Author

Topic: Tüm ilaçlara yüzde 12.10 zam yapıldı (Read 166 times)

hero member
Activity: 1680
Merit: 529
February 20, 2020, 02:47:14 PM
#6
Doktora gitmek bile suç oldu neredeyse artık korkar olduk çünkü her gittiğimizde bir iki ilaç yazsa 30-40 tl para ödüyoruz sanki sigortalı değiliz gibi birde zam yapılıyor işe bak asgari ücret ile geçinmek bu ülkede çok zor hakikaten başka bir şey değil.
legendary
Activity: 2324
Merit: 1176
February 20, 2020, 12:56:26 PM
#5
Bu ay gelmiş 577 TL doğalgaz 187 elektrik 58 su 64 aidat 900 kira 64 internet 54 telefon 45 hanımın telefon  1949 TL yapıyor birikimi geç yaşamak için bile asgari ücretle çalışan birine kalan miktar 375 TL bunun içinde sağlık giderleri ilaçlar mutfak masrafı pazar harcaması dahil değil. Gerçekten çok zor şuan durumumuz. Çok fazla zam gelmiş durumda geçen seneye göre doğalgaza yüzde 60-80 arası elektriğe de yüzde 80 civarı sanırım zam gelmişti belediye de sağolsun suyun tonajına 3 misli zam yaptı . İlaçlar eksikti bir zam gelmeyen onlar da geldi ciddi manada ülkede minimum ücret 3000 TL üstü olmalı... ve iki kişilik aile giderleri bunlar yarın çocuk olursa hesap daha da karışacak. Allah hepimizin yardımcısı olsun
legendary
Activity: 2366
Merit: 2594
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
February 20, 2020, 12:14:45 PM
#4
Sanırım muayene ücreti ve reçete katılım ücreti falan da zamlanmış. Bu ay 2 muayeneye gitmiştim; 20 TL borç çıktı. Artı başka ücretler de var elbette... Sürekli aynı ilacı kullanmadığımdan aldığımın zamlı olup olmadığını bilmiyorum henüz. %12 oldukça yüksek bir oran. Bin lirayı geçen fiyatlarda ilaç kullananlar var sonuçta. SGK karşılasa bile ücret ödeniyor. Hasta olan anlar bu zamların etkilerini.

2 Muayene ücreti değildir hocam o bazen sisteme geç yükleniyor v.b. 6-7 ay öncesinin bile olabilir içinde. Zam gelmedi onlara aile hekimi 3 tl, devlet hastanesi 8 tl, üniversite 9 tl. Ama ilaç katkı paylarında fark edecektir. İlac tutarına eklenmiş %12 aynı oranda onlara da eklenmiş oluyor. Eczacı değilim ama ailede var nöbet v.b. yardıma gidiyorum arada. 100-200 tl muayene ücreti birikmiş ilaçlar ucuzsa reçeteyi işletmeden alan yada almadan giden çok oluyor.

Yapılan yanlış hamleler sonucu büyük bir kambura dönüştü bu iş. Muhtemelen bugün emekliliğine 15-20 sene olanlar sistemin çökmesinden dolayı emekliliği göremeyecek yada çok daha tırpanlanmış bir emeklilik görecek. Bence normal vergiler dışında hiç kimse eğitim, sağlık gibi zorunlu ihtiyaçlar için 1 kuruş dahi ödememeli ama aynı elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedelleri gibi devlet kasasında yaratılan kayıp kaçakların bedelini de yanlış politikalarla birleştirip önümüze koyuyorlar.

Bizdeki yöneticiye tapma zihniyeti değişmedikçe, halkın zihninde yöneticiler lütuf eden rolünden çıkıp sadece yapması gereken işi yapan kişilere dönüşmedikçe o koltuklar için savaşlar ve o koltukların yüksek getirileri devam edecek.
legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
February 19, 2020, 03:54:01 PM
#3
Sanırım muayene ücreti ve reçete katılım ücreti falan da zamlanmış. Bu ay 2 muayeneye gitmiştim; 20 TL borç çıktı. Artı başka ücretler de var elbette... Sürekli aynı ilacı kullanmadığımdan aldığımın zamlı olup olmadığını bilmiyorum henüz. %12 oldukça yüksek bir oran. Bin lirayı geçen fiyatlarda ilaç kullananlar var sonuçta. SGK karşılasa bile ücret ödeniyor. Hasta olan anlar bu zamların etkilerini.
legendary
Activity: 2366
Merit: 2594
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
February 19, 2020, 03:27:19 AM
#2
Hocam sektörü bilmeyen bir kişinin bu zam oranını çok görmesi doğal nedenlerini ve sistemin çalışmasını yazayım.

Devlet kendisi ile ilaç şirketleri arasındaki dolar kurunu piyasadakinden farklı belirliyor. Geçen seneye kadar doların ve euronun çılgın artışlarında bu oranı neredeyse değiştirmedi. Bir ara 2018'de dolar 6,40 lara vurduğunda devletin belirlediği oran 2.40 civarıydı yanlış hatırlamıyorsam.

İlaç şirketleri açısından sonucu şuydu 1 dolarlık ürünü yarım doların altında satmak istemediler devlete, öte yandan da sgk türkiyedeki neredeyse tek müşteri ve en büyük müşteri reçeteli ilaçlar için.

Devlet açısından sonucu şuydu kısabilen ilaç şirketleri kısabildikleri kadar fiyatı kıstılar. Doktor ve eczacıya ayırdıkları tanıtım olaylarını kısıtladılar işçi çıkardılar ama sgk alabildiği ilaçları daha ucuza aldı.  

Halk açısından sonucu ise trajikti. Eczaneye gidip çok yaygın basit ilaçların bile olmadığını gördünüz. Bu dönemdeki stokçular var muhabbetini hatırlarsınız Smiley Evet stokçu da vardı ama bunlar eczacılar değil ilaçları üretim ücretinden bile ucuza elde eden sistem içerisinde gücü olan karaborsacılardı. Buradan ucuza çektikleri ilaçları götürüp yurtdışında okuttular. Bunların kimler yada kim olabileceğini tahmin ediyorsunuzdur Smiley Televizyonlar eczacılar stok yapıyor geyiğine girdi hatta bir kaç eczaneye baskın düzenlendi yalandan. Bir eczacı elinde olan ilacı neden satmak istemesin ? Kara borsa satma olasılığı zaten yok çünkü eczaneye giren ilaçlar karekod sistemiyle takip altındadır. Bazı ico hikayelerinde de ilaç takip sistemi geliştireceğiz diyen projeler buna dayanır zaten.

Artık işler öyle bir noktaya gelmeye başladı ki ilaç girmemeye, üretilmemeye başladı. Geçen sene bunun üzerine dolar kurunda yanlış hatırlamıyorsam yine %25'lik bir artışta anlaştılar. Bu sene de %12'lik bir artışta anlaşıldı. Yani o gördüğünüz bütün piyasaları etkilemiş olan dolar kuru artışının ilaca gecikmeli yansımasıdır.

Edit: Hazır dalmışken bir iki küçük yanlıştan bahsedeyim. Alınması zorunlu olan hayati önem taşıyan ilaçlar bile yoka giriyor. Adam o ilaç olmassa yaşayamayacak ama bu esnada sgk ilaç şirketleriyle pazarlık halinde olduğu için ilacına ulaşamıyor. Zam tarihinden bir kaç ay öncesinde ekstra yokluk dönemi oluşuyor. Şirketler zam geleceğini bildiği için depolara mal vermiyor. Depolar elindeki malı eczacıya vermek istemiyor v.b. Sonuç olarak insan hayatının bizim gibi değersiz olduğu ülkelerde bir kaç kişi feda edilebilir olarak görünüyor bu pazarlık sürecinde.

İlaç hükümetin gider kanalı, gelir kanalı değil elinde olsa %80-90 fiyatları aşağı çekmek ister. Ama dolar kuru onların yarattığı bir problem, problemin temel sebebi de teknolojiye değil de tüm yatırımın inşaata gitmesi. Alt sebeplere girip konuyu daha fazla dağıtmak istemiyorum. İlacın fiyatı %12 artınca doğal olarak bizden yapılan kesinti de artıyor ödeme oranlarından dolayı.
legendary
Activity: 2156
Merit: 1518
February 19, 2020, 02:34:41 AM
#1
Quote
Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun 14 Şubat 2020 tarihli Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nda; tıbbi ilaçlara yüzde 12.10 zam yapıldı. Zamlı tarife 19 Şubat çarşamba gününden itibaren geçerli olacak.

Uzun zamandır borçlardan dolayı sağlık güvencesini ödeyemiyordum ancak zaman geçti bu süreçte herşeye para veriyordum şimdi sigortam çalışıyor ancak yine para veriyorum üstüne %12,10 zam hımm çok iyi. bu sağlık güvencesi ne işe yarar oldu?


Jump to: