Türkiye’de bu bilgiler ışığında bazı düşüncelere sahip olabiliriz. Mesela katılımcıların çoğunun ilk yatırımının 2017-2018 yılında olması, ilk yükseliş ve altcoin coşkusu yılında insanların genelde kriptoparayı duyup yatırım yaptığını gösteriyor.
En fazla kullanılan borsanın Türk borsası olmaması da Türk borsalarına güvenilmediğinin bir kanıtı gibi.
En fazla elde tutulan kriptopara BTC yerine ETH olması beni şaşırttı. Bitcoin’in daha fazla olmasını beklerdim.
Sizin dikkat ettiğiniz veriler nedir? Siz bu veriler ışığında neler gördünüz?
Araştırma 2021 yılına ait olduğu için birebir güncel sonuçları elde etmek mümkün değil. İlaveten araştırmanın nasıl yapıldığına dair hiç bir bilgi bulunmuyor, araştırmanın ne kadar ciddiye alınabileceği hakkında şüpheliyim. Ciddi bir araştırma kullanılan bilimsel yöntemler, örneklem kümesinin nasıl seçildiği, olası hata payı gibi önemli bilgileri okuyucu ile paylaşmalıdır.
Kripto piyasası ile en çok tanışılan dönem 2021 yılına kadar 2017-2018 dönemidir fakat 2021 yılında kripto ile ilgilenmeye başlayan kitle çok daha fazla kişiden oluşuyor. Bunu bu forumda bulunan yada eskiden beri
BTC ile ilgilenen herkes gözlemlemiştir. Ana akım medya hareketlerinden de bu sonuca ulaşabilirsiniz 2021 yılına kadar okuyabileceğiniz tek haber düşüş zamanlarında
BTC öldü haberleriydi. Şimdi ise kripto dünyasından tanıdığımız bir çok ismi medyada yer bulurken görebiliyoruz yada tamamen kripto üzerine programlar bile izleyebiliyoruz.
Borsa sorusunu da binance en çok kullanılan borsa olduğu için Türk borsalarına güvenilmiyor şeklinde yorumlamak çok doğru değil. Bu soruda cevap yüzdelerini topladığınızda %100'ün üzerine çıktığını görebilirsiniz bunun anlamı kullanıcılara birden fazla cevap verme hakkı verildiği anlamına geliyor. BtcTurk ve Paribu kullanıcıları her iki borsayı da kullananları çıkarmadan hesapladığınızda %97. Bu oranda iki borsayı da kullananlar olduğu için gerçek rakam daha az olmalı, bize sunulan verilerden daha fazlasını elde etmek mümkün değil. Kendi çevremizden bildiğimiz gibi bir çok kullanıcı yerli borsaları fiat akışı için global borsaları ise daha çok alternatife ulaşabilmek için kullanılıyordu. Global borsaların (binance, FTX) Türkiye versiyonlarını açmalarıyla bu alandaki rekabet sıkılaşmış olabilir.
Cinsiyet ile ilgili oran da çok eski verilere dayanıyor olmalı. Çok daha eski bir makalede görmüştüm bu oranları. Haber içeriğini hazırlayan kişi bizde genel bir hastalık olan plagiarism suçunu işlemiş olmalı. Bitcoin.org tarafından paylaşılmış daha güncel bir veride kadınların oranı %21 olarak verilmiş. Ekosistem içerisinde de artık kadınları daha fazla görüyoruz. Bitcoin ile ilgilenmeye ilk başladığımda çok daha az oranda kadın vardı.
Türklerin yatırım alışkanlıkları olarak Ethereum ve Bitcoin'in en üstte gösterilmesini de kaynak belirtilmediği için şüpheli buluyorum. Daha önce forumda Türk borsalarındaki hacimleri paylaşmıştım. Ethereum birinci sırada değil çok gerilerdeydi, bitcoin'de ilk sıralarda değildi. Kripto ile yeni tanışan çoğu kişi maalesef henüz yatırımcı profilinde değiller. Daha önce hisse yada döviz alım satımı yapan yine onları da yatırım olarak görmeyen kumar bağımlıları desem daha doğru bir tanımlama yapmış olurum.
Güncel borsa hacimleri: (binance tr, btcturk)