Artık birçok kişi Bitcoin ve kripto para piyasalarının hisse senetleri, para birimleri, altın ve tahviller gibi geleneksel varlık sınıflarından etkilenebileceğinin farkında. 2008 mali krizinden bu yana, bu geleneksel varlıklar ‘Quantitative Easing (Nicel Kolaylaştırma)’ veya QE olarak bilinen para politikasına maruz kalıyor (ve bunlardan faydalanıyor).
Quantitative Easing para arzını artırır
Quantitative Easing, yeni paranın bir merkez bankası tarafından para arzı içine girişidir. Bu politika, faiz oranlarını düşürür ve daha fazla borç verme ve likidite sağlamak için finansal kurumları sermaye ile kaplayarak para arzını artırır.
Quantitative Easing, bankacılık sisteminin felakete uğramasını önlemek ve yeni sermaye girişi oluşturarak ekonomiyi artırmak için 2008 mali krizinden sonra yerleştirildi. Pek çoğu, bu Quantitative Easing politikasına maruz kalan en uzun boğa borsalarına kredi verdi.
On yıl sonra Quantitative Easing artık sona eriyor
Ayrıca 2008-2009 yılları arasında Bitcoin’in doğduğunu ve özellikle 2017’de büyük bir fiyat artışı gördüğünü görüyoruz.
On yıl sonra Quantitative Easing artık sona eriyor. Bu da faiz oranlarında bir artış ve geleneksel varlıklardaki bir ayı piyasası döngüsüne yol açabilecek yeni sermayenin yavaşlaması anlamına geliyor. Olumlu tarafı, para birimlerinin deflasyonuna yol açabilir, bu da fiat paranın daha değerli olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte bu, Federal Rezerv’in Quantitative Easing’i nasıl ve ne zaman geri alacağına bağlı.
Quantitative Easing nedeniyle Bitcoin avantaj sağladı
Faiz oranlarındaki artışın BTC fiyatını nasıl etkileyebileceğini zaten daha önceki yazılarımızda detaylı olarak ele aldık. Eski L/S hisse senedi portföy yöneticisi Travis King kısa süre önce, varlık sınıflarının yüzde 90’ının bu yıl negatif sonuç verdiğini ve muhtemelen QE’nin sona erdiğini gösteren aşağıdaki tabloyu paylaştı. Peki bu durum neden genel olarak BTC ve kripto para pazarları için olumlu haberleri beraberinde getiriyor?
Bitcoin, analistlere göre merkezi olmayan ve sağlam bir dijital para birimi olarak doğası gereği, uzun vadede, Quantitative Easing’nin tersine çevrilmesinden olumsuz etkilenmeyen tek varlık sınıfı olacak. Quantitative Easing nedeniyle geleneksel piyasalar yükselirken, Bitcoin avantaj sağladı. Bununla birlikte, Quantitative Easing ortadan kalktıkça ve geleneksel piyasalar gerilemeye başladığında, yatırımcılar paralarının çoğunu, on yıllık bir para politikası tarafından desteklenen merkez bankası tarafından kontrol edilen varlıklara yatırmaya istekli olmayabilirler.
Analistlere göre, Bitcoin iyi performans gösteren tek varlık sınıfı olabilir
Bitcoin, Quantitative Easing’nin sonunda oluşturduğu dengesizlik nedeniyle insanları geleneksel pazarlara güvenemeyeceklerini hissettirecek şekilde daha değerli hale gelebilir. Bunun yerine insanlar, paralarını Bitcoin’e koyarak kendi varlıkları üzerinde mümkün olduğunca fazla kontrol sahibi olmayı tercih edebilirler.
Sonuç olarak analist ve uzmanlara göre, bu durum Bitcoin’i, QE’nin sona ermesinin neden olduğu artan faiz oranları ile iyi performans gösteren tek varlık sınıfı yapacak. Analist ve uzmanlara göre bu, Bitcoin’in geleneksel varlıklar üzerindeki uzun vadeli üstünlüğünün de açık bir göstergesi.
Haber linki:
https://kriptokoin.com/uzman-gorusu-qe-sayesinde-bitcoin-2019un-en-iyi-varlik-sinifi-olabilir/