Author

Topic: uzay zamanı bükerek ışıktan hızlı gidebilen bir uzay aracı modeli geliştirdiler (Read 154 times)

copper member
Activity: 1498
Merit: 1110
Uzay bilimlerine ilgili birisi olarak, teoride bunun mümkün olabileceğini ama pratikte daha çok erken olduğunu düşünenlerdenim.Uzay zamanı bükerek ışıktan hızlı gitmek mümkünse bile, bu hızda ilerlerken sağlıklı kalmak ne kadar mümkün bilmiyorum.Bir Barış Özcan videosu gelirse incelemesini burada paylaşabilirim.
hero member
Activity: 1330
Merit: 645
Normal araba yapamiyorlar arabadan 10 tane sorun cikiyor, yok yagindan tut hidroligine motoruna, suyuna, bu gezegenler arasi gecislere ve de uzay turizmine daha fazla zaman ihtiyaci olacak, bir turk olarak; " bu uzay araci cok yakar be birader" diye gecirdim aklimdan.
Tüp takarlar kafanı yorma. Sen uzay aracını al ostime gel orada ustalar bunu hallede. Hem de tanıdık var ucuza hallettiririz. İstersen yerli olsun dersen atiker bile taktırırız. Uzay aracı yakıt sistemi dönüşümü bizim işimiz.
legendary
Activity: 2324
Merit: 1176
Normal araba yapamiyorlar arabadan 10 tane sorun cikiyor, yok yagindan tut hidroligine motoruna, suyuna, bu gezegenler arasi gecislere ve de uzay turizmine daha fazla zaman ihtiyaci olacak, bir turk olarak; " bu uzay araci cok yakar be birader" diye gecirdim aklimdan.

Hocam çok yakmasını geçtim uzay aracı yapmışlar ama reklamını yapmıyorlar böyle bir durum hatasız gerçekleşseydi çarşaf çarşaf televizyonlarda internette yayınlamışlardı yapsalar bile bir deneme olarak kaldığına inanıyorum şuanlık
hero member
Activity: 1400
Merit: 536
Normal araba yapamiyorlar arabadan 10 tane sorun cikiyor, yok yagindan tut hidroligine motoruna, suyuna, bu gezegenler arasi gecislere ve de uzay turizmine daha fazla zaman ihtiyaci olacak, bir turk olarak; " bu uzay araci cok yakar be birader" diye gecirdim aklimdan.
legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
Büküm motoru ve büküm hızı dendiğinde aklıma hep bilimkurgu dizilerindeki bazı sahneler geliyor. Özellikle de "Star Trek" ve "Battlestar Galactica" serileri...

Işık hızını aşarak seyahat eden akıllı uygarlıkların, bazı kuralları olurdu: Mesela büküm hızı teknolojisini keşfetmemiş olan uygarlıklardan kendilerini gizlerlerdi. Bilgi vermekten kaçınırlardı.
Bana oldukça mantıklı geliyor bu davranış. Sonuçta internetin ve telefonun ne olduğunu bilmeyen bir orta-çağ insanına bunların özelliklerini anlatmaya benziyor. Muhtemelen cadılıkla suçlanırlardı bunu yapanlar. Büküm ve daha gelişmiş teknolojiler de şu anda bizler için olağanüstü şeyler!

Eğer biz de bir gün büküm hızına ulaşabilirsek, belki diğer akıllı yaşam formlarıyla da iletişme geçme ihtimalimiz olur. Galaksilerarası konseylere davet ediliriz. Bir de bakarız ki bizden habersiz bunlar neler neler yapıyorlarmış:)

Yukarıdaki makalenin sonunda bahsedilen "NASA'nın ışık hızıyla seyahat edebilen uzay aracını" Google ile aradım. İlginç tasarımlar var ama gerçekten de NASA tarafından mı yayınlanmış, ondan emin olamadım.

Geçen sene yazdığım bir postumu da şuraya ekleyeyim:
Quote
Işık hızının aşıldığına ilişkin ben de bazı haberleri takip etmiştim. Henüz laboratuvar ortamında olsa da gelecekte çok farklı bir tablo çıkabilir önümüze. Şu sıralar StarTrek Discovery izliyorum. Orada da sıklıkla Büküm Hızı (Warp) kullanılıyor. Işık saniyede 300.000 km ile yol alıyor ve Büküm-1 seviyesi de tam olarak buna eşitti hatırladığım kadarıyla. Büküm-2 (10 katı), Büküm-3 (39), Büküm-4 (102), Büküm-5 ise (214). Yani büküm-5 ile giden bir gemi saniyede (300000 x 214) 64,2 milyon km hızla gidiyordu.
Şurada güzel bilgiler var bu konuda: https://www.bilimkurgukulubu.com/genel/inceleme/bilimkurguda-isiktan-hizli-seyahat-yontemleri/
hero member
Activity: 1330
Merit: 645
Önümüzdeki yüz yıl çok ilginç olacağa benziyor. Bu yüzyıldaki yöneticilerin soruları yüzünden eğer uygarlık derin sorunlar yaşamaz sa bu tür gelişmeler hayat bulacaktır.  Madde Anti madde ve nükleer füsyondan elde edilecek enerji ile bu tür motorların hayatımıza gireceği kesin. Bizler görür müyüz.
hero member
Activity: 1484
Merit: 936
Uzayda deneysel çalışmalarda çok işe yarayacağını düşünüyorum. Zamandan ve masraflardan tasarruf sağlanarak yapılacak çalışmalar çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Zamanda geriye yada ileri yolculuk yapılabileceğini sanmıyorum. En azından insanlık dışı bir olay.
member
Activity: 924
Merit: 36
★777Coin.com★ Fun BTC Casino!
Uzay zaman bukulmesı gerceklesırse cok enterasan durumlarla karsılasırız zamanda yolculuk gıbı kavramlar mumkun olur o zaman da paralel evrenler arası seyahat falan derken beynımız yanabılır boyle ıyıydık Grin
full member
Activity: 546
Merit: 154
Bilim insanları uzay araçlarının ışıktan daha hızlı hareket etmesini sağlayacak bir büküm motorunun (uzay aracının uzay zamanı bükerek yıldızlar arası mesafelerde seyahat etmesini sağlayan varsayımsal teknoloji -ed.n.) fiziksel modelini geliştirdiklerini iddia ediyor.

Makalenin özetinde "Işık hızı altı pozitif-enerjili, küresel simetrik büküm motorlarına dair ilk genel modeli sunuyoruz" ifadeleri yer alıyor:

Kavramsal olarak, Alcubierre motoru da dahil olmak üzere, herhangi bir büküm motorunun belirli bir hızla atıl olarak hareket eden, normal veya egzotik malzemeden oluşan bir yapı olduğunu ispatlıyoruz. İşte bu nedenle tüm büküm motorları tahrik gerektiriyor. Işık hızı altı (subluminal), küresel simetrik uzay-zaman büküm motoru sınıfının, en azından teoride, bugün insanlığın bildiği fiziksel ilkelere dayalı olarak inşa edilebileceğini gösteriyoruz.

Bilim insanlarının teorileri, adını teorik fizikçi Miguel Alcubierre'den alan, Alcubierre büküm motoruna dayanıyor. Alcubierre, 2000'de yayımlanan makalesinin özetinde bu motor türünün uzay-zamanı şekillendirerek çalışacağını yazmıştı.

Alcubierre, "Uzay gemisinin ardında uzay-zamanın tamamen yerel olarak genişlemesi, önündeki uzay zamanınsa daralmasıyla meydana gelen, dokunun bozulduğu bölgenin dışındaki gözlemcilerin gördüğü haliyle ışıktan daha hızlı olan bir hareket mümkün" ifadelerini kullanmıştı.

Ortaya çıkan bozukluk, bilimkurgudaki 'büküm motorları'nı anımsatıyor. Bununla birlikte, solucan deliklerinde olduğu gibi, uzay-zamanı bozmak için egzotik madde gerekecektir.

Teoride bir "büküm motoru", Albert Einstein'ın genel görelilik teorisinin sınırları içinde çalışabilir. Işıktan daha hızlı yolculuk genellikle sonsuz miktarda enerji gerektirir ama bu kısıtlama, uzay-zamanın kendisinden ziyade sadece uzay-zamandaki nesneler için geçerli. Tam da bu sebeple evren, Büyük Patlama'dan sonra ışık hızından daha hızlı genişleyebildi.

Popular Mechanics'in aktardığına göre yeni makale, Alcubierre'in fikirleriyle kendi fikirleri arasında önemli bir ayrım yapıyor: Motoru mümkün kılmak için evrende var olmayan bir madde olan “negatif enerji” yerine, uzay-zaman baloncukları kullanılabilir.

Baloncuğun içi, zamanın akışının aracın dışından farklı şekilde işleyebileceği bir yolcu alanı içerebilir. Frankfurt Gelişmiş Araştırmalar Enstitüsü'nde profesör ve araştırma görevlisi Sabine Hossenfelder bunu, "Yolcuların kendisi için uzay-zamana göre ışık hızı bariyerini kıramazsınız. Bunun yerine onların baloncuğun içinde yine normal şekilde hareket etmelerini sağlarsınız (fakat) baloncuğu ışıktan hızlı (süperlüminal) hareket ettirirsiniz" diye açıklıyor.

Profesör Hossenfelder sözlerine, ışıktan daha hızlı hareket etmesi için uzay aracının kendisinin negatif enerji yoğunlukları gerektireceğini ve ivmenin enerjiyle hareket gücüne ihtiyaç duyacağını söyleyerek devam ediyor. Makalede bunun nasıl sağlanacağı açıklanmasa da bilimsel teoriye uyduğu için mümkün olduğu varsayılıyor.

Makalede geleneksel uzay aracının aksine yolcuların arka arkaya değil yan yana oturtulması gibi, araçta uygulanabilecek diğer tasarımlardan da bahsediliyor.

Bunun nedeni gerekli enerji miktarının baloncuğun şekline bağlı olması. Zira büküm motorunun tasarımı seyahat yönü doğrultusunda ne kadar düz olursa o kadar az enerjiye ihtiyaç duyuluyor.

Bir büküm motorunun geliştirilmesi uzun yıllardır uzay ajanslarının hayali fakat somut sonuçlar elde etmek zor. NASA uzay yolculuğu için yeni tahrik yöntemleri araştırmaya çalışıyor fakat "büküm motoru" teknolojisi üzerinde çalışmadığını açıkça belirtiyor.

Oysa uzay ajansı 2014'te büküm motoruna sahip ve en yakın yıldıza 80 bin yıl yerine 4 haftada ulaşabilecek bir taşıtın tasarımını yayımlamıştı.


Kaynak : https://www.indyturk.com/node/327406/bi%CC%87li%CC%87m/bilim-insanlar%C4%B1-uzay-zaman%C4%B1-b%C3%BCkerek-%C4%B1%C5%9F%C4%B1ktan-h%C4%B1zl%C4%B1-gidebilen-bir-uzay-arac%C4%B1

Bilimkurgu filmlerinde izliyorduk artık ciddi ciddi yasicaz sanırım . Biz goremesek bile en azından belki evlatlarımız görür.
Jump to: