Tja, en dat is dan ook echt het hele "beleid". Ga eens kijken naar de waardering van verpachte gronden in box 3. Daarvoor komt de belastingdienst met hele tabellen met de waarde van gronden per 1 januari afhankelijk van het landbouwgebied. Zolang de belastingdienst niet met een soortgelijk iets komt voor cryptovaluta (welke coin heeft volgens de belastingdienst welke waarde op 1 januari), en mensen het maar lekker zelf uit laat zoeken, krijg ik niet echt het gevoel dat ze crypto daar op dit moment erg serieus nemen.
Dat is een beetje wat ik bedoel.
Het is 1 boxje waar je alles moet opgeven en nergens staat vermeld hoe je de waarde van je assets moet bepalen. Kijk eens naar de verschillen die er soms zijn tussen bepaalde exchanges in China en de VS, wat is hanteerbaar? Zijn de prijzen op exchanges uberhaupt wel te hanteren? Hoe gaat de belastingdienst valideren of jij alles wel opgeeft?
Ik ben mezelf ervan bewust dat de wereld van cryptocurrency nog in de babyschoenen staat, maar de overheid zal toch echt mee moeten. Nederland zou voor op moeten lopen met dit soort prachtige ontwikkelingen, terwijl ik nu het idee heb dat 'het ingewikkeld is en ach... het waait wel over'. Als ik op RTLZ hun beurscommentator hoor zeggen "Bitcoin? Ach wat de gek ervoor geeft" (bron:
https://www.rtlz.nl/beurs/bitcoin-door-het-dak-wat-een-gek-er-voor-geeft) geeft dat voor mij toch wel aan dat het bedrijfsleven, maar dus ook de overheid en zijn belastingdienst er niks van willen weten.
Klopt; v.w.b. de belastingdienst: wanneer je enkele exchanges gebruikt als methode van waardebepaling, lijkt het me dat de belastingdienst daar weinig tegen in kan brengen. Er is immers geen officiele instantie die die waarde bepaalt (en dat is niet alleen te wijten aan de belastingdienst, maar veel meer aan een van de principes van cryptovaluta in het algemeen en bitcoin in het bijzonder: niet gereguleerd door de overheid!), dus het is altijd een (helaas niet zo'n gekke uitdrukking:) "wat de gek ervoor geeft".
En de vergelijking met verpachte gronden: inderdaad dat is heel erg gedocumenteerd. Net zoals de waarde van bijv. een lijfrente waarbij er via ingewikkelde (vaststaande!) berekeningen moet worden berekend hoe lang deze gemiddeld genomen nog zal lopen, gebaseerd op de levensverwachting van een gemiddelde Nederlander. Etc. etc.
Maar gaat het bijvoorbeeld om kunst, is het ook al een stuk lastiger om de waarde te bepalen. En onroerend goed in het buitenland (afhankelijk van het land) bijvoorbeeld ook. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Als ik eerlijk ben denk ik dat het juist goed is dat er geen "vaste" waardebepaling is, want die drukt je juist in een keurslijf.
Want om nog maar een paar situaties te geven:
hoe bepaal je de waarde van een aantal grafische kaarten?
en hoe doe je dat wanneer deze gebruikt worden voor het mijnen?
hoe bepaal je de waarde van een cloudmining contract? (uitgaande van de legitieme bedrijven)
Wanneer moeten deze wel en wanneer niet worden aangegeven?
Even ter verduidelijking: iemand die een paar kaartjes heeft draaien hoeft zich echt nergens zorgen over te maken, dat valt buiten de belastingheffing. Heb je een loods vol boards met grafische kaarten staan draaien, ligt het weer anders, dan lijkt het op inkomen (box 1) en bezit (box 3).