Author

Topic: Yeni Başlayanlar İçin Ethereum Madenciliği Rehberi (Read 146 times)

full member
Activity: 938
Merit: 115
Sence eski bir laptop, yaklaşık 10 yıllık, kullanarak mining yapmak ne kadar mantıklı? Ya da mantıklı mı? Öylece durup mining dışında hiç kullanmasam ne kadar ETH kazabilir? Attığım taş ürküttüğüm kurbağaya değer mi?

Hiç girme dostum. Ben bi ara laptopla curecoın diye bir coinin kazımını denemiştim. Bir haftalık çalışmada 1 dolar bile etmeyecek miktarda coin verdi. Attığın taş ürküttüğün kurbağaya değmiyor. Borsada al sat yap daha çok kazanırsın.
newbie
Activity: 3
Merit: 0
ethereum madenciliği hakkında bilgi almak için kendi yazım olan makaleyi inceleyebilirsiniz

https://coinkazanma.com/ethereum-madenciligi-nasil-yapilir/
newbie
Activity: 45
Merit: 0
biraz karmasık geldi ama ilgimi çekiyor..
member
Activity: 378
Merit: 14
Bu yöntem iyi güzelde, bu şekilde miningten para kazanmak için yüksek mhs gücünüz olması gerekiyor. Bu kazım ile kazanmak için blok bulmanız lazım. En iyisi poollarda kazım yaparak, blok ödüllerini paylaşma.
full member
Activity: 336
Merit: 100
elinize sağlık hocam güzel bir konu olmuş, yeni başlayan arkadaşlar için
newbie
Activity: 41
Merit: 0
Sence eski bir laptop, yaklaşık 10 yıllık, kullanarak mining yapmak ne kadar mantıklı? Ya da mantıklı mı? Öylece durup mining dışında hiç kullanmasam ne kadar ETH kazabilir? Attığım taş ürküttüğüm kurbağaya değer mi?
sr. member
Activity: 504
Merit: 256
Günümüz dünyası akıllı evler ve diğer tüm yeniliklerle birlikte dijital bir ortam haline geldi. Dünya endüstrileri teknolojinin etkisini eskiye oranla daha güçlü hissetmeye başladı. Dünyanın her yerinde teknolojinin gelişimiyle oluşan hedefler aynı: kârın en üst düzeye çıkarılması ve sürdürülebilir kalkınmanın yaşamın her alanında teşvik edilmesi. Kripto para birimlerinin doğuşu da bu hedeflerin bir sonucudur.

Ethereum bu hedeflerin gerçekleşmesini amaçlıyor. Ethereum platformu, kullanıcıların günlük işlerini basit bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olan çeşitli uygulamalardan oluşuyor.

Mining Nedir? Ethereum Madenciliği Nasıl Yapılıyor? Ether Nereden Geliyor?
Mining kelimesi İngilizcede “madencilik” anlamına geliyor. Madencilik çok fazla işlem gücü ve zaman gerektiren, hesaplama odaklı bir işlemdir. Madencilik kısaca, dağınık bir kripto para birimi ağında yer alma eylemidir. Madenci, bu ağda yer aldığı sürece sağladığı işlem gücüyle bazı problemlerin çözülmesini sağlar ve bundan dolayı ödüllendirilir. Problem çözme işlemi bilgisayarınızın donanımları kullanılarak gerçekleştirilir.

Kripto para birimi ile yapılan işlemlere dair tüm bilgiler veri bloklarında saklanır. Her blok, dahili olarak farklı bloklara bağlanır. Bu işlem “Blockchain”(Blok Zinciri) oluşturur. Platformlardaki işlemlerin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlamak için bu blokların mümkün olduğunca çabuk analiz edilmesi gerekir. Ancak bu kripto para biriminin kurucuları bunu tek başlarına yapabilecek işlem gücüne sahip değiller. İşte bu kısımda madenciler çok büyük rol oynuyor.



Bir madenci, zamanını, bilgisayar alanını ve işlemci gücünü “blokları” sınıflandırmaya adamış bir yatırımcıdır. Bu şekilde madenciler doğrulama işlemini yerine getirirler. Doğrulamadan sonra sistem doğrulamada yardımcı oldukları işlemlerin bir bölümünü madencilere ödül olarak sunar.

Madencilik, kripto para birimlerinin “altına” benzetilmesi ile kullanılan bir kelime haline gelmiştir. Madencilik hızlı bir şekilde zengin olma yöntemi değildir. Eğer yalnız çalışıyorsanız, büyümek için zaman ve çaba harcamanız gerekiyor.

Ethereum Madenciliği
Madencilik, Ethereum platformu için ağın güvenliğini, doğrulama işlemlerini ve Blockchain’de yer alan blokların üretilmesini sağlayan bir süreçtir.

Ethereum madenciliği, Ether üretme sürecidir. Basitçe ifade etmek gerekirse, Ethereum üretmek ağın güvenliğini sağlar, güvenliği sağlamak da işlemlerin doğrulanmasını garanti altına alır.

Ethereum platformunun düzgün çalışması için yakıt görevi gördüğünden dolayı, Ether, mutlak bir zorunluluktur.

Blok zincirinde yer alan “Akıllı Sözleşmelere” katılmak ve bunları kullanmak isteyen her geliştirici, Ether’e ihtiyaç duymaktadır.

Ether kaynağı sonsuz değildir. Toplam Ether miktarı ve ağ işlemleri 2014’de piyasaya sunulmadan önce kararlaştırılmıştır. Her yıl en fazla 18 milyon Ether çıkıyor, bu da ilk sayının yaklaşık yüzde 25’ini oluşturuyor. Bu işlem enflasyonu düşürme görevi görmektedir.

Ethereum Madenciliğinde zorluk dinamik olarak ayarlanır, böylece ağın ortalama her 12 saniyede bir blok üretmesi sağlanır. Sistemin senkronizasyonu sayesinde geçmiş işlemleri değiştirmek mümkün değildir, bunu yapabilmek için ağın yarısından fazlasının (%51) değişim konusunda hemfikir olması gerekmektedir.

Evinizde oturduğunuz yerden Ethereum Madenciliği yapabilirsiniz. Komut dosyası yazımı ve komut istemi hakkında bazı temel bilgileri öğrendikten sonra işlem oldukça kolaydır.

İşleme başlamadan önce aklınızda bulundurmanız gereken bazı temel bilgiler:
Madencilik çok fazla elektrik tüketimine yol açar. Fakat, madencilik uygulamaları verimli bir şekilde gerçekleştirilirse, Ether satışı yoluyla daha fazla gelir elde etme şansınız var.

Kâr hesabı için çevrimiçi hesap makinelerini kullanabilirsiniz.

Türkiye’de elektrik fiyatı; TRT payı, kaçak bedeli, vergi gibi ücretler de eklendikten sonra yaklaşık olarak 44 kuruş/kWh değerindedir. Ekran kartınızın “hash” oranını öğrenerek kâr payınızı hesaplayabilirsiniz.

Sisteminizin en az 2 GB RAM ve bir Grafik Kartına (GPU) sahip olması koşuluyla Ether çıkarmak için kişisel bilgisayar kullanabilirsiniz. İşlemci gücü madencilik için tercih edilmeyen bir konumda yer alıyor. Ekran kartları, Ether madenciliğinde işlemcilerden 200 kat daha hızlıdır ve AMD ekran kartları Nvidia kartlarından daha etkilidir.

Madencilik işlemine başlamadan önce bilgisayarınızın sabit diskinde yaklaşık olarak 30 GB boş alan olması gerekmektedir.

ADIMLAR
Birinci Adım:

İlk olarak Geth yazılımını indirmeniz gerekiyor. Bu uygulama, kurulumunuzu koordine ederken Ethereum platformuyla bağlantı kurar ve yeni gelişmeleri size raporlayan bir iletişim merkezi olarak hizmet eder.

Geth genellikle bir zip dosyası olarak gelir, dosyayı C:/ sürücüsüne çıkarabilirsiniz.

İkinci Adım:

Yüklü uygulamayı çalıştırmak için Komut İstemi’ne ihtiyacınız var. Windows’da arama yerine ‘CMD’ yazın ve yönetici olarak çalıştırın.

Karşınıza çıkan ekrana    cd /    yazın ve enter tuşuna basın.

Üçüncü Adım:

Sırada hesap oluşturma var. Komut ekranına     geth account new    yazın ve enter tuşuna basın.

Bu aşamada sizden bir şifre oluşturmanız istenecek, bu adımda çok dikkatli olmalısınız. Parolanızı unutmamak için not edin ve dikkatli bir şekilde yazdığınızdan emin olun. Parolayı yazdıktan sonra enter tuşuna basın.

Dördüncü Adım:

Geth tam olarak faaliyete geçmeden önce ağ ile bağlantı kurmalıdır.
Konsola    geth –rpc     yazın ve enter tuşuna basın, bu eylem Ethereum ağı ile olan bağlantının kurulmasını sağlar.

Böylece Ethereum blok zincirleni indirmeye başlayarak tüm Ethereum ağı ile senkronize olacaksınız. İnternet hızınıza göre işlem süresi farklılık gösterebilir. İşlem bitene kadar bekleyin.

Beşinci Adım:

Devam etmek için GPU’nuzun algoritmayı çalıştırması için bir mining yazılımına ihtiyacınız var. Ethminer programı bu işlem için en uygun seçenektir.

Ethminer yazılımını yükleyin.

Altıncı Adım:

Daha sonra yeni bir konsol penceresi açarak ikinci adımı tekrarlayın.
Konsol ekranına     cd prog   yazın ve TAB tuşuna basın daha sonra enter tuşuna basın.

Yedinci Adım:

Aynı ekrandayken   cd cpp   komutunu yazın ilk önce TAB daha sonra enter tuşuna basın.

Sekizinci Adım:

Öncelikle blok zinciri indirme ve senkronize olma işleminin tamamlandığından emin olun. Ekran kartınızı madencilikte kullanmak için konsola      ethminer -G   komutunu yazın ve enter tuşuna basın. Yaklaşık 10 dakikalık bir süreden sonra “mining” işleminiz başlamış olacaktır.

Bu aşamada ekran kartınızın belleğinin mining işlemi için yeterli olmadığı konusunda hata alabilirsiniz. Bu durumda CPU’nuzu kullanarak mining işlemi yapabilir veya yeni bir ekran kartı satın alabilirsiniz.

Böyle bir hata alırsanız, konsol ekranındayken Ctrl ve C tuşuna aynı anda basın, bu şekilde işlem iptal edilecek ve 8. adıma geri döneceksiniz.

CPU ile mining yapmak için konsola      ethminer   yazın ve enter tuşuna basın. Böylece yaklaşık bir 10 dakika bekledikten sonra CPU ile mining işleminiz başlamış olacaktır.

https://dijitalcoins.com/yeni-baslayanlar-icin-ethereum-madenciligi-rehberi/
Jump to: