adam direksiyon başında telefonla oynuyor nasılsa otomatik pilot götürüyor, al sana yapay zeka,.. gerçi kadında bi anda aracın önüne çıkıyor, yol çok karanlık ama, yine de gerçek bir sürücü olsa, bir anda saniyelik refleksle sola yada sağa kırıp kadını kurtarabilirdi, yapay zeka da refleks diye bir şey yok, bildiğin otomatik pilot.. üzücü bir durum...
Bu teknoloji tam anlamıyla geliştiği zaman çok daha güvenilir olacak. evet refleks diye bir şey yok iyi tarafı o zaten. insan gördü beyin onu işledi ve harekete geçti zinde bir anda bile ortalama 0.5-1 sn arasında zaman geçiyor. buna yol yorgunluğu eklenince o zaman uzuyor. kimi zaman yol yorgunluğu ile göz alışıyor ve çoğu hareketi algılayamıyor.
kameralar ve kontrol sisteminin teknolojisi geliştikçe bilgisayarlar sayesinde bunu işleyip hareketini yönlendirmesi çok daha hızlı bir hal alacak. bir an kadar.
tabi en iyisi o seviyeye gelinceye kadar sürücüye destek olması için kullanılması. sürücünün anlık dikkatsizliklerinde ani frenleme sistemlerinin devreye girmesi gibi.
hocam büyük konuşmayayım ama ben olsam o kadına çarpmazdım, yani direksiyonu kesin kırardım anlık saniyede, dediğiniz gibi bu yapayzeka teknolojisinin gelişmesi lazım fakat, beraberinde riskleride getirebilir, araç vb. makinelerin kontrolünü yapayzekaya bırakıldığında ileride bunların hacklenip ele geçirilmesi, terör eylemlerinde vb. kullanılabilme durumuda olabilir, biraz bilimkurgu paranoyası gibi oldu ama, olur mu olur. sonuçta Deniz altında 20bin fersah romanı deniz altılarından çok daha önce basılmış bir kitaptı.
Keşke trafikte bulunan sürücülerin en kötüsü senden benden daha iyi olsa fakat dikkatsiz sürücülerin en basit hataları bile ölüm ile sonuçlanmakta.
istanbulda ki harfiyat kamyonlarının nasıl ölüm saçtığını hepimiz biliyoruz bunların hepsi ölüm ile sonuçlanıyor ve insan elinde.
çöp kamyonu ile 10 km/h hızla bile insan öldürüyorlar bunun en büyük sebebi dikkatsizlik. çok kör nokta ama tek ayna ile yetiniyorlar. diğerlerine bakmaya tenezzül bile etmiyorlar. sensör ve kameralarla donatılmış ve bilgisayar ile devamlı kontrol edilen bu sistemlerle bunlar en aza indirilebilir.
veya şehirler arası otobüslerin en basit kazalarında bile ölüm sayısı 20 yi 30 u bulabiliyor.
arabaların hacklenmesi için yapay zeka ile sürücüsüz olmasına gerek yok zaten şu anda kullanılan arabalar bilgisayar kontrollü ve en basitinde bile beyin dedikleri bilgisayar programları mevcut zaten. hacklenip bir şey yapılmak istense şu anda da piyasa da fazlasıyla araba mevcut. Tabi size de hak vermiyor değilim. Tamamen otonom olmasına gerek yok. Bilgisayar ile daha fazla sürüş desteği oluşturulması daha yararlı olur.
Bizim trafik faturamız terör faturamızdan daha yüksek. 2015 yılında trafik kazaları sebebiyle 7000'den fazla ölüm olmuş bunun yanında 300bin yaralanma var ve ölümlü kazaların %66'sı gündüz gerçekleşmiş.