Author

Topic: Şubat Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı!!! (Read 144 times)

hero member
Activity: 1582
Merit: 520
Bir yıl içerisinde ülkemizde oluşan fiyatları incelersek ülkenin enflasyonunu kendimiz anlayabiliriz ben artık bu açıklanan enflasyonları galeye almıyorum , hatta verileri okuyunca canım sıkılıyor. İnsanların psikolojisine bakın ayçiçekyağı kalmayacak diye insanlar marketlerde kuyruğa girmiş birbirleriyle kavga ediyor bunlar bir şeyleri gösteriyor insanlar artık aç kalırız korkusuna girmişler ,gerçekten inanılır gibi değil allah sonumuzu hayır etsin diyorum .
legendary
Activity: 2366
Merit: 2594
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
Geçtiğimiz seneden yani 2021 Şubat ya da Mart ayından beri fiyatı %100 artmamış kaç tane ürün ya da hizmet kaldı? İki elin parmaklarını geçmez. En önemlisi ithal edilen her ürün en az o oranda arttı, akaryakıt fiyatları ise malum. Ben çocukken enflasyon canavarı tabiri çok kullanılıyordu, şimdi o günleri arar olmuşuz. Şu anda yokuş aşağı yuvarlanıyoruz, sonumuz çok kötü olacak.

Enflasyon tabiri artık Türkiye'de yaşayanlar için yetersiz bir kelime, kabul edilebilir enflasyonun çok üzerinde değer kayıpları ile karşı karşıyayız. Yeni yılda asgari ücrete yapılan yüksek zam oranının bile eridiğini düşünürsek 2022 her kesimden insan için zor geçecek. İnsanların emekleri yanlış yönetim ve kan emici merkezi kuruluşlar tarafından emilmeye devam ediyor.

Enflasyon verilerinin enflasyonu ölçmek için kullanılan birimler değiştirerek halktan gizlemek hiç bir şeyi değiştirmiyor. Hatta bu yatırımcılar tarafından verilerin tahriş edilmesi olarak algılanarak Türkiye'nin yatırım için güvensiz bir bölge haline gelmesine sebep oluyor. Yabancı yatırımcı parasını çekmeye devam ettikçe USD/TL paritesinin ateşinin sönmesi zorlaşıyor ve sonsuz bir girdabın içine doğru sürüklenmeye devam ediyoruz.
legendary
Activity: 2814
Merit: 1576
Dikkate alınacak veri belli, cebimdeki para bu ay ne kadar azalıyorsa o veriye bakarım ben. Geçen ay 2.5 liraya aldığım simit 3 lira olmuş, 30 liraya yediğim yemek 35 lira olmuş, 20 liraya aldığım su 22.5 lira olmuş. Şimdi aylık enflasyon yüzde 4 olabilir mi bu değerlerle?
Geçen ay 600 liraya dolan depom şu anda 800’ü geçti. Tamam petrol fiyatı sadece enflasyon ile alakalı yükselmedi ama bunu kalemlerden birisi olarak değerlendiriyorlar mı? Cheesy
legendary
Activity: 2324
Merit: 1176
Ulan memur maaşlarını arttırmamakta var işin içinde şubatta ben ocaktan daha fazla bekliyordum çünkü şubatta gözle görülür şekilde maaşlarımız eridi alım gücümüz düştü Ocak ayında yüzde 11 çıkıp şubatta nasıl 4 çıkıyor anlamıyorum Şubat ayı gibi martta da düşük açıklarlar memur maaşlarına yüzde 10-15 zam yaparlar eriyen bizim maaşlarımızdan öteye gitmez güllük gülistanlık herşey kimilerine göre
hero member
Activity: 1190
Merit: 634
DGbet.fun - Crypto Sportsbook
Enflasyon seviyesinin aylık yüzde 5 çıkması hem de tüm müdahalelere rağmen 5 çıkması oldukça ironik. Bugün savaşta olan Rusya bile senelik yüzde 9 enflasyona sahipti savaştan önce. Şimdi enflasyonu elbette daha fazla çıkacaktır ancak o kadar yaptırıma rağmen bizden daha az enflasyon açıklarlarsa bu da bizim için bir kayıp olur. Rusya’nın Ukrayna ile savaşa girmesinde bile en sert tepkiyi bizim ülkemizin para birimi veriyor.
copper member
Activity: 644
Merit: 269
Şubat ayında benim beklentim en az yüzde 10 olmasıydı yüzde 4.81 olarak açıklanması hiç gerçekçi değil. Sıvı yağın fiyatının bu artışından sonra sıvı yağın enflasyon sepetinden oranının düşürülmesi kaçınılmaz olacak. Gerçekçi değil bu oranlar, gerçekçi olmamaya da devam edecek. Enflasyon uçmuş, oranlar komik. Halimize şükretmemiz lazım diyecek insanlar da yavaş yavaş türemeye başlayacak eminim.
legendary
Activity: 2548
Merit: 1519
Birbirinden tamamen farklı rakamlar. Sizce burada işveren veya çalışan biri olarak değerlendirdiğiniz zaman hangi veriyi dikkate almalıyız?

Otoriter yönetimlerdeki devlet kurumlarının doğru oran vermediği bilimsel bir gerçeklik olduğu için her zaman bağımsız kuruluşların yayınladığı verileri dikkate almakta yarar vardır. Ismarlama rakamlar yerine gerçeğe en yakın rakamlarla analiz yapılmalı. Zaten halk neyin ne olduğunu cebine giren ve cebinden çıkanın hesabını yaparak anlayabiliyor.
Aylık enflasyon oranları bazı gelişmiş ülkelerin yıllık oranlarının bile iki katından fazla. Bu sürdürülemez bir düzen, ekonomik kriz herkesin içine işledi. Oligarklar dışında bundan etkilenmeyen kimse yok.
hero member
Activity: 1456
Merit: 694
Geçtiğimiz seneden yani 2021 Şubat ya da Mart ayından beri fiyatı %100 artmamış kaç tane ürün ya da hizmet kaldı? İki elin parmaklarını geçmez. En önemlisi ithal edilen her ürün en az o oranda arttı, akaryakıt fiyatları ise malum. Ben çocukken enflasyon canavarı tabiri çok kullanılıyordu, şimdi o günleri arar olmuşuz. Şu anda yokuş aşağı yuvarlanıyoruz, sonumuz çok kötü olacak.
hero member
Activity: 1610
Merit: 773
Hepimizin bildiği üzere ülkemizin, yüksek enflasyon ile başı belada.

TÜİK, şubat ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici enflasyonu aylık yüzde 4.81, yıllık yüzde 54.4 oldu. Beklenti aylık yüzde 4.1, yıllık yüzde 53.45'ti. Türkiye'de tüketici enflasyonu en son nisan 2002'de yüzde 50'yi aşmıştı. Şubat ayında en yüksek artış aylık yüzde 8,41 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 7,00 ile ev eşyası, yüzde 6,39 ile sağlık alanında oldu.

Tüketici enflasyonu 2022 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4,81, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 16,45, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 54,44 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 25,98 arttı.

Kaynak: https://m.haberturk.com/subat-ayi-enflasyon-oranlari-aciklandi-tuik-2022-subat-enflasyon-oranlari-tefe-tufe-3362694-ekonomi

Birde yine bildiğiniz gibi enflasyon rakamlarını açıklayan devlet kurumu olmayan bir kurum var ismi Enflasyon Araştırma Grubu kısaltılmış ismi ile ENAG. Bu grup hükümetin açıkladığı rakamların daha üstünde enflasyon rakamı açıklıyor. Araştırmalarında her şeyi en ince ayrıntısına kadar yazıyorlar. Şimdi de ENAG’ın açıkladığı rakamlara bakalım.

Son dönemde ENAG da her ay, kendi hesapladığı enflasyon oranıyla kamuoyunun karşısına çıkmaya başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), bugün saat 10.00'da açıklayacağı şubat ayı enflasyon verileri öncesi ENAG, kendi hesaplamalarını yayımladı.

ÜÇ HANELİ ENFLASYON VERİSİ

ENAG'a göre, Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi (E-TÜFE) şubat ayında yüzde 5.44 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 123.80 olarak gerçekleşti.
Kaynak: https://www.cumhuriyet.com.tr/ekonomi/son-dakika-enag-subat-ayi-enflasyon-verilerini-uc-haneli-duyurdu-1912521?utm_medium=Kategori%20Sayfasi&utm_source=Cumhuriyet&utm_campaign=Kategori%20Sayfasi

Birbirinden tamamen farklı rakamlar. Sizce burada işveren veya çalışan biri olarak değerlendirdiğiniz zaman hangi veriyi dikkate almalıyız?



Jump to: