Author

Topic: Uçan Türk - Ortaokulda Kendi Uçağını Yapıp Uçurdu (Read 190 times)

legendary
Activity: 2156
Merit: 1667
Bazen doğru yerde doğru zamanda olmak önemli gerçekten,
Amcanın bizim kolejli arkadaşla yer değiştirmesi gerekiyormuş  Wink
Günümüz Türkiyesi gibi bağnaz, tutucu toplumlar yasak ve korku üzerine inşa olduğu için buralardan mucit ve yeni teknoloji çıkması gerçekten çok zor,

o yüzden benim tavsiyem (bizim arkeolog arkadaşı da o yüzden anlattım) girişimcilik yapmak, yeni projeler denemek isteyen arkadaşların mutlaka yurt dışı tecrübesi edinmesi yönünde olur.
legendary
Activity: 1918
Merit: 1727
Be A Hope
Bazı insanlar yanlış zamanda, yanlış coğrafyada doğuyor. Uçak uçurmak cesaret isteyen bir iş. Tek deneme hakkınız var ve daha da önemlisi inişi doğru ayarlamak.

Cumhuriyet Gazetesinin güzel bir özelliği var. Eski arşivlerden istediğiniz sayfayı pdf olarak satın alabiliyorsunuz. 7 tl karşılığında sayfayı aldım mesela Smiley Keşke daha ucuz olsa. Abone olan arkadaş var mı? Onlara sınırsız erişim hakkı varmış. (Sayfanın sadece ilgili küpürünü kırptım aşağıda)

legendary
Activity: 2156
Merit: 1667
Etkileyici bir hikaye, amcanız yetenekli ve mucit özelliklerde birine benziyor, Allah rahmet eylesin.

Bizim de lisede bir arkadaş vardı, Konya'dan İstanbul'a kolejde okumak için gelmişti gerçekten bazı konularda dahi diye nitelenebilecek bir çocuktu,

ABD hava kuvvetleri üniversite burslarını karşılamak kaydıyla uçak mühendisliği okuması için ondaki yeteneği keşfedip Amerika'ya davet etti,
daha Amerika'ya gitmeden hava kuvvetlerinden teklif alan benim bildiğim tek yabancıydı (Türk)...

fakat çok içine dönük utangaç bir arkadaştı ve Türkiye'de kalıp arkeolog olmayı seçti, biraz da girişimci karakterle, özgüvenle, rahat ve cesur olmakla çok ilgisi var böyle işlerin,
bizim arkeologla yıllar sonra konuşmuştum, "A. nasıl şimdi memnun musun halinden" gibilerden, "Herkes büyük iş adamı, kapitalist olmak zorunda mı" gibi bir cevap vermişti  Wink
bu son kısmı yorumsuz geçiyorum...
legendary
Activity: 1918
Merit: 1727
Be A Hope
Beşir Özkurt bir kaç yıl önce vafat etti ne yazık ki. Son dönemlerinde toplumdan kopmuş bir şekilde yaşadı. Felsefi konularda takıntılı bir hale gelmiş son zamanlarında.
Bu arada babası Selim dede iyi bir marangozdu. Selim dede rahmetli evde yer kaplıyor diye odun yapmış yakmış uçağı.


legendary
Activity: 2128
Merit: 1148
El-Cezeri'nin torunlarından da bu beklenirdi zaten üstad 🙂 amcanızı kutlarım, umarım çok daha büyük başarılara imza atarsınız
sr. member
Activity: 1022
Merit: 306
Helal olsun.hem o tarih te hemde cizre gibi bir yerde böyle birşeyi başarabilmek gerçekten takdir e şayan. Bi de bu kadar bilgiye yabancı dile rağmen işsizlik kısmı baya can sıkıcı.Hikayenin sonu nu merak ettim. Yani amcan şuan da ne yapıyor ? Umarım vazgeçmemiştir
legendary
Activity: 1918
Merit: 1727
Be A Hope
Ortaokul öğrencisiyken uçak yapmak bile yetmedi ANKARA, (Cumhuriyet Bürosu)

"Cizre ortaokulu son sınıf öğrencisi Beşir Özkurt, kendi çabası ile bir uçak yaparak büyük bir başarı kazanmıştır.
Bu değerli gencimize bundan sonrada çalışmalarında da başarılar ve tüm gençlerimizin onun yolunda yürümelerini dileriz."

Türk Hava Kurumu'nun 1970 yılında çıkardığı "Uçan Türk" dergisi

2 AĞUSTOS 1984 HABERLER CUMHURİYET
https://www.cumhuriyetarsivi.com/katalog/192/sayfa/1984/8/2/7.xhtml


Henüz genç yaşında, türlü imkansızlıkların olduğu bir coğrafyada uçak yapıp uçurmuş bir adam Beşir Özkurt. Haberde de geçen röportajından anlayabileceğiniz üzere sadece bir mühendis yada pilot değil aynı zamanda feylesof bir kişiliği de vardı. Amcam olduğunu da dipnot belirtmek isterim : ) O dönemde uçak yaptığı için başı derde girmiş.

Yapılacak yerli uçağa Beşir Özkurt adı verilmesini öneririm.

Bazı şeylerin imkansız olmadığını ifade edecek ikonik bir karakter benim için.
Röportajın tamamı:
Quote
2 AĞUSTOS 1984 HABERLER CUMHURİYET
Ortaokul öğrencisiyken uçak yapmak bile yetmedi ANKARA, (Cumhuriyet Bürosu)

"Cizre ortaokulu son sınıf öğrencisi Beşir Özkurt, kendi çabası ile bir uçak yaparak buyuk bir başarı kazanmıştır. Bu değerli gencimize bundan sonraId çalışmalannda da başarılar ve tüm gençlerimizin onun yolunda yurumelerini dileriz."

Türk Hava Kurumu"nun 1970 yılında çıkardıgı "Uçan T ü r k " dergisi Beşir Özkurt'a başan ile birlikte tüm gençlerin onun yolunda yurumelerini dilemiş... Ama, Özkurt, "kendi yolu"nu diğer gençlere önermiyor.

Hayat hikâyesini ise şöyle özetliyor: "1954 yılı Mardin Cizre dogumluvum. Havacılıga hevesim vardı. Ortaokul ikinci sınıf ögrencisi iken iddia uzerine tek kişilik bir uçak yaptım. Ziraat okulunu birincilikle kazandım, ikincilikle bitirdim. 1974den 1979'a kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ziraat tşleri Genel Mudürlüğü il, ilçe ve taşra teşkilatlarında çalıştım. İstifa ettim. Makine Meslek Yüksek Okulu'na girdim, bitirdim. Irak'a gittim. Uç yıl yüksek tekniker olarak çalıştım. Türkiye'ye dondüm. Askerlik yaptım. Eğitim Enstitüsu Turkçe Bolumü'nu bitirdim. İş aramaya başladım; dört yabancı dilli. üç diplomalı işsizim."

"Diğerlerinden farksız" işsizlik övküsü, soru yanıtlarla şöyle devam etti: Uçak yapmak nereden aklınıza geldi? ÖZKURT Bazı filozoflar der ki, bilgilerimiz doğuştandır. İlahi bir kaynağa dayarur. Bunlar dogmatistlerdir. Onlara göre, insan bilgisi mutlak ve doğuştandır. Bunlann ardından sofist 3 diploması var, ama iş bulamıyor ler gelir... Onlar da der ki, hakikat ya da mutlak diye bir şey yoktur. Bilgilerimız sadece belagat sanatındaki yeteneklerimize bağlıdır. Yani Ali Veli'yi ikna edebiliyorsa, o alanda bir hakikat sağlamıştır. Bunlardan sonra kritistler sonra pozitivistler daha sonra faydacılar gelmiş: Bunları pragmatistler izlemiş. Amerikan zihniyetini anlatan bu duşunceye göre, her şey menfaat unsuruna dayanu. Bize bir yarar sağlayan şeyin hakikat değeri vardır. O zaman onunla ılgilenir, dikey çalışma yapılır. Yararı yoksa, genel kültürden öteye gidemez. Şimdi sizin sorunuza geleyim. Ben bu uçağı dogmatist gorüşe göre mı yaptım? Pozitivist görüşe göre mi? Yoksa, pragmatist gorüşe mi? diye kendime sordum.

Bence bunlann hepsinden bir şeyler var. Ama fiziki çevrenin rolünü de inkar etmiyorum. Sizce fiziki çevrenin uçak yaparken sizde ne gibi etkikri oldu? ÖZKURT Üstumüzden geçen uçaklann gurühüleri, patırtıları beni etkilemiştir. Ben de kafamı çahştırdım. Bılirsiniz, benzin motoru çalıştırır, motor per\ aneyı döndurür. Pervanenin havada dönmesi uçağı ileri doğru fırlatır. Geriye doğru itilen havanın basıncı, alt kanatlara çarpar Aynı zamanda kanatlann ardında bulunan kanatçıklann kapanması ile.. Yani fizik kanunlarına gore, 1 santimlik bir alana 1 kiloluk bir basınç etkı eder. Kapakçıkların kapanması ve aynı zamanda yüksek hız ile basınç artar. Kanaılar da uçağın bir parçası olduğuna gore, uçak havaya kalkar. Kanatlar biraz eğiktir tabii. Uçak inmek istediği zaman kanatçıklar açılır. Yerçekimi kanunlanna gore, cismin molekulleri aşağı iner. Bu sırada kanatçıklar tamamen kapanmıştır. Ben uçağı yapıp, 15dakika kadar uçurmayı başardıktan sonra, izinsiz uçak yapıp uçurmaktan başımız biraz derde gırdi. Daha sonra Irak'a gittim. Ben oradayken babam, evin ikiuç odasını işgal eden uçağı imha etmiş.

https://www.cumhuriyetarsivi.com/katalog/192/sayfa/1984/8/2/7.xhtml
http://archive.li/X4HIB
Jump to: