Bu tarz konuların bir nevi insan üstünden yükü alması gerektiği zaten çok belli, bir şekilde insanlığın evrileceği nokta zaten hali hazırda var olan, özellikle yapılması çok zor olan meslekleri, robotik ve yapay zeka bir araya gelerek yapmaya çalışmak. Bir nevi fabrika sürecinin yeni halkası. Fakat, burada problem şu, endüstriyel devrim ile üretimin çılgın gibi artması, fakat işci gücünün zayıflamaya başlaması ile birlikte, yavaş yavaş kapitalin daha güçlendiği, çoğunluğun daha az söz hakkına sahip olduğu bir döneme girdik, ve medyanında zenginlerin kontrolünde olmasından dolayı, halk kapitali elinde tutana değil, X vs Y şeklinde her ülkede ayrı sebep sunularak birbirine düşman edilip, dikkati birbirine vermesi sağlandı. Kimse kalkıp hadi komunist olalım hadi sosyalist olalım demiyor, ki zaten dünyanın en saçmasapan siyasi ideolojisidir bana kalırsa, ben liberal adamım, fakat liberal ekonomi devam edebilmesi için üretim olduğu kadarda tüketim gerekmekte, sen eğer herkesi işten çıkartıp robot alırsan, aynı üründen 100 tane değil 10 bin tanede üretsen, artık işi olmayan o adam nasıl senin ürününü alacak. Bu sorununda bir cevabı bulunması lazım.
Önemli noktalara değinmişsiniz. Endüstriyel devrim üretimde artış yaptı. Ama işçi gücü zayıfladı bunun karşılığında. Çünkü üretim kolaylaştı. Kapital de sınırsız bi şekil güçlendi bu sayede. Dünyamızda büyük bi sorunun olduğu pek anlaşılmıyor. Ama zenginlerle, fakirlerin arasındaki uçurum arttıkça çözüm sosyalist, komünist düşüncede aranacak. Çünkü başka bi fikir onların söylediklerini söylemedi şimdiye kadar. Ama bana kalırsa yarım bi şekil ordan fikir alalım, yarım bi şekil burdan yaklaşımı doğru diiil. Çünkü siz bütünü parçalar üzerinde göremezsiniz. Bi bisikletin zinciri yardımcı parçadır. Kadro, direksiyon, iki teker yoksa zincir pek bi işe yaramaz. Sol düşünceyi ekonomiden ayrı tutup. Hem kapitalist olup hem eşitlikçiyiz diyemeyiz.
Yıllardır bu konuda yamalama aksiyonları gördük. Ben öyle diyorum buna. Kullandığım kelimeyi hoş görün.
Sol düşünceden uzaklaştık. Çünkü kapitalizm çok güçlüydü. Sosyalist düşünceden uzaklaştığımız için çareyi yama düşüncelerde aradık. Sosyal güvenlik sistemleri geliştirdik. Hala geliştiriyoruz. Evrensel temel gelir onlardan biri. Evrensel temel gelir tüm dünyada uygulanırsa robotikleşmeyi dert etmeyiz. Ama bi çözüm olur mu? Bana kalırsa olmaz. Çünkü zenginler, fakirler arasındaki uçurum daha da bi artmaya devam eder. Haftalık izin, Yıllık izin, tazminat hakkı. Bunlar da yama diiil mi? Bugün hepsi yetersiz.