Author

Topic: Türkiye’nin Yeni Nesil Kripto Para Takas Sitesi Bitkapital Hizmete Girdi (Read 1324 times)

sr. member
Activity: 434
Merit: 250
Iyi calismalar ozman tr forumun durumu sakat ilk girdigimde bisuri kisi vardi suanda yok sene kadar aziz umarim kullanici adediniz fazla olur
legendary
Activity: 1274
Merit: 1000
★ BitClave ICO: 15/09/17 ★
"Türkiye’nin İlk Merkezsiz takas sitesi "
Böyle bir kullanım çok sakat.

Merkezsiz bir borsanın "adı üstünde merkezsiz" bir "ülkesi" olmaz.
Neyse, sizi gerçek bir merkezsiz borsa için şöyle alalım: https://bitsquare.io/
sr. member
Activity: 469
Merit: 250
Geçtiğimiz hafta beta sürümüne geçen Türkiye’nin yeni nesil Bitcoin ve kripto para takas sitesi Bitkapital, gerçek alım satım işlemlerinin başladığı sistem ve platform testlerini sürdürüyor.

TL ile kripto para Bitcoin, Ethereum, Litecoin ve Bitshares (BTS) takasına izin veren Türkiye’nin İlk Merkezsiz takas sitesi ve TL geçiti olan Bitkapital, Bitshares altyapısıyla daha güvenli ve şeffaf bir ortam sunuyor. Platform, mevcut sistemlere göre bir çok avantajı beraberinde getiriyor. Bu avantajlara yazımızın devamında değineceğiz. Aynı zamanda okuyucularımızın kullanmaya alışkın olduğu mevcut borsa sistemlerine nazaran dezavantajlarından da bahsedeceğiz. CoinTürk’ün Bitkapital Trading Ltd. ile olan ilişkisine de değinmek adına Onur Atam şunları söyledi;

CoinTürk ekibi olarak yeni nesil bu takas sistemine biz de yatırım yaptığımızı gururla belirtmek isteriz. Bunun en önemli sebebi gelecekte bir çok konuda olduğu gibi merkezi olmayan oluşumların çoğalacağı dünyada finansal sistemler de bu yeniliğe ayak uyduracaktır. Ayrıca kullanıcıların merkezi borsalara nazaran merkeziyetsizliğin avantajlarını zamanla kavrayacağına inanıyoruz. Bitkapital ekibi inancı ve ısrarlı mücadelesi sayesinde belki de dünyada önemli bir boşluğu doldurarak merkezi bir yapıya bağlı kalmadan takas çağını başlatacak ilk adımı atacaktır.

Peki bu merkezi olmayan borsa kavramı ne demektir? Önce bu soruyu cevaplamakla başlayalım, daha sonra Bitkapital örneği üzerinden sistemin Yeni Nesil Borsaların, Geleneksel Borsalara göre avantajlarına ve dezavantajlarına bir göz atalım..

Geleneksel olarak tüm dünyada borsalar bir sistem işleticisi tarafından yürütülür. Al ve sat emirleri merkezi bir sunucu tarafından eşleştirilir. Tüm emirler bu sunucularda barınır ve teorik olarak işleticinin kontrolündedir. Merkezi olmayan borsada ise alıcı ve satıcı arasında hiçbir aracı bulunmaz. İşlemler doğrudan kullanıcıdan kullanıcıya gerçekleşir. Özetle, alım-satım ve transfer işlemleri aracı olmadan kullanıcılar arasında gerçekleşir. Henüz çok yeni olan bu teknoloji sayesinde tüm işlemler sisteme bağlı olan kullanıcılar arasında gerçekleşir ve ayrıca bir serverda barınmaz. Bu nedenle müdahale edilemez ve değiştirilemez.

Yeni nesil takas sisteminin avantajlarına ve dezavantajlarına geçmeden önce şuna değinmekte fayda var. Her ne kadar mevcut merkezi borsalara alışkın olan kullanıcılar için zor görünse de bu sistemi anlamak için “farklı bir bakış açısına” ihtiyacınız olacak. Karşılaştıma yaparken lütfen yeni bir takas sisteminin içerisine girdiğinizi unutmayın. Her yeni teknolojide olduğu gibi gözünüze ilk çarpan eksiklikler ve aksaklıklar zamanla düzelecektir. Lafı daha fazla uzatmadan bize göre sistemin avantajlarını anlatmaya başlayalım.

Avantajlar (+)

Geleneksel borsalarda varlıklar tamamıyla merkezi işletmenin kontrolünde olduğu için örneği çokça karşımıza çıkan, borsaların saldırıya uğraması veya sistem içerisinden bir personelin hırsızlık yapması gibi durumlarda kullanıcılar varlıklarını kaybedebilirler. Yeni nesil merkezi olmayan borsada ise, kullanıcıların varlıkları bir merkezde depolanmaz. Her kullanıcının kendi bakiyesi sadece kendi cüzdanında yer alır ve hiç bir güç Bitkapital’de dahil olmak üzere kullanıcı hesaplarında yer alan varlıklara erişemez ve el koyamaz.

Geleneksel borsalarda tüm hakimiyet işletme yöneticisindedir, yani istediği kullanıcıya istediği miktarda “aslında var olmayan” para veya varlıkları tanımlayabilir. İşlemler herhangi bir makam tarafından denetlenmediği için, sistem içerisine gerçekte girmeyen Bitcoin veya diğer para birimleri, çeşitli hesaplara tanımlanabilir ve fiyat üzerinde spekülasyon yapılabilir. Bu konu yine geçmişte örnekleri olan ve kullanıcılar tarafından sıklıkla dile getirilen sorunlardan biri olmuştur. Yeni nesil merkezi olmayan borsada ise, alım-satım işlem emirlerinin tamamı blockchain’e kaydolur ve emirler blok içerisinde yer almak zorundadır. Başka bir ifadeyle, Bitkapital yöneticisi de dahil olmak üzere hiç bir güç, olmayan bir varlık üzerinden alım veya satım emri giremez ve işlem yapamaz.

Eşten eşe (P2P) kavramı bir basamak daha atlıyor. P2P kavramı Bitcoin ve diğer kripto paraların olmazsa olmazı ve en büyük özelliklerinden biri. Normalde Bitcoin gönderirken herhangi bir aracıya ihtiyaç duyulmaz, gönderim direkt olarak bir kullanıcıdan diğer kullanıcıya ulaşır. Buna benzer olarak merkezi olmayan borsalarda aynı Bitcoin gönderimine benzer bir şekilde arada bir aracı olmadan ticaret gerçekleşir. Başka bir ifadeyle, alış emri giren bir kullanıcıyla satış emri veren bir kullanıcının emirlerinin eşleştiğini düşünelim, aslında işlem merkezi bir server yerine iki kullanıcının cüzdanları arasında gerçekleşir, A kullanıcısından B kullanıcısının cüzdanına Bitcoin giderken, B’den A’ya da karşılığı gitmektedir. İşlem tam anlamıyla iki kullanıcının bilgisayarlarına kurduğu cüzdanlar arasında gerçekleşir ve bu işlem blockchain’e kaydolur. Bitkapital şirketinin bu işlemlerdeki rolü ise borsaya TL yüklemede gerekli olan TL geçidi olmaktır. Hesaplara yüklenen TL’ler platform üzerinde Kapital adını alır ve bu isimle temsil edilmektedir.

Yeni nesil merkezi olmayan borsada, geleneksel borsa sitelerinde olduğu gibi server’lardan kaynaklanan problemler veya diğer muhtelif sebepler dolayısıyla duraklatılmaz ve kullanıcılar arasındaki ticaret sürekli devam eder. Teknik sorunlar nedeniyle yaşanan donma ve kilitlenmeler ise büyük çoğunlukla geçicidir ve sayfa yenileme ile düzelir. Bugüne kadar kayda geçen büyük çaplı bir sorun yaşanmamıştır.
Merkezi olmayan borsa tamamen blockchain üzerinde çalışmasına rağmen, alış veya satış emirlerinin giriş süreleri geleneksel borsalara göre oldukça hızlıdır. Emir girildiğinde anında derinlik tablosuna işlenir ve 3 saniye içerisinde blockchain’de yayınlanır.

Yeni nesil borsa üzerinde yalnızca kripto para veya varlık takasları yapılmıyor, bunların yanında; oyun içi paralar, dijital ürünlerin kişiden kişiye aktarılmasına ilişkin sahiplik hakları gibi birçok şey, blockchain üzerinde tanımlanabilir ve finansal olmayan uygulamalar da geliştirilebilir. Örnek verecek olursak, bu borsalarda kripto varlık olarak konser bileti tanımlamak mümkün. Bin kişi kapasiteli bir konser için, toplam sayısı 1000 olan bir kripto varlık üretilirse ve konser kapısında herkesten o kripto varlıktan 1 adet geri istenirse, bilet sistemi çok daha şeffaf, kolay takip edilebilir, yanlış yapma imkanının çok daha az olduğu, kısacası çok daha güvenilir bir ortama aktarılmış olur. Özellikle internet üzerinde gerçekleşen etkinlikler (ör. seminerler, danışmanlık seansları, vs.) için son derece uygulanabilir olan bu sistem yeni nesil merkezi olmayan borsalarda bulunuyor.

Yeni nesil borsada “Gönder” seçeneği ile platform üyesi kullanıcılar, kendi aralarında varlık gönderimi yapabilir. Örneğin; A kullanıcısı B kullanıcısına takas işlemi yapmadan doğrudan BTC gönderebilir ve bu işlem yine blockchain’e kaydolur.

Dezavantajlar (-)

Cüzdanların sorumluluğu kullanıcıların kendisine aittir. Kullanıcılar TekAnahtar’larını ve Şifre’lerini kaybettikleri takdirde Bitkapital yöneticisi dahil olmak üzere, kullanıcı bir daha o hesaba ulaşamaz. Bu nedenle, TekAnahtar ve Şifre’lerin güvenli bir kaç farklı ortamda saklanması önerilir. Bu konuda biz de sizi net bir şekilde uyarmak istiyoruz. Eğer cüzdan güvenliğini sağlayamayacağınızı düşünüyorsanız sistemi kesinlikle kullanmayın. Çünkü aynen Bitcoin’de olduğu gibi Bitkapital üzerinden oluşturduğunuz hesaba ulaşım şifrenizi ve tek anahtarınızı kaybederseniz bunun geri dönüşü yoktur.

Geleneksel borsalara göre yeni nesil borsaların kullanımı daha zordur ve deneyimli kullanıcılara hitap eder. Fakat deneyimleyen tecrübesiz kullanıcılar ilk etapta zorluk yaşasa da bir kaç işlemden sonra kolaylıkla sisteme alışabilirler.

http://coin-turk.com/turkiyenin-yeni-nesil-kripto-para-takas-sitesi-bitkapital-hizmete-girdi

Jump to: