gojiberi dikmeni tavsiye ederim. 3. yılda meyve alırsın. 5. yılda ağaç tam kapasite meyve veriyor. kilosu yaş meyve 80 tl, kurusu ise 200 tl
bir araştır derim
Yorumunuz için teşekkürler, benim kafamda, ağaçlar yerine, fazla kök salmayan sebze veyada bitkileri yapmak var hocam, çünkü ağaç yaparsak, hem uzun vadeye yaymış olurum, hemde kökleriyle ayriyetten ilgilenmem gerekicek, o yüzden, kısa vadede, fazla kök salmayan bitkiler arayışındayım.
Ailen benim çocukluğumdan beridir çiftçilik ve hayvancılık yapıyordu onlardan gördüğüm öğrendiğime göre.
türkiye'de ihracat sıkıntılı olduğu için ürünü bölge bazında iyi seçmen gerekiyor. Her yıl dönen senaryo: Geçen yıl kırmızı biber çok kazandırmıştır bu yıl da bütün çiftçiler kırmızı bibere yönelir daha çok kazanacağız diye. Sonra bir bakarlar normalden çok fazla ürün alınır ve fiyatlar yerlere kadar düşer. Biraz düşün bu üründen ihtiyaç fazlası ekildi bunu dikmemek gerekir gibisinden.
çiftçilik zahmetli bir iş olduğu için üzüm bağları gibi bitkilerle uğraşma çünkü çok derin bir ziraat bilgisi gerektirir. Yağan yağmurdan bile etkilenir bitkiler ilaç dönemlerini ona göre ayarlaman gerekir altından kalkamayabilirsin. Ha kazancı güzeldir orası ayrı. Zahmetiyle doğru orantılı biraz kazancı.
Domates, biber, salatalık, kavun, karpuz, kabak, barbunya gibi sebzelerin üretimi rahattır. 50 dönüm 100 dönümlük bir üretim yapmazsan kendi mahallende konu komşuya bile satabilirsin. (nasıl bir yerde oturuyorsun bilmiyorum ama ) ailem şu anda çiftçiliği baya bıraktı keyfine 3 4 dönümlü barbunya yapıyorlar sadece onu da daha dönem hasatına girmeden bütün ürünler satılmış oluyor. Hatta o kadar fazla satılıyor ki müşteriyi üzmemek için 10 kilo isteyene 6 kilo vererek dağıtıyorlar.
çok yıllık ağaçlar risklidir. Yine türkiyede düzenli bir üretim ve ihracat olmadığı için belli yıllarda bazı ağaçlara yükleniliyor. Bundan 5 6 yıl önce nara yüklenilmişti. O kadar çok mahsül verdik ki ürünler para etmedi çoğu toplanmadı bile zaten sonraki yıl bir çok nar ağacı söküldü ceviz, badem, zeytine çevirdiler. Ceviz için de aynı problem yaşanabilir. Hem 8 yıl sonra tam verime ulaşıyor hem de geçen yıllarda çok sükse yaptı. Herkes dikmeye çalıştı. Bundan 7-8 yıl sonra ceviz üreticileri para kazanamayabilir. Badem ise cevize göre daha önce verime ulaşır ama bakımı daha zahmetlidir, daha narin bir ağaçtır. Çok dikkatli olman gerekiyor en ufak bir hastalıkta ağaçlarını kurutabilirsin.
Bu işi yapacaksan solucan gübresini araştırmanı da öneririm. şu anda arkadaşımın babasının kütahyada çiftliği var. deneme yapıyor. solucan gübresi, tavuk gübresi, kimyasal gübre ve gübresiz olarak. şu anda söylediği en başarılı ürünü solucan gübreli üretimden alıyormuş. başarıdan kastı erken hasat, daha fazla ürün, daha tatlı ürün.
Yorumunuz için teşekkürler, aslında önemli bir konuya değinmişsiniz, arz - talep meselesi.Bugün cevizin kilosu toptanda 10 liraya kadar düşmüş durumda, çok değil geçen senelere kadar bu rakam 20-25 liraydı ( toptan fiyatı )
Ağaçların bakımlarıda zordur, gündelik olarak ilgilenmek gerekebilir, ilaçlanması, budanması, çapalanması ve benzeri gibi şeylerde var.
Baştada dediğim gibi, tamamiyle fazla kök salmayan, kısa vadede satabileceğim şeyler arıyorum.