Ayrıntılara çok girmeden kısa keserek anlatmaya çalışacağım, dileyenler daha detaylı bir araştırma yapabilir. Blockchain nedir sorusuna yanıt vermekle vakit kaybetmeyeceğim nitekim forumda defalarca açıklandı, arama butonunu kullanabilirsiniz.
İspanya, Blockchain teknolojisini kullanan şirketlere vergi indirimi yapmaya ve hatta teşvik vermeye hazırlanıyor. Diğer ülkelerde de benzeri hususlar göz önüne alınmaya başladı ve bu iş son derece ciddi. Konu borsadan milyon kat fazlası. Bu sefer geri kalmak istemiyorum. Şuanda kullanım alanı açısından aklıma gelen bazı maddeleri yazdım ki her geçen gün seçenekler artıyor. Başlayalım artık.
Herkesin bildiği gibi aracısız(banka) para aktarabilirsiniz. Düşük ücret ödersiniz, Alt ya da üst limit sorununuz olmaz(0.0000000000001 göndermeniz mümkün). Ve tabi ki işlem yapmadığınız sürece, hesabınızda duran miktar için para ödemezsiniz üstelik şimdi faiz almanız bile mümkün. Dahası borç alıp verme işlemleri de başladı, bazı örnek siteler: Zopa, Funding Circle, BTCJam. Kara para aklayan da varmış, illegal şeyler satın alan da(sanki Dolar’la yapılmıyormuş gibi, niye yazdıysam şimdi bunu). Bir de vergi uygulamaları, takibi zor diye mümkün değil diyorlar ya hayırlısı.
Para cezalarını ödemeniz de artık mümkün. Bu işi yapan şirketler aracılığıyla Güney Afrikadan sonra Kazakistanda da bu durum yasal olarak kullanılmaya başlandı. New York ise konuyu görüşüyor. Eli kulağında.
Alman RWE firması elektrikli arabaların şarjı için de blockchain kullanmak konusunda araştırmalarına devam ediyor. Ayrıntılı bir konu link verip geçeyim.
http://www.ibtimes.co.uk/rwe-slock-it-electric-cars-using-ethereum-wallets-can-recharge-by-induction-traffic-lights-1545220 Tedarik süreçlerindeki her maddenin kontrolünün güvenilir olarak sağlanması. Düğmeden tutun da kullanılan boyaya ve ceketin satışına kadar sürece dahil olan herşey. Gıdayı da dahil edin, koyunun barındığı yerden kullanılan yeme kadar. Neyse örnek çok ki benim en çok ilgimi çeken konudur kendisi. ‘Güvenilirlik’ büyük markaların tekelinden çıkabilir. Londrada örnekleri başladı bile. Yani yeni nesil ticaret diyelim.
İlginç bir konu geliyor. Elektrik üretme imkanınız varsa(çatı olur tarla olur, olur da olur), komşularınıza satabilir ya da onlara kurdurtup elektriğinizi beleşe getirebilirsiniz. Hele hele etrafınızda madencilikle uğraşan birileri varsa. New York'un Brooklyn'deki MicroGrid projesine bir göz atın derim.
Konu git gide uzuyor. Hızlansam iyi olacak. Bilgisayarınız ve cep telefonunuzdan faydalanarak para kazanabilirsiniz. Bknz mining, masternode, stake vs. Ama daha farklı birşeye hazır olun, ev eşyalarınız sizin yerinize ödeme yapsın, kendi takibini kendi üstlensin. Mesela harcadığı elektriği ödesin, deterjan eksildiyse sipariş versin. Çok ütopik değil mi? IBM Adept, Quantoz Spur diyorum.
Küçük büyük, değerli değersiz demeden herşeyin mülkiyetini kaydetmek mi, neden olmasın. Devlet sakızımı adıma kaydetmekle uğraşmayabilir ama ben yapmak istiyorum. Düşünsenize dedemin dedesinin dedesinin dedesinin dedesinin (hızımı alamadım ilk insana gidiyorum.) filanca köydeki tarlasını, hatta sonra kimlerin kullanıp da kimlere sattığını bilmek. Evet kaybolmayan kayıtlar. Bir çok ülke arşivlerini yapısı gereği değiştirilemeyen (bunun üç kağıdı var ama işte zor, gerçi kuantum bilgisayarlar çıktı şimdi, kıracak diyorlar ya, bir de %51 olayı var, bunun hakkında konu açtığımı hatırlıyorum.) blockchaine aktarıyor. Yer kaplamayan, bozulmayan, kolay ulaşılır dijital arşivler, üstelik arşiv düzenleme devri biter, düşen iş yükünün yanı sıra az hapşurmadım tonla evrağın arasında (toza alerjim var da). Kağıt dönemi e-posta ile azaldıysa, bununla biter, söylemedi demeyin. Satış kayıtları, sağlık kayıtları, gizli anlaşmalar hmm!
Aaa evet kripto para borsası. Hepimizin ilk adımda hırs yapıp kaybettiği yer. Ama güzel para dönüyor insanın iştahının kabarmaması mümkün mü?
Tescil işlemi di mi, orjinallik kontrolü, telif hakları, belgeler, setifikalar, akıllı sözleşmeler… Mülkiyete benzer işte konuşmayayım boşa. Herkese benden çay, notere yok.
Oy ver abi. Yiyorsa değiştirsin 😉
İş geçmişini doğrulamak. Hepimizin özgeçmişinde tatlı yalanlar vardır. Dürüst olun, biz bizeyiz.
Az kaldı unutuyordum. Tarih be kardeşim. Her ülke zırt pırt değiştiriyor, kafasına göre yazıyor. İlber Hoca’ya muhtaç kalmayacağız yani. (Öğrencisinin öğrencisiydim universitede, bütün kitaplarını okumak zorunda kaldım, harem konusu dışında ne diyorsa o, dermişim.)
Sanal ortamda kimlik doğrulama konusu vardı bir de. Hatta geçen bir arkadaşlık sitesinin icosunu paylaşmıştım. Karşımızdakinin o olduğuna nasıl güveneceğiz diye. Aşkım kameram bozuldu. Meğer koymuş kardeşini klavyeye partiye gitmiş, olamaz mı?
Ve son olarak, en sevdiğim kısım, ödül!!! ‘if you wanna buy me a beer…’ şaka şaka, içmiyorum artık ama merit verebilirsiniz. Buraya kadar okuduysanız haketmişimdir, haksız mıyım?
Not: Site blokchaine geçtiğinde yazdığınız cevaplara dikkat edin silemeyeceksiniz
aaa bir hocam vardı, ‘sizin kaleminiz varsa benim de silgim var’ diyen, blockchain sen ve senin gibilere gelsin hocam.
Tam konuyu kapatacaktım ama yeni bir haber geldi, robotların kontrolü için bir altco…(iyi geceler herkese).