Gelişen dünyada bir çok şey değişir. Genellikle pozitif yönde olan bu değişimi gözlerimizle görüyoruz. Geçmişteki kullanılan teknolojilerin günümüzde ne kadar basit kaldığını yaşayarak deneyimleyen aslında “şanslı” nesiliz. Aklıma gelen ilk örnek konsol meraklılarının daha çok anlayacağı dilden olacak. PlayStation 1 teknolojisi ile bugün ki PS5 teknolojisi, grafikleri, oyun motoru arasındaki devasa uçurumu düşünebilirsiniz. Teknoloji gelişiyor ve bu her alanda böyle devam ediyor.
Söz konusu teknoloji olunca bu alanların babalarından birisi olan internetin de gelişiminden bahsetmek gerekiyor. Türkiye’de fazla duymasak da Dünya Ekonomik Forumu gibi önemli mecralarda bahsedilen bir konudan bahsetmek istiyorum : Web 3.0.
İnternet, dünyadaki diğer her unsur gibi gelişerek evrimleşmeye devam ediyor. İlk ortaya çıkan internet, Web 1.0 olarak tanımlanıyor. Web 1.0 daha statik, temel diye nitelendirebileceğimiz bağlantılar ve ana sayfalardan oluşan bir yapıydı.
Onu Web 2.0 takip etti. Web 2.0 ile kullanıcılar kendi içeriklerini oluşturabilecek biraz daha aktif rol alabilecek bir yapıyla tanıştı. Burada kültür evrimleşmesi başladı diyebiliriz. Aslında hala Web 2.0 kullanımındayız ve tam olarak 3.0’a geçiş yapma aşaması adımlarını takip ediyoruz.
Web 3.0 ise Blockchain ile tamamen bağımsız ve kullanıcıların özgür olacağı bir internet vaat ediyor. Bu teknolojiyi 2014 yılında Ethereum’un ortaklarından Gavin Wood ilk olarak dillendirdi. Hala Web 3.0 üzerinde çalışmalar devam ettiği için yüzde 100 şudur diye bir açıklama yapmak doğru değil. Ancak yapmak istediğini şöyle açıklayabiliriz. Web 2.0 ile internetin temelini çevirimiçi sosyal şirketlerden alıp, biz kullanıcıların eline vermek ve bağımsız bir internet oluşturmak. Bu amaç gerçekleştiğinde işte o zaman İnternetin gerçek sahipleri biz kullanıcılar olacağız.
Merkeziyetsizlik için de büyük bir adım olan Web 3.0 gelişimi devam eden büyük bir teknoloji. Tam olarak işlevsel olduğunda ise bunda aktif rol alıp, temel olacak NFT ve diğer kripto para birimlerinin de var olması planlanıyor. Bu aşamada erkenden geleceğe etki etmesi ve sağlam temellere haiz bazı Web 3.0 projelerini erkenden takip etmek bizim yararımıza olabilir.
Web 3.0 açık bir şekilde kaynak kodları olup, topluluk tarafından sürekli gelişime açık şekilde ilerletilmesi hesap edilen bir proje.
Web 3.0 bununla birlikte merkeziyetsizlik üzerine kuruludur. Merkezi kontrol eden bir mekanizma bulunmayacak, böyle olunca da günümüz dünyasında çok önemli bir adım olacak.
Bizi ilgilendiren bir diğer önemli unsuru ise tokenizasyon. Hani az önce bahsetmiştik ya token ve NFT’ler ile farklı bir konsept. İşte burada istenilmesi halinde bir sanat eseri veya başka bir materyal satışa sunularak binlerce kişiye token olarak satılıp farklı sahipleri olmasını da düşünüyor. Düşünsenize Mona Lisa tablosunun 100 bin sahibi olduğunu. Sanat eserinden daha çok kamu malı statüsüne bile geçebilir. Tabi burada Metaverse gibi sanat eserinin sahip olduğunuz kısmını satışa sunabilir, farklı alanlarını satın alabilirsiniz. Muhtemelen buralara reklam alacak şirketler de türeyecektir. Mona Lisa tablosundan devam edersek gözlerinde bir global marka reklamı çok ilginç olabilir
Başka bir yeniliği de oyun sektöründe yapması planlanıyor. Burada da dünyanın en çok kullanılan sektörlerinden olan oyun sektöründe topluluk oylarıyla farklı yönlere evrilen oyunları göreceğimizi, oyun içerisinde satılan ve tamamen sahibine ait olan NFT parçaları ile takaslar yapabileceğiniz, oyunların kullanıcılarına para kazandıracağı yeni bir sistemi düşünüyorlar.
Yararlanılan kaynaklar :
https://www.graphic.com.gh/tech-news/what-is-web-3-0.htmlhttps://www.donanimhaber.com/amp/web-3-0-nedir-ozellikleri-neler--150804https://101akademi.com/2021/12/web-3-0-nedir-monarsiden-demokrasiye-giden-yol/