Author

Topic: Ülkelerin kapladığı gerçek alan - thetruesize.com (Read 95 times)

hero member
Activity: 1036
Merit: 619
Türkiye’nin bu kadar büyük, Avrupa’nın bu kadar küçük olduğunu bilmiyordum. Yeni bilgilere bir yenisi daha bu forum sayesinde eklendi. Hocam sağolun aslında girmek için yırtındığımız Avrupa birliğinin hepi topu bizim kadar bir alan olduğunu bizim gözümüze en azından bu şekilde gösterdiğiniz için Smiley
hero member
Activity: 1204
Merit: 623
İlginç bir harita. İlginç bir mantık olmuş. Şimdi Rusyayı seçince kocaman bir ülke dünyanın yarısı. Seçili alanı sürükleyince ancak çin kadar kalıyor. Daha güneye doğru sürükleyince kapladığı alan iki Avustralya kadar bir alan. Birde meşhur Qatar seçip en kuzeye çekince bir ülkeye benziyor. Ne diyeyim. Boyut aldatıcı olmuş.
legendary
Activity: 2394
Merit: 1358
Bu siteye girdiğinizde Rusya'yı alıp Kuzey Afrika'ya doğru yerleştirin. O kadar küçük duruyor ki oraya koyunca. Çok hoşuma gidiyor yani. Türkiye mesela Avrupa'ya doğru yerleştirince bir anda kocaman dev gibi bir ülke oluyor. Hayır İran ı çekip Avrupa ya koyun yine aynı görüntü olur devasa bir ülke olur. Arabistan da böyle olabilir. Kullandığımız düz haritanın ne kadar çok gerçeklikten uzak olduğunu anlıyoruz böylece.
hero member
Activity: 1078
Merit: 638
Toprak genişliği tek başına bir anlam ifade etmiyor maalesef. Türkiye’nin büyüklüğünü görmemiz açısından çok iyi bir ara site olmuş ancak tek başına toprağın bir anlamı olsaydı yüzölçümü büyük ve fakirlikten kırılan halklar olmazdı.
Toprak genişliği bir anlam ifade etmiyor evet. Bizde ayrıca doğu bölgelerde inanılmaz rakım yüksek aslında. Ayrıca coğrafya derslerinden duyduğumuz Karadeniz ve Akdeniz'de kıyıya paralel, Ege'de kıyıya dik uzanan dağlar da aslında oldukça yüksek. Bu da aslında sanırım tarımsal verimliliği düşürüyor. Örneğin ben zeytinyağı ihracatında dünyada 5. ve 6. olmamıza oldukça şaşırmıştım. Bursadan Antakya'ya kadar kıyılarda acayip zeytin var, hatta daha da çok yerde. Ama örneğin 2019'da İspanya 195 milyon dolarlık ihracat yapmışken biz 11m dolar ihracat yapmışız ve İtalya, Yunanistan, Portekiz, Fas ve Tunus'tan sonra 6.yız.

Toprak genişliği bir şey pek önemli değil. Ülkenin çoğunluğu bozkır.
copper member
Activity: 1190
Merit: 925
Toprak genişliği tek başına bir anlam ifade etmiyor maalesef.Türkiye’nin büyüklüğünü görmemiz açısından çok iyi bir ara site olmuş ancak tek başına toprağın bir anlamı olsaydı yüzölçümü büyük ve fakirlikten kırılan halklar olmazdı.

Aslında bakınca Türkiye için konuşursak çok avantajlara sahip bir yapımız ve Jeopolitik önemimiz var.Bu jeopolitik önemi yeteri kadar kullanırsak ve ülke olarak liyakat sorununu çözersek iyi yerlere gelmek hiç zor değil.Tarihi, demografik yapısı, tarımsal faaliyetleri, hayvansal çeşitliliği, turizmi ile bir cennet Türkiye…
legendary
Activity: 2562
Merit: 1482
Bunu ilk duyduğum zaman şaşırmıştım, bunca yıl bize yanlış mı öğretmişler demiştim. Ortaokul ya da lisede hangisi olduğunu tam hatırlamıyorum ama projeksiyon çeşitlerinden bahsedilirken farklı çıkacaklarını söylediklerini hatırlıyorum ama bu kadar bariz bir fark olduğunu çok sonra görmüştüm.
Avrupa'nın nerdeyse yarısı kadarız, devasa bildiğimiz Amerika'nın 6'da 1'i falanız. Aslında baya da büyüğüz yani, sadece potansiyeli biraz daha kullanmak gerekiyor. Şu an oldukça yetersiziz bu kadar büyük bir coğrafya için Cheesy
sr. member
Activity: 1610
Merit: 271
Lisede coğrafya dersinde bu konuyla ilgili projeksiyon çeşitleri öğretiliyordu farklı projeksiyon çeşitlerinin olmasının sebebi bu projeksiyonlardan her birinin belirli bölgeleri daha doğru göstermeseydi.Örnek vermek gerekirse Silindirik Projeksiyonlar'da Ekvator bölgesi en doğru gösterilirken(kutuplara doğru bozulmalar artar)Düzlem projeksiyonda kutup bölgeleri en doğru şekilde gösterilir.

Ayrıca ülkemizi bu haliyle Avrupa haritası üzerinde görmek bir garip hissettirdi beni görseller için şahsım adına çok teşekkür ederim.  Smiley
copper member
Activity: 644
Merit: 269
Geometrik olarak ve coğrafik kapladığımız alan fazla ayrıca topraklarımız da üstüne getirdiğiniz ülkelerden oldukça fazla verimli elimizde çok iyi toprak alanları var ancak değerlendiremiyoruz bu arada çok güzel bir siteymiş gerçekten
hero member
Activity: 1078
Merit: 638
Dünyanın şekli küre gibi ya da tam olarak doğru söylemek gerekirse elipsoid olduğu için haritalara yani iki boyuta doğru olarak yansıtmak çok zor oluyor. Hatta iki boyuta basıldığında ülkelerin kapladığı alanı doğru yansıtmak imkansız oluyor. Bunun için çokça harita çeşidi bulunuyor ancak hiçbiri %100 doğru değil. Hepimizin okuldan aşina olduğu haritalarda genellikle ekvatora yakın yerler küçük, Rusya ve Kanada gibi kuzeydeki yerler olduğundan çok büyük gözüküyor. (Konuyla ilgili Türkçe altyazısı da bulunun şu videoyu öneririm https://www.youtube.com/watch?v=kIID5FDi2JQ)

thetruesize.com sitesinde ülkeleri seçerek alanlarını tüm dünyada istediğimiz yere koyabiliyoruz. Benim çok ilgimi çeken ve eğlendiğim bir site oldu. Türkiye'yi her yere taşıdım. Avrupa'ya koyduğumuzda Hamburg'dan Sofya'ya ya da Paris'ten Varşova'ya kadar alanları kapladığını görüyoruz. Amerika, Çin, Rusya gibi büyük gözüken ülkeleri de Avrupa'ya ya da Afrika'ya koyunca gene çok ilginç görüntüler oluşuyor.



Sitede arama bölümüne ülke ismini ingilizce yazdığınızda ülkeyi seçebiliyorsunuz ve istediğiniz yere taşıyabiliyorsunuz. Sol aşağıdaki pusuladan da ülkeyi döndürebiliyorsunuz. Eğlenebileceğinizi düşündüğüm için paylaşmak istedim.
Jump to: