Author

Topic: Uniswap (Dex) İnceleme (Read 261 times)

hero member
Activity: 1582
Merit: 670
March 16, 2020, 05:16:54 AM
#3
Platformun halen deneysel bir platform olduğunu unutmayınız, kendileri de ana sayfalarında sıklıkla belirtmişler. Havuz yatırımı için olmasa bile merkezi borsaların yaptığı şaklabanlıklara, dolandırıcılıklara karşı kullanılması, desteklenmesi gereken bir platform olduğunu düşünüyorum.

Sıkıntı burada. Deneysel, yakında geliyor tarzı şeylere artık karnımız doydu.
Akıllı kontratlarında manipüle edilebileceğini öğrendikten sonra benim için açıkçası şu an anlamı yok bu sözlerin. Bize tam işlevsel, hazır ve manipüle edilemeyecek platformlar, sistemler lazım.
Uniswap bu seçenekler arasında en iyi görüneni. Ama başına bir şey gelmedi demeden bu ifadenin önünde "henüz" diye eklemek zorundayız sanırım. DAO içinde mükemmel diyorduk ama geçtiğimiz günlerde arkadaşlardan birinin (şu an hatırlayamadım) açtığı başlıkta DAO'yu da acaba dedirten noktaya getirdiğine göre artık kime güvenebiliriz emin değilim.
legendary
Activity: 2632
Merit: 1333
March 14, 2020, 06:02:54 AM
#2
Güzel bir anlatım olmuş, teşekkürler. Ciğeri kediye emanet etmeden bazı basamakları akıllı kontratla eleyerek işlem yapmak ve bu sayede komisyon tasarrufu yapmak iyi bir fikir, sadece bu bile kullanım anlamında cazibe yaratmış oluyor ve böyle fonksiyonlara ihtiyaç var çünkü ağlar arası gerçek anlamda çapraz bağlar olmadan dexlerin öne çıkması mümkün değil bana göre.
legendary
Activity: 2352
Merit: 2592
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
March 14, 2020, 05:56:37 AM
#1
Malum piyasalar bu ara can sıkıcı boş vaktimizi değerlendirmiş olalım. Binance, bittrex v.b. borsalar sizlere hayali bitcoin, etherler üzerinden işlem yaptırır. Fonlarınızda görünen token yada coinler size ait bir cüzdan da değil genellikle bir kaç soğuk cüzdan da tutulur. Borsanın hesabınıza tanımladığı token ve coin tutarları "sanaldır". Çekmek istediğinizde soğuk cüzdanlarından size gerekli miktarı gönderirler. Tabi sürecin her zaman böyle tıkır tıkır yürümediğini geçmiş tecrübelerden çok iyi biliyoruz. (mt.gox, cryptopia ...) Konuyu çok dallandırmamak adına kısa keseceğim zaman zaman topluluk stres testleri yapıyor borsalar üzerinde çünkü kullanıcı hesaplarında tanımlı bitcoin sayısı ile borsanın elindeki tutarlar eşit olmayabilir. Her kullanıcının tutarını sadece kendisi bildiği için borsalar kaçıp gitmekten bunu anlamakta çok zor. Bu yüzden Dex'ler henüz çok işlevsel olmasalar dahi çok önemliler.

Uniswap kendisini merkeziyetsiz olarak tanımlayan (bunu tartışabiliriz) bütün işlemlerini ethereum ağı üzerinde gerçekleştiren bir borsa. Tüm işlemlerin ağ üzerinden görünür olması en azından yukarıdaki sanal rakamlar olasılığını siliyor ve cüzdanlarınızın hakimiyetine sahipsiniz. Kullanımı son derece basit ve arayüz oldukça sade.

Bağlanabilmek için metamask, walletconnect, coinbase, fortmatic, portis kullanabilirsiniz. Doğal olarak metamask'ın desteklediği tüm soğuk cüzdanları ve trust wallet gibi seçenekleri de desteklemiş oluyor.


Ana ekranda size üç ana seçenek sunuyor.

Swap: Kolayca takas gerçekleştirebileceğiniz kısım. Satacağınız ve alacağınız birimleri seçip miktarları girdikten sonra swapa tıklamanız yeterli. İşleminiz sistemin belirlediği fiyatlar üzerinden eth ağında gerçekleşecek. Bu konuda sunduğu en büyük avantaj diğer merkeziyetsiz borsalara göre daha düşük gas  ücreti.



Send: Swap işleminde sattığınız ve aldığınız birimler direk kendi cüzdanınıza gelirken send bölümünde akıllı kontrattan çıkan tokenleri takas sonrası dönüşü için başka cüzdana yönlendirebiliyorsunuz. Örneğin elinizde 3 ethereum var ve Ahmete Bat göndermeniz gerekiyor. Normalde önce takas yaparsınız. (1. gas ücreti) Sonra bunu kendi cüzdanınıza çekersiniz. (2. gas ücreti) ve Ahmete gönderirsiniz (3. gas ücreti). Ancak send bölümünden işlem gerçekleştirirseniz akıllı kontrat üzerinde takas gerçekleşir (1. gas ücreti) kontrat tokenleri sizin seçtiğiniz adrese direk gönderir (2. gas ücreti).

Kendi cüzdanlarınız arasında aktarım için de kullanabilmek mümkün. 2. cüzdanınızdaki shitcoininizi 1. cüzdana ethereum olarak yollayabilirsiniz. Gas ücreti ve işlem sayısından tasarruf etmiş olursunuz. Hatta dilerseniz basit bir mixer gibi de kullanma olasılığınız var. Henüz denemedim denedikten sonra ethplorer görüntüsünü atarım.



Pool bölümü: Bu bölüm altında 3 seçenek var.

Likidite havuzuna para ekleme: Elinizdeki token ve eşit miktardaki eth'yi (%50 erc20 - %50 eth)bir havuza ekleyerek likidite sağlayabilir ve platform ücretleri üzerinden havuzdaki payınız oranında kar elde edebilirsiniz. Her swap işlemi için %0.3 lük bir ücret kesintisi var.

Kar hesaplaması yapmak gerekirse.. Örneğin 97 eth ve 44.3 MKR'yi havuza eklerseniz şu anki rakamlara göre havuzdaki payınız yaklaşık %1 ediyor. MKR günlük hacmi 1.530.274 usd * %0.3 * %1 = 45,90 usd günlük getiri elde edebilirsiniz.

Eth'nin ve mkr nin şu anki fiyatına göre 12500 usdlik ether + 12500 usdlik mkr ye günlük 46 dolar veriyor. Aylık 1380 dolar eder, fiyatın ve havuzun süre içerisinde sabit tutarak işlem yaparsak 543 günde 2x demek. Bu hesaplamayı havuza yatırım yapmak istediğiniz her birim için o anki havuz durumuna ve hacme göre yeniden hesaplamalısınız. Havuz durumunu takip ederseniz karlılık durumu arttırılabilir.

Likidite havuzundan para çekme: Dilediğiniz vakit elde ettiğiniz kar payıyla birlikte istediğiniz miktardaki miktarı havuzdan geri çekebilirsiniz.

Bir token için takas başlatma: Platform içinde her hangi bir tokenin işlem görmesi için ekleme yapabileceğiniz bölüm.

Likidite havuzuna eklemelerde tokenin ilk fiyatını havuza ilk para ekleyen kişi belirliyor, gerçek değerden farklı bir değer sunarsa diğer kullanıcıların arbitraj yoluyla fiyatı genele eşitleyeceği ön görülmüş.



Platformun halen deneysel bir platform olduğunu unutmayınız, kendileri de ana sayfalarında sıklıkla belirtmişler. Havuz yatırımı için olmasa bile merkezi borsaların yaptığı şaklabanlıklara, dolandırıcılıklara karşı kullanılması, desteklenmesi gereken bir platform olduğunu düşünüyorum.

Karşılaştırma yapabilmeniz için bazı "merkeziyetsiz" borsaların gas ücretleri:



Jump to: