Çok ama çok uzun zaman oldu legderima dokunmayali hatta nerede olduğunu bile bilmiyorum. Sanirim onda da sürekli olarak değişen BTC adresleri vardı. Anonimlikten ziyade kişinin güvenliğini sağlıyor. Dusunsenize içinde 1000 BTC nin olduğu kabak gibi duran tek cüzdan adresi bir yerde saldırıya açık hedef. Bunun yerine 20 tane farklı BTC adrese dağılmış cüzdan daha güvenli gözüküyor. Sürekli aynı adresten hareket olmuş gözükmüyor. Enjindeki benzer olay gotten anlamadiysam.
Bu 1000 BTC'lik cüzdan için iyi bir seçenek. Peki ya haftalık 0.0001 gibi ödeme aldığınız 2-3 farklı cüzdan olduğunu düşünürsek ne olur üstad? Bu BTC'leri çekmek için haftalık ciddi bir rakam ödemek zorunda kalırsın. Rakam önemli yani burada.
Çok ama çok uzun zaman oldu legderima dokunmayali hatta nerede olduğunu bile bilmiyorum. Sanirim onda da sürekli olarak değişen BTC adresleri vardı. Anonimlikten ziyade kişinin güvenliğini sağlıyor. Dusunsenize içinde 1000 BTC nin olduğu kabak gibi duran tek cüzdan adresi bir yerde saldırıya açık hedef. Bunun yerine 20 tane farklı BTC adrese dağılmış cüzdan daha güvenli gözüküyor. Sürekli aynı adresten hareket olmuş gözükmüyor. Enjindeki benzer olay gotten anlamadiysam.
Bu düşünce doğru değil. XPUB sadece anonim olmanı sağlar fakat tüm adresler aynı 12 kelimeye (mnemonic seed) bağlıdır. Bu kelimelerin sayısı Ledger gibi kripto para cüzdanlarında 24'e kadar çıkabilir. 12 word-BIP39 standardı 2048 adet ingilizce kelime bulundurur, birinizin cüzdanınızdaki tüm adreslere ulaşması için 2
132 kombinasyon yapılması gerekir fakat kombinasyonların hepsi rastgele yapılmadığı için gerçek kombinasyon miktarı 2
128'dir. Bu nedenle, çeşitli forumlarda kripto para cüzdanlarının private keylerini çalmaya çalışan kişilerin tamamı boşuna çabalamaktadır çünkü elinizde zamanında ötesinde süper bir bilgisayar bulundurmadığınız sürece bu kombinasyonu gerçekleştirebilmeniz mümkün değildir. Bunun dışında Ledger cüzdanı 24 kelimenin dışında ekstra güvenlik isteyen kullanıcılar için 25. kelimeyi belirleme seçeneği de sunmuştur fakat bunu bir çok kullanıcı bilmez. Ledger cihazınızda aşağıdaki şekilde ilerleyerek 25. kelimenizi belirleyebilirsiniz.
Settings > Security > Passphrase > Attach to a PIN
Tüm bunların dışında ekstra güvenlik için benim tavsiyem multi signature kripto para cüzdanlarıdır. Standart cüzdanlarda her adrese karşı bir private key denk gelir ve private keye sahip olan kişi adresin sahibidir ama artık hiçbir şey eskisi gibi değil, 2013'de multi signature cüzdanlar geliştirildi. Kısaca anlatmak gerekirse, X ve Y'de iki farklı anahtar var ve cüzdanı açmak için bu iki anahtara da sahip olmanız gerekiyor. Multi signature cüzdanların farklı kullanım çeşitleri vardır; 2-2, 3-3, 4-3 gibi fakat kullanımı en yaygın olan yöntem 3-2'dir. Bu yöntemde üç adet anahtar bulunur. Biri X kişisinde, diğeri Y kişisinde bir diğeri ise fiziksel olarak kimsenin ulaşamayacağı bir noktada saklanmaktadır ve X'e ya da Y'ye bir şey olması durumda yedek olarak durmaktadır. Bir multisig cüzdanı kullanmak için birden fazla kişi gerekmez, bireysel olarak da multisig cüzdan kullanabilirsiniz. 3-2 yönteminde 3 farklı private keyi 3 farklı birbirinden bağımsız yere kaydedersiniz. Bu keylerden biri bilgisayarınızdayken, öteki key cep telefonunuzda olduğu durumda cep telefonunuzdaki key çalınsa dahi bilgisayarınızdaki keye de ihtiyaçları olacaktır fakat siz yedek 3. keyiniz ile transfer yapmaya devam edebilirsiniz.
İnanılmaz güzel bir yazı olmuş. Tek başına başlık olmayı hak eden kapasitede. Eline sağlık.
BTC'nin geleceği için kafamı en çok bu süper bilgisayar ve kuantum bilgisayarları olayı karıştırıyor. Geçenlerde izlediğim bir TED konuşması vardı, kuantum PC'ler hakkında. Yapılan deneyde bir insan ve sıradan bir PC ile yazı tura yarışması düzenleniyor. Bilgisayar en iyi ihtimalle %53 kazanım yakalıyor. Yani yüzlerce farklı kişiyle ardı ardına yazı-tura üzerine bahis alınıyor ve PC'ler %53'üne kadar kazanabiliyor. Ardından aynı test bir insan ve bir kuantum PC (prototip) ile deneniyor. Ve ortaya çıkan sonuç inanılmaz. Sıradan bir PC %53 başarı yakalayabilirken, şans faktörünün devrede olduğu yazı tura gibi basit bir olasılıkta bile %93'ün üzerinde başarı yakalıyor. Evet kuantum pc insana karşı 100 oyunun 93'ünü kazanıyor. Bunun şans değil zeka içerikli olduğunu düşünsek sonuç ne olurdu sizce?
Bunu neden anlattım. Bir kuantum PC'nin çok fazla yorulmadan sıradan BTC cüzdanlarını tespit etmekte ve KEY'lerini bulmakta çok zorlanmayacağı fikri oluştu kafamda. Burada multi-sig olayı önemli hale geliyor. Ama kuantum PC karşısında ne kadar şans var emin değilim.
Buradan sonrasını herkes okumak istemeyebilir diye ayrı bir not olarak şuraya bırakmak istedim. Kuantum PC'ler olasılıkları sıradan bilgisayarların yaptığı gibi 0 ve 1'lerden oluşan basit kodlamaya dayandırmıyor. (0-1 konusuda hep Matrix'i gözümün önüne getiriyor ne işse
)
Kuantum PC'lerde 0'dan 1'e doğru giden bir düzlemden bahsediliyor. Yani 0.0001'i de bir olasılık olarak görüyor kuantum pc'ler. Hal böyle olunca yukarıda bahsettiğim yazı-tura oyununda iki kez art arda tura gelmesini ve bunun ardından oluşacak tüm olasılıkları değerlendiriyormuş. Bu sanırım geleceğimiz için farklı bir tecrübe. Söz konusu videoyu bulursam sizlerle paylaşayım. Ben izlerken bir tedirgin oldum, yanlış sularda mı yüzüyoruz acaba diye...