18 Ağustos (Reuters) - Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin TL'nin değer kaybına yönelik verdiği yetersiz politika tepkisinin, TL ve ekonomiyi sürdürülebilir bir şekilde istikrara kavuşturmak için tek başına yetersiz kaldığını belirtti.
Fitch TL'deki değer kaybının, politika kredibilitesinde artış, merkez bankası bağımsızlığı ve daha yavaş büyümenin politika yapıcılar tarafından tolere edilmesi ile makroekonomik ve finansal dengesizliklerdeki azalma ile giderilebileceğini kaydetti.
Fitch'in değerlendirmesine Katar'ın Türkiye'ye 15 milyar dolar doğrudan yatırım yapma taahhüdü TL'yi istikrara kavuşturmaya yardımcı olurken, buna karşılık yatırımın detayları ve zamanının açıklanmadığı da raporda yer aldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Perşembe günü sermaye kontrollerinin gündemlerinde olmayacağını belirtti.
Fitch değerlendirmesinde “Türkiye'nin büyük sermaye akışları alması gerektiği için bunun mümkün olduğunu düşünmüyoruz. Durumun bariz şekilde kötüleşmediği müddetçe, Türkiye'nin bir IMF programı arayışına gireceğine inanmıyoruz, çünkü bu politik olarak iyi olmayacak” denildi.
Fitch'in değerlendirmesinde “Ancak, geçici ve eksik bir politika tepkisi, TL'deki düşüşün altında yatan nedenlerini tam olarak ele alamıyor, yani büyük cari açık ve dış finansman gereklilikleri, enflasyondaki yükseliş (Temmuz ayında yüzde 15.9), döviz cinsi borçlarda artış ve ekonomik politika yapma kredibilitesinde bozulma. Bunlar, Türkiye'yi daha güçlü dolar, ABD'de artan faiz oranları, ticaret gerilimi ve ABD'yle giderek bozulan siyasi ilişki gibi daha zorlu bir küresel finansman ortamına maruz bırakıyor” denildi.
Fitch ekonominin makro istikrarını bozucu risklerin artmasını gerekçe göstererek 13 Temmuz'da Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürmüş ve BB+'dan BB'ye indirmişti. Görünümü ise “durağan”dan “negatif”e çevirmişti.
Fitch Katar tarafından taahhüt edilenler gibi ikili desteklerin, sürdürülebilir bir politika düzenlemesi olmaksızın Türkiye'nin dış finansman gereksinimlerini karşılamasının mümkün olmadığını da belirtti.
Rapora göre Türkiye'nin canlı ekonomisi ve orta vadeli büyüme potansiyeli, devlet borçlarının düşük olması (2017 sonunda GYSH'nin yüzde 28'i ve döviz cinsi dış borç GSYH'nin yüzde 11'i) kredibilitesini destekliyor. Ayrıca değerlendirmede “Ancak, TL'nin düşüşüne yönelik ortodoks bir para politikası tepkisinin olmaması ve Türk yetkililerin söylemleri, ekonomik istikrarı ve sürdürülebilirliği yeniden tesis etme zorluğunu artırdı” denildi.
https://tr.investing.com/news/economy-news/turkiyenin-admlar-kredibiliteyi-yeniden-tesis-etmek-icin-yetersizfitch-531680