Author

Topic: Türkiye'deki Kripto Para Borsalarını Denetleme Şartları Netleşmeye Başladı (Read 89 times)

legendary
Activity: 2646
Merit: 1333
Şartlar güzel bence. Daha da ağırlaştırılabilir bence. Kayıt olan insanlar için bankadan onay para kaynağı gösterme vs. Uzar gider liste.

Şahsen bunu düşünce olarak da doğru bulmuyorum ama ondan önce kişisel hak ve özgürlüklere aykırı bir dayatma olur.
Hepsini bir kenara bırakalım, bu yazdığın kolay kolay gelmez çünkü rüşvet/komisyon vb. elden çantayla alınmıyor artık, hatta para olarak bile o kadar çok alınmıyor, neden dersen, İsviçre bankaları eskisi gibi "ne olursan ol, gel" demiyor, adı duyulmadık yerlerdeki bankaların güvenilip para gönderilebilecekleri de işi sıkılaştırdı, sıkı olmayanların zaten kendisine güvenemezsin. Yani ayakkabı kutusuyla uğraşmak istemiyorsan bir alternatifin olmalı, ve o alternatifi paraya çevirirken de kendi kazdığın kuyuya düşmek istemezsin !!
sr. member
Activity: 1778
Merit: 385
Şartlar güzel bence. Daha da ağırlaştırılabilir bence. Kayıt olan insanlar için bankadan onay para kaynağı gösterme vs. Uzar gider liste.
legendary
Activity: 1624
Merit: 1436
Daha önce Maliye Bakanlığı’nın kripto para borsalarından “varlık bilgisi” dahil kullanıcı bilgilerini talep etmesi, 2021 tamamlanmadan yürürlüğe gireceği söylenen Dijital Para Yasası’nın detaylarını netleştirmişti. Ardından 17 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete yayımlanan karar ile kripto paraların ödeme işlemlerinde kullanılması yasaklanmıştı.

Maliye ve Ticaret bakanlıkları başta olmak üzere birkaç kurumun aynı anda üzerinde çalışmaya devam ettiği bilinen Dijital Para Yasası’na ilişkin yeni bilgiler de ortaya çıktı. Sektörel kaynaklarımıza göre bankalar, yasal düzenleme gereği kripto para borsaları ile işlem yapılabilmesi için bazı şartlar arayacak.

Edindiğimiz bilgilere göre bankalar kripto para borsalarını denetlerken aşağıdaki şartları talep edebilir:
-Borsanın bağlı olduğu şirketin Türkiye’de kayıtlı asgari ödenmiş sermayesi; 2 yıldan genç şirketler için 2 milyon TL, 2 yıldan yaşlı şirketler için 5 milyon TL, 5 yıldan daha yaşlı şirketler için 10 milyon TL olması.
-Firmaya ait domain adresinin Türkiye’de kayıtlı olması.
-Müşteri kabulü öncesinde hesap onaylanma işlemlerinin kimlik belgesi ve özçekim prosedürü yapılması.
-İtibari ve kripto para işlemlerinde anlık ve t-1 izleme altyapısına sahip olması,
-Firmanın blokzincir analizi altyapısına sahip olması,
-İlgili bankanın (bu kısım muhtemelen yasa ile standart olacak) kripto para borsalarından detaylı bilgi alabilmek amacı ile talep ettiği finansal raporlama sistemi ile global olarak geçerli standartlara dayanan ağ güvenliği süreçlerini içeren, bağımsız denetim firması tarafından yapılan denetim raporunun bulunması.

Kripto para borsalarının bağımsız denetimden geçirilerek faaliyetlerine devam etmesi; bu konuda regülasyonların tamamlandığı Avrupa ülkelerinde ve ABD’de en önemli şartlar arasında bulunuyor. Bu denetimler adil bir şekilde yürütüldüğü sürece borsaların Thodex vb. vurgunlar yapmalarının önüne geçiliyor.


kaynak : https://www.webtekno.com/turkiye-deki-kripto-para-borsalarinin-bankalar-tarafindan-denetlenme-sartlari-netlesmeye-basladi-h109203.html

bence hem borsalar adına güzel hem de kullanıcılar adına sevindirici bir haber gibi gözüküyor.
Jump to: