Author

Topic: Vergilerin gelecekte merkezi olmayan şekilde toplanması (Read 244 times)

legendary
Activity: 2128
Merit: 1657
...

Bütçenin oluşturulması, harcamaların yönetimi ve isteyenlerin bu bilgilere erişebilir olması gibi basit şeylerle bu sorun çözülebilir kolaylıkla. Hocam bu dedikleriniz için blockchain'e gerek bile yok bu nedenle.
...

Bu konuya bir de şöyle bir ek yapalım, dünyanın hemen her yerinde vergi mevzuatları artık insanların tahammül sınırlarını aşan noktalara geldi,

kriptolara o yüzden değindim. Örnek: IRS dünyanın en acımasız kuruluşlarındandır ve ABD vatandaşlarını komşusunun çöpünü karıştırıp gammazlamaya teşvik edecek kadar alçakça yöntemlerle para takibi yapmaktadır, maaş blokeleri banka hesaplarına el koyma falan filan onlar sıradan şeyler onlara zaten girmiyorum bile...

Bütün bu tahakküm sonucunda zeki insanlar bir noktada patladı ve servetlerini gizleyebilecekleri kripto sistemine çok büyük kayma oldu,
aydınlanmış insanların büyük çoğunluğu artık devletlerin hayata müdahelesinin kısıtlanması gerektiğinde hem fikir...
hero member
Activity: 1582
Merit: 670
Vergi çok enteresan bir konu,
modern zamanlarda devlet - birey arasındaki ilişkiler giderek kontrol ve manipülasyon odaklı hale geldiği için,
merkeziyetsiz vergilerden ziyade, vatandaşın vergi harcamaları üzerinde hiçbir kontrolü olmaması sorgulanmalıdır bence.

Vergilerinin çok hatalı, eksik ve yolsuz kullanıldığını düşünen birey, vergi sistemini boykot edebilme hakkına sahip olmalıdır, kriptoların yükselişi ve dünya çapında çok sıkı denetime sokulmaya çalışılmasının ardında yatan önemli sebeplerden biri de budur...



Şeffaflık ve hesap verme zaten bu sürecin bir etkeni olmalıdır. Gelişmiş ekonomik yapılarda bu böyledir ki hiç bir gerek kalmaz sorgulamaya. Bütçenin oluşturulması, harcamaların yönetimi ve isteyenlerin bu bilgilere erişebilir olması gibi basit şeylerle bu sorun çözülebilir kolaylıkla. Hocam bu dedikleriniz için blockchain'e gerek bile yok bu nedenle.
10 yıl kadar önce bir İskandinav ülkesinde bu konuda farklı bir yasa girişimi olmuş ve insanlar sokağa dökülmüş şeffaflığın göz ardı edilemez olduğunu söyleyip 1 ay sonra ülkeyi seçime götürmüşlerdi. Neden? Yukarıda arkadaşların dediği gibi aslında devlet herkesin, iktidarsa çoğunluğun vesayetidir. İktidar vesayeti sürdürdüğü sürece insanların parasına sahip çıkmak zorundadır. 1TL'yi sebepsiz harcamaması gerekir.

Fransa'da aşırı vergi yükünden doğan sorunların yol açtığı durumu görüyorsunuz. Halen tam olarak durmadı 1 yıla yakındır devam ediyor. 
legendary
Activity: 2128
Merit: 1657
Vergi çok enteresan bir konu,
modern zamanlarda devlet - birey arasındaki ilişkiler giderek kontrol ve manipülasyon odaklı hale geldiği için,
merkeziyetsiz vergilerden ziyade, vatandaşın vergi harcamaları üzerinde hiçbir kontrolü olmaması sorgulanmalıdır bence.

Vergilerinin çok hatalı, eksik ve yolsuz kullanıldığını düşünen birey, vergi sistemini boykot edebilme hakkına sahip olmalıdır, kriptoların yükselişi ve dünya çapında çok sıkı denetime sokulmaya çalışılmasının ardında yatan önemli sebeplerden biri de budur...

legendary
Activity: 1316
Merit: 966
burayı okuyan da, içinde filozof adı var diye yazılan şeyi doğru zanneder.

Burası felsefe değil, finans platformu olduğu için filozoflar ya da onların görüşlerinin doğru olup olmadığını değil, merkeziyetsizlik kavramının hangi alanlarda uygulanabilir olup-olmadığını tartışmaktayız. Ben attığım mesajda neden-sonuç ilişkisi içerisinde merkeziyetsiz vergi sisteminin neden uygulanabilir olmayacağını anlatıyorum. Kişisel görüşlerini Serbest Sohbet Köşesi'nde paylaşmanı öneririm Smiley.
member
Activity: 462
Merit: 14
Paylaşım da verilen bilgiler ve araştırmalar için teşekkür ederiz. Bu konuda ki düşüncem sadece vergiler değil, bir çok konunun merkezi olmayan şekilde ilerleyeceği yönünde. Bunu zaman bize gösterecek.
sr. member
Activity: 1134
Merit: 342
Ben tam tersini düşünüyorum mesela. Bence vergi aksine olabildiğine şeffaf ve merkezi olmalı. Devlet herkesten kanunla belirlenmiş oranda ve adilane şekilde göstere göstere toplamalı. Ben ve herkes bilmeliyiz ki devlet vergiyi sosyal adalet ilkesiyle topluyor.
Vergi basit bir şekilde kazanç üzerinden toplanabilir ve bunu düzgün yürütmenin yolları çok fazla. Sadece insanlara ahlak ve vatanseverlik aşılamak yeterli aslında. Gerisini sistem halleder.
legendary
Activity: 2240
Merit: 1131
DGbet.fun - Crypto Sportsbook
Bu her şeyde merkeziyetsizlik olmalı fikri çok tartışmalı bir konu, Aristotales geçmişte yönetim şekillerini iyi ve iyi yönetimlerin bozulmasıyla ortaya çıkan kötü sistemler olmak üzere 2'ye ayırmıştı. İyi yönetim şekilleri monarşi, aristokrasi, siyasal yönetim (cumhuriyet); kötü yönetim şekilleri ise tiranlık, oligarşi ve demokrasi. Bu kavramlardan özellikle demokrasi ve cumhuriyet birbirine çok karıştırılıyor. Demokraside çoğunluğun gücünü sınırlayan bir mekanizma yoktur, cumhuriyette ise çoğunluğun gücünü sınırlayan anayasalar vardır. Yani sen çoğunluk olsan dahi belli hak ve özgürlüklerin dışına çıkman mümkün olmuyor. Bu koşullarda değerlendirmek gerekirse en basitinden demokraside (toplumun çoğunluğunun doğru karar aldığı sanılan yönetim şeklinde) halkın çoğunluğu doğru kararlar alabilseydi bugün içinde bulunduğumuz coğrafyada seçimlerin sonucu çok daha farklı olurdu. Biz eğer toplum olarak bizi temsil eden insanlardan yüksek vergilere rağmen memnunsak sorun vergi sisteminin merkezi olmasında değil, bireylerin doğru ile yanlışı ayırt etme kabiliyetinin olmamasındadır. O halde, vergi sistemi merkezsiz olsa dahi sonuç değişmeyecek ve çoğunluk doğru kararı alamayacaktır. Yani işi bir bilene bırakmalı, buna da merit (liyakat) deniyor :).

üstad, uygun yönetim şekli olarak istersen krallığı, zorbalığı ya da galaksileri fethetmeyi uygun gör, beni ilgilendirmez; ama böyle özet felsefe metinlerinden derleme bilgiler ile demokrasi anlayışı üzerine analoji oluşturursak, içi hata dolu retorikten başka bir şey elde etmeyiz. burayı okuyan da, içinde filozof adı var diye yazılan şeyi doğru zanneder. sen yine demokrasiyi olumsuz şekilde yorumla, ama böyle garip felsefi muhabbetler hatadan başka bir şey oluşturmaz. :))

