Pages:
Author

Topic: WAVES - En Gelişmiş Kripto-kıymet ve Kitle-fonlama Platformu - page 306. (Read 335897 times)

hero member
Activity: 602
Merit: 500
normal member oluncaya akadar bekleyeceğiz ozman. Bu waves olayı aynı Rapple gibi sanırım.pek fark göremedim.

WAVES'in Ripple ile benzer yanları olmakla beraber bu iki sistem çok temel bir noktada kökten ayrışıyor. Benzer tarafı, her iki sistem de tam rezervli kripto-fiatların aracı kurumlarla ihraç edilmesini olanaklı kılıyor. Ayrıştıkları nokta ise, Ripple tam olarak merkezsizleşmiş sayılmaz ve bu özellik sisteme yöneticiler tarafından her an bir kısıtlamanın getirilebileceği demek oluyor. Öte yandan WAVES tam olarak merkezsizleşmiş PoS konsensüs algoritması üzerine kurulu bir platform. Bu ayrışmanın somut sonuçlarına bir örnek vermek gerekirse, şu an nasıldır bilmiyorum ama en son baktığımda Ripple'a üye olmak için kimlik fotokopinizi sisteme taratmanız gerekiyordu. Şahsen bunun başlı başına bir mahremiyet ihlali olduğunu düşünsem de pek çok kişi için mantıklı görülebilecek bir adım aslında. Fakat bunun ifade ettiği şey büyük. Şöyle ki Ripple bugün kimlik fotokopisini zorunlu koşuyorsa yarın başka şeyleri de empoze edebilecek demektir. Bu da kriptopara ekosisteminin özgür doğasına aykırı bir durum. Öte yandan WAVES için böyle bir durum asla söz konusu olamaz; Vizyonumuz kısmında da açıkça belirtildiği üzere WAVES blokzinciri üzerinde hiçbir kısıtlama olmamasını amaçlamaktadır.

Bu temel noktanın haricinde, WAVES'in var olan sistemlerde görülmeyen birçok yenilikle geldiğini söylemek mümkün. Kitle fonlama projeleri için özelleşmiş uygulamaları ele alalım. Bu projelere katılan yatırımcıların hisselerini kolayca satabileceği tamamen merkezsizleşmiş borsa, projelere kitle katılımını desteklemek üzere düzenlenmiş oylama platformu, itibar sistemi vs. gibi birçok özellik ne Ripple'da ne de başka bir blokzinciri temelli oluşumda var. Dolayısıyla WAVES'i diğerlerinden ayıran şey, blokzinciri teknolojisinin asıl potansiyelini açığa çıkaracak olan vizyonudur diyebiliriz. Bu vizyon da görüldüğü üzere yalnızca iyi temennilerden ve hoş sözlerden oluşan soyut bir yönelim ile değil, açıkça belirlenmiş bir plan doğrultusunda somut adımlar atılarak ilerlenen bir çalışma içerisinde ortaya çıkmaktadır.
hero member
Activity: 742
Merit: 501
normal member oluncaya akadar bekleyeceğiz ozman. Bu waves olayı aynı Ripple gibi sanırım.pek fark göremedim.
hero member
Activity: 602
Merit: 500
selam ben junior memberım, imza kampanyasında "member" daki kodu mu kullanacağım. Ve junior member =member mı sayılacak.(1pay)

Maalesef imza kampanyası için en az Member olmak gerekiyor.
hero member
Activity: 742
Merit: 501
selam ben junior memberım, imza kampanyasında "member" daki kodu mu kullanacağım. Ve junior member =member mı sayılacak.(1pay)
hero member
Activity: 602
Merit: 500
waves imza kampanyasına katılmak için,  biryere başvurmamız gerekiyor mu, yoksa imzayı koyunca direkt kampanyaya katılıyormuyuz, biraz forumda bakındım ama bilgi bulamadım

1. OP'daki imzalardan üyelik tipinize uygun olanını imzanız olarak yapıştırın.

2. Şu formu doldurun: https://docs.google.com/forms/d/1aCjm9sekB3wBRYB_iCvwgUi0QPP9TfJwEz9mlqS5er8/viewform

3. İmzanızı değiştirmemek kaydıyla, 31 Mayıs'a kadar bu forumda 50 ileti atın.

Bu kadar.
legendary
Activity: 2338
Merit: 1070
waves imza kampanyasına katılmak için,  biryere başvurmamız gerekiyor mu, yoksa imzayı koyunca direkt kampanyaya katılıyormuyuz, biraz forumda bakındım ama bilgi bulamadım
hero member
Activity: 602
Merit: 500
Bunun gibi projeler neden başarısız olurlar?  Bunun 2 sebebi var;

1- Yukarıda bahsettiğim "yasal süreç" mevzusu.
2- Merkezsizlik.

Eğer 1'i tamamlarsanız 2'ye sahip olamazsınız.
Eğer 2'ye sahip olmazsanız 1'i gerçekleştiremezsiniz.

Resmi kurumlarca onaylanma vs işleri ile Merkezsizlik bir arada barınamaz.

Merkezsizlik ile tam olarak neyi kastediyorsunuz? Eğer kripto-kıymetlerin değerini merkezsizleşmiş bir sistem içinde koruması söz konusuysa haklısınız. Buna örnek olarak bitUSD'yi verebiliriz. BitShares ekibinin iddiasına göre, değeri 1 USD'ye sabitlenmiş bir kripto-kıymet tamamen merkezsizleşmiş bir ortamda varlığını sürdürebilirdi. Bu durumda sizin 1. madde olmadan bir değer sabitleme çabası görüyoruz, ve projenin ne kadar başarılı olduğu ortada. "Herkes o şeyin 1 dolar olduğuna inanırsa o şey gerçekten de 1 dolar olur." gibi bir prensiple hareket ediyordu bu sistem, neticede sanıyorum sizin de bahsettiğiniz "yasal süreç" olmadan bunu başaramayacaklarını anladılar.

Fakat WAVES'de tanımlanacak olan kripto-kıymetler bu tarz bir merkezsizlik amacı gütmüyor. Kripto-kıymetler merkezi bir sistem tarafından yasalara uygun olarak tanımlanacak. Bu yüzden de WAVES'deki 1 doların fiyatının 1 dolar olarak sabitlenmesi, kripto-doların arkasındaki finansal kuruluşu denetleyen yasal sistem tarafından garanti edilmiş olacak. WAVES'in merkezsizleşmiş olması ile kastedilen ise, bütün alım-satım işlemlerinin merkezsizleşmiş borsada gerçekleşecek olması.

Yani iki şey var:

1) "Kripto-dolar = gerçek dolar"ın sağlanması.

2) Kripto-dolar ile yapılacak kitle fonlama, alım-satım vs. işlemler.

Bunlardan birincisi için dediğiniz doğru, ve zaten WAVES ekibi de bunu merkezi yöntemlerle sağlamayı planlıyor. Fakat ikinci madde için blokzinciri teknolojisi hala çok büyük bir yenilik olmayı sürdürüyor. Hırsızlık ve dolandırıcılığa karşı güvenlik, her finansal kuruluşun teknolojik altyapısını kendisinin oluşturmak zorunda olmayıp zaten kanıtlanmış bir sisteme dayanarak kripto-kıymetlerini kolayca tanımlama imkanı, kitle fonlama ve diğer bütün işlemlerde aracı kurumların ortadan kaldırılması ve buna bağlı olarak komisyonların düşmesi, bu sistemin yalnızca finansal uygulamalarda değil yukarıda örneğini verdiğim gibi online oyunlar vs. için de maksimum güvenlikli bir ortam sağlaması gibi birçok yenilik mümkün kılınmış olacak.

Yani mesela bitcoin'in değerinin 400 dolar'a legal ve merkezi bir kuruluşça sabitlendiğini düşünün. Bu bitcoin'in merkezsizleşmiş yapısına ne kadar sekte vuracak? Bitcoin'in merkezsizleşmiş olmasının asıl avantajları fiyatının kimse tarafından belirlenmemesi değil, aktarımı esnasında hiçbir aracı kuruma ihtiyaç duyulmamasında yatıyor. Dolayısıyla WAVES platformunda yine bu merkezsizlik olacak, fakat fiyatı iniş çıkışlarla dalgananan kriptoparaların yanında, merkezi kuruluşlarca desteklenmiş kripto-fiatlar da olacak.

Bu sistemi daha iyi anlamak için Coinomat örneğine bakabilirsiniz (bkz. http://www.coinomat.com). İnternet sitesinden birçok yöntemle alabileceğiniz CoinoUSD, değeri İngiliz Virgin Adaları'nda kayıtlı bir finansal kuruluş olan Intelligence Unitrade LTD tarafından 1 dolara sabitlenmiş, Nxt platformu üzerinde tanımlı bir kripto-kıymet. Ne yazık ki Nxt geliştiricileri kripto-kıymet alım-satımları ve kitle fonlama projeleri için uygun bir ortam yaratma yolunda ilerlemediler, ve aslında WAVES'in ortaya çıkış nedeni de bu (Coinomat'ın kurucusunun WAVES'in proje yönetici olması boşuna değil). Konuya dönersek, CoinoUSD'nin an itibarıyla 3 milyon doları aşkın bir market kapitalizasyonu var. CoinoUSD'yi alan bu insanlar değeri bir gün yükselecek de satacağız diye alan spekülatörler değil, çünkü değeri zaten her zaman 1 dolar olacak. Yani CoinoUSD'yi elinde bulunduranlar, blokzinciri üzerinden kripto-fiat ile alışveriş ya da alım-satım yapmak isteyen kişiler. Diğer kripto-kıymetlerin spekülatörlerle şişirilmiş market kapitalizasyonları yanında 3 milyon dolar hiç de az değil, bu da projenin başarısını gösteriyor. Dahası, WAVES açıldığında Coinomat ile entegrasyonu da sağlanacak ve bu CoinoUSD ile yapılabileceklerin önünü bayağı bir açacak.

Kitle fonlama için Kickstarter'a değil WAVES'e gelecek insanlar, ve bu fonlamayı dolar ile yapacaklarsa söz gelimi, WAVES'in dolar aracı kurumu olacak olan Coinomat'tan, WAVES'deki dolar kripto-kıymeti olan CoinoUSD'yi alacaklar. Bu Coinomat için inanılmaz bir likidite demek. Yani bu projenin önü şu an kriptopara dünyasında hiçbir projenin olmadığı kadar açık.
legendary
Activity: 1176
Merit: 1013
DAVID CHAUM's xx coin SALE IS NOW LIVE!
Bunun gibi projeler neden başarısız olurlar?  Bunun 2 sebebi var;

1- Yukarıda bahsettiğim "yasal süreç" mevzusu.
2- Merkezsizlik.

Eğer 1'i tamamlarsanız 2'ye sahip olamazsınız.
Eğer 2'ye sahip olmazsanız 1'i gerçekleştiremezsiniz.

Resmi kurumlarca onaylanma vs işleri ile Merkezsizlik bir arada barınamaz.
hero member
Activity: 602
Merit: 500
Bu tür girişimler ne kadar güvenli? Para yatırsak geri dönüşünün bir garantisi var mı? Yatırdığımız para geri gelmezse başvurulabilecek bir merkez ya da bu sistemin sunucusunu sorumluluk altına sokacak bir yaptırım?
Eğer kimse garanti edemezse bu tür oluşumların ponzilerden ne farkı var?

Bu tür girişimler derken WAVES platformu üzerinde kurulacak girişimlerden bahsediyorsunuz anladığım kadarıyla. Eğer doğru anlıyorsam, sorunuzun tek bir cevabı yok, çünkü WAVES üzerinde kurulabilecek tek türden girişim yok. Bu yüzden olası birkaç kullanımı ile konuyu örneklendirmek istiyorum.

1) İlk örneğimiz bir online oyun platformu olsun. Yazı tabanlı bir MMOG olsun. Bu oyunlarda kullanıcıların sahip olduğu eşyalar WAVES platformunda tanımlandığında, sistemin olası bir hacker saldırısına ya da herhangi bir backdoor/cheating durumuna karşı güvenilirliği merkezi sunucularda kurulu oyunlara kıyasla çok daha güvenilir olacaktır. Merkezi sunucularda karşılaşılan "kılıcım aniden yok oldu" sorunlarına WAVES platformunun doğası gereği rastlanamaz. Ayrıca bu örnekte kötü niyetli/dolandırıcı bir oyun sitesine karşı merkezi sunuculardan çok daha fazla kanıt olacaktır; merkezi sunuculu oyunlarda sunucu tamamen oyun sitesinin elinde olacağından datalarda değişiklik yapma vs. kurnazlıklara girişebilir, fakat merkezsizleşmiş WAVES platformunda bu çok daha zordur. Yasalar derseniz, oyundaki "kılıcınızın" merkezi bir sunucuda tanımlı olup olmamasının herhangi bir adalet sistemi açısından öneminin olacağını sanmıyorum.

2) Hisselerini halka açma hakkını legal olarak edinmiş bir şirketin aracı kurumların oluşturabileceği bir sürü problemden kurtulmak için hisselerini WAVES platformu üzerinden halka arz ettiğini düşünelim. Öncelikle, bu durumda şirket halka arz esnasında WAVES'de oluşturulmuş kripto-hisselerin yasal olarak geçerliliğini de sunmak durumunda olacaktır. Yani bu durum için kripto-hisseler de kağıt-hisseler kadar geçerli olmadıkça, zaten böyle bir halka arzdan bahsedilemez. Dolayısıyla, legal olarak halka arz edilen herhangi bir şirketin hisseleri ister kağıtta yazılı olsun ister elektronik ortamda dağıtılmış olsun, hisse yasalar önünde hisse olacaktır. Yani söz konusu kripto-hisselerin size ne hak verdiği, bir kişinin hisse sahibi olduğunu nasıl kanıtlayabileceği gibi ayrıntılar şirket tarafından halka arz öncesi tanımlanacağından, sizin hissenin sahibi olduğunuzu mahkeme önünde kanıtlamanız WAVES sistemine erişip hesabınızda söz konusu kripto-hisseleri göstermeniz kadar kolay olacaktır. Hatta bu durumun belgede sahtecilik vs. düzenbazlıklara daha az olanak vereceğinden klasik usullere göre daha güvenilir olacağı bile söylenebilir.

3) Kitle fonlama kampanyasını WAVES platformu üzerinden yürüten bir girişim düşünelim. Bu durumda öncelikle şunu belirtmekte fayda var; kar ortaklı kitle fonlama projeleri dünyada henüz yeni gelişen bir kurumsallaşma biçimidir ve uluslararası bir standarda bağlanacak kadar kapsamlı bir düzenleme hukuki alanda mevcut değildir. Mesela Türkiye'de -bildiğim kadarıyla- kar ortaklı kitle fonlama diye bir şey yok. Böyle olunca bu örneğimizin ülkeden ülkeye değişen bir cevabı olmalı. Fakat durum ne olursa olsun, WAVES'in klasik yöntemlerden daha az güvenli olması için bir sebep yok.

4) Kayıtsız fon toplama. Halihazırda kriptopara ekosistemindeki birçok projenin yürütüldüğü gibi, herhangi bir yasal temel oluşturulmadan fon toplamak üzere girişilmiş bir iş düşünelim. Bu durum diğer üç örneğe göre daha güvensiz olmasına karşın, WAVES platformunun bunun için de bir çözümü var; itibar sistemi. Söz gelimi bu forumda bir "newbie"nin açtığı bir kampanya çok da rağbet görmeyecektir, çünkü bu kişinin muhtemelen dolandırıcı olduğu düşünülecektir. Fakat forumda hatırısayılır bir yeri olan ve birçok projede gönüllü çalışmış, yaptığı işler ortada olan birisinin kampanyası rağbet görecektir. Bunun da birçok örneği mevcuttur. İşte WAVES platformu bu tarz bir itibar sistemini merkezsizleşmiş ortama aktarıyor, böylece platformda kimin ne kadar "güvenilir" olduğu görülüyor. Bu sayede "güvenilirlik" ölçütü de demokratik olarak herkes tarafından sağlanmış oluyor. En nihayetinde böyle bir projeye yapılan yatırım en basit ifadeyle "riskli" olarak değerlendirilmeli, ve tabii ki kaybedilmesi göze alınmış bir miktardan daha fazlası bu tarz projelere yatırılmamalıdır. Yine de riski seven ve görünürde güvenilir bir projeye katkıda bulunmak isteyen çok insan var, ve hiçbir güvence verilmeden başlatılan projelerin de ne kadar başarılı olabileceği kriptopara camiasında bilinen bir gerçek.

5) Kripto-fiat alışverişleri. Kripto-fiat, bir fiat paranın, mesela Türk lirasının, merkezsizleşmiş bir platformda tanınan halidir. Yani siz WAVES cüzdanınızda 5 TL-coin görüyorsanız bu, yasal olarak yetkili aracı kurumlar tarafından değeri garanti edilmiş bir 5 TL olacaktır. Siz bu parayla alışveriş yapabilir, ya da kurduğunuz online mağazanızda bu parayı kabul edebilirsiniz. Cüzdanınızdaki 5 TL-coin, yasal olarak elektronik para işletme yetkisini elinde bulunduran finansal aracı kurum tarafından istediğiniz zaman TL'ye çevrilecektir. Söz konusu TL-coin'i en başta o aracı kurum tanımladığından, sizin TL-coin'lerizin yanması gibi bir durum, Paypal ya da benzeri bir aracı kurumdaki hesabınızdan aniden paranın yok olmasına benzer; her iki durumda da yasal haklarınız bulunacaktır.
legendary
Activity: 1232
Merit: 1001
NXTi duyunca tüylerim diken diken oluyor, gerçekten reklamının karşılığını hiç alamadı
full member
Activity: 182
Merit: 100
Bu tür girişimler ne kadar güvenli? Para yatırsak geri dönüşünün bir garantisi var mı? Yatırdığımız para geri gelmezse başvurulabilecek bir merkez ya da bu sistemin sunucusunu sorumluluk altına sokacak bir yaptırım?
Eğer kimse garanti edemezse bu tür oluşumların ponzilerden ne farkı var?
member
Activity: 112
Merit: 10
hero member
Activity: 602
Merit: 500
Next, Bitshares vs vs gibi bir çok deneyen oldu bunun gibi projeleri.
Bu tip projelerde asıl sıkıntı şudur:
X firması A token'ınını oluşturup satışa sunar, A tokenı karşılığı hisse dağıtır. Ee sonra?
A token'ı sahipleri bu hisselerin karşılığını gerçek dünyada nasıl alabilir?
Merkezi bir otorite yok, Hiçbir güç X firmasının A tokenı için kar payı ödemesini, gerçek profitinden temettü dağıtımı yapmasını vs SAĞLAYAMAZ.

Sistemi işletenler X firmasından hisse alıp yatırımcıyı korusunlar, o zaman Merkezsiz olmaz.

Yani, X firmasını resmi olarak bağlayan hiçbir şey yok ortada, ama X firması istediği gibi parayı toplayıp kaçabiliyor.

Özetle bunun gibi şeyler yenilik cart curt vs diyerek insanları kandırır, ama gerçekte hiçbir şey sunmaz. Parayı vuran vurur, diğerleri arkasından bakar durur.

Bu konuda WAVES ekibinin hukuki çalışmaları sürmektedir. Bahsettiğiniz X firması eğer WAVES platformu üzerinde tanımlayacağı A kripto-kıymetini hukuki olarak bağlayıcı bir temelde oluşturursa, bu A kripto-kıymeti, yasalar önünde X firmasının hisseleriyle aynı kullanımda olacaktır. Bunu Türkiye'de başarmak mümkün mü henüz bilmiyoruz, ancak gelecekte bu versatil teknolojinin dünyanın çoğu yerinde uygulanacağını düşünüyoruz. Uygulanan bir örnek göstermek gerekirse, Nxt platformu üzerinde kayıtlı CoinoUSD, Coinomat.com'un sağladığı Amerikan doları para birimidir ve yasalarca aracı kurum olma yetkisi verilmiş bir finansal kuruluş olan Coniomat.com'un elektronik ortamda paranın temsil edilme biçimi olarak böyle bir yol seçmiş olması görünüşe göre hiçbir sorun çıkarmamaktadır. Bazı bankaların Ripple sistemini kullandığını da biliyorsunuz. Dolayısıyla, para kuruluşları bu sistemi kullanmak istediği sürece hukuki altyapı da bununla orantılı olarak gelişecektir.
member
Activity: 112
Merit: 10
tyt dediklerin de haklı pay var sanırım . temkinli olmakta fayda var .
legendary
Activity: 1176
Merit: 1013
DAVID CHAUM's xx coin SALE IS NOW LIVE!
Next, Bitshares vs vs gibi bir çok deneyen oldu bunun gibi projeleri.
Bu tip projelerde asıl sıkıntı şudur:
X firması A token'ınını oluşturup satışa sunar, A tokenı karşılığı hisse dağıtır. Ee sonra?
A token'ı sahipleri bu hisselerin karşılığını gerçek dünyada nasıl alabilir?
Merkezi bir otorite yok, Hiçbir güç X firmasının A tokenı için kar payı ödemesini, gerçek profitinden temettü dağıtımı yapmasını vs SAĞLAYAMAZ.

Sistemi işletenler X firmasından hisse alıp yatırımcıyı korusunlar, o zaman Merkezsiz olmaz.

Yani, X firmasını resmi olarak bağlayan hiçbir şey yok ortada, ama X firması istediği gibi parayı toplayıp kaçabiliyor.

Özetle bunun gibi şeyler yenilik cart curt vs diyerek insanları kandırır, ama gerçekte hiçbir şey sunmaz. Parayı vuran vurur, diğerleri arkasından bakar durur.
hero member
Activity: 602
Merit: 500
jolly tum platform turkceye cevrildi mi ? sadece post larından bahsetmiyorum . onemli olan turkce dilinin de olması platformun her asamasında .

Web sitesinin şu aşamada çeviriye ihtiyacı yok anladığım kadarıyla, çünkü zaten kısaca proje tanıtılıyor yalnızca. İlerleyen zamanlarda ihtiyaç olacaktır tabii. Bir de istemci arayüzü çevirisi var, o da istemci kodunu yazan arkadaşlara bakıyor, henüz ortada bir şey olmadığı için çevrilecek bir şey de yok. Kod Mayıs ayında hazır olduğunda, piyasaya sürülmeden önce çeviri dosyalarını alır Türkçeye çeviririz, böylece ilk açılıştaki ana dillerden bir tanesi Türkçe olmuş olur.
member
Activity: 112
Merit: 10
jolly tum platform turkceye cevrildi mi ? sadece post larından bahsetmiyorum . onemli olan turkce dilinin de olması platformun her asamasında .
legendary
Activity: 1848
Merit: 1334
just in case
Proje güzel. Waves leri ico ile aldık. Satın almak isteyen pm ile ulaşabilir.
hero member
Activity: 602
Merit: 500

Güncelleme - 9 Temmuz 2016:

Mycelium ve Waves'den Ortak Yol Haritası Duyurusu

https://wavestalk.org/turkish/waves'de-son-gelismeler-1/msg698/#msg698


Güncelleme - 7 Nisan 2016:

HALKA ARZ

Halka arz sayfası: http://ico.wavesplatform.com (İngilizce)

Halka arz için mutemet olacak taraflar:
Alexander Kuzmin, mycelium.com kurucusu.
Paul Klanschek, coinimal.com kurucusu.

Coinbase.com'un 3 çoklu imza servisinden 2'si kullanılacak ve toplanan fon, WAVES ağı açılıp katılımcıların bakiyeleri düzenlendikten sonra WAVES ekibine verilecektir.



Güncelleme - 1 Nisan 2016:

TANITIM YAZISI

http://wavesplatform.com/whitepaper_v0.pdf (İngilizce)


Güncelleme - 30 Mart 2016:

VİZYONUMUZ

Ethereum projesinin başarısından sonra birçok kişi neden ayrı bir proje olarak WAVES’i oluşturmaya çalıştığımızı sordular ve burada yapılacak her şeyin zaten Ethereum ile de yapılabileceğini vurguladılar. Şurası açık ki bir platform ne kadar versatil olursa olsun her şey için uygun olmayacaktır. Biz bu bağlamda WAVES’i Ethereum’u tamamlayan bir proje olarak görüyoruz. Kodlama gerektirmeden kullanılabilen bir arayüz ve kullanım kolaylığı gibi görece basit problemlerden, konsensüs algoritmaları, işlem sürelerinin kısaltlması ve ölçeklenebilirlik gibi daha ileri düzey problemlere kadar birçok soruna yenilikçi çözümler getireceğiz. Halihazırdaki blokzinciri teknolojisinin zaten kullanıma hazır, üretilmiş tam bir ürün olduğuna inanıyoruz ve amacımız bu teknolojiyi olabildiğince geniş kitlelere hitap eden biçimde yeniden tasarlamak.

Peki bu neden gerekli? Belki de blokzinciri üzerinde çalışan can alıcı bir uygulama üzerinde çalışmalıydık. Biz öyle düşünüyoruz ki bu can alıcı uygulama, blokzincirinin ta kendisidir. Bu teknolojiyle gelen merkezsizleşme birçok endüstride değişiklik yaratmaya başladı bile. Blokzinciri teknolojisi dünyaya “merkezsizleşmiş para” olarak tanıtıldı, ve biz bu ifadede “merkerzsizleşmiş” teriminin yerinin “para”ya göre çok daha büyük olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bizim amacımız blokzinrici teknolojisiyle ortaya çıkabilecek yeniliklerin olabildiğince fazla yerde görülmesini sağlamak, özellikle de kullanıcı tanımlı kripto-kıymet üretimi, transferi ve alım-satımı ile. Nasıl ki Ethereum blokzinciri teknolojisini uygulama geliştirme alanına genişletti, bizim de amacımız bu teknolojiyi kripto-kıymet alanında tam potansiyeline ulaştırmaktır. Blokzincirinde tanımlı kripto-kıymetler “para değeri” dışında birçok veriyi de saklamaya uygundur, finansal enstrümanlar, kullanıcı güvenilirlik puanları, oy hakkı, çeşitli elektronik yetkilendirme araçları ve daha bir sürüsü.

Oldukça ilginç ve bir o kadar da endişe verici bir tartışma şu günlerde git gide popülerleşmekte; kısıtlanmış blokzinrici yaklaşımı [permissioned blockchain approach] konusu. Bu fikir iş dünyasının bazı alanlarında makul görülebilir, örneğin iç muhasebede, fakat halihazırdaki kısıtsız blokzinciri yaklaşımının yerini alması düşünülemez. Ana akım blokzinciri teknolojisinin hangi yolu seçeceği hala belli değil. Kısıtlanmış ya da kısıtsız blokzinrici, tamamen şeffaf ya da limitli şeffaflıkta gerçekleşen işlemler yol ayrımında kriptopara ekosistemi bir dönüm noktasına yaklaşıyor olabilir. Bizim vizyonumuz bu konuda tamamen merkezsizleşmiş ve herkesin erişebileceği bir blokzinciri tasarısını içeriyor. Biz şeffaflığı ve kısıtsız erişimi amaçlıyoruz. Bu, şeffaflığın kendi içinde bir değer olmasının yanısıra kısıtlanmış blokzincirine kıyasla daha az maliyet de demek oluyor.

Halihazırdaki para transfer sistemleri ne vadediyorsa biz de aynısını açık blokzinciri teknolojisi üzerinde vadediyoruz. Kullanıcılar bu sayede USD, EUR, CNY gibi fiat para birimlerini merkezsizleşmiş bir sistem üzerinden aktarabilecek ve kripto-kıymetleri kendi yerel para birimlerinde alıp satabilecekler. Bu, yerel yasalarla tamamen uyum içinde gerçekleşecek.

Blokzinciri teknolojisi genellikle anonimlikle özdeşleştiriliyor, bu da güvenlik sorununu ortaya çıkarıyor. WAVES platformunun bunun için de bir çözümü var; dünyadaki ilk merkezsizleşmiş itibar sistemi. Kullanıcıların itibarları blokzinciri üzerinde, yaptıkları işlemlere ve diğer kullanıcılardan gelen yorumlara göre belirlenecek. Bu sistemin gelecekte, yerel yasaların şu an sağlamaya çalıştığı güvenilirlik sorununa ilişkin birçok açığı kapatacağını düşünüyoruz, çünkü bu sayede bir kullanıcının güvenilirliği yerel yasaların koyduğu kredibilite kıstaslarına göre değil, merkezsizleşmiş ağın kendisi tarafından belirlenecek. Bu, merkezsizleşmiş kitle fonlama açısından da büyük bir önem taşıyor.

Kitle fonlama ve kitle katılımlı projelerin, blokzinciri teknolojisinin en doğal uygulamalarından biri olduğuna inanıyoruz. Blokzinricinde tanımlanan kripto-kıymetler gelenekler kitle fonlama yöntemlerinin yerini pek tabii alabilirler. Kripto-kıytmetlerin alım-satımının da mümkün kılınması bu sistemin geleneksel yöntemlere göre çok daha kullanışlı olduğunu gösteriyor (söz gelimi fonlamadan çıkmak isteyen bir yatırımcı bu sayede kendi sahip olduğu kripto-kıymetleri fonlama bitmeden satışa çıkabilecek – geleneksel sistemlerde eşi olmayan bir olanak). Aynı zamanda WAVES platformu kriptoparalarla sınırlı olmadığından, kitle fonlamanın fiat para birimleriyle de gerçekleşmesini mümkün kılacak.

Kısıtsız blokzinciri teknolojisi geleneksel bankacılık ve finans sektöründe çığır açan bir gelişmedir, ve iş dünyasının işleyişini kökten değiştirme potansiyeline sahiptir. İnsanlar bir değişikliğin gerekliliğini, geleneksel finansal sistemlerin işlerliğini kaybedeceğini hemen her yerde hissediyor. Tabii bu, bu teknoloji geleneksel bankaların yerini alacak demek değil; yalnızca onları daha şeffaf kurumlar haline getirecek ve güvenilirliği sistemin temel bir parçası yapacak.

Fikirlerimizi ve blokzincirimizi kısıtlamayalım! WAVES evrilmeyi, kitlelerin kullanımını, açıklığı ve eşitliği savunuyor. WAVES ekibi olarak biz blokzinciri teknolojisinin herkesçe kullanılabilir bir hale gelmesi için elimizden geleni yapacağız.

Orijinal metin: Waves platform vision



Güncelleme - 29 Mart 2016:

İMZA KAMPANYASI DETAYLARI

İmza kampanyası ödeneğinden faydalanmak üzere, tüm katılımcılardan bilgilerini şu adrese eklemelerini rica ediyoruz: https://docs.google.com/forms/d/1aCjm9sekB3wBRYB_iCvwgUi0QPP9TfJwEz9mlqS5er8/viewform

ŞARTLAR:

1) Ödenek dağıtımı hafta bazında yapılacaktır.

2) Katılımcıların, WAVES halka arzı bitene kadar minimum 50 forum iletisi girmeleri gerekmektedir.

3) Üyelik tiplerine göre kazanılan paylar aşağıdaki oranlarla belirlenecektir:

Legendary/Hero: 2 pay
Sr./Full: 1.5 pay
Member: 1 pay

4) İmza kampanyası için ayrılan toplam ödenek halka arz sonrasında katılımcılara kendi payları oranında dağıtılacaktır. Örneğin herkesin topladığı payların toplamı 1000 ise, toplam ödenek 300 bin WAVES olduğundan, pay başına 300 WAVES düşecektir.

5) Kampanyaya katılım durumunuzu öğrenmek için şu adrese başvurabilirsiniz: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1RO52N5rh0-vu1DDzlBYdPjgq6w0YgmrKnJP6I8Nphfg/edit#gid=1340336905

Orijinal duyuru: Signature Campaign Details
full member
Activity: 152
Merit: 100

Waves Platformu Forumu Wavestalk yayındadır. https://wavestalk.org

Türkçe bölümü: https://wavestalk.org/turkish


WAVES Cüzdanı kullanıma açılmıştır: https://bitcointalksearch.org/topic/m.15152153


WAVES: BLOKZİNCİRİ TEMELLİ MENKUL KIYMET PLATFORMU

Adını yeni keşfedilen kütleçekim dalgalarından [gravitational waves] alan WAVES, toplulukları bir araya getirecek olan kütleçekim kuvveti olma yolunda, blokzinciri temelli kripto-kıymetlerin kullanıcılar tarafından oluşturulması, transfer edilmesi ve alınıp satılması üzerine kurulu bir ikinci nesil kriptopara teknolojisidir. WAVES ekibi herkes tarafından kolayca kullanılabilecek bir platform oluşturmayı ve böylece açık kaynaklı ve/veya kitle katılımlı projeler için ilk akla gelen isim olmayı açıkça hedeflemektedir.

Nxt’den esinlenmiş fakat yeni bir platform olan WAVES’in kodu sıfırdan yazılmaktadır, ve Ethereum merkezsizleşmiş [decentralized] uygulamalar için ne ise, WAVES de merkezsizleşmiş kripto-kıymetler için o olmayı amaçlamaktadır. Nxt ekosisteminde deneyim kazanmış bir grup geliştirici ve girişimci olarak biz bu deneyim ve uzmanlığımızı güvenlik ve altyapı açısından sağlam, uygulanabilirlik ve işleyiş açısından ise son derece esnek bir platform oluşturmaya adadık. Bu platformu oluştururken ana odak noktalarımız, kitle fonlamalı ve kitle katılımlı projeler, açık kaynaklı oluşumlar ve var olan ödeme sistemleriyle entegrasyon.

Açıldığı andan itibaren WAVES tam fonksiyonel bir kitle fonlama sistemi, kitlesel proje yönetimi ve şifrelenmiş mesajlaşma platformu sunacak. Ayrıca kullanıcılar için donanımınızı hiç zorlamayacak bir Chrome eklentisi sunacağız, bu sayede blokzincirinin tamamını indirmenize gerek kalmadan da platforma dahil olabileceksiniz. Kullanıcı deneyimi açısından bankaların internet şubelerininkine çok yakın bir arayüz tasarlıyoruz, böylece platformun kullanım kolaylığı ile geniş kitlelere hitap etmesini amaçlamaktayız. Tek tıkla kurulum özelliğine sahip bu sistem, tam fonksiyonel ve tam merkezsizleşmiş bir kitle fonlama ve alım satım platformuna tarayıcınızdan erişmenizi sağlayacak.



ANA ÖZELLİKLER

Aşağıdaki özellikler WAVES açıldığı andan itibaren kullanıcılara sunulacaktır.

Kripto-kıymet oluşturma, transfer ve alım satımı

Kripto-kıymet, bir menkul kıymetin blokzinciri üzerinde temsil edilmiş halidir. İngilizcede bu kavram için “user generated custom token”, “crypto-token” ya da “colored coin” tabirleri kullanılabilir. Bu kripto-kıymetler, bir kitle fonlama projesinde bir hisse, bir oyun içerisinde değeri olan ve kullanıcılar arasında oyun içerisinde takas edilebilen ya da alınıp satılabilen bir eşya, ya da  dolar veya Türk lirası gibi bir para biriminin blokzincirindeki temsili olabilirler. Kripto-kıymetlerin kullanım sahası kullanıcıların hayal gücü kadar genişletilebileceğinden, bu kripto-kıymetlerin klasik “menkul kıymet” kavramının çok daha ötesinde kullanım olanakları bulunmaktadır.

Kullanıcılar WAVES ile kendi kripto-kıymetlerini oluşturabilecek, başka kullanıcılara aktarabilecek, ve merkezi bir borsaya ihtiyaç duymaksızın alım satımını gerçekleştirebilecekler. Bizim pazarlamak istediğimiz temel kullanım, açık kaynaklı projeler için kitle fonlamadır. Bu bağlamda WAVES’i bir kripto-kitlefonlama sistemi olarak düşünün; böylece, projelere para desteğinde bulunan yatırımcılar bunun karşılığında projede bir hisseye sahip olacaklar, proje kar elde ettiğinde eğer kar hissedarlar arasında dağıtılırsa kendi paylarını alacaklar, ayrıca bu hisseyi yine WAVES platformu üzerinden satabilecek, ya da projeyle ilgili karar alınırken hisseleri kadar oy hakkına sahip olabilecekler.

Bir sonraki aşamada, yerel hukuk sistemleriyle tamamen uyum içinde olacak şekilde hisse senedi ve kar ortaklıklarını blokzincirimize taşımak amacıyla hukukçularla ve yetkili kişilerle görüşeceğiz. Kripto-kıymet birbiriyle takasını da mümkün kılan sistemimizle bu finansal enstrümanların merkezsizleşmiş ortama aktarılmasını sağlayacağız.


WAVES blokzincirinde para birimleri

Kayıtlı finansal kuruluşlarca rezerv edilmiş para birimleri WAVE ekosistemindeki yerlerini kripto-kıymet olarak alacaklar. Bu finansal kuruluşlar, yerel yasalarla uyum içinde, para birimlerinin WAVE platformunda temsilini sağlayan market yapıcı aracı kurum olarak işleyecekler. Yapı itibarıyla Ripple aracı kurum sistemine [Ripple gateways] benzeyen bu mekanizma, blokzirincindeki para birimlerinin, ya da daha doğru ifadeyle kripto-fiatların, fiyatının reel kura sabitlenmesi [market peg] yoluyla değil, WAVE platformunda temsil edilen tüm fonun gerçek rezervlerle desteklenmesi şeklinde işleyecek.

Böylece WAVE, kripto-para ile işleyen veya işleyecek olan kitle projelerinin yanında, fon akışında herhangi bir kripto-para kullanmayacak olan projelerin oluşumu için de ideal bir platform olacak. Yani kitle fonlaması, kripto-kıymet alım satımı vs. işlemler bitcoin ya da benzeri herhangi bir kriptoparaya ihtiyaç durulmaksızın, direkt kullanılmak istenen para birimi üzerinden gerçekleştirilebilecek. Örneğin euro ile çalışan projeler, değeri her zaman 1 euro olan kripto-fiat ile, kriptoparalardaki fiyat dalgalanmalarından etkilenmeden işleyişlerini sürdürebilecekler.


WAVES blokzincirinde kriptoparalar

Para birimlerinin yanında, WAVES blokzincirinde birçok kriptopara da olacak. Bu, söz gelimi bitcoin ile yapılacak alışverişlerin WAVES platformunda gerçekleşmesinin ve kripto-kıymetlerin bitcoin ile alınıp satılmasının yolunu açmanın yanısıra kriptopara ile yapılacak kitle fonlamalarını da mümkün kılacak. Önde gelen kriptoparaların hepsi SuperNET’in MGW yaklaşımıyla platformumuza entegre edilecek, yani birkaç bağımsız sunucunun aracılığıyla güvenliği sağlanan bir çoklu-imza [multisignature] adresine gönderilecek kriptoparalar, WAVES platformundaki bir kripto-kıymet olarak cüzdanınızda yer alacak. Bu kripto-kıymetler diğer WAVES kullanıcılarına aktarılabileceği ya da alım satım işlemlerinde kullanılabileceği gibi, istenildiğinde kriptopara olarak geri de çekilebilecekler.

Bu özellikler kripto-kıymetlerin birbiriyle takas edilmesi suretiyle gerçekleşecek her türlü işlemi mümkün kılacak ve bu imkanın önemi ortaya çıkacak, çünkü bu sayede gerçek para birimleri ve kripto paralarla entegre olmuş ilk merkezsizleşmiş borsa ve kitle fonlama platformu kullanıma açılmış olacak.


Katılımcı yönetim sistemi

Merkezsizleşmiş oylama ve mesajlaşma sistemleri uygulamaya konacak. Bu, projelerin yatırımcılar ve katılımcılarla WAVES platformu üzerinden doğrudan iletişimi anlamına geldiğinden, projeye dahil olan bütün ekibin proje üzerinde demokratik, direkt ve şeffaf bir etkisinin olması sağlanmış olacak.


Eklenti sistemi

Gelecek gelişmelerin önünü açmak ve bağımsız katılımcıların katkılarını kolaylaştırmak adına esnek bir eklenti [plug-in] sistemi oluşturulacak. Bu, platforma eklenecek yeni özelliklerle beraber ortaya çıkabilecek blokzinciri çatallanmalarını [hard forks] engelleyecek. Eklenti sisteminin esnekliği, yeni özelliklerin çoğunun bu sistem aracılığıyla hayata geçirilebileceği şekilde tasarlanacak.


GELECEK ÖZELLİKLER

Aşağıdaki özellikler WAVES açıldıktan sonra geliştirilecektir.

İtibar sistemi

İtibar sistemi, “karma” kripto-kıymetleriyle uygulamaya konacaktır. WAVES eksiksiz bir iş ortamı oluşturmayı amaçlar ve itibar sistemi bu ortamın ayrılmaz bir parçasıdır. Buradaki “itibar”, kullanıcıların yapmış olduğu işlemlerin ve oluşturduğu kripto-kıymetlerin sayılarıyla ve blokzincirindeki diğer aktiviteleriyle, aynı zamanda diğer kullanıcılardan gelen geribildirimlerle hesaplanan, merkezsizleşmiş bir güvenilirlik ölçütü anlamındadır. Umuyoruz ki bu itibar sistemi yakın gelecekte dünyadaki iş çevrelerinde yaygın olarak kullanılmaya başlayacaktır.


Gizlilik özellikleri

WAVES platformunda anonim olarak işlem yapmayı olanaklı kılacak bir gizlilik sistemi kurulacaktır. Gizlilik özellikleri olmadan, anonim emir tablolarıyla işleyen hisse senedi borsalarını uygulamaya koymak mümkün değildir.



TEKNİK ÖZELLİKLER

• 100 milyon koin
• PoS konsensus algotirması
• Geliştirilebilir özel ayarlar
• Eklenti/blokzinciri uygulamaları sistemi
• Merkezsizleşmiş itibar sistemi

Pages:
Jump to: