Author

Topic: Yaz Tatili ve Erken Rezervasyon Hakkında Bilgi ve Tavsiye (Read 165 times)

legendary
Activity: 2912
Merit: 1150
Son 5 yıldır her yaz aynı otelde tatil yapıyorum hep 5 gün kalıyorum.  2015te 2250tl 2016da 2500tl 2017 de 3000tl ödedim. 2015te mart ayında 2016da subat gecen senede ocak ayında aldım oteli.  martıda erken rezervasyon sayarsak hepsi erken rezervasyondu. Daha önceki yılların fiyatlarını hatırlamıyorum. Bu arada ocakla subat arası hep %5 kadar fiyatlar oynuyor. Bu sene ise resmen şaka ocak ayında baktıgımda oteli 5000 tl gördüm. suan 5250tl. bu senenin iyi geçeceğini tahmin ettiklerinden fiyatları acaip şişirmişler. %50nin üzerinde zam yapmışlar. Benzer takip ettiğim otellere baktım hepsinde durum aynı. Bu sene tr de tatil yapılmaz o paralara istediğiniz yere gidebilirsiniz. hergün tavuk çıkan marmara34 bira bilinmeyen rakı kullanan otel klasmanındaki dandik otellerin fiyatları 4bini geçmiş. geçen sene 2bine oda satan yer bu sene 4500 istiyor aynı ayda. Resmen gecen sene zarar ettik bu sene cıkarıcaz diyorlar. Acıkcası ben bu sene tr de tatil yapmayacağım.
member
Activity: 182
Merit: 20
Şu ara erken rezervasyonların hızlandığı dönemdeyiz. Televizyonda sürekli reklamlar dönmeye başladı. Ben de geçen senelerdeki tatillerimde yaptığım hatalardan aklımda kalanları ve bu sene tatile gitmeyi planlayanlar için birkaç öneriyi dile getirmek istedim.

1.     İlk aşamada nasıl bir tatil istediğinizi belirlemeniz gerekir. En önemli kısım burası. “Dinlenmek istiyorum” deyip Bodrum Gümbet’e tatile gitmeniz veya “denizi ve güneşlenmesi seviyorum” diyerek ince kumlu kumsalı olmayan, kendi plajı olmayan, denizi kirli bir otele gitmeniz canınızı sıkar. Veya eğlenmeyi seven bir grup olarak gideceksiniz ama disco 00.00’da kapanıyor. Biz ailece gittik ve ailede içki içen neredeyse hiç yoktu ama yine de ultra herşey dahil bir otele giderek gereksiz para harcadık.
2.   İkinci aşamada gitmeyi planladığınız oteli trip advisor, Zomato, foursquare, şikayetvar gibi mecralardan araştırın, gidenlerin yorumlarını okuyun. Bu yorumları yapanların konakladığı ve yorum yazdığı dönemlere de özellikle dikkat edin. Şöyle ki Mart ayında konaklamış bir kişinin “Yemekler çok güzeldi, otel çalışanları ilgiliydi” gibi bir yorumu ciddi bir veri olmaz çünkü otelde zaten az sayıda müşteri var ve müşterilerle ilgilenmesi kolay. Temmuz, Ağustos aylarında konaklayanların yorumlarına odaklanın. Hatta otel yetkilisinin bu yorumlara cevap verme oranına ve verdiği yanıtların kalitesine de dikkat edin. Hedeflediğiniz tatile göre önemli fikir edinmeyi sağlıyor.
3.   Oteli seçtikten sonra rezervasyona sıra geliyor. İnternette sık görürsünüz “Erken rezervasyonda son gün, bitiyor, kalmıyor!!” vb. diye. Bunlara çok itibar etmeyin. Çünkü kolay kolay bitmez. Amaç acele ettirmek. Bunun için geçen sene bir test yaptım. Şubat’ta erken rezervasyon oda aldım, 3 ay boyunca düzenli olarak fiyatları kontrol ettim. Fiyat hep aynıydı. Erken rezervasyon yaptırdıktan sonra otel fiyatlarını takip edin çünkü 5 ay önceden uygun fiyata aldım diyoruz ancak gideceğimiz zamanki fiyatlar bizim 5 ay önce ödediğimiz fiyatla aynı hatta bazen daha düşük bile oluyor. Bu durumda itiraz ederseniz aradaki farkını geri alabilmeniz mümkün.
4.   Yeni açılacak otellere (sağlam veriler ve referans yoksa) hiç yönelmeyin. Ne çıkacağı belli olmuyor. Bazen sorunlardan dolayı otel açılmıyor, bazen odalar aynı tarih için birkaç farklı müşteriye satılıyor. Bu risk diğer otellerde de geçerli ama olasılık çok daha az.
5.   Erken rezervasyon yaptırırken az bir fark daha ödeyerek mutlaka sigorta yaptırın.50 tl gibi bir rakam fazla veriyorsunuz. Gidememe veya tarih değiştirme zorunluluğu gibi durumunuz olursa ücret kesintisi olmadan sorununuzu çözersiniz ancak bu sigorta herhangi bir sigorta şirketi üzerinden yaptırılmıyor, odayı satın aldığınız yer size bunu sağlıyor. Dolayısıyla geri ödemenin güvenli bir şekilde yapılması konusunda bir teyit almanızı öneririm.
6.   Otelin kendi sitesindeki fiyat ile tur operatörünün size verdiği fiyat aynı olabilir. Bu durumda otelle görüşüp otel üzerinden rezervasyon yaptırarak daha farklı promosyonları da (transfer hizmeti, oda seçimi vs.) kopartabilirsiniz. Çünkü otel, sattığı oda için tur operatörüne para ödüyor. Bu sayede bu para otelde kalmış olacak. Ayrıca tur operatöründen alırsanız odayı seçme imkanınız olmaz. Erken rezervasyon ile yaptığımız şey otelde istediğimiz tarihlerde bize yer ayırtmaktır. Kalacağımız odayı otele gittiğimizde ayarlarlar. Ancak otelin kendisinden istediğiniz odayı ayırtabilirsiniz.  Oda deyip geçmeyin, geçen sene biz rezil olduk.  Otellerin web sitelerinde görünen liste fiyatlarını da takmayın. Her zaman pazarlığa açıktır. 350 liralık liste fiyatı olan otelde 150 liraya konaklayabilirsiniz.
7.   Otel fiyatlarında rezervasyonu yapacağınız gün de önemlidir. Örneğin, Pazar günü rezervasyon yapmak istediğinizde 100 TL isteniyorsa Pazartesi, Salı, Çarşamba günlerinden birinde rezervasyon yaptırırsanız 80 Tl vs. daha ucuz olur. Burada vurgulamak istediğim şey konaklamayı planladığınız zaman değil. Konaklayacağınız tarihi rezerve ettiğiniz zaman. Haftanın ilk günleri fiyatlar belirlenir ve nispeten daha ucuzdur.
8.   Otelde kalan müşterilerin uyruğunu da öğrenirseniz faydalı olur çünkü otel Rus müşteri ağırlıklıysa yemeklerinden, içeceklerinden eğlencelere yani herşeye kadar onlara uyarlı oluyor. Veya müşterilerin çoğunluğu örneğin Rus, Arap vs. ise kendi aralarında gruplaşıyorlar, restoranda, odalarda, plajda gürültü patırtı eksik olmuyor. Gece gündüz içeni, kusanı, bağıranı, çağıranı vs.
9.   Ultra herşey dahil diye bir hikaye var. Birçok otelde bir anlam arz etmiyor. Benim geçen yıl konakladığım otel ultra herşey dahildi ama ondan önceki yıl konakladığım herşey dahil otelden hiçbir farkının olmadığını gördüm. Odadaki mini bara üfürükten bi kola sprite koyunca kendilerini ultra diye tanıtıyorlar. Dikkat edin, ikisi arasındaki farka bakıp ekstra para vermeye değer mi diye düşünüp karar verin. Yani ne olduğu belli olmayan fıçı bira veya votka yerine markalı bira / votka veriyorsa veya gece 00.00’a kadar değil de sınırsız içecek ve yiyecek imkanı sunuyorsa tamam.
Son cümle olarak, 5 yıldızlı otellerde tatil ilk 1-2 günden sonra ciddi olarak sıkmaya başlıyor. Benim tavsiyem aile işletmeleri olan küçük pansiyonlarda konaklamanız. Etkileşiminiz artıyor, gezmeye imkanınız oluyor ama otele bir girince çıkana kadar aynı şeyler, aynı yerler.
Benim karşılaştıklarım ve internetteki bazı kaynaklardan öğrendiğim bilgiler bunlar. Siz de varsa önerileriniz ekleyin, faydalanalım.
Jump to: