi sau burse atunci cind se poate de spart hostingu si doar sa inlocuesti adresa pentru a stringe fonduri? Asa si au facut. Raufacatorii au reusit sa culeaga 7,5 milioane de dolari, iar apoi organizatorii s-au trezit si si-u dat seama ca ceva nu era in regula. Desi ei au asigurat ca vor continua sa dezvolte proiectul oricum. Portofelele sunt anonime si, de fapt, cine a schimbat numarul cheii publice a portofelului, nu vom sti niciodata. Desi aceasta poveste nu sa terminat inca: hackerul le-a intors mai intii 10 mii de ethereum, apoi inca 10. Numarul portofelului a ramas in memoria tuturor! Fie ca hakeru le da astfel recompensa pentru munca lor, nu este exclus ca acesta sa fie intr-adevar unul dintre ei... Dar faptul dar faptul consta in aceea ca va fi dificil pentru el sa cheltuiasca banii sustrasi - cei inselati urmaresc cu mare atentie in continuare unde pleaca eterul sustras.

         Inca o istorioara scandaloasa a avut loc si cu NiceHash. Acesta este un pool minier - un loc unde utilizatorii individuali se aduna pentru la un loc ca sa mineze in comun cripto-monede. Monedele minate nu sunt platite instantaneu, dar pe portii, plus la asta acolo se mai vinde si capacitate libera. Intr-o zi frumoasa aproape 5 000 de bitcoini neplatiti si cu tot cu cei investiti au disparut. Iarasi "hackerii" au spart platforma. Site-ul a incetat sa mai lucreze pentru citeva zile, dar apoi a revenit si chiar a anunțat o recompensa pentru prinderea raufacatorilor. Le urez succese!

           Pe primul loc il voi plasa pe James Howells. Acest tip uituc, a aruncat in cosul de gunoi HDD-ul pe care a fost stocata cheia sa privata de la portofel. In asa mod 7500 de bitcoini ai sai au ajuns intr-o groapa de gunoi iar James insusi a ramas in istorie pentru totdeauna.

           Dar aceasta, in general, este clar pentru toti: cineva nu are noroc, cineva a uitat parola, unii sunt prosti. Dar se mai intimpla ca oamenii sa greseasca butoanele. Nu de mult timp in urma (chiar in fata tuturor!) La licitatia privind capacitatile miniere Hashing24 cineva a pus un BID la 2800 ghs cu 0.83 bitcoin. Problema este ca el a uitat un zerou - a vrut sa puna 0.083. Si, in loc de 1.400 de dolari pentru Contract a platit 14000 dolari (cu cursul de schimb din acel moment).
member
Activity: 113
Merit: 15
              Iata doar citeva istorioare de succes

          Christopher Koch din Norvegia a investit 150 de crone (aproximativ 27 de dolari americani), a cumparat 5000 bitcoin in 2009. El pe atunci scria o diploma pe tema criptarii si, desigur, a dat peste aceasta tehnologie chiar la prima etapa de dezvoltare cind tehnologia era abia in mugure. O astfel de achizitie semnificativa era greu de uitat, dar el a putut. Din fericire pentru sine. Si-a adus aminte de acest lucru la inceputul anului 2013. El si-a introdus parola si a vindut prima mie de bitcoin, astfel cumparindu-si un apartament minunat in centrul orasului Oslo. Acum la el totul este bine.

          Un alt norvegian Christopher Hansen, un om din IT din Trondheim, si-a vindut toate acțiunile pe care le avea si a cumparat bitcoin la mijlocul lui 2017 cu 2 800 de dolari. Toate economiile sale au fost transformate in bitcoin pina ultima crona. "Am intrat all-in", scrie curajosul. A facut x5 timp de sase luni, despre el, chiar au scris si in ziare. Nu stiu daca a inregistrat profitul. Poate ca sa si spinzurat deja dupa cadere. Sau poate a devenit si el deja un milionar. Cine stie?
          Dar au existat si tipi mai tari, care au profitat la maximum de o astfel de ocazie, astfel incit iti urca ochii pe frunte. Fratii gemeni Winklevoss, despre care toti au aflat din filmmul fascinant despre Zuckerberg, precum sa adeverit mai tirziu, ei au investit in Bitcoin 11 milioane de $ - in 2013. Vestea a venit pe 03 decembrie, atunci cind  investitia fratilor din elita Americana sa prefacut intr-un miliard de dolari. Cel mai amuzant lucru este ca, dupa numai 2 saptamini, investitia lor avea un echivalent de doua miliarde de dolari, iar o luna mai tirziu – inapoi un miliard de dolari.

          Pavel Durov (creatorul telegram),sa imbogatit  si el ca in povesti. El tot a investit in 2013, $1,5 milioane, astfel la sfirsitul anului 2017 monedele sale 2000 bitcoin aveau o valoare de peste $30 milioane.
        
          Wall Street Journal - scrie ca fondul de riscuri Founders Fund, infiintat de miliardarul Peter Thiel in 2005, a investit aproape 20 de milioane de dolari in bitcoin. Investitiile au crescut deja la sute de milioane, dar cind au fost cumparate crypto-activele, publicatia nu dezvaluie si, in general, fondul lui Peter este cam tacut. Desi unul dintre fondurile criptografice a fost lansat destul de recent - la mijlocul anului 2017. De asemenea, nu se stie daca au stabilit vre-un oarecare profit sau nu. Cel mai amuzant lucru este ca publicatia insasi, dupa ce a aparut in acest jurnal respectat in cercurile burgheze, a provocat o euforie nemaipomenita printre cumparatori, iar bitcoin a zburat din nou in sus atingind prin urmare un nou ATH.

        Deci, ce ar trebui sa invatam de la acesti oligarhi? Bineinteles, repartizarea activelor pe clase. Nu demult vazusem o secventa video de la un canal popular in Youtube unde un oarecare individ investeste 52 Bitcoin in diferite cripto-active, si considera ca investitiile sale prin actiunile pe care le efectueaza vor avea un efect de magie. Eu consider asa: - daca in urma cu doi ani, cineva din dvs. detinea 52 Bitcoin, nu conteaza, investesti in ceva sau nu: aceste active au crescut deja de cincizeci de ori in acest timp! Ei bine, OK, poate le-ati raspindit in diferite crypto-active ca: Ethereum, ZCash Ripple si altele, astfel inmultind nu de 50 de ori, dar de 52 de ori. Acum, va ramine doar sa va bucurati! Dar oricum trebuie sa intelegem ca crypto-moneda a devenit deja o clasa de active separata si ar fi un pic ciudat sa nu folositi acest activ in portofoliul dumneavoastra de investitii. Daca il aveti, desigur.
member
Activity: 113
Merit: 15
            Deci o sa incep cu HYPE-ul din 2017

          Probabil ati auzit sau poate chiar ati fost martor cind Bitcoin se evalua la un pret de 8 mii! De 15 mii! A ajuns si pina la 17, 18, si chiar si pina la 20 de mii de dolari. Si acum din nou cu 8, 7, 6 mii sau chiar mai jos! Baietii simpli ca mine si voi, pot doar sa-si muste coatele, in timp ce cripto-oligarhii se imbogatesc in mod fabulos. Din cind in cind, tot mai apar vesti despre noi milionari si chiar miliardari.

          Intr-adevar, anul 2017 a devenit un an de succes pentru cripto-monede: am vazut o crestere ireala, articole in ziare, declaratii ale bancherilor, interdictii ale bancilor centrale, milioane si miliarde investite si canadianul Vitalik Buterin cu platforma sa inovativa Ethereum care a facut ravagii in toata lumea cripto...

          Timp de un an bitcoin s-a umflat de aproape 20 de ori! Totusi, apoi, a cazut. Toata lumea imediat a inceput sa strige in gura mare ca acesta e un balon, MMM piramida si o escrocherie, dar in sinea lor regretau ca nu au cumparat bitcoin cu trei mii; dorinta au avut; au vrut; dar din anumite motive nu au cumparat. Desi sanse au fost: inceputul anului cu 1000 de dolari, apoi bitcoin s-a scurs la 770 de dolari, apoi de la 1.250 de dolari a cazut la 900 de dolari, mai in scurt, posibilitati de a cumpara de mai multe ori au fost. Dar nu au facut-o.

          Ei bine, totu-i clar aici, doar ca nu a fost doar bitcoin care a crescut. Asa cum sa adeveritit, el inca mai are si prieteni ca: Ethereum, LiteCoin, Ripple, Dash, Monero, ZCash ... si toate aceste monede cresteau ca pe drojdii, la un moment dat capitalizarea totala a crypto-valutei a depasit chiar pretul Facebookului. In 2017, capitalizarea totala a crypto-monedelor a crescut de 30 de ori fata de perioadele precedente a anilor trecuti.

          Apoi, dintr-o data toti au inceput sa se ocupe cu mineritul. Placile video pur si simplu dispareau din magazine (un an ghinionist pentru gameri). De ce? De ce toti deodata aveau nevoie de ele? Cum se poate de obtinut bani cu ajutorul calculatorului? Cum este posibil asa ceva? De ce nu ne-a spus nimeni mai inainte despre asta? La urma urmei, avem cu totii calculatoare de pe la 13 ani!

          Apoi toti in cor, brusc au inceput sa vorbeasca despre ICO – ce mai e si asta? oamenii colecteaza cripto-monede, scriu niste foi albe (Whitepapper) si hartii de parcurs (Road Map), isi publica tokenii - ce mai este si asta? Pentru ce? De ce sunt atit de multi? La inceputul anului 2017, ICO se publica cite una pe saptamina, la sfirsit de an erau deja cite 10 bucati pe zi. Atunci China le-au interzis, iar Japonia le-au permis. Si apoi, a fost invers. Dar unde sunt banii?!

           Aleksandr Lukasenko la sfirsitul anului in general a declarant ca: - de acum inainte cripto-monedele in Belorusia sunt absolut legale, iar afacerile asociate cu acestea sunt salutate de catre Presedintele tarii insusi.

          Daca mai pe scurt, - au fost multe evenimente. In primul rind, fratii gemeni Winkelwoss nu au putut obtine permisiunea de a crea o bursa de valori sau un fond Bitcoin - autoritatile americane de reglementare (SEC) le-a spus ca asta este imposibil. Bitcoin-ul de durere a cazut, dar si-a revenit repede inapoi. In aprilie, japonezii au permis brusc platile si tranzactiile cu Bitcoin in toata tara - acum el este considerat ca o moneda obisnuita la egal cu Yen-ul. Desi aceasta nu a ajutat prea mult la cresterea cursului bitcoin, fapt ce pare destul de ciudat: asta de facto a fost prima recunoastere a crypto-monedei la nivel de stat.

          In mai-iunie, un nou erou al cripto-lumii: - Ethereum - a sarit din tufis, si a sarit atat de tare incit era aproape de a depasi capitalizarea Bitcoin. La sfirsitul verii a devenit clar faptul ca bitcoin cucerește popularitatea lumii, dar este inca plin de trucuri: ba el se impartea in bucati (ar fi mai exact sa spun ca a aparut "BitcoinCash" ca urmare a unui fork si apoi au mai aparut si alte fork-uri), ba devine clar ca tranzactiile sunt foarte scumpe.... Dar cursul nu a avut de suferit din aceasta cauza, ci dimpotriva a continuat sa creasca nebuneste.

          In septembrie, o alta lovitura asupra cripto-monedei a fost facuta de China, care a interzis ICO si comercializarea de crypto-monede pe teritoriul sau. Ca urmare rata bitcoinului a scazut aproape de doua ori in citeva zile . Dar in decembrie sa produs un miracol, desi era de mult timp asteptat: - Bursele americane au inceput sa tranzactioneze contractele futures bitcoin. Ceea ce a permis chiar si Bancilor sa investeasca in bitcoin. Desi eu de mult banuiam ca bancile si investitorii mari deja intrase in joc cu sume destul de mari prin intermediul numeroaselor capitaluri de risc si a fondurilor de crypto-monede, care, de asemenea, in 2017 le puteai vedea in majoritatea banerelor de publicitate din reteaua internet. Asa si a fost…

          Se pare ca cripto-monedele, in general, si bitcoin in particular devin o parte integranta a sistemului financiar mondial, ceea ce inseamna ca deja a venit timpul ca toata lumea sa invete si sa studieze mai detaliat aceasta ramura. Eu vin aici cu niste articole care vor dezvalui acest fenomen la toata lumea intr-un limbaj cit mai explicit.
member
Activity: 113
Merit: 15
                                                                                    O mica introducere
          Cel mai probabil, deja ati auzi cu totii despre crypto-monede si in special despre Bitcoin. Cineva crede ca aparitia lui Bitcoin in importanta sa, este comparabila cu aparitia internetului. Altcineva spune ca e un balon umflat sau striga ca e o piramida. Nu demult timp in urma, acest subiect se discuta chiar si prin emisiuni pe la televizor. Oamenii adesea cauta ce este cripto-moneda in Google si Youtube, si de cele mai dese ori dau peste stiri si articole publicate inca din anul trecut sau si mai inainte, materialul e greu de asimilat pentru un nou venit in aceasta comunitate, trebuie sa filtreze gramezi enorme de informatie, care in mare parte e o agitatie, un hype, sau deja nu e actuala ori nu se gaseste intr-o ordine care ar fi usor de asimilat, nu se poate de inteles de unde totul se incepe si unde se termina... Deci eu deja nu mai pot ramane de-o parte, am studiat aceasta ramura a acestei noi industrii mai indeaproape, si-n lung, si-n lat, si-n jos, si-n sus, si de mijloc am dat, astfel am aflat multe lucruri noi despre care inainte nici nu banuiam ca exista, si aici am decis sa impartasesc conostintele mele in forma unui mic ghid (ghidul ghidurilor) care va contine o materie cit mai calitativa si care va fi impartita in mai multe capitole cu multe puncte si subpuncte, sper ca pentru unii va fi o adevarata descoperire.

          Conținutul acestui ghid va fi publicat treptat si in corespondenta cu ordinea in care este aranjat cuprinsul, fiecare punct si subpunct din cuprinsul acestei postari va fi inzestrat cu un hiperlink pentru a facilita navigarea prin continutul acestui mic ghid, iar postarile vor fi publicate in decursul a citor-va saptamini.

Totul ce trebuie sa stie fiecare membru nou venit in lumea cripto

           Introducere
                 HYIP-ul din 2017
                 Citeva istorioare de succes
                 Inca Citeva istorioare dspre ghinion sau esecuri


            1. Ce este Blockchain?
      1.1. Ce este blockchain, si ce este asa de deosebit si atit de nou in aceasta tehnologie?
      1.2. De ce avem nevoie de Blockchain si la ce e bun?
      1.3. Cum functioneaza Blockchain-ul, si ce trebuie sa stim despre el?
      1.4. De ce in prezent tehnologia blockchain inca nu functioneaza asa de bine cum ne-ar placea tuturor?
      1.5. Hackerii si banditii oricum, ne vor fura, cum sa ne securizam criptoactivele?


            2. Diferite proiecte bazate pe Blockchain: Bitcoin si restul
      2.1. Bitcoin: De unde a venit, cum a aparut, si spre ce mergem?
      2.2. Monero (XMR), Dash (DASH), ZCash (ZEC), Ripple (XRP)...
      2.3. Platforme: Ethereum (ETH), Waves (WAVES), Qtum (QTUM), Neo (NEO), Ethereum Classic (ETC)
      2.4. Despre identitate si drepturi de autor
      2.5. Descentralizarea si consolidarea resurselor


            3. Infrastructura: De unde sa cumparam, unde si cum sa pastram crypto-activele?
      3.1. Portofelele cripto si trucurile lor murdare
      3.2. Cripto-bursele, impreuna cu toate caracteristicile si smecheriile lor
      3.3  Puncte de schimb (Exchange)
      3.4. Blockchain-exploratorii si altele
      3.5. Despre minerit
      3.6. Reglementarea de catre state


            4. ICO: Cum se nasc noile proiecte pe Blockchain?
      4.1. Istoria aparitiei proiectelor ICO
      4.2. Mecanismul de functionare
      4.3. Cum sa participam intr-un ICO?
      4.4. De ce mai inainte era bine, dar acum nu-i prea good?
      4.5. Diferite inselatorii la care recurg escrocii pentru a pacali investitorii in ICO
      4.6. In ce ICO poate fi riscant sa facem investitii?
      4.7. Atitudinile ascunse ale autoritatilor de reglementare
      4.8. Ce se poate intimpla in continuare? (presupunere)

            5. Crypto-strategie: Cum sa fim,sau cum ar trebui sa procedam?
      5.1. Investitiile in cripto-monede
      5.2. Iarasi despre minerit
      5.3. ICO
      5.4. Freelancing
      5.5. Construirea unei infrastructuri
      5.6. Inselatoria secolului
      5.7. Cind sa cumparam si cind sa vindem?


            Incheiere
                  Concluzie
                  Notiunile si termenii utilizati in lumea cripto
                  TOP-25 cei mai raspindititi termeni in lumea cripto
                  Citeva cuvinte despre cele mai populare Cripto-valute
                  Link-uri utile
Jump to: