Author

Topic: Türkiye Benim Yüzümden Bu Halde! (Read 246 times)

KTM
jr. member
Activity: 158
Merit: 1
August 24, 2018, 04:41:37 PM
#16
Ben 22 yaşındayım öğrenciyim ülkenin benim yüzünden bu halde olduğunu düşünmüyorum üstüme düşen sorumlulukları şuana kadar yerine getirdim ve bundan sonrada getireceğim yazı için teşekkürler
newbie
Activity: 54
Merit: 0
August 24, 2018, 03:47:57 PM
#15
Güzel bir yazıydı paylaşımın için beni motive etti açıkcası başkalarınada bu yazı dokunmuştur diye umut ediyorum şuan başkalarına laf atmayı bırakıp iktidar vs her ne olursa olsun ülkemiz için bir şeyler yapmalıyız kim hangi sektöre yöneldiyse orda
newbie
Activity: 56
Merit: 0
August 24, 2018, 03:33:07 PM
#14
güzel yazı olmuş. size bir örnek vereyim. gereksiz antibiyotik kullanmak bakterileri güçlendirir. siz bilinçli olsanız, gereksiz kullanmasanız bile başkasının bünyesinde güçlenen bakteri size bulaştığında da güçlüdür ve sizi daha fazla hasta eder, belki de öldürür. bazen ne yapsanız kafi gelmez.
member
Activity: 476
Merit: 31
August 24, 2018, 11:34:13 AM
#13
hocam merhabalar yazı güzel. bir çivi bir nalı bir nal bir atı bir at bir yiğidi bir yiğit bir memleketi kurtarır diye boşuna dememişler aslında biraz da oto kontrol halinde öz eleştiri yapmamız lazım
member
Activity: 294
Merit: 11
August 24, 2018, 11:19:53 AM
#12
Bir çomarın ya da ergenin feryadı. Kahvelere git seviye bu zaten en fazla konuşulan konular bunlar. Hadi abicim r10 diyorsunuz gidin çomçomların bol olduğu yerde konuşun bunları. Ayrıca konu altcoins bölümüne değil ekonomi bölümüne açılmalıydı.

Doğru bilgileri açıklamaya gerek bile yok. Gurbetçiler için ''böyök Türkiye'' geliyor açın ülkenin önünü.
member
Activity: 238
Merit: 14
August 24, 2018, 09:20:26 AM
#11
Gelinen bu noktada yöneticilerimizin katkısı çok büyük elbette yapılan yatırımlar sadece tüketmek üzerine oluşturuldu. Bizim milletimiz üretmek üzerine yapılan hiç bir etkinliği tüketmek kadar sevmez. Tüketim üzerine kurulu ekonomiler bir gün batmaya mahkumdur.
legendary
Activity: 2128
Merit: 1657
August 24, 2018, 08:54:40 AM
#10
Maalesef Türkiye'de hükümetler, ki bu AKP döneminin öncesini de kapsıyor, çok partili döneme geçildiğinden beri dış politika ve ekonomide tam
bağımsız ve rekabetçi bir program sergileyemediler. Bunun çeşitli sebepleri var ama gelinen noktada vatandaşını 5. sınıf insan yerine koyarak
ayakta kalmaya çalışan geri kalmış bir ülkeyle karşı karşıyayız.

Senin kişi başı milli gelirin Avrupa ve ABD'nin 5'te biriyse, ama modern yaşamın bütün kaliteli teknolojik ürünlerinde (Araba, Elektronik vs.) yabancı vatandaşlara nazaran acımasız vergilerle 3-4x fiyat ödüyorsan, bunun adı modern köleliktir ve tarihin en büyük medeniyetlerinden olan Türk toplumunun bu rezil sisteme isyan edip değiştirmesi gerekir.
newbie
Activity: 70
Merit: 0
August 24, 2018, 08:41:19 AM
#9
Ülke 15 yıldır değil 1950'den beri bu halde. Akp tek başına bu hale getirmedi sadece tüy dikti. O para bolluğunda ülkenin makus talihini değiştirebilirdi inanılmaz büyük bir fırsattı ama değerlendirmedi.
full member
Activity: 420
Merit: 100
August 11, 2018, 09:29:28 AM
#8
icraatları ben mi yapıyorum, eğitim kalitesinden ben mi sorumluyum, ülkenin geleceğini ben mi planlıyorum, sade ve işini gereği gibi yapan bir vatandaş olarak neden ben üstüme alınayım.
full member
Activity: 406
Merit: 101
August 11, 2018, 09:10:13 AM
#7
bireysel olarak ne kadar kaliteli işler çıkartsan da ülken buna engel olur.
geçenlerde youtube de zaplarken ali sabancının birkaç videosunu izledim, chobani yoğurtları ile ilgili olan videosu. adam diyor ki chobani kurulduğu sıralar bizim de istanbulda bir yoğurt fabrikamız vardı, bizimki 5 yıl sonunda kapandı diğeri ise (chobani) tüm amerikaya yayıldı diyor.
chobani nin kurucusunun da bir panel konuşmasının videosunu izledim, adamın amerikada yararlanmadığı destek kalmamış ve videoda diyor ki ben bu işi amerikada değil de türkiyede yapsaydım büyüyemezdim diyor.

yani olay dönüp dolaşıp şuraya çıkıyor. türkiyede vatandaş ya da girişimci ne kadar vizyon sahibi olsa da ne kadar büyük düşünse de vizyonsuz yöneticiler sayesinde kendi sınırlarını aşamaz.
bu arada bu başlığın alternatif kripto paralarla ne ilgisi var ya? yanlış yere açılmış Cheesy
hero member
Activity: 1400
Merit: 569
August 11, 2018, 09:08:21 AM
#6
Özet: Berat Albayrak'ın yaptığı yeni ekonomi modeline benziyor. Dinliyorsun, dinliyorsun sonuç bir türlü gelmiyor.

Bu aralar bir de, bu tarz yaklaşım moda oldu. Sanki tüm ekonomiyi inşaat sektörü üzerine kurgulayıp, müteahhitleri zengin eden bendim. Suçlu ben filan değilim, suçlu bizzat bu sistem ve devlettir.

Şimdi sen oturup bir oyun yazdın, internette koydun baktın 2000-3000 geliyor aylık, giriş için güzel dedin. Sonra bir baktın, sizin mahallede okumayıp, inşaatçı olan arkadaşın müteahhit olmuş ve son model bir arabaya biniyor. Hatta gelip sana "Alyattes sen de okudun ama boşa" diyebiliyor. Buna bu lafı kim dediriyor, ben ve benim yaptıklarım mı? hayır. Bu devlet ve sistem dedirtiyor.

Kurumsal yerde çalışıp, götünü yırtıp 10 senede bir ev sahibi olabiliyorken, konuşmaktan haberi olmayan mahalle arkadaşına yaptığı evden 10 daire kalıyordu. Bunu gören kişi mi bilime yönelsin, kendini geliştirmeye yönelsin? Sokarım böyle adeletin içine dedi ve kimse bu ülkeyi geliştirmek için bir şey yapmadı.

Tekrar tekrar söylüyorum, bu halk suçlu değil. Paraları kim, kimlere yedirdiyse işte suçlu o!
member
Activity: 602
Merit: 32
August 11, 2018, 08:52:45 AM
#5
Hayır senin yüzünden veya onun yüzünden değil, isterse halkın %99'ı sığır olsun, ki öyle değil en az %50 sağlam insan var. Doğru politikalar ile sığır bile yola gelir  Smiley

Sığır sığırdır. İki adım ötede yeşil ot görünce yine oraya döner.
hero member
Activity: 1330
Merit: 533
August 11, 2018, 08:15:23 AM
#4
Hayır senin yüzünden veya onun yüzünden değil, isterse halkın %99'ı sığır olsun, ki öyle değil en az %50 sağlam insan var. Doğru politikalar ile sığır bile yola gelir  Smiley

işin ekonomi noktasında adam doğruyu söylüyor bence, ülke bundan 15 yıl önce artı mı veriyordu da bizim haberimiz yok? Devlet teşvik noktasında farklı politikalar izleyebilirdi diyebiliriz ama bu dış borç bu açık devletin değil üretmeyen vasıfsız vatandaşın borcudur.
Asalak gibi yaşayan ama maaşının  4 katı ederde telefon alan, yenisi çıkınca kuyruklar oluşturup tekrar alanların varlığını inkar edemeyiz.

İhracat yüzde 20 arttı, "oh başarı" (devletin başarısı değil bu), aynı dönemde ithalat yüzde 40 arttı (devlet alımı değil bunlar)

Bir ailede 5000 tL maaş alıyorum ben deyip övünüyorsunuz ama aylık 20000 tl harcıyorsunuz, bu başarı mı ev ekonomisi için?

1200 tl kazanıp 500 tl harcasanız 5000 tl kazanandan daha iyi durumdasınızdır.
full member
Activity: 560
Merit: 113
August 11, 2018, 07:40:09 AM
#3
Hayır senin yüzünden veya onun yüzünden değil, isterse halkın %99'ı sığır olsun, ki öyle değil en az %50 sağlam insan var. Doğru politikalar ile sığır bile yola gelir  Smiley
member
Activity: 448
Merit: 12
August 11, 2018, 07:36:47 AM
#2
Ütopyalardan bahsediyorsun. Bu ülke bir anda bu hale gelmedi. 15 yıldan uzun süredir birileri kendi çaplarında devlet yönetiyorlar ve alınan kararlarda %50'lik kısmın düşüncelerine zerre değer vermeyip kapasitesi belli olan diğer %50'yi nasıl memnun ederiz kafasıyla icraatlerini sürdürüyorlar. Aldıkları hiçbir karara cılız bir ses bile çıkamazken akıllarında ne varsa hayata geçirsinler de şu zor günleri artık geride bırakalım.
full member
Activity: 392
Merit: 103
August 11, 2018, 07:16:31 AM
#1
R10 da okuduğum bir konuyu sizinle paylaşmak istiyorum, Okuyun lütfen.

Benim yüzümden! Tüm bu olanlar benim yüzümden. Yani ekonomiden bahsediyorum, ülkemdeki huzursuzluktan, alım gücümüzün düşmesinden, ekonomik olarak güçsüz bir ülke olmamızdan. Peki sadece benim yüzümden mi? Sizin yüzünüzden de olabilir mi?

Ülke ekonomisi neden kötü olur, alım gücümüz neden düşer, neden güçsüz bir ülke oluruz? Çünkü cari açık veririz, borçlanırız, paramız olmaz, bunlardan dolayı değil mi? Peki bunlar neden oluyor? Neden cari açık veriyoruz? Neden zengin bir ülke değiliz? Neden herkes istediği arabanın sahibi değil?
İthalatımız ihracatımızdan daha yüksek, her yıl milyarlarca dolar açık veriyoruz ve bir şekilde borçlanıyoruz, içeriye ya da dışarıya. Önümüzdeki yılların parasını yiyoruz, gelecek yıl daha da fakir oluyoruz. Çünkü üretmiyoruz, çünkü sadece tüketiyoruz.
Bunu yapan kim? İktidar mı? Neden suçlayıp duruyoruz birilerini, devleti? Bu cari açığı kim kapatacak, kim üretim yapacak, devlet mi? Hayır. Bunu yapacak olan ben değilsem, sen değilsen, kim?
Doğduğumuzdan beri ülkemizi fakirleştiriyoruz. Yabancı marka giysiler, ayakkabılar giydik. Yabancıların ülkemize getirdiği yiyecek/içeçekleri tükettik. Okul eşyalarımızı yabancı markalardan aldık. Gidip 999 dolara iPhone X, onbinlerce dolara bmw,mercedes,audi aldık, alıyoruz. Bu da ülkemizden ciddi anlamda para çıkışı demek.
Peki bunu yapmak yanlış mı? Hayır elbette değil. Birileri bunları bizim için üretmişler, gerçekten güzel şeyler ve parasını verip alabiliriz. Ama onların da bizden bir şeyler almaları gerek ki fakirleşmeyelim. Bir ailenin nasıl para kazanmaya ihtiyacı varsa ülkemizin de kazanmaya ihtiyacı var. Bunu bizim yapmamız gerek.
Biz ne yapıyoruz? Üniversite sınavından mümkün olan en yüksek puanı almaya çalışıp, bu puanla da mümkün olan en iyi mesleğe gidiyoruz. Buradaki iyi meslek"� Türkiye'de iyi para kazandıracak meslek oluyor sadece. Kimse hayallerinin peşinden koşmuyor. Mühendis olup dünyayı değiştirebilecekken, puanı yetiyor diye, mesleği garanti, parası iyi diye tıp okumayı tercih ediyor.
Geri kalanlar ise, memur olayım, hayatım boyunca gelirim garanti olsun, fakir bir hayat yaşayayım diyor. (Lütfen kimse yanlış anlamasın, burada hiçbir mesleği, hiçbir tercihi kötülemiyorum, insanın hayali memur olmaksa, orada başarılı olacaksa memur olmalı, korktuğu için değil.)
Peki nasıl para kazanıyor ülkemiz/ailemiz? Onlar telefon, araba, yazılım üretiyor. Bizse tarım yapıyoruz, hayvancılık yapıyoruz. (Onu da ne kadar doğru yapıyoruz bilmem, ithal saman, ithal hayvan haberlerinden bıkmış durumdayım.) 10 TON buğday satıp 150 gramlık iphone x alıyoruz. Elbette ülkemizde üretim yapılan onlarca sektör var. Ülkemizin dünya çapında başarıları var birçok sektörde ama yeterli değil.
Yüksek teknolojili ürünler yapmalıyız ama oturup işlemci yapmaya kalkışırsak mevcut durumda, yıllardır bu işte olan şirketlere yetişemeyiz, o kadar yatırım yapamayız.
Yabancı ülkeler nasıl bizim ihtiyaçlarımızı, zevklerimizi düşünüp bir şeyler üretiyorlar, bunları bize satıp para kazanıyorlar ve zengin oluyorlarsa bizim de başka ülkelere satabileceğimiz ürünler düşünüp geliştirmemiz gerek.
Bunu yapmak bizim ne haddimize, ihracattan ne anlarız biz gibi şeyler diyenleri duyuyorum. Demeyin. Çünkü bugün 1 trilyon dolar değerinde olan Apple da, sahiplerine milyar dolarlar kazandıran Microsoft da, Amazon da bir yerden başladı. Gökten falan inmedi bu şirketler. Bir kişi ya da ufak bir ekip başlattı bizim gıpta ile baktığımız bu devasa şirketleri. (Hep teknolojiden örnek veriyorum, bildiğim bu olduğu için. Ama işiniz, sektörünüz ne olursa olsun bunlar geçerli.)
Biz de yapabiliriz!
Bunu yapmak için neyi bekliyoruz peki? Devletin ya da birilerinin bize gelip milyonlar verip, al bu paran, al bu işin, al bu da satacağın yerler demesini mi? Bunu bekleyen varsa boşuna bekler -elbette devlet destek vermeli, orası ayrı konu-. O yüzden devleti ya da birilerini, birilerine oy veren birilerini, suçlamayı kesmeli, bir an önce üzerinde yolculuk yaptığımız gemi için çalışmalıyız ki, o gemi batmasın. Eğer batarsa hep birlikte batacağız. Bunun sağı, solu, yukarısı, aşağısı yok.
Bu iş evde yatarak, Survivor izleyip kimin kazanacağını tartışarak olmaz. Her boş vakitte oyun oynayarak, klavye başından atıp tutarak olmaz. Devleti, sizinle aynı görüşte olmayan insanları suçlayarak, kimine vatan haini, kimine koyun deyip kutuplaşarak olmaz.
Bizim eğitimimize önem vermemiz, kendimizi geliştirmemiz, bunu başaranlar nasıl başarmış diye düşünmemiz, gündemi takip etmemiz gerek. Bol kitap okumalı, hayalimiz olan işin peşinden koşmalı, başarılı insanları örnek almalıyız. Evet oyun oynamalıyız ama bir oyun da biz yapmalıyız. Emin olun o oyunu üretmek, diğer oyunları oynamaktan daha zevkli olacak, hele ki bu paraya dönüştüğünde, hele ki ülkeye katkı sağladığında. Yabancıların yazılımlarını kullanmalıyız ama bir yazılım da biz yapmalıyız. İşte o zaman artık benim yüzümden değil demeye başlayabiliriz.

https://www.r10.net/gundemdeki-konular-amp-haberler/1899330-turkiye-benim-yuzumden-bu-halde.html
Jump to: