Web 3.0 , Web'in ta kendisidir.
Web 2.0 artık yerini Web 3.0 a bırakmaya hazırlanıyor. Günümüzde kripto paralar ve blok zincir teknolojisi geliştikçe Web 3.0 kullanım alanları da artıyor. Semantik web yani yapay zekaya sahip internet (web) kullanım alanlarını her alanda genişletiyor.
İnternet sektörünün gelişmesinde rol oynayan bu teknolojiler henüz çok yenidir. 2000’li yıllarda internetin ”yüzyılın icadı” olduğu konuşulurken insanlar ne olduğunu bile bilmeden internet bazlı projelere adeta akın etmişlerdi. Fakat daha sonra arasından bir çok az firma dot-com krizinden sağ çıkabilmişti.
Web 3.0 uygulamaları üreten firmalar ise şu an henüz emekleme aşamasındadır. Bir çok uygulama geliştirildikçe piyasaya sürülmekte ve eksiklerini bir ”öğrenme süreci” ile devam etmektedir.
Güvenli ve şeffaf bilgiye olan talep arttıkça web 3.0 uygulamalarına yönelim de artmaktadır. Gizlilik tamamen sağlanmış olur. Dolayısı ile insanların verilerinin güvenliği kolaylıkla sağlanır.
Hal böyle olunca, hangi Web 3.0 uygulamaları güvenilir? sorusu aklımıza gelmektedir. Bu uygulamalar açık kaynak kodlu olduğu için tüm kodları okuyabilir kararınızı siz verebilirsiniz. Fakat bu piyasada ürünler piyasa sürüldükten sonra en iyi yazılımcıların korumasında olduğu için oldukça güvenilirlerdir.
Web 3.0’ın bir diğer özelliği ise oluşturulan ”akıllı sözleşmeler” ile daha kişisel ve güvenli bir ara yüz ve kullanıcı deneyimi sunmasıdır. Üstelikle ”anlamsal web” uygulamalarını içeren bu teknoloji daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunar.
Web 3.0 gelişme aşamasında sona gelindiğinde ise ne olacağı merak konusudur. İnternet ile ilgili tüm işlemlerimizi tek bir uygulamadan yapmak mümkün olacak mı? Bunun cevabı ise henüz belli değildir. Çünkü her oluşturulan uygulama genellikle kendi oluşturduğu analiz ve araçları kullanır.
En büyük sorun bu tür uygulamaları birbirine entegre etmektir. Fakat Web 3.0 ekosisteminde birbirinden bağımsız uygulamaların da kendi alanlarında başarılı olduktan sonra bu tür entegrasyonları gerçekleştirebileceği tahmin edilmektedir.
Aynı zamanda yapay zeka ve akıllı sözleşmeler ile ilgili çalışmalar bu iki teknolojinin blok zincir teknolojisi tabanında birleşmesi ile birlikte ortaya ”daha akıllı web 3.0” uygulamaları geliştirebileceğini göstermektedir.
kaynak:
https://kriptohayat.com/web-3-0-nedir