Eskiden benzinli araçlar daha çok kullanılıyordu, ekonomik şartlar ağırlaştıkça dizel araçlar daha az yaktığı için tercih edilmeye başlanmıştı. Daha sonra ise benzinli için LPG hayatımıza girmiş oldu, LPG ilk yıllarda oldukça ucuzdu bu nedenle çok tercih ediliyordu sürekli gelen zamlarla bu halini aldı.
Son yıllarda dizel araçların yavaş yavaş üretimden kaldırılması yerine benzinli ve hibrit araçların almasına sebep oldu, yıllar geçtikçe dizel araç sayısı azalacak elektrikli ve hibridğ araçların sayısı artacağını düşünüyorum.
Dizelden kaçışın nedeni (bizdeki nedeni) üretimden kaldırılması falan değil, dizel her zaman tercih edilebilecek bir motor, eskiden daha çok rağbet vardı çünkü dizel motor aynı güç üretiminde benzinliye oranla biraz daha az miktarda yakıt kullanıyordu ve motorin benzinden ucuzdu. Şimdi kullanım miktarının bildiğim kadarıyla pek farkı kalmadı (yanlış biliyor olabilirim) ve esas önemlisi motorin benzinden pahalı.
Benim aracım da dizel ve motorin almaya altın künyemi takıp kürklü montumu giyerek gidiyorum, boru değil, en pahalı yakıtı koyduruyoruz, biraz havamız olsun!!
Dizel motor güçlü bir yapıya sahip. Çalışma şeklinden dolayı imalatı yapılırken epeyce güçlü yapılmak zorunda.
Benzinili motor dizele göre daha narin yapıda ve dah küçük ama dizelden güçsüz değil.
Eger bir benzinli motoru siz dizelin boyutlarında yaparsanız bu üretilen benzinli motor dizelden çok çok güçlü olacaktır. Güç konusunda benzinli dah öndedir. Ama bizim için taşına bilir boyuttaki dizel motor daha az tüketime sahip olduğu için tercih ediyoruz. Bwnzinli motorun bakımı ve tamiri daha kolaydır. Benzinli motor dizele göre daha dayanıklıdır.
Siz dizele bir benzin koyun motor biter.
Benzinli motora dizel koyarsanız zor çalışır temizlersiniz benzini koyar devam edersiniz.
Burada türü ihtiyaç belirliyor, dolayısıyla hem haklısın, hem de yanılıyorsun. Bir morun gücünü iki şey belirler, beygir gücü (hız için daha önemlidir) ve tork (saf güç diyelim), binek araçlarda ağırlık ortalaması belli olduğu için harekete geçmeleri ve hem seri, hem de süregelen hızlanmalar için büyük torklara ihtiyaçları yoktur, dolayısıyla torku daha düşük ama deviri yüksek benzinli motor daha iyi bir tercih olacaktır. Ancak ticari araçlarda tork önemlidir ve bunu sağlayabilen de dizel motordur, bu yeteneğinden dolayı kendi ağırlığı, bakım ihtiyacı ve benzinliyle benzer metalurjide olduğunda daha kısa ömürlü olması gözardı edilir. O yüzden mesela uçak motorları dizel değildir çünkü o torka ihtiyacı yoktur ve motorun ağırlığı büyük dezavantajdır (benzinli de değiller ama, kerosen temelli bir yakıt kullanırlar) ama trenlerde o ağırlığı hareket ettirebilecek motor dizeldir (ya da güçlü elektrik).
Şu da var tabii, eşdeğer kalitede üretilen benzinli motor dizelden daha uzun ömürlüdür, bu nedenle bineklere konan dizel motor ile ticarilerdeki dizel motor arasında dünya kadar fark vardır, bir de dizel motor yapısı gereği çalıştığı sürece sağlığını koruyabildiği, az kullanım ve yatmaya çok uygun olmadığı için otobüslerde, kamyonlarda, tırlarda vb rahatlıkla milyonlarca kilometre yapabilirler. Benzinlinin böyle bir kaprisi yok, nasıl kullanırsan kullan, rodajı düzgün yapıldıysa ve bakımı ihmal edilmiyorsa kullanım şeklinden etkilenmez.