vergi isterse merkezi olsun, isterse merkezsiz olsun fark etmez; dış güvenliğim için askeri harcamalar, iç güvenliğim için polis ve genel sağlık hizmetleri ile bir miktar eğitim haricindeki çoğu şeyin gereksiz olarak vergilerden karşılandığını düşünüyorum (bakıma muhtaç kimsesiz yaşlılar ve çocuklar gibi çok istinai durumlar hariç). bu durumda benim için nasıl toplandığının bir önemi kalmıyor, gerisi hakkında yorum oluşturmayı kendi açımdan gereksiz görüyorum.
legendary
Activity: 2646
Merit: 1333
Bu yazıyı yazan vatandaşın ne vergi kavramının gerçek (sahadaki) anlamıyla, ne de merkezi/merkezsiz tanımlarıyla yeterince fikri olduğuna inanmıyorum. Yeterince analiz edip, üzerinde düşünmeden bir şeyler karalayıp adına da havalı bir şekilde "makale" demek kolay ama malesef bu yöntem yazılanın "boş"luğunu dolduramıyor.
Vergi "MERKEZ"in aşil tendonudur, dünya şimdikinden 180 derece farklı bir düzene geçmediği sürece durum değişmez ve ne pahasına olursa olsun merkezi otorite bunun kesilmesine izin vermez.
Not: Düzenin doğruluğu, yanlışlığından bahsetmiyorum.
full member
Activity: 784
Merit: 120
Bunun gerçekleşebilmesi mümkün değil. Başta ülkemizde dahil olmak üzere çoğu devlet vergiler ile ayakta duruyor. Vergilerin böyle bir sisteme geçmesi demek devletlerin gelirini azaltacağından bu sistem işlevsellikten ziyade devletlere zarar vermektir. Zaten bu sistemin olabilmesi için bence eski dönemlerde insanlığın başladığı bir dönemde olmak gerekir ki o dönemlerde bile kimse bu sistemi kullanmak istemez.
legendary
Activity: 2408
Merit: 1478
alex
son dönemde blockchain tekonlojisi ile ilgili okuduğum en saçma yazı. yazarı buradan tebrik ediyorum. vergi adaletini sağlamak için bu tür antin kuntin işlere gerek yok. ülkemizde toplanan vergilerin bu kadar adaletsiz olmasının en büyük sebebi ciddi anlamda bir denetim mekanizmasının olmamasıdır. sen herkesten vergini düzenli olarak toplarsan günlük yaptığımız harcamalardan kesilecek olan vergi oranı zaten düşer. şimdi ne mi oluyor? koca koca adamlardan vergi alamadığın için o vergi yükü sana bana biniyor. gazlı içeceklerden neredeyse lüks tüketim vergisi alınıyor. 10 yaşındaki çocuğun içtiği boktan kol gibi vergi almanın çözümü dağıtık bir sistem yaratmak değil. çözüm her konuda sosyal adaleti sağlamak.
legendary
Activity: 1316
Merit: 966
Bu her şeyde merkeziyetsizlik olmalı fikri çok tartışmalı bir konu, Aristotales geçmişte yönetim şekillerini iyi ve iyi yönetimlerin bozulmasıyla ortaya çıkan kötü sistemler olmak üzere 2'ye ayırmıştı. İyi yönetim şekilleri monarşi, aristokrasi, siyasal yönetim (cumhuriyet); kötü yönetim şekilleri ise tiranlık, oligarşi ve demokrasi. Bu kavramlardan özellikle demokrasi ve cumhuriyet birbirine çok karıştırılıyor. Demokraside çoğunluğun gücünü sınırlayan bir mekanizma yoktur, cumhuriyette ise çoğunluğun gücünü sınırlayan anayasalar vardır. Yani sen çoğunluk olsan dahi belli hak ve özgürlüklerin dışına çıkman mümkün olmuyor. Bu koşullarda değerlendirmek gerekirse en basitinden demokraside (toplumun çoğunluğunun doğru karar aldığı sanılan yönetim şeklinde) halkın çoğunluğu doğru kararlar alabilseydi bugün içinde bulunduğumuz coğrafyada seçimlerin sonucu çok daha farklı olurdu. Biz eğer toplum olarak bizi temsil eden insanlardan yüksek vergilere rağmen memnunsak sorun vergi sisteminin merkezi olmasında değil, bireylerin doğru ile yanlışı ayırt etme kabiliyetinin olmamasındadır. O halde, vergi sistemi merkezsiz olsa dahi sonuç değişmeyecek ve çoğunluk doğru kararı alamayacaktır. Yani işi bir bilene bırakmalı, buna da merit (liyakat) deniyor Smiley.
member
Activity: 714
Merit: 82
Cemil Şinasi Türün'ün bir makalesinde gelecekte vergilerin gayri merkezi bir şekilde toplanabileceğini okudum, daha önce bu şekilde hiç düşünmemiştim. Kripto paraların nasıl merkezi kurumlar tarafından vergilendirilebilir ki gibisinden düşünüyordum. Benim için farklı bir bakış açısı oldu, paylaşmak istedim.

Merkezi vergi yerine nasıl bir yapı gelebilir?
Gelelim vergi meselesine. Vergi dediğimiz, toplum içinde yaşayan insanların yani bizlerin, yani kamunun, toplu ihtiyaçlarımız için var olan bir kaynak toplama yöntemidir. Mesela köprüler, mesela metro tünelleri için. Bu tür büyük toplumsal yatırımları kamunun ihtiyaçları belirler ve bunlar kar amaçlı şirketlere teslim edilemezler, edilmemelidirler. Enerji üretimi ve dağıtımı da kamusal şebekeler üzerinden olmalıdır. Eğitim de kamusal bir hizmet olmalıdır, sağlık da. Ama tabii, okur olarak sizler bunların hepsine katılmayabilirsiniz. Ben, ülkemde eğitimin özelleştirilmiş olmasından hiç memnun değilim; yaşanılan problemleri gördüğüm için, eğitimde özelleştirilmiş yapıya itiraz ediyorum. Sağlık için de aynı şeyler kolaylıkla söylenebilir.

Peki merkezi yapıda vergi şu anda nasıl toplanıyor? Türkiye’den örnek verelim: Ülkemizde verginin çoğu doğrudan değil dolaylı yoldan toplanmaktadır. Toplanan verginin %70’den fazlası ÖTV ve KDV denilen türdendir. Bu vergiler, tüketim noktasında kesilen ve kamusal eşitliği ayaklar altına alan çok adaletsiz vergilerdir. Pahalı jipi olan da ekmek parası için Doblo’suyla şehri turlayan esnaf da aynı pahalı benzini almak zorundadır. Telefon hizmeti üzerinde %50’ye yakın dolaylı vergi ödemekteyiz. Bunlar kamusal düzen açısından bakıldığında yanlış oranlarda ve yanlış şekilde toplanan vergilerdir.

Merkezi paranın yerine bir gün gayri merkezi bir para sistemi kurulursa, ki bu yukarıda da belirttiğim gibi bitcoin’den daha fazlasını gerektirir, o zaman verginin de gayri merkezi olarak toplanması gerekecektir.

Gayri Merkezi Vergi
Gayri merkezi vergi demek, üretimin ve tüketimin kamu yararı açısından yeniden düşünülüp, neyi vergilendireceğimize halk yani kamu olarak bizim karar vermemiz demektir. Gayri merkezi para düzeninde, siz kamuya ahlak dışı bir vergi dayatamazsınız. Eğer ortak bir havuza hepimizin kullanımı için para toplayacaksak, buna kamu olarak olur vermemiz, ahlaki tüm gerekçeleri ile gönülden bunu onaylıyor ve sonuçlarına katlanıyor olmamız gerekecektir.

Makalenin tamamını incelemek için; https://coin-turk.com/blockchainde-vergilendirme-ve-timarli-sipahilere-donus

Cemil Şinasi Türün'ün diğer makaleleri için;
https://coin-turk.com/author/cemilsinasiturun
https://medium.com/@cemilturun
https://www.btchaber.com/yazar/cemilsinasi/




Jump to: