Author

Topic: TÜBİTAK beğenmedi, onlar dünya şampiyonu oldu (Read 252 times)

jr. member
Activity: 168
Merit: 1
İçine etmedikleri herhangi bir kurum kaldı mı zaten? başına işi bilen adam koymazlarsa bu projeler yerine dine gelen erik projeleri falan seçilir.
member
Activity: 308
Merit: 10
hoşaf yapılsın Cheesy bol bol hoşaf içelim.Adamlar robotik kol yapmış gidip hoşafı seçen kafa nasıl bir kafadır.
sr. member
Activity: 672
Merit: 251
Bu tübitak jurisi kimlerden oluşuyor çok merak ediyorum. Saçma sapan projeleri beğeniyorlar ama bu öğrencilerin yaptığı gibi devrimsel projeleri beğenmiyorlar. Nasıl bir kafadır bu anlayan beri gelsin.
jr. member
Activity: 196
Merit: 4
Bu tip olayların hepsinden sonra nedense sadece "ne de olsa Türkiye'de yaşıyoruz, burası Türkiye" demekten sıkıldım artık.
Böyle böyle gelişmiş ülkelerin arasına katılacağız artık.
jr. member
Activity: 196
Merit: 2
hayvanat bahçesinin müdürü rant görememiş demek ki projede.

Bu projeyi yapanlar bilim üstüne çok çalışıyor. Asıl problem orada. Türkiye'de bir projenin değerli olabilmesi için içinde Allah kitap olması gerekiyor
jr. member
Activity: 161
Merit: 1
Gidin Amerikada okuyun çalışın çocuklar, aklınız varsa dönmeyin buralara...
jr. member
Activity: 124
Merit: 4
Basit ama etkili bir proje. Helal olsun çocuklara.
newbie
Activity: 28
Merit: 0
hayvanat bahçesinin müdürü rant görememiş demek ki projede.
jr. member
Activity: 196
Merit: 1
Ar-ge birimine gönderilmenin kızağa çekilmek, pasifize edilmek anlamına geldiği bir ülkede bunlar normal. Matbaanın yüzyıllarca günah diyerek getirilmediği zihniyet gücünü arttırarak varlığını sürdürüyor. Dünyanın bilimsel gelişimine gerçek anlamda 1 gramlık katkısı olmuş müslüman ülke bulamazsınız, çünkü ana fikir şu: düşünme, sorgulama, körü körüne inan, sana söylenileni yap.

onlar hala matematiği müslümanlar geliştirdi 0 rakamını biz bulduk. Tıbbi konularda müslümanların yazdığı kitaplar okutuluyor avrupada kafasındalar. Geçmişte bir şeyler yapmış olabiliriz şimdiyi geçmişle yaşayamayız ki.
legendary
Activity: 2646
Merit: 1333
Ar-ge birimine gönderilmenin kızağa çekilmek, pasifize edilmek anlamına geldiği bir ülkede bunlar normal. Matbaanın yüzyıllarca günah diyerek getirilmediği zihniyet gücünü arttırarak varlığını sürdürüyor. Dünyanın bilimsel gelişimine gerçek anlamda 1 gramlık katkısı olmuş müslüman ülke bulamazsınız, çünkü ana fikir şu: düşünme, sorgulama, körü körüne inan, sana söylenileni yap.
newbie
Activity: 92
Merit: 0
Bu tubitak'ın başına geçirdikleri adamı ben bakkalım olsa bakkalın kasasına koymam. Bu adamlar hangi akla hizmet kadroları bu şekilde doldurmuşlar ise artık. Böyle sonuçların doğması gayet normal.
full member
Activity: 616
Merit: 118
kurumların içini boşaltırsan olacağı budur hocam ne olacaktı ya
full member
Activity: 434
Merit: 112
aslında ülkemizden projede çıkıyor. Lise öğrencileri dahil bir çok proje üretiyorlar fakat o projeleri değerlendirebilecek ve önünü açabilecek bir kuruluşumuz maalesef yok. Onlarda daha bu çocuk yaşlarına kendilerine kapı açan ülkelere gidiyorlar. Biz duayla sebze falan yetiştirelim.
jr. member
Activity: 196
Merit: 1
e tübitakın başındada hep millet düşmanı fetöcüler vardı şimdi nasıl bilmiyorum

eski ile yeninin hiç bir farkı yok. Millet düşmanı diyerek şimdikilere laf söylemem ama eksiden de bu devlete bir hayrı yoktu şimdi de hayrı yok.
newbie
Activity: 5
Merit: 0
e tübitakın başındada hep millet düşmanı fetöcüler vardı şimdi nasıl bilmiyorum
jr. member
Activity: 109
Merit: 1
bu 1 değil iki değil son 2 yılda bile en az 10 tane projeyi bu şekilde kaybettik. Projeyi kaybettiğimiz önemli değil yenisi de yapılır ama o projeyi üreten insanlarımızı da kaybediyoruz.
member
Activity: 378
Merit: 14
Gençler sizinde hiç kafanız çalışmıyormuş. Ne işiniz var karides ve yengeç kabuğu ile? Şeker hastalarının yaraları için o bantları hocaya üfletseydiniz kesin birinci olurdunuz. Okunmuş bant Cheesy
sr. member
Activity: 616
Merit: 281
Hayvanat bahçesi müdürünü tübitak a başkan yaparsak daha ne bekliyoruz ki ? Millet uzaya gidiyor biz mağma ya ineceğiz inşallah.
jr. member
Activity: 74
Merit: 1
Subhaneke okunarak daha hızlı büyümesi sağlanan bitki projesi vardı bir ara. Gayet başarılı bir projeydi o aslında.  Smiley
Bu projelerin yanında yara bandı da ne işe yarayacakmış zaten 10 tanesi 1 liraya satılıyor her tarafta.  Grin
member
Activity: 238
Merit: 10
içine bir hoparlör koyup ezan okuyan bir kutu yapsalarmış kesin birinci olurdu veya bir pusula koysalardı da kıbleyi gösterselerdi üstüne burs bile alırlardı.
member
Activity: 252
Merit: 10
Sen bilimle argeyle uğraşan insanlarının değerini bilme yurtdışına gitsinler, sen sanayicine, çiftçine değer verme üretim yapmasınlar sonra da vay efendim bizi sevmiyorlar bizim üstümüzde oyunlar oynuyorlar.
member
Activity: 252
Merit: 10
2 yıl öncesinden gelen bir haber ama sistem aynı sistem değişen bir şey yok. Aynı şekilde tubitak'ın bundan bir bok olmaz dediği projeler dünyada 1. olmaya devam ediyor.

TÜBİTAK’ın bölge sergisine dahi çağrılmayan projeyi ABD’deki Genius Olimpiyatları’na gönderen gençler, 2 bin 450 proje arasından dünya 1’incisi olarak döndü

Antalya TED Koleji’nden 10. sınıf öğrencisi Mehmet Can Dursun ile 11. sınıf öğrencisi İrfan Efe Boztepe, şeker hastalarının iyileş- meyen yaraları için atık yengeç ve karides kabuklarından yara bandı üretti. Projelerini TÜBİ- TAK’ın lise öğrencileri için düzenlediği bilim yarışmasına yolladılar. Ancak TÜBİTAK bölge jürisi, geçtiğimiz ocak ayında yaptığı değerlendirme toplantısında projeyi beğenmedi ve bölge sergisine bile çağırmadı.

ABD’DEN BURSLU DAVET

Ancak iki liseli genç yılmadı, aynı projeyi ABD’deki Genius Olimpiyatları’na gönderdi. Ve atık yengeç-karides kabuklarından yara bandı, 54 ülkeden 2 bin 450 proje ile girdiği yarıştan dünya birincisi olarak çıktı. Üstelik Oswego New York Eyalet Üniversitesi de yıllık 10 bin dolar burs vererek gençleri eğitimlerini burada sürdürmeye davet etti.

ÇOK ÜZÜLMÜŞTÜK’

TÜBİTAK’ın beğenmediği projenin dünya şampiyonu olmasından büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Mehmet Can Dursun ile İrfan Efe Boztepe “TÜBİTAK projemizi beğenmeyip, bölge sergisine bile çağırmadığında çok üzülmüştük. Çünkü güzel bir proje yapmıştık. Hazırladığımız yara örtüsünü denemiş ve iyileştirici özelliğini test etmiştik. TÜBİTAK beğenmedi ama ABD’den şampiyonluk aldık. Keşke kendi ülkemizde de beğenilseydik” dedi.

‘KRİTERLERİ BİLE ANLAYAMADIK’

Projenin danışmanı kimya öğretmeni Gülay Demirci ise şampiyonluk öyküsünü şöyle anlattı: “TÜBİTAK’ın proje yarışmasına baş- vurduk. Türkiye’yi 12 bölgeye ayırarak projeler kabul ediliyordu. Biz Konya bölgesinden katıldık. En başta elendik, beğenilmedik, değerlendirme kriterlerini bile anlamadık. Zaten neden elendiğinizi açıklamıyorlar. Sadece seçilemediğinizi söylüyorlar. Çocuklar çok üzüldü ama ABD’de dünya şampiyonu oldular. Üstelik burslu okumaya ABD’ye davet edildiler.”

Mehmet Can Dursun (solda) ve İrfan Efe Boztepe (sağda), öğretmenleri Gülay Demirci’nin danışmanlığında hayata geçirdikleri projeyle dünya 1’incisi oldu.

DİĞER PROJE DE 3’ÜNCÜ OLDU

Lise öğrencileri arasında çevre konuları ile ilgili uluslararası proje yarışması olan Genius Olimpiyatları SUNY Oswego Üniversitesi tarafından bu yıl 6’ncı kez 5 ayrı kategoride düzenlendi. TED Antalya Koleji bu yarışmaya iki projeyle başvurdu. Yara bandının bilim dalında dünya birinciliği aldığı yarış- mada Baran Başkan ve Ata Özlük tarafından hazırlanan elektromanyetik dalgaları kalkanlayan nano lif projesi ise dünya üçüncüsü oldu. Oswego New York Eyalet Üniversitesi 4 öğrenciyi de yıllık 10 bin dolar bursla üniversitede okumak üzere davet etti.

'IRAK SAVAŞINDAKİ YARALI ASKERLERDEN ETKİLENDİK'

Öğrenciler bu projeyi neden ve nasıl yaptıklarını şöyle anlattı: “Irak savaşı sırasında askerlerin kanayan yaralarına kitosan tozu serpip kanamayı durdurduklarını okumuştuk. Bu da yengeç gibi kabuklu hayvanlarda olan bir madde. Biz bunu polilaktik asit ile birleştirdik. Bu asit yorulunca vücuttan çıkan bir asit yani insana yabancı değil. Bu yara bandı da özellikle şeker hastalarının kapanmayan yaraları ile yanık yaralarında kullanılacak. Çünkü açık yara mikrop kapıyor, kapatınca da iyileşmiyor. Bu bant hava geçirici ve çözünür özellikte...”

https://www.haberturk.com/gundem/haber/1258992-tubitak-begenmedi-onlar-dunya-sampiyonu-oldu
Jump to